Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Εορτάζει η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην Κύμη

Σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Κύμης, απέναντι από τις κορυφές των βουνών Αξαμένων και κάτω από το βυζαντινό κάστρο του 11ου αιώνος, απλώνεται η
παλιά πέτρινη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, κτισμένη στην αγκαλιά ενός κατάφυτου λόφου, σε υψόμετρο 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ίδρυση της μονής τοποθετείται τον 16ο αιώνα, όπως προκύπτει από ένα χρυσοκέντητο επιτάφιο που σώζεται σ' αυτήν και φέρει χρονολογία 1635 και από μια παλιά μεταλλική σφραγίδα της, που επίσης σώζεται, με ημερομηνία 1643.

Η κεντρική πύλη είναι οικοδομημένη με πέτρινα αγκωνάρια τα οποία καταλήγουν σε αψίδα και απάνω από αυτήν σχηματίζεται μεγάλη καμάρα, που καλύπτει την είσοδο. Δεξιά και αριστερά στην πύλη, υπάρχουν και σήμερα οι πολεμίστρες που παλιά χρησίμευαν για την άμυνα της μονής. Αριστερά στην αυλή τρέχει τα κρυστάλλινα νερά της μια πηγή.

Στη βορειοδυτική γωνία βρίσκεται ο πύργος, που στους χρόνους των κινδύνων ήταν το καταφύγιο των μοναχών και στο ισόγειό του σώζονται ακόμα πολεμίστρες. Στο κέντρο της μονής βρίσκεται το καθολικό, ναός σταυροειδής με τρούλο.

Σήμερα η αδελφότητα του μοναστηριού αποτελείται από μοναχές οι οποίες επιδίδονται στην αγιογραφία και το χρυσοκέντημα, και λειτουργούν έκθεση χειροτεχνημάτων.

Η μονή πανηγυρίζει στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου (20 Δεκεμβρίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: