Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

~ Αρχιμανδρίτης Ανανίας ΚουστένηςΛόγοι γʼ (σελ: 33-34)


Ένας άνθρωπος που κάνει ένα κακό η πολλά δέ σημαίνει ότι είναι για πέταμα.
 Έχει και καλές πλευρές και στο βίο του έχει κάνει και καλές και θεάρεστες πράξεις. Γι' αυτό μή βλέπουμε άσπρο και μαύρο, αδελφοί μου. Γιατί είναι λάθος αυτό. Ούτε από ένα σημείο, δύο ή τρία σημεία μπορούμε να κρίνουμε τον άνθρωπο, αλλά από το σύνολο της ζωής του και κυρίως από τή μετάνοιά του. 
Αν κρίνουμε τον απόστολο Πέτρο απ' τη στιγμή που έβγαλε το μαχαίρι και έκοψε το αυτί, θα τον πούμε φονιά. Κι όμως ο απόστολος Πέτρος είναι ο πρωτοκορυφαίος.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε εύκολοι στην κρίση και στην κατάκριση και στην καταδίκη. Ας το προσέχουμε αυτό, γιατί είναι από τα δύσκολα σημεία της ζωής μας και μας κλέβει τόσο εύκολα και συνάμα μας αφαιρεί τόσο μεγάλη θεία χάρη και μένουν οι ψυχές μας έρημες από θεία χάρη.

   Και λέμε: " Ενώ νηστεύω, ενώ δεν έκλεψα, ενώ δεν αδίκησα, ενώ, ενώ..., γιατί να μην αισθάνομαι λίγο καλά;" Διότι κρίνουμε και κατακρίνουμε, παίρνουμε τη θέση κριτού του Χριστού, αυτό μόνο ο αντίχριστος το κάνει. Γι' αυτό ακριβώς πριν έρθει ο Κύριος δεν μπορούμε να κατακρίνουμε κανέναν τελεσίδικα.

π. Ανανίας Κουστένης (†)
απόσπασμα από το βιβλίο:

~ Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης
Λόγοι γʼ  (σελ: 33-34)

Εκδόσεις Αρμός

Δεν υπάρχουν σχόλια: