Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 3 Απριλίου 2021

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα. Λόγος πνευματικός.


Όταν έχουμε ένα διαζύγιο, άσχετα από τις αιτίες του διαζυγίου, έχουμε μια σαρωτική νίκη του σατανά. Λέει ο διάβολος: 
- Βλέπεις Ναζωραίε, τους στεφάνωσες, όμως εγώ τους κέρδισα, εγώ τους χώρισα! 
Αυτό πρέπει να εγκολπωθεί καλά στο μυαλό κάθε ανθρώπου πριν παντρευτεί, ότι δεν πρέπει να χωρίσουν ποτέ! 
Όταν 2 άνθρωποι παντρεύονται εν Χριστώ και μετά χωρίζουν, είναι σαν να βάζουν το διάβολο στη μέση. 
Το Ευαγγέλιο λέει, ότι η μοναδική αιτία χωρισμού είναι η μοιχεία. Δεν διατάζει ο Χριστός να χωρίσει ρητώς το αντρόγυνο, αλλά τους επιτρέπει να χωρίσουν, για να μην γίνει αργότερα κανένα άλλο μεγαλύτερο αμάρτημα π.χ. δολοφονία του συζύγου. 
Μακάριος όμως είναι ο/η σύζυγος, που για την αγάπη του Χριστού μας, υπομένει το σταυρό αυτόν και δεν ζητά να χωρίσει. Εκείνοι όμως που δεν συγχωρούν τον σύζυγό τους, για κάτι που έχει κάνει και ζητούν χωρισμό, αύριο που θα πάνε στον εξομολόγο, πως θα ζητήσουν από το Θεό να τους συγχωρέσει τις αμαρτίες τους; 

Εάν πεθάνουμε εν μετανοία και δεν προλάβουμε να εξομολογηθούμε, θα σωθούμε. Αντίθετα εάν πεθάνω δίχως διάθεση μετάνοιας, εξομολογημένος όμως, κολάστηκα! 
Ήταν ένας νεαρός, που είχε αυτό το δίπορτο πάνε - έλα, εξομολόγηση -αμαρτία, χωρίς να έχει διάθεση μετανοίας. Έφτιαχνε τα αμαρτήματα και τα εξομολογούνταν στη συνέχεια με ειλικρίνεια. 
Στο τέλος της ζωής του, πήρε την απόφαση να μετανοήσει δηλ. να μην τα ξανακάνει. Έγραψε τα αμαρτήματα του με ειλικρίνεια σε ένα χαρτί και πήγε να εξομολογηθεί. 
Στο δρόμο, είδε μια κοπέλα, με την οποία αμάρτανε μαζί της στο παρελθόν, να βρίσκεται στο παράθυρο ενός σπιτιού και να του κάνει νεύμα, να εισέλθει στο σπίτι της και να ξαναμαρτήσουν. 
Λέει ο νεαρός μέσα του: ''Ας κάνω και αυτήν την αμαρτία και μετά πάω να εξομολογηθώ την αμαρτία αυτήν, μαζί με όλες τις άλλες!''. 
Έκανε έναν πονηρό λογισμό... Και κοιτάξτε, πως ο λόγος του Χριστού: "Όπου σε βρω, εκεί και θα σε κρίνω," επαληθεύτηκε κατά γράμμα! 
Ο νεαρός πήγε στο σπίτι της κοπέλας και κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης μαζί της, πέθανε! Τον βρήκε ο θάνατος, την ώρα που αμάρτανε σαρκικά. 
Η κοπέλα έντρομη σε αυτό που της συνέβη, έψαξε να βρει τα στοιχεία του, για να μην έχει πρόβλημα με την δικαιοσύνη και βρήκε το χαρτί με τα γραμμένα αμαρτήματα. 
Η κοπέλα συγκλονίστηκε, μετανόησε και πήγε αμέσως να εξομολογηθεί, όλα της τα αμαρτήματα! 
Το παν είναι η μετάνοια, διότι και η εξομολόγηση δεν θα μας βοηθήσει, αν δεν βρισκόμαστε εν μετανοία. Ο νεαρός δεν είχε πραγματική διάθεση μετανοίας και ο Θεός τον πήρε, διότι κανείς δεν μπορεί να εμπαίζει την φιλανθρωπία Του.
 Η ψυχή σε όποια πνευματική κατάσταση βρίσκεται την ώρα του θανάτου, σ' αυτήν θα παραμείνει αιωνίως στην άλλη ζωή.

Λένε οι Πατέρες: Ο οίνος είναι εκ Θεού, η δε μέθη εκ δαιμόνων. Ο μεθυσμένος είναι δαιμονισμένος, όσο κρατάει η μέθη του. Μπαίνει ολόκληρο το δαιμόνιο της μέθης στο κεφάλι του, για να τον ρίξει στην αμαρτία π.χ. πορνεία, βλασφημία, οργή, φόνος κ.λ.π. 
Η μέθη και τα ναρκωτικά είναι δαιμόνια. Το δαιμόνιο της μέθης είναι πιο μεγάλο και πιο δυνατό από το δαιμόνιο των ναρκωτικών, αλλά τα ναρκωτικά κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από το ποτό. 
Ο μεθυσμένος, αν δεν σταματήσει το πάθος του, κολάζεται. Και μάλιστα κολάζεται κατευθείαν, δεν τελωνίζεται καν! Η μέθη συγκαταλέγεται στα θανάσιμα αμαρτήματα. 
Είπαν οι Πατέρες μια ρήση: 
Το πρώτο ποτήρι είναι του Θεού. 
Το δεύτερο είναι των ανθρώπων. 
Το τρίτο είναι του λογισμού. 
Το τέταρτο είναι του πάθους και 
Το πέμπτο είναι του διαβόλου. 
Και από εκεί και πέρα μέθυσε ο άνθρωπος...

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: