Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 3 Απριλίου 2021

Ένα νέο απόκτημα συγκαταλέγεται εδώ και λίγες μέρες ανάμεσα στα αντικείμενα που θα αποτελέσουν τη συλλογή του νέου Μουσείου στα Ανάκτορα Τατοϊου.


Ένα νέο απόκτημα συγκαταλέγεται εδώ και λίγες μέρες ανάμεσα στα αντικείμενα που θα αποτελέσουν τη συλλογή του νέου Μουσείου στα Ανάκτορα Τατοϊου. Πρόκειται για μια ξύλινη βιβλιοθήκη του Βασιλέως Γεωργίου Α’ που είχε περιέλθει στην κατοχή του Ομότιμου Καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γ. Δάικο, μέσω δημοπρασίας, και με γεναιοδωρία  πρόσφερε στο  μελλοντικό μουσείο των Ανακτόρων.

Η δρύινη βιβλιοθήκη  διαθέτει προστατευτικό υαλοπίνακα σε δύο φύλλα που στην ένωσή τους σχηματίζεται πλοχμός. Η κατασκευή είναι ιδιαίτερα επιμελημένη και η ποιότητα της  ξυλόγλυπτης εργασίας, εξαιρετική στο σύνολο  και στις λεπτομέρειές της. Φέρει στην επίστεψη της το βασιλικό στέμμα, μέσα σε φυτικό διάκοσμο, από φύλλα δάφνης. Το στέμμα στηρίζεται στο μονόγραμμα του Γεωργίου Α’: Δύο «Γ» χιαστί (το ένα ως αντικατοπτρισμός του άλλου), τα οποία δημιουργούν ένα «Χ» με αγκύλες στις πάνω κεραίες. Το μονόγραμμα συμπληρώνει η ναυτική άγκυρα εξαρτημένη από σχοινί στο κάτω μέρος.
Δύο γυναικείες μορφές έχουν σκαλιστεί στο πλαίσιο της βιβλιοθήκης, στον τύπο καρυατίδων ή ακρόπρωρων. Πιθανολογείται ότι η βιβλιοθήκη προέρχεται από τη βασιλική θαλαμηγό «Αμφιτρίτη» (πρώην οπλιταγωγό «Μπουμπουλίνα») συνολικού μήκους 91μ, πλάτους 10μ, βυθίσματος 6μ. Σημαντικό τμήμα του εξοπλισμού της φυλάσσεται στο Τατόι (σερβίτσια με ανάλογη διακόσμηση, δηλ. το έμβλημα του Γεωργίου Α’ σε συνθέσεις με άγκυρες).
Η τεκμηρίωση του αντικειμένου θα αποκαλύψει πληροφορίες για την προέλευση του, αν και, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, η σύνδεση με τον Γεώργιο Α’ δεν αμφισβητείται. 

Είναι μεγάλη η χαρά ότι πολλοί συλλέκτες και κάτοχοι ιστορικών αντικειμένων που ανήκαν στην ελληνική βασιλική οικογένεια, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το έργο της ανάταξης του ανακτορικού συγκροτήματος του Τατοϊου προχωρά με γοργούς ρυθμούς, συνεισφέρουν καθοριστικά με σπουδαία αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους στην ανασύσταση της ιστορικής αποκατάστασης του ανακτόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: