Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

Μια από τις αιτίες εξάπλωσης του Ισλάμ θεωρείται η πανώλη...............


Μια από τις αιτίες εξάπλωσης του Ισλάμ θεωρείται η πανώλη, εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού που προκάλεσε τόσο στην Περσία όσο και στο Βυζάντιο και ενός διάχυτου αποκαλυπτισμού σύμφωνα με τον οποίο το τέλος του κόσμου ήταν προ των θυρών τον μακρινό 7ο αιώνα. Οι ίδιες περίπου αιτίες όμως ήταν αυτές που προκάλεσαν την εξάπλωση του Χριστιανισμού στις Βρετανικές νήσους.

Τον Ιανουάριο του 516 ο μυθικός βασιλιάς Αρθούρος νίκησε τον σαξονικό στρατό στο Όρος Μπάντον δημιουργώντας μια καινούργια περίοδο ειρήνης και σταθερότητας μεταξύ των Κελτών. Ωστόσο οι επιδημίες των ετών 664 και 682 μείωσαν τον πληθυσμό των Κελτών και των Ιρλανδών σε ποσοστό έως και 50%. Έτσι οι Αγγλοσάξονες κυριάρχησαν στο νησί μετά από αυτή την περίοδο.

Η πανδημία μεταφέρθηκε στην Ουαλία και την Ιρλανδία, αλλά όχι στην Σκωτία εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας σε εκείνη την περιοχή. Η ασθένεια όμως είχε δημιουργήσει ένα εσχατολογικό κλίμα σε Ουαλούς και Ιρλανδούς και έναν θρησκευτικό ζήλο που μετασχηματίστηκε σε ιεραποστολικό και τελικά στον εκχριστιανισμό των Σκοτσέζων. Οι ιεραπόστολοι όπως ο Άγιος Κολούμπα απ'όπου περνούσαν έστησαν κι ένα πέτρινο Σταυρό, που αντικατέστησε τα αρχαία πέτρινα ξόανα των Πικτών. Ο κύκλος γύρω από τον Σταυρό αντικατέστησε την λατρεία του ήλιου και συμβόλιζε τον εσχατολογικό Χριστό-Ήλιο της δικαιοσύνης. Τέτοιους υπερυψωμένους Σταυρούς συναντάμε στα κοιμητήρια και οι αναπαραστάσεις τους (ψυχοπομποί άγγελοι) τον 8ο αιώνα τους συνδέουν με την πανώλη.

Josiah Cox Russell, The Earlier Medieval Plague in the British Isles

Kέλτικος Σταυρός 8ος αιώνας, κοιμητήριο του Eym στο Ντέρμσαϊρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: