Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

Ό άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ.
Ό Μάρκος ήταν συνοδοιπόρος και βοηθός του Αποστόλου Πέτρου, ό οποίος τον αποκαλεί υιό του στην Α' Επιστολή του -όχι κατά σάρκα υιό, άλλα κατά πνεύμα (Α' Πέτ. 5,13).

Ένώ ό Μάρκος βρισκόταν στη Ρώμη με τον Πέτρο, οι πιστοί τον παρακάλεσαν να καταγράψει προς χάριν τους τη σωτήρια διδασκαλία του Κυρίου Ιησού Χριστού, τα θαύματα και τη ζωή Του. Έτσι έγραψε ό Μάρκος το άγιο Ευαγγέλιό του, το όποιο ό Απόστολος Πέτρος είδε και μαρτυρεί γιά την αλήθεια του.

Ό Μάρκος ορίστηκε επίσκοπος από τον Πέτρο και άπεστάλη γιά να κηρύξει στην Αίγυπτο. Συνεπώς ήταν ό πρώτος κήρυκας του Ευαγγελίου και ό πρώτος Επίσκοπος Αίγυπτου. Ή Αίγυπτος βρισκόταν ολοκληρωτικά βυθισμένη στο βαθύ σκότος του παγανισμού, της ειδωλολατρίας, της μαντείας και της μαγείας. Με τη. βοήθεια τού Θεού ό άγιος Μάρκος κατόρθωσε να σπείρει τον σπόρο της διδασκαλίας τού Χριστού σε όλη τη Λιβύη και την Πεντάπολη.

 Από την Πεντάπολη ό Ευαγγελιστής Μάρκος πήγε στην Αλεξάνδρεια, καθοδηγούμενος από το πνεύμα του Θεού.


Στην Αλεξάνδρεια κατόρθωσε να ιδρύσει την Εκκλησία τού Θεού, να χειροτονήσει επισκόπους, ιερείς και διακόνους, και όλους να τούς εδραιώσει στερρώς στην άγια Πίστη. Επιμαρτυρούσε τη διδασκαλία τού Ευαγγελίου με πολλά και μεγάλα θαύματα.

Όταν ό κυβερνήτης της πόλεως άρχισε να τον καταζητεί, μετά από απειλές πού εκτόξευσαν οι ειδωλολάτρες ότι τάχα βλασφημούσε εναντίον της ειδωλολατρικής πίστης τους, ό Μάρκος διέφυγε ξανά στην Πεντάπολη. Εκεί εξακολούθησε το έργο του της ενδυναμώσεως της Εκκλησίας. Ύστερα από δύο χρόνια επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, προς μεγάλη τέρψη των πιστών πού, εν τω μεταξύ, ό αριθμός τους είχε ραγδαία πολλαπλασιαστεί.

Τότε οι παγανιστές συνέλαβαν τον Μάρκο αλυσοδεμένο τον έσερναν πάνω στο αιχμηρό λιθόστρωτο, κραυγάζοντας: «’Άς σύρουμε το βόδι στο μαντρί!». Καταπληγωμένος και αιμόφυρτος ό άγιος ευαγγελιστής ρίχτηκε στη φυλακή, όπου ευθύς αμέσως τού παρουσιάστηκε άγγελος εξ ουρανού και τον ενθάρρυνε. Τότε εμφανίστηκε και ό ίδιος ό
Κύριος και του είπε: «Ειρήνη Σοι, Μάρκε, Εύαγγελιστά Μου!». Ό Μάρκος αποκρίθηκε: «Ειρήνη Σοι, Κύριέ Μου Ιησού Χριστέ!».

Την άλλη μέρα οι θηριώδεις δήμιοι έβγαλαν τον Μάρκο από τη φυλακή και τον έσυραν πάλι στους δρόμους της πόλεως, κραυγάζοντας το ίδιο σύνθημα: «’Άς σύρουμε το βόδι στο μαντρί!». Εξουθενωμένος από το μαρτύριο ό άγιος ψιθύρισε: «Κύριε, στα χέρια Σου παραθέτω το πνεύμα μου».

Ό Μάρκος εξέπνευσε και ή ψυχή του μετέβη στην όντως ζωή. Τα άγια λείψανά του έθαψαν με τιμές οι Χριστιανοί και έκτοτε έχουν προσφέρει την ’ίαση σε πολλούς ανθρώπους, ανά τούς αιώνες, πάσχοντες από ποικίλες ασθένειες και πάθη.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.