Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021

H δύναμη της προσευχής.
H δύναμη της προσευχής

Αυτό το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Η γιαγιά η δικια  μου το είπε αυτό.

Ήταν  το 1942 . Η οικογένεια της γιαγιάς μου - προπάππους, μητέρα, πατέρας, αδέλφια και αδελφές με τα παιδιά τους - ζούσαν σε ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας. Οι Γερμανοί μπήκαν εκεί  μια χειμερινή παγωμένη μέρα. Έβαλαν φωτιά στο σπίτι, και οι κάτοικοι που εκδιώχθηκαν στο δρόμο σκοτώθηκαν αμέσως. Μόλις ξεκίνησε αυτός ο εφιάλτης στο χωριό, ο προπάππους μου πήρε έναν ξύλινο σταυρό από τον τοίχο, κρύφτηκε πίσω από μια πόρτα και πήγε όλη την οικογένεια στην αποθήκη στην αυλή. Έβαλε το σταυρό στον τοίχο γονάτισε και είπε σε όλους να κάνουν το ίδιο. Ο παππούς άρχισε να διαβάζει τον Ψαλμό 90 Όλοι το έκαναν.

Αυτόματα κραυγές και βογγητά των ετοιμοθάνατων ακούστηκαν από τον δρόμο. Η αποθήκη έχει ήδη πάρει φωτιά έξω. Όλο το χωριό έγινε σαν μια μεγάλη πυρκαγιά. Σταδιακά, όλα έπεφταν έξω. Ο προπάππους και η οικογένειά του συνέχισαν να διαβάζουν τον ψαλμό παρά τον ασφυκτικό καπνό μέσα. Σταδιακά, τα τείχη της αποθήκης μετατράπηκαν σε κάρβουνα και κατέρριψαν.  Αλλά όλη η οικογένεια επέζησε. Οι Γερμανοί έφυγαν από το χωριό σύντομα, σίγουροι ότι δεν έμεινε κανείς ζωντανός.

Ο προπάππους έσπασε  τα κάρβουνα, έβγαλε τον  σταυρό και τον έκρυψε ξανά πίσω από την πόρτα. Οι διασωθέντες έδωσαν στον Θεό δοξολογία. Τότε η οικογένεια έφυγε από το καμένο χωριό, όπου ήταν αδύνατον να βρεθεί ακόμη και φτυάρια για να θάψει τα λείψανα των εκτελεσμένων.

Από τότε, η γιαγιά κουβαλά  πάντα τον 90 ο Ψαλμό στο λαιμό της γραμμένο . Είναι θαμμένη μαζί του.

Tamuna Ch.

Εφημερίδα Quiris Palette, 2005

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: