Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Sergius Bulgakov


Of all the things people hold dear, none is necessary: not talents, not successes, not accomplishments. All these are imaginary riches for oneself. There is one fortune and joy that God grants equally to every person: one’s own life, created in God, and a heart capable of loving and of rejoicing in love."

Sergius Bulgakov

«Στη Λειτουργία ανοίγονται οι πληγές του Σταυρού, αλλά η Ανάσταση μένει ανέγγιχτη» (Hierom. Ghelasie Gheorghe).

" 'Knock and ye shall find . . . ' [Matt. 7:7]


" 'Knock and ye shall find . . . ' [Matt. 7:7] At times there is despondency, anxiety, darkness in the heart, every kind of human hopelessness. And in that moment there is prayer: it is somehow unbelievable to the natural man that anything can be done. But we should not, we may not, think like this: God is all-powerful, and prayer is all-powerful. It makes the impossible possible, it resolves the unresolvable in an unexpected, at times completely nonhuman, way. The Lord was not lying when he said: knock and ye shall find. And to the work of prayer we must also add courage in prayer, confidence in the feasibility and in the fulfillment of every prayer that is consequential and worthy. The fact that prayer is heard—this is always verified in the heart. The one praying somehow knows this, and a prayer that is heard is always fulfilled in one way or another; it is only necessary to entrust its fulfillment to the Lord. And it is evident that the fulfilling of prayer is an unceasing miracle of God’s mercy, and then all of life becomes a miracle . . ." 

Sergius Bulgakov

“I desire mercy and not sacrifice.” (Matthew 12:7)“I desire mercy and not sacrifice.” (Matthew 12:7)

In the above saying, Jesus is directly quoting the Prophet Hosea (6:6), who in turn is reflecting what is written in Deuteronomy 6:5 – “You shall love the Lord your God with all your heart and with all your soul and with all your might.” Thus, love for God is the number-one priority of mankind and how we creatures honor the Creator. Following the Law of God includes the aspects of offerings and sacrifices which serve as human expressions of love. Therefore, although we have ritualistic worship ordained by God for us and the Eucharistic liturgy, these ceremonies are not an end unto themselves, as they must be heartfelt and filled with commitment and faith.

Fr. John

ΦΩΣ ΌΧΙ ΣΚΟΤΆΔΙ.«Προσπαθήστε φυσικά να μην φαίνεστε πιο ταπεινοί από ό,τι είστε.  Ψάξε για Ιερέα και υπάκουσέ τον, γιατί μόνο η υπακοή θα σε βγάλει από τη δική σου αυταπάτη.  Ο νους συχνά δύσκολα αντέχει την υπομονή στην προσευχή, γιατί είναι περιορισμένος, αλλά αυτός ακριβώς ο περιορισμός είναι ο τρόπος της προσευχής.  Ο νους και η καρδιά είναι οι κατοικίες του Θεού και η αναπνοή είναι ένα μονοπάτι μέσα από αυτά.  Συνδέστε την προσευχή με την αναπνοή και θα περπατήσετε το μονοπάτι του μεγάλου μυστηρίου.  Προσεύχομαι!  Προσευχήσου αδιάκοπα, για να υπάρξει φως.  Ας ψάξουμε στο φως, όχι στο σκοτάδι!».  (Πατήρ Ghelasie Gheorghe).

ΝΙΏΘΕΙ ΤΗΝ ΠΝΟΉ ΤΟΥ ΘΕΟΎ.«Πού μεταφέρουμε τον Αναστάντα και Αναληφθέντα Χριστό στους Ουρανούς και ποια είναι η παρουσία Του;  Δεν Τον φανταζόμαστε, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι αληθινά παρών παντού, όντας ο πανταχού παρών Θεός.  Εξαιτίας της αμαρτίας, δεν Τον βλέπουμε πλέον και δεν αντιλαμβανόμαστε πλέον την πραγματική Του παρουσία.  Ο Ιώβ, από την Παλαιά Διαθήκη, απαντά σε όσους τον συμβούλεψαν να απαρνηθεί τον Θεό, ότι δεν μπορεί, γιατί νιώθει την Πνοή του Θεού στα ρουθούνια του.  Οι άγιοι αντιλαμβάνονται αληθινά εκείνο το ζωντανό θείο που είναι η παρουσία του Θεού» (Ierom. Ghelasie Gheorghe).

Ο ΠΑΤΈΡΑΣ

ΎΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΠΟΣΧΟΊΝΙ 26.ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΊΤΗΣ ΡΑΦΑΉΛ ΚΑΡΕΛΙΝ Τὸ κομποσχοίνι εἶναι τὸ σύνορο μεταξὺ τῶν δύο βασιλειῶν – τῆς

οὐράνιας καὶ τῆς ἐπίγειας· εἶναι τὰ φτερὰ ποὺ ἀνυψώνουν τὸν νοῦ

ἄνω καὶ τὸν κρατοῦν ἐπάνω ἀπὸ τὴν γῆ: παύει ἡ προσευχή, σταματάει

τὸ κομποσχοίνι στὸ χέρι – ἀμέσως ὁ νοῦς κατεβαίνει στὴν γῆ σὰν

τὸ πουλὶ ποὺ τὸ πυροβόλησαν.

-

Τὸ κομποσχοίνι εἶναι ἡ ἀόρατη μάχαιρα ποὺ ξεκόβει ψευδεῖς

φίλους καὶ ἡ ἀόρατη ἁλυσίδα ποὺ συνδέει τὶς οἰκεῖες ψυχές. Ἂν

ἔχεις ἐχθρούς, τὸ κομποσχοίνι μπορεῖ νὰ τοὺς μετατρέψει σὲ φίλους·

ἂν δὲν ἔχεις φίλους, τὸ κομποσχοίνι θὰ γίνει ὁ μόνος φίλος σου.

Ἂν ἡ καρδία σου δὲν συγχωρεῖ προσβολὲς καὶ εἶναι κρύα σὰν τὸν

πάγο, τότε τὸ κομποσχοίνι σὰν τὸν ἀνοιξιάτικο ἥλιο θὰ τὴν ζεστάνει.

Ἂν ἔχεις γίνει σάρκα καὶ ξέχασες τὴν ψυχή, σὰν νὰ βυθίστηκες

σὲ ὕπνο, τότε τὸ κομποσχοίνι ϑὰ σὲ ξυπνήσει καὶ θὰ δεῖς ὅτι τὸ

πρῶτο ζητούμενο εἶναι ἡ αἰώνια ψυχή, τὸ δὲ σῶμα εἶναι τὸ φθαρτὸ

περίβλημά της.

Τὸ κομποσχοίνι εἶναι ἡ ἀμπάρα τῆς πόρτας τοῦ ἐσωτερικοῦ κελλιοῦ,

γιὰ νὰ μὴν εἰσχωροῦν σὲ αὐτό, σὰν νυχτερινοὶ κλέφτες, οἱ ἁμαρτωλοὶ

λογισμοὶ καὶ οἱ γοητευτικὲς εἰκόνες τοῦ κόσμου. Τὸ κομποσχοίνι

εἶναι τὸ καταπέτασμα τῶν ὀφθαλμῶν καὶ ἡ κλειδαριὰ τῆς γλώσσας.

Τὸ κομποσχοίνι εἶναι τὸ πνευματικὸ ἁλάτι τὸ ὁποῖο δὲν ἀφήνει νὰ

σαπίσουν οἱ πληγὲς τῆς ψυχῆς. Τὸ κομποσχοίνι εἶναι ἡ λήθη τοῦ

σκοτεινοῦ παρελθόντος καὶ ἡ ἄρνηση τοῦ ἀμυδροῦ μέλλοντος· εἶναι

ἡ λύτρωση ἀπὸ τὶς ἐμπαθεῖς ἐνθυμήσεις καὶ τὶς ἀγχώδεις μέριμνες

τῆς αὐριανῆς ἡμέρας.

ΝΈΟ ΒΙΒΛΊΟ

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΘΗΚΕ
Διδακτός Θεού

«…. Ο Άγιος που έφθασε στα μέτρα των παλαιών οσίων ασκητών και διατήρησε, όπως και εκείνοι, την απλότητα των μικρών παιδιών…»
ΕΚΔΟΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ www.eptalofos.gr


Συνάντηση Οσίων Πορφυρίου και Παϊσίου


 


«Επισκέφτηκε κάποτε τον Γέροντα Πορφύριο ο Γέρων Παΐσιος στο Μήλεσι και έμεινε μαζί του αρκετή ώρα στο πρώτο σπιτάκι με τους τσιμεντόλιθους, στο οποίο έμενε τότε ο Γέρων Πορφύριος. Όταν έφυγε ο Γέρων Παΐσιος κάποιος ρώτησε τον Γέροντα Πορφύριο με περιέργεια: Τι είπατε, Γέροντα; Και ο Γέρων Πορφύριος απάντησε: Τίποτα! Λέγαμε την ευχή» (Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου, Διδαχές και Αλληλογραφία, εκδ. Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι).

Τι θα περίμενε κανείς από μία συνάντηση δύο οσίων; Λόγια φιλοφροσύνης του ενός προς τον άλλον; Και δικαιολογημένα: ο καθένας εν χάριτι αναγνώριζε τη χάρη του Θεού που αναπαυόταν στην ύπαρξη του άλλου – βλέπουμε στον άλλον ό,τι εμείς οι ίδιοι έχουμε. Το «περίεργο» είναι ότι οι άγιοι ενώ αναγνωρίζουν τη χάρη του Θεού στον συνάνθρωπό τους, οι ίδιοι τον εαυτό τους τον τοποθετούν στον πάτο του Άδη – κανείς άλλος δεν είναι χειρότερος από τους ίδιους. Ας θυμηθούμε τον απόστολο Παύλο με το «ο Χριστός ήλθε στον κόσμο να σώσει τους αμαρτωλούς, πρώτος των οποίων είμαι εγώ!», όπως και του συγχρόνου μας οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου από την απάντηση του Κυρίου σε εναγώνια προσευχή του: «Κράτα τον νου σου στον Άδη και μην απελπίζεσαι!» Λοιπόν, λόγια φιλοφροσύνης; Ο καθένας να «εξυμνεί» τα χαρίσματα του άλλου, εξουθενώνοντας τον εαυτό του; Και ασφαλώς όχι! Μία τέτοια απάντηση θα φανέρωνε το μέγεθος της αλαζονείας των θεωρουμένων «οσίων». Γιατί θα ήταν καρπός ταπεινολογίας και ταπεινοσχημίας που συνιστά την κορυφή της δαιμονικής υπερηφάνειας. Αδύνατο λοιπόν να υπάρξει τέτοιο περιεχόμενο στην όποια συνομιλία τους.

Μήπως λόγια που εξαντλούνται στο πώς διάγουν τη ζωή τους; Τι προβλήματα και αρρώστιες πιθανόν έχουν ή τι προβλήματα αναπτύσσονται από τις σχέσεις τους με τον κόσμο, είτε τον χριστιανικό είτε τον μη χριστιανικό; Μα ένα τέτοιο περιεχόμενο συζητήσεως διαπιστώνεται σε εμάς τους αρχαρίους που η περιέργεια για τις ζωές των άλλων ή η ανάγκη να διεκτραγωδήσουμε τον πόνο μας και τα «πάθια» μας για να δείξουμε πόσο «χάλια» ζούμε στον κόσμο τούτο μάς συνέχει και κυριαρχεί στη συνείδησή μας. Ασφαλώς λοιπόν ούτε κάτι τέτοιο μπορεί να βρεθεί ως αντικείμενο λόγων σε συνάντηση δύο αγίων της Εκκλησίας – δεν θα ήταν άγιοι, αφού θα ταλαντεύονταν κι αυτοί μέσα στην περιδίνηση των παθών και των δυσκολιών και των αναγκών της ζωής τους.

Τι λοιπόν; Τι λένε μεταξύ τους οι άγιοι; Τι μπορούσαν να λένε οι όσιοι Πορφύριος και Παΐσιος από την πρόσωπο προς πρόσωπο συνάντησή τους; Την απάντηση στη δίψα της περιέργειάς μας την έχουμε: «Τίποτα δεν είπαμε. Λέγαμε την ευχή!» Μα, πώς; Δεν ζούσαν μαζί! Δεν συναντιόντουσαν συχνά! Δεν είχαν καν τηλεφωνική επικοινωνία ούτε αλληλογραφία! Δεν είχαν κάτι να πουν; Κι εδώ λοιπόν ο όσιος μέγας Πορφύριος αποκαλύπτει το περιεχόμενο της καρδιάς ενός αληθινά πιστού ανθρώπου, όταν όμως συναντά έναν εξίσου αληθινά πιστό. Τι ζει την κάθε ώρα και στιγμή του ένας άγιος; Τον Χριστό ως περιεχόμενο της ζωής του. «Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη εν εμοί Χριστός», όπως το λέει ο μέγας απόστολος Παύλος. Ο χριστιανός, εφόσον είναι πράγματι πιστός, τον Κύριο δεν έχει μόνιμο «αντικείμενο» του στοχασμού του; Τον Κύριο δεν ποθεί με έρωτα στο βάθος της καρδιάς του; Προς Εκείνον δεν φέρεται αδιάκοπα τρέχοντας προς το άγιο θέλημά Του; Όλη η ζωή του αγίου δηλαδή είναι μία επιβεβαίωση αυτού που μαρτυρεί και πάλι ο άγιος Παύλος: «τα πάντα και εν πάσι Χριστός». Και: «εν αυτώ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν».

Πώς λοιπόν να πεις για κάτι άλλο πέραν του Χριστού – Εκείνος σε περιέχει κι εσύ Τον περιέχεις, κατά την υπόσχεσή Του: «Εν εμοί μένει καγώ εν αυτώ». Κι αυτό σημαίνει ότι ψηλαφάμε με την απάντηση του αγίου Πορφυρίου το βίωμα δύο μελών του σώματος του Χριστού που βρίσκονται χωρίς κενά και ενδιάμεσα σε κοινωνία αγάπης με την κεφαλή του σώματος. Τον Χριστό δηλαδή έβλεπε στο πρόσωπο του αγίου Παϊσίου ο άγιος Πορφύριος, τον Χριστό έβλεπε στο πρόσωπο του αγίου Πορφυρίου ο άγιος Παΐσιος. Κι αυτό με θερμότητα αγάπης που σβήνει οτιδήποτε γήινο και επιφέρει την τέλεια ενότητα. «Ίνα ώσιν εν καθώς ημείς εν εσμέν».

Κι η συνάντηση αυτή των δύο που είναι ένα εν Χριστώ – «εγώ εν αυτοίς και αυτοί εν εμοί» - καταλήγει στην κατάληξη που δεν είναι άλλη από την προσευχή ή καλύτερα από την ερωτική κραυγή της ευχής: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» - ίσως κι ούτε το «ελέησόν με»˙ επαρκεί το «Κύριε Ιησού Χριστέ», το «Κύριε Ιησού», το «Ιησού» μόνο. Ο άγιος μας άνοιξε λίγο τα μάτια και για το τι κυριαρχεί και υφίσταται στην πρόσωπο προς πρόσωπο κοινωνία των αγίων με τον Τριαδικό Θεό στη Βασιλεία Του! Η απόλυτη ενότητα, όπου εν Πατρί και εν Χριστώ και εν Αγίω Πνεύματι, όπου μαζί με την Παναγία και τους αγίους, όπου μαζί με όλους τους αγγέλους, έχουμε μία αναπνοή, έναν ρυθμό, μία θέληση. Ο Θεός ενωμένος με τους αγίους, τους άλλους θεούς εν χάριτί Του!

Ας επιτραπεί όμως να θέσουμε το ερώτημα του τι επικρατεί στη συνάντηση ενός αγίου με έναν από εμάς τους «ψυχικούς» χριστιανούς και ανθρώπους; Κατ’ αναλογίαν της πνευματικής μας καταστάσεως, η προσαρμογή του αγίου στο επίπεδό μας – η ακρόαση των προβλημάτων μας, η συμβουλή για την υπέρβασή τους, η προτροπή για την υπομονή μας, η «επιπεδοποίησή» του αγίου στην κενότητά μας. Σαν τον άγιο Παΐσιο που όταν έβλεπε ότι ο επισκέπτης του τον ρωτούσε για αυτονόητα και γήινα πράγματα: τι τρώτε, πόσοι καλόγεροι είναι στο Όρος, με τι εργασίες ασχολείσθε; απαντούσε παρομοίως: ποιος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, πώς πάνε τα οικονομικά, πώς πάνε οι δουλειές στον κόσμο!

π. Γεώργιος Δορμπαράκης

Κύριε, αξίωσέ μας να τολμήσουμε να αντιστρέψουμε με θαυμαστό και ξεχωριστό τρόπο, τον ρου της ζωής μας.Κύριε, αξίωσέ μας να τολμήσουμε να αντιστρέψουμε με θαυμαστό και ξεχωριστό τρόπο, τον ρου της ζωής μας.

Να κοιτάξουμε τον εαυτό μας με ειλικρίνεια και τόλμη, να τον δεχθούμε όπως είναι και να ανακαλύψουμε τις ποιότητες, την αλήθεια και την αγιότητα, που κρύβονται μέσα μας.

Βυθίσου και σήμερα στα σκοτεινά νερά της ύπαρξής μας, αγαπημένε!

Γνωρίζουμε, ότι εκεί που βρισκόμαστε, όπως είμαστε, σε σκοτεινές και δύσκολες συνθήκες, εκεί θα μας αναζητήσεις.

Θα πορευτείς μαζί μας και θα μας οδηγήσεις από την έρημο της πτώσης και της αιχμαλωσίας, στη γη της αληθινής ελευθερίας!

Γιατί εμείς, «οι καθήμενοι εν σκότει και σκιά θανάτου», είμαστε οι αληθινοί φίλοι Σου, η αγωνία Σου και ο έρωτάς Σου!

Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος (+ 30.6.23)

Ευγνώμονες για την αγάπη του και τη μεγάλη προσφορά του!

Σεβασμιώτατε, καλή Ανάσταση!

Εκδόσεις Εν Πλω

Μια αμιγώς δαιμονική επινόηση

 

Η κατάργηση του Μωσαϊκού Νόμου από τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο - Αρχιμ. Ιάκωβος Χαλίλ

 

Χρήστος Κτενάς: Εκπληκτική ανάλυση των γεγονότων στη Ρωσία.

 

Οι Άγιοι στη ζωή μας και η ευπερίστατος αμαρτία - Αρχιμ. π. Μάξιμος Κυρίτσης (25 Ιουνίου 2023)

 

Ο πόλεμος που δέχθηκε ο Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης

 

Δύο θαύματα της Μεγαλομάρτυρος αγ. Χρυσής

 

Η Εκκλησία έναντι στην εκκοσμίκευση - π. Δημήτριος Μπαθρέλλος

 

Ο Παπά-Σάββας Αχιλλέως είναι ΑΓΙΟΣ! Μαρτυρία Πρεσβυτέρας Βασιλικής ΠΟΥ...ΜΙΛΑΕΙ...!!!

 

Der Prolog von Ohrid vom 30. Juni (13. Juli)

 

Die Heilige Dreiheit: Einführung

 

π.Ε Παπανικολάου:Οι Άγιοι Κολυβάδες και οι μαθητές τους,ο Παπαδιαμάντης,ο Μωραϊτίδης,κ Ντοστογέφσκι

 

ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΚΑΛΗΜΈΡΕΣ.Χριστόδρομη ✝️🏞️ ημέρα να μας δίνει η Μητέρα μας Παναγιά.👸🏻

Ο Θεός δεν αγαπά ούτε τις απο-δείξεις  🧾 ,ούτε τις επι-δείξεις 🥁.Αφού δεν έχει κάτι να αποδείξει.

Όπως ο ήλιος  🌞δεν χρειάζεται αποδείξεις ο,τι  φωτίζει.

Πατήρ Διονύσιος Ταμπακης.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

«Τα κλειδιά του Αγίου Πέτρου, που υπάρχουν στην εικόνα των αγίων, αντιπροσωπεύουν τη μετάνοια και τη άφεση των αμαρτιών, την ταπείνωση και την ελεήμονα αγάπη, μέσω των οποίων ο άνθρωπος εισέρχεται στη Βασιλεία του Θεού».

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΠΑΘΙΟΎ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ;


«ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΠΑΘΙΟΎ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ;


 Τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών» είναι του Αγίου Πέτρου και ο Άγιος Παύλος απεικονίζεται σε εικόνες με το σπαθί στο χέρι.
 Ζωγραφισμένοι στις εικόνες, διακρίνουμε αυτούς τους δύο Αποστόλους από το γεγονός ότι ο Άγιος Απόστολος Πέτρος είναι ζωγραφισμένος με κλειδιά στο δεξί του χέρι και ο Άγιος Απόστολος Παύλος με ξίφος.


 Ποιος είναι όμως ο λόγος που ο ένας κρατά κλειδιά και ο άλλος σπαθί;  Θα προσπαθήσω με βάση την Αγία Γραφή να δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
 Τα κλειδιά στην εικόνα του Αγίου Πέτρου σημαίνουν τα «Κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών», τα οποία ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του, υποσχέθηκε να δώσει στον μεγάλο αυτόν Απόστολο για την αποφασιστική ομολογία του, ότι είπε ο «Υιός του Θεός».
 Και μετά από αυτή την ομολογία, που πρώτα έκανε στον Σωτήρα, ο Σωτήρας του είπε: «... εσύ είσαι ο Πέτρος, και πάνω σε αυτόν τον βράχο θα οικοδομήσω την Εκκλησία Μου και οι πύλες της κόλασης δεν θα την υπερισχύσουν, τότε προσθέτει ο Χριστός. , «ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ» (Ματθαίος 18, 18-19).
 Τα κλειδιά που δόθηκαν στον Άγιο Πέτρο σημαίνουν το βασίλειο του δώρου ή την Εκκλησία, την οποία ο Σωτήρας υποσχέθηκε να χτίσει στον βράχο της πίστης και της ομολογίας του Πέτρου.
 Και ο Άγιος Απ. Παύλος είναι ζωγραφισμένος σε εικόνες με το σπαθί στο χέρι
 Ποια είναι η αιτία;  Γιατί με το σπαθί και τι σημαίνει αυτό το σπαθί;
 Το ξίφος σημαίνει το επιμελές κήρυγμα του λόγου του Θεού.
 Δύο φορές στα γραπτά του ο Απόστολος Παύλος απεικονίζει τη λέξη από την εικόνα ενός ξίφους.  Στην επιστολή προς τους Χριστιανούς στην Έφεσο, ο Άγιος Απόστολος, μιλώντας για τη συνεχή μάχη που τον περιμένει με τους άρχοντες και τους κυριαρχους αυτής της εποχής και ενάντια στα πονηρά πνεύματα των κάτω από τον ουρανό, συμβουλεύει τους Εφεσίους να φροντίζουν τους πνευματικά όπλα για να κερδίσει αυτή τη μάχη, στον αριθμό της οποίας φαίνεται και το πνευματικό σπαθί, κάτω από το οποίο, όπως διευκρινίζει, πρέπει να νοείται ο λόγος του Θεού.
 Έτσι, βλέποντας τον Άγιο Απόστολο Παύλο να κρατά στο χέρι του το ξίφος, που σημαίνει τον λόγο του Θεού, πρέπει πρώτα να θυμηθούμε και να δοξάσουμε τη φλογερή υπηρεσία του στη διάδοση της χριστιανικής πίστης, η οποία σταμάτησε μόνο αφού τελείωσε  τη ζωή του με το ξίφος.

 (Πηγή: Δοξολογία)

 Και διευκρινίζοντας έτσι με αυτό, ας πάρουμε και εμείς το ξίφος της πίστης του Παύλου και ας προσευχηθούμε στον Άγιο Πέτρο με τα κλειδιά της Βασιλείας να ανοίξει και σε εμάς τους ουρανούς του Ουρανού.
 Ας συμμετάσχουμε στις ιερές προσευχές τους!

"Όταν βάζεις ψυχή και ο Θεός δίνει φως..." Magdalena D. Suciu

Συμπέρασμα.....


Στη σύγχρονη δημοσιογραφία υπάρχει έντονη η τάση να ωραιοποιούνται τα πράγματα και ιδίως να παρουσιάζονται τα πρόσωπα μόνο με επιτυχίες. Ο Λουκάς μεταφέρει την ομιλία τους Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο (Πράξ. 17. 22-34)  και δεν κρύβει την αποτυχία του ! Όταν  ο Παύλος μίλησε για Ανάσταση νεκρών τον χλεύασαν , γέλασαν μαζί του και κάποιοι συγκαταβατικά του είπαν , "καλά , θα σε ξανακούσουμε". Κι ο Λουκάς  τα διαφυλάσσει όλα , χωρίς να κρύψει τίποτα ή να παραποιήσει κάτι ! Δείγμα κι αυτό της θεοπνευστίας του κειμένου .


Ο ΤΆΦΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΌΛΟΥ ΠΑΎΛΟΥ

Στον αγώνα τους με τον Θεό και τους ανθρώπους, τα πεσμένα πνεύματα χρησιμοποιούνται και από τους ανθρώπους
 Στον αγώνα τους με τον Θεό και τους ανθρώπους, τα πεσμένα πνεύματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους, αν και κάνουν πολύ κακό και άμεσα σε άπιστους, απρόσεκτους ανθρώπους, ερωτευμένους με τα γήινα πράγματα και προκαλούν πολύ κακό στον κόσμο.  Μερικές φορές οι άνθρωποι, σαν στάχυα σε ένα τεράστιο χωράφι, θερίζονται από έναν σκληρό και μακροχρόνιο πόλεμο, ή από λοιμό, πλημμύρα, τυφώνα ή σεισμό, ή από το στοιχείο της φωτιάς, από αμέτρητα είδη ασθενειών, προβλήματα, βασανιστήρια και άλλα .

 Από ανθρώπινη άποψη, ποια αιτία έχει ο Δημιουργός να πολεμήσει με το άχρηστο πλάσμα, με τον διάβολο και τον άπιστο άνθρωπο, όπως οι Φαραώ, οι Ναβουχοδονόσσαροι, , οι Πιλάτες, οι γραμματείς, οι Φαρισαίοι και οι ιερείς ή να ρίξει τους ανθρώπους στη μάχη με κακά πνεύματα ή με άπιστους ανθρώπους;  Αλλά αυτή η μυωπική ανθρώπινη κρίση είναι αλάνθαστα λανθασμένη.  Πόση καλοσύνη, σοφία, θεία μακροθυμία και πόση ευπρέπεια των πραγμάτων του Θεού φαίνεται σε αυτόν τον αγώνα!  Αυτός ο αγώνας οδηγεί στον πλήρη θρίαμβο της δικαιοσύνης και στην αγιότητα ολόκληρης της θείας οικονομίας, στη σοφία των χαμένων ανθρώπων, στην ανάκτηση από τον άνθρωπο της χαμένης αγιότητάς του, στην ενίσχυση της θέλησής του για το καλό, από το οποίο έπεσε και που μισούσε , στο να βαδίζουμε στο δρόμο δεξιά των θείων εντολών, στην κοινωνία με τον Θεό και στην αιώνια ευτυχία.

 Στον αγώνα αυτού του μεγάλου ανθρώπου με τα κακά και τα πονηρά πνεύματα, ο ίδιος ο Θεός είναι ο βοηθός - και πόσοι άνθρωποι δεν έχουν αποδειχτεί από Αυτόν ότι είναι νικητές σε αυτόν τον πνευματικό αγώνα!  Ας θυμηθούμε τους δίκαιους της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης και όλους τους αγίους, που με τη βοήθεια του Θεού νίκησαν τον παλιό εχθρό - τον διάβολο και ολόκληρο τον στρατό του.  Τι ένδοξη νίκη πέτυχαν επί των εχθρών τους!  Γιατί τα φωτεινά στέφανα έχουν γίνει άξια στο αιώνιο Βασίλειο της δόξας!  Πόση όμως υπομονή έδειξε ο Κύριος απέναντι στους απίστους και μάλιστα στους διαβόλους, που κάνουν διάφορα κακά στο ανθρώπινο γένος!  Πόσο καιρό άντεξε ο Κύριος όλους τους άπιστους βασιλιάδες, τους βασανιστές Του, τους πολεμιστές κατά των εικόνων, τους αιρετικούς!

 Saint John of Kronstadt, On the Troubles of the World Today, εκδ. Σοφία, Βουκουρέστι, 2011, σσ. 40-41

28 Ιουνίου - Πριν από 55 χρόνια ο -Αρχιμανδρίτης Κοσμάς (Σμιρνόφ) /22.10.1885 - 28.06.1968 / αναχώρησε στον Κύριο.

 

28 Ιουνίου - Πριν από 55 χρόνια ο -Αρχιμανδρίτης Κοσμάς (Σμιρνόφ) /22.10.1885 - 28.06.1968 / αναχώρησε στον Κύριο.


Μαθητής της Μονής Βαλαάμ, όπου ήταν κελί-συνοδός του ηγουμένου της μονής του μακαριστού. πρεσβυτέρου Schemagumen Mauritius (Baranova) /†09.02.1918/,ιερός ασκητής, βιβλίο προσευχής, γεμάτο αγάπη και έλεος για τους άλλους.


Για μη αναγνώριση του ανακαινισμού, ο πατέρας Κοσμάς συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Βελίζ και στο Σμολένσκ. Στάθηκε σταθερά στην Αλήθεια, μη δελεαζόμενος, όπως οι «ζωντανοί εκκλησιαστικοί» από τη φακόσουπα των ψεύτικων ευλογιών. Πέρασε εννέα χρόνια στα στρατόπεδα του Καναλιού της Λευκής Θάλασσας.

Αληθινός πιστός. Ήταν ο πρώτος γέροντας της ερήμου Spaso-Preobrazhenskaya στη Λετονία, στην οποία προσελκύονταν άνθρωποι από όλη τη χώρα - από το Βλαδιβοστόκ μέχρι την Αγία Πετρούπολη.

Έχοντας ξεκινήσει την υπηρεσία του ως εξομολογητής στο ερημητήριο, ο γέροντας αναβίωσε το παλιό του πνεύμα, το πνεύμα της απλότητας και της φτώχειας, της μοναξιάς και του στοχασμού, που ήταν εγγενές στις σκήτες του Βαλαάμ.

Οι άγιες πύλες του ασκητηρίου και η καρδιά του γέροντα ήταν ανοιχτές σε όλους όσους αναζητούσαν δρόμο προς τον Θεό.

Όσοι φοβόντουσαν να βαφτίσουν τα παιδιά τους στην εκκλησία, τους λυπόταν ο γέροντας. Είχε έναν βοηθό που έμαθε για τέτοιους ανθρώπους. Ο π. Κοσμάς του είπε: «Πες τους ότι υπάρχει ένας παπάς που θα έρθει μόνος του και θα βαφτίσει χωρίς χρήματα».

Και πήγε σπίτι μετά την απογευματινή λειτουργία, κρύβοντας το προσεκτικά από τις μητέρες. Ένα καλοκαίρι, επιστρέφοντας από τη βάφτιση, ένιωσε τόσο άσχημα που δεν μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητο. Ο αρχάριος έπρεπε να τον μεταφέρει ανεπαίσθητα μέσα από το δάσος στην αγκαλιά του στο κελί.

Ο κόσμος ζήτησε από τον ιερέα να ευλογήσει σπίτια και διαμερίσματα. Καλεσμένοι ήταν και μέλη του κόμματος, τα οποία στη συνέχεια δέθηκαν μαζί του και ήρθαν κρυφά στο ερημητήριο για να εξομολογηθούν ή να μιλήσουν.

Βγαίνοντας από το ναό, έδινε πάντα ελεημοσύνη σε όλους τους ζητιάνους που στέκονταν στη βεράντα, τους ευλογούσε, κοιτάζοντας προσεκτικά τα πρόσωπά τους και μιλούσε σε όλους.

Δεν άφηνε ποτέ κανέναν να φύγει χωρίς να τον ταΐσει, ακόμα και τα πλατάνια -όπως έλεγε τις πίτες- ζητούσε από τον υπάλληλο του κελιού να μαγειρέψει.

Πάντα έλεγχε ποιος κοιμόταν πού και αν έβλεπε ότι κάτι του λείπει σε κάποιον, έβρισκε και έφερνε μια κουβέρτα ή μαξιλάρι. Εάν μια από τις αδερφές ή τους προσκυνητές αρρωστήσει, σίγουρα θα επισκεφθούν και θα φέρουν κάτι.

Ο ίδιος ο γέροντας έφτιαχνε καρέκλες και παγκάκια για αδύναμες μητέρες και προσκυνητές.

Έχοντας ένα χάρισμα στην καλλιγραφία, ο ιερέας έγραψε πολλές προσευχές και ακάθιστους και τους έστειλε έξω, έγραψε μοναστικές αναμνήσεις.

Ένας αρχάριος από τον κόσμο πέρασε κάποτε τη νύχτα σε ένα κελί με έναν γέρο και αποφάσισε να μην κοιμηθεί μέχρι να τελειώσει ο γέρος την προσευχή του. Παλεψε με τον ύπνο μέχρι τις τρεις και αποκοιμήθηκε, και νωρίς το πρωί ο γέροντας τον ξυπνάει και του λέει χαϊδευτικά: «Πάμε στη λειτουργία».

Όταν υπήρχαν προβλήματα, εχθρικές επιθέσεις, ο γέροντας πήγαινε στην απομόνωση: έκλεινε τον εαυτό του σε ένα κελί, δεν δεχόταν κανέναν και δεν έβγαινε έξω μέχρι να ηρεμήσουν όλα. Μερικές φορές οι καλόγριες κοίταζαν έξω από το παράθυρο με μεγάλη αγωνία να δουν αν ζούσε, γιατί έλειπε πολύ καιρό.

Στο κελί αυτό, κατά τη μεταμεσονύκτια προσευχή, του εμφανίστηκε η Μητέρα του Θεού. Αναδύθηκε από την εικόνα Pochaev της Μητέρας του Θεού, μπροστά στην οποία στεκόταν ο γέροντας. Τότε ο Αρχιμανδρίτης Ταύριος (Batozsky) είχε αυτή την εικόνα /†13.08.1978/.

Ο γέροντας δεν είχε τίποτα μαζί του: όλος ο θησαυρός του ήταν μέσα του, μοίρασε αμέσως ό,τι έλαβε, οπότε ήταν αδύνατο να τον ληστέψει. Οι κλέφτες που εισέβαλαν στο κελί του περισσότερες από μία φορές έφευγαν πάντα δυσαρεστημένοι.

Όταν του έπλυναν τα ρούχα, είδαν ένα μπάλωμα σε ένα μπάλωμα. Ένα καλό παράδειγμα μη κτητικότητας και αγάπης για όλους, είχε ο π. Κοσμάς στο Βαλαάμ στο πρόσωπο του ηγουμένου Μαυρίκιου /†1918/, ηγούμενου της μονής, για τον οποίο ήταν κελί. Ο πατήρ Μαυρίκιος, ένας πράος και ταπεινός γέροντας, τριγυρνούσε με ένα απλό, ήδη φθαρμένο ράσο, ώστε οι προσκυνητές που τον συναντούσαν να μην τον αναγνώριζαν πάντα ως ηγούμενο.

Ο πατέρας του Κοσμά ήταν νηστευτής, έτρωγε άσχημα. Υπάρχει αφθονία στο τραπέζι, αλλά για άλλους. Ο Batiushka λάτρευε να κεράσει, αλλά προσποιήθηκε ότι έτρωγε. Την Τετάρτη και την Παρασκευή απείχε από το φαγητό μέχρι τις τρεις. Δεν έφαγε λευκό ψωμί. Εάν ένα φαγητό πέσει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, θα το πάρει, θα το φιλήσει και θα το φάει.

Υπήρχαν φήμες ότι μια από τις μεγαλύτερες αδερφές της ερήμου σήκωσε το χέρι εναντίον του πρεσβύτερου, αλλά ποτέ δεν είπε σε κανέναν για αυτό, δεν παραπονέθηκε.

Η μεγαλύτερη αδερφή, μια κουρασμένη γυναίκα, πολύ αυστηρή, που του έβαζε συχνά διάφορα εμπόδια, είπε κάποτε με τόλμη: «Εσύ είσαι σαν μισθοφόρος εδώ, κι εγώ είμαι ηλικιωμένη γυναίκα». «Είμαι ιερέας», απάντησε ταπεινά ο π. Κοσμάς και για χάρη της ειρήνης αποσύρθηκε με πραότητα στον Μητροπολίτη, όπου υπηρετούσε για κάποιο διάστημα μαζί του, σαν σε σκήτη, σε ένα εκκλησάκι στη ντάκα του επισκόπου.

Κανείς δεν τον έχει δει ποτέ σε κατάσταση θυμού, εκνευρισμού. «Αν ταπεινωθείς», είπε σε μια καλόγρια, «τότε δεν θα υπάρξει προσβολή».

Λίγο πριν από το θάνατό του, η Ηγουμένη Ταβιθά θέλησε να τον στείλει να αναπαυθεί στη Μονή των Σπηλαίων και στη θέση του να πάρει έναν ιερέα της Ρήγα.

«Είναι μοναχός, αφήστε τον να ζήσει σε μοναστήρι», είπε. Ο γέροντας θρήνησε, αλλά δεν παραπονέθηκε σε κανέναν, αλλά είπε τα πάντα στη Μητέρα του Θεού: «Μάνα του Θεού, πού να πάω, τόσο γέρος και άρρωστος;» Κατά την Κοίμηση, ο Κύριος πήρε έναν ιερέα κοντά Του και άφησε τον πατέρα Κοσμά στο ασκητήριο.

Όντας βαθιά πιστός, καταλάβαινε ότι η ζωή του δεν εξαρτιόταν ούτε από τον τύραννο, ούτε από τον πατριάρχη, ούτε από κανέναν από τους ανθρώπους, αλλά μόνο από τον Θεό. Ο Θεός είναι αγάπη.

Ο Θεός δεν θέλει ποτέ κανέναν κακό, γι' αυτό ο γέροντας προσπάθησε να αντισταθεί γενναία σε όλους τους πειρασμούς στη ζωή, χωρίς ντροπή και θυμό. Πάντα μπορούσε να πει στους διώκτες και τους καταπιεστές του: «Δεν σας φοβάμαι, σας αγαπώ». Τα λόγια του αποστόλου: «Ευλογείτε τους διώκτες σας. ευλογείτε, όχι κατάρα» ήταν η ζωή του.

Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε την επίγεια ζωή που είχε ο πάσχων πατέρας: ασθένεια, περιπλάνηση, μομφή, που είναι απόδειξη για τις ειδικά επιλεγμένες ψυχές του Θεού να τους χαρίσει την αιώνια ευδαιμονία.

Υπέφερε μέχρι την τελευταία του πνοή. Πάντα άρρωστος, ο γέροντας, λίγο πριν πεθάνει, αρρώστησε οδυνηρά. Έκανε εγχείρηση. Ο γέροντας ήταν πολύ υπομονετικός, αρνήθηκε τις ενέσεις και τα φάρμακα. Η ραφή δεν ήταν ραμμένη, αλλά σφραγίστηκε λόγω της απελπιστικής κατάστασης του ασθενούς.Έφτασε η. αγαπημένη του Παρασκευή. Στην εκκλησία άρχισαν να τελούν τη Θεία Ευχαριστία, στην οποία μνημόνευαν τους αρρώστους, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι του Αρχιμανδρίτη Κοσμά.
Πριν την κοινωνία, όλος ο βωμός έλαμπε από φως, το είδαν ιερείς να στέκονται κοντά στο θυσιαστήριο και να τραγουδούν μοναχές.

Ο π. Νικολάι άνοιξε τις Βασιλικές Πόρτες και είπε σε όλους: «Πάω να κοινωνήσω με τον πατέρα Κοσμά». Αμέσως όμως επέστρεψε στο θυσιαστήριο, έβαλε το Δισκοπότηρο στο θρόνο και ζήτησε από το κορίτσι του βωμού να πάει να μάθει πώς ήταν ο ιερέας. Έρχεται και λέει ότι ο πατέρας έχει ήδη πεθάνει.

Το φως προανήγγειλε τον θάνατό του. Ο ουρανός τον κοινωνούσε.

Στην ταφή του γέροντα, που τελέστηκε τη Δευτέρα, το ίδιο φως έλαμψε από το φέρετρο και τον σταυρό του, που μετέφερε προσεκτικά στον τάφο τα αγαπημένα παιδιά του.

Τάφηκε στο ερημητήριο Spaso-Preobrazhenskaya κοντά στην πόλη Jelgava στη Λετονία.

Ο ΣΤΑΡΕΤΣ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΉΣ ΙΕΡΏΝΥΜΟΣ Στις 28 Ιουνίου η Ιερά Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μακαριστού Ιερωνύμου του Στριδώνα /†420/ με το όνομά του έλαβε το Μεγάλο Σχήμα, Sheigumen Jerome (Verendyakin) /† 06/06/2001/, πρεσβύτερος και ομολογητής της Γέννησης του Το μοναστήρι της Θεοτόκου Σανακσάρ βρίσκεται κοντά στην πόλη Temnikov στη Μορδοβία.


Πολλές χιλιάδες προσκυνητές που επισκέφθηκαν τη Μονή Σανακσάρ εκείνα τα χρόνια αναγνώρισαν τον ηγούμενο  Ιερώνυμο ως έναν στοργικό γέρο παρηγορητή, ο οποίος βοήθησε πολλούς που υπέφεραν από σωματικές και ψυχικές ασθένειες με τις προσευχές του.

Τα τελευταία χρόνια έκανε καθημερινά προσευχή και διάβαζε τον Κανόνα για τους αρρώστους, αλείφοντας με ιερό λάδι όλους τους παθόντες που έρχονταν κοντά του. Στο μοναστήρι ο π. Ιερώνυμος έγινε διάσημος για τη διορατικότητά του, τα χαρίσματα της θεραπείας και της παρηγοριάς του.

Φέτος το 2023 συμπληρώνονται 24 χρόνια από τότε που μαρτύρησε ο Αρχιερέας Πέτρος (Sukhonosov) / 23/06/1931 - 1999

 
Φέτος το 2023 συμπληρώνονται 24 χρόνια από τότε που μαρτύρησε ο Αρχιερέας Πέτρος (Sukhonosov) / 23/06/1931 - 1999 / Στις. 28 Μαρτίου 1999, ο Αρχιερέας Πέτρος απήχθη από το ιερό της εκκλησίας στο χωριό Ordzhonikidzevskaya RepublicΙνγκουσετία. Δέχτηκε τον θάνατο για την πίστη του Χριστού στα χέρια των Τσετσένων τρομοκρατών.


Την προηγούμενη μέρα της απαγωγής είπε: «Το χριστιανικό μαρτύριο είναι ο κλήρος των εκλεκτών του Θεού».

Γεννήθηκε στην περιοχή του Όρενμπουργκ. Οι ευσεβείς γονείς Πέτρος και Μαρία μεγάλωσαν τα παιδιά τους με πίστη στον Θεό και αγάπη για τους άλλους. Από μικρός, αγαπούσε τις εκκλησιαστικές λειτουργίες και επισκεπτόταν συχνά την εκκλησία. Στην πρώιμη εφηβεία άρχισε να τραγουδάει και να διαβάζει στο κλήρο, που υπηρετούσε στο βωμό.

Πνευματικά ανατράφηκε από την παιδική ηλικία από δύο φωστήρες της Ορθόδοξης πίστης - τον αρχιερέα Fyodor (Kolesov) /+1962/ και την μοναχή Θεσσαλονίκη /+1955/, ο Αρχιερέας Πέτρος, όπως και αυτοί, δεν επέτρεπε στον εαυτό του καμία τέρψη.

Δεν έκοψε τα μαλλιά του, δεν έβγαλε ποτέ το ράσο του και υπηρέτησε με πλήρη μοναχικό βαθμό.

Όταν προσπάθησαν να τον αναγκάσουν να φορέσει κοσμικά ρούχα, ο ιερέας σάστισε: «Πώς είναι; Ένας στρατηγός περπατά με στολή - τον τιμούν, αλλά στα κοσμικά δεν τον αναγνωρίζουν. Και είμαι ιερέας, εγώ εχω επίσης τη δική μου στολή, την οποία δεν θα βγάλω».

Ο πατέρας Πέτρος έγραψε στον πνευματικό του γιο: " να το φοράς πιο συχνά, για υγεία και σωτηρία. Εάν είναι ήδη αδύνατο να είσαι συνεχώς στο περιβάλλον σου. Ο Πατριάρχης Σέργιος είπε: "Η μορφή προστατεύει το πνεύμα." Ο Πατριάρχης Πίμεν κάλεσε το ίδιο .»

Το 1960 μετατέθηκε στον Ιερό Ναό της Παρακλήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο χωριό Sleptsovskaya, όπου υπηρέτησε για τριάντα εννέα χρόνια, ως ιερέας  εξομολόγος και, από το 1982, κοσμήτορας της Ινγκουσετίας.

Πνευματικά παιδιά από την Επικράτεια της Σταυρούπολης έρχονταν συχνά να τον δουν στη Sleptsovka. (Οι κάτοικοι ονόμασαν το χωριό των Κοζάκων στα σύνορα της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας Sleptsovka στη μνήμη του ήρωα του Καυκάσου Πολέμου, στρατηγού Sleptsov /+1851/, που θάφτηκε στο τοπικό νεκροταφείο. Η επίσημη ονομασία είναι το χωριό Ordzhonikidzevskaya).

Οι εκπρόσωποι των αρχών τρόμαξαν από την ολοένα αυξανόμενη λατρεία του γέροντα Πέτρου, προσπάθησαν δύο φορές να τον μεταφέρουν εκτός κράτους, αλλά οι πιστοί κατάφεραν να υπερασπιστούν τον αγαπημένο τους βοσκό.

Σύμφωνα με τις ιστορίες πνευματικών παιδιών, πολλά αποκαλύφθηκαν στον γέροντα, αλλά έκρυψε το χάρισμα της διόρασης. Για τη μεγάλη του ταπεινοφροσύνη, ανταμείφθηκε με το χάρισμα του συλλογισμού.

Ο Batiushka διακρίθηκε από μια έμφυτη βαθιά κουλτούρα, η οποία βασιζόταν στην αληθινή ταπείνωση και σεβασμό για την Εικόνα του Θεού στον άνθρωπο. Σε όλους εκτός από τους πιο κοντινούς, στράφηκε στο «εσένα».

Ποτέ δεν έσπευσε να απαντήσει σε ερωτήσεις, προσευχόταν σιωπηλά, έχοντας μάθει το θέλημα του Θεού, απάντησε. Ποτέ δεν επέβαλε τη γνώμη του στους άλλους.

Πάντα καλούσε σε ταπεινοφροσύνη και υπομονή σε όλα τα δεινά: «Η ταπεινοφροσύνη μπορεί να νικήσει τα πάντα, με ταπείνωση και χωρίς κόπο μπορείς να σωθείς. Κανείς δεν φταίει για τους περήφανους, μην προσπαθήσετε να κατηγορήσετε κανέναν εκτός από τον εαυτό σας.

Ο Batiushka θεωρούσε το πιο σημαντικό πράγμα να είναι ταπεινός, να λέει την προσευχή του Ιησού, να μην κρίνει κανέναν και, αν είναι δυνατόν, να κάνει καλές πράξεις στους ανθρώπους.

Διεξήγαγε τη λειτουργία σύμφωνα με τοβτυπικο τής εκκλησίας μη δεχόμενος συμβιβασμούς, ειδικά όταν τέθηκε το ζήτημα της μετάβασης σε ένα νέο στυλ: «Πρέπει να τηρούμε αυστηρά τους αγίους πατέρες», είπε ο πατέρας Πέτρος.

Ακούγοντας να μιλούν για πιθανή συμφιλίωση με την Καθολική Εκκλησία, υποστήριξε: «Μόνο με την προϋπόθεση ότι αποδέχονται την Ορθοδοξία και όχι υπό τον ζυγό τους».

Κατά τη διάρκεια της προσκομιδής, ο πατέρας Πέτρος τίμησε τη μνήμη ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων, βγάζοντας ένα ξεχωριστό σωματίδιο για τον καθένα. Χρειάζονταν τουλάχιστον δύο-τρεις ώρες, οπότε για να κάνει κανείς προσκομιδή έπρεπε να έρθει στην εκκλησία γύρω στις τέσσερις το πρωί.

Μια μέρα παρατήρησε ότι ο σωρός των σημειώσεων που είχαν ετοιμαστεί για ανάγνωση βρισκόταν ασυνήθιστα, επειδή κάποιος τα μπέρδεψε. Ο πατέρας Πέτρος ήταν αγανακτισμένος: διάβασε πολλές σημειώσεις για είκοσι ή περισσότερα χρόνια, έτσι ώστε οι συγγραφείς τους να μην ήταν πια στη ζωή. Στην ανάγνωση των αναμνηστικών βιβλίων ο γέροντας είχε τα πάντα αυστηρά διαταγμένα.

Κατά τη διάρκεια του Όρθρου και της ανάγνωσης των Ωρών, ο ιερέας εξομολογουσε προσεκτικά και για πολλή ώρα. Δεν ρώτησε τις λεπτομέρειες της αμαρτίας που διέπραξες άκουγε προσεκτικά τον μετανοημένο και, αν χρειαζόταν, μπορούσε να θυμηθεί τις αμαρτίες με τη μορφή μιας ερώτησης: "Ίσως μάλωνες με κάποιον ή καταδίκασες κάποιον;"

Ο Batiushka εξήγησε υπομονετικά και ήρεμα τη σοβαρότητα του αδικήματος που διαπράχθηκε, επισημαίνοντας τις πιθανές συνέπειες. Έδωσε οδηγίες και συμβούλευσε πολύ λεπτά, φοβούμενος να πληγώσει την ανθρώπινη καρδιά και συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη μπορεί να κάνει περισσότερα από την ακαμψία.

Ο π. Πέτρος αντιμετώπιζε με μεγάλη υπευθυνότητα όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας. Πριν από τη βάπτιση των ενηλίκων, μιλούσε πάντα μαζί τους, τους ανάγκαζε να απομνημονεύσουν τις προσευχές «Πάτερ ημών», «Μητέρα Θεοτόκου, Παρθένε, χαίρε» και «Πιστεύω».

Η ιεροτελεστία της βάπτισης γινόταν με πλήρη κατάδυση, έχοντας φτιάξει ένα ειδικό γαλβανισμένο βαρέλι με βήματα για αυτό.

Με την ίδια προσοχή αντιμετώπισε τον γάμο, νουθετεί τους συζύγους και εξηγώντας τους τις αλήθειες της Ορθόδοξης πίστης. Όλοι, εκτός από τους μουσουλμάνους, παντρεύτηκαν και βαφτίστηκαν στην ενορία του.

Ο π. Πέτρος δεν αρνήθηκε ποτέ κανέναν να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της εκκλησίας. Κατά κανόνα, μη έχοντας χρόνο να φάει μετά τη Λειτουργία, έσπευσε, κατόπιν αιτήματος των ενοριτών του, να κοινωνήσει τους άρρωστους ή να κάνει μνημόσυνο. ή ήταν απαραίτητο να παντρέψει κάποιος επειγόντως, να θάψει τον νεκρό.

Για τον ιερέα, δεν υπήρχε δικός του χρόνος· έζησε για να υπηρετεί τον Θεό και το ποίμνιό του. Μετά την κηδεία των νεκρών, ο πατήρ Πέτρος συνόδευσε τους ψάλτες στο φέρετρο στο νεκροταφείο με το τραγούδι του Τρισαγίου, τελέστηκε μνημόσυνο στον τάφο.

Ο γέροντας δεν καλωσόρισε την αλλαγή τόπου εργασίας, υπηρεσίας. Δεν ενέκρινε τον ιδιαίτερο άθλο της ερημιτικής ζωής, πιστεύοντας ότι ο καθένας έπρεπε να παραμείνει μέχρι την τελευταία ώρα στη θέση του.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για το καθήκον του ιερέα προς την ενορία του. Ο πατέρας Πέτρος ήταν πεπεισμένος ότι ένας βοσκός δεν πρέπει να είναι μόνο μισθοφόρος, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να υπηρετεί σε μια ενορία, να μένει στο ναό, να γνωρίζει, να είναι υπεύθυνος για το ποίμνιό του και να συγγενεύει με αυτό.

Σε όσους ζητούσαν την ευλογία του για χειροτονία στην ιεροσύνη, έθεσε πάντα το ερώτημα αν ο μελλοντικός ιερέας θα μπορούσε να ζήσει στην ενορία. Διαφορετικά, συμβούλεψε καλύτερα να αρνηθεί τη χειροτονία.

Ο Αρχιερέας Πέτρος αντιμετώπιζε την απόγνωση με ιδιαίτερη αυστηρότητα, πιστεύοντας ότι ένας απελπισμένος δεν βρίσκει ελπίδα και παρηγοριά στον Θεό και έτσι Τον απαρνείται. Συμβουλεύει να συναντήσετε την απελπισία με την Προσευχή του Ιησού ή να την διαλύσετε με πνευματική ανάγνωση.

Δεν του άρεσαν οι άσκοπες κουβέντες, είπε: «Εκεί που ξεκινά η ιστορία, εύκολα προκύπτει η καταδίκη. Βλέπουμε πώς αμαρτάνει ένας άνθρωπος, αλλά δεν βλέπουμε πώς μετανοεί. Ο Κύριος του έχει ήδη συγχωρήσει τα πάντα για μετάνοια και εμείς αναλαμβάνουμε την κρίση του Θεού. Κι αν κάνουμε λάθος; Διαδώστε συκοφαντίες και πόση θλίψη μπορούμε να φέρουμε στους αθώους!».

Αν ο ιερέας προσευχόταν για έναν θλιμμένο, ο πιστός θα ένιωθε καλύτερα, θα έβρισκε ψυχική ηρεμία και θα λύνονταν τα άλυτα προβλήματα.

Ο Batiushka αγαπούσε πολύ να δεσμεύει πνευματικά βιβλία και να τα δίνει σε πνευματικά παιδιά, δίνοντας οδηγίες: «Να σέβεστε ένα θρησκευτικό βιβλίο - είναι ιερό! Είναι πολύ δύσκολο να το βρεις - φρόντισέ το!».

Από τα απομνημονεύματα της μοναχής Αναστασίας: «Κατά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, το καλοκαίρι του 1995, ο ιερέας λέει ξαφνικά ότι αύριο πρέπει να πάμε σε ένα μακρινό συνοριακό φυλάκιο για να βαφτίσουμε στρατιώτες. Εκείνη την εποχή, είχε πολλά διαφορετικά πράγματα να κάνει, και απλά δεν είχε την ευκαιρία να φύγει από τον ναό...

Ήταν πολύ τρομακτικό να πάει. Φαινόταν ότι λόγω κάθε δέντρου, θάμνου, οι αγωνιστές που κρύβονταν εκεί ήταν έτοιμοι να ανοίξουν πυρ εναντίον μας. Αυτό συνέβαινε συχνά εδώ ...

Με την άφιξη του πατέρα Πέτρου, όλοι οι στρατιώτες ήταν συγκεντρωμένοι στο χώρο μπροστά από τις σκηνές και ο ιερέας στράφηκε προς τους συνοριοφύλακες με μια ποιμαντική λέξη.

Υπήρχε πολύς κόσμος που ήθελε να βαφτιστεί. Βαπτίσεις ακριβώς στις όχθες του βουνού ποταμού Assy, μέσα στο φαράγγι. Οι στρατιώτες μπήκαν στο μαινόμενο ποτάμι και ο ιερέας τέλεσε το μυστήριο του αγίου βαπτίσματος. Στη συνέχεια υπηρέτησε μια προσευχή για τη σωτηρία.

Τα ταξίδια του ιερέα στον στρατό προκάλεσαν δυσαρέσκεια στους Τσετσένους, ετοιμάζονταν να τον απαγάγουν. Μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, το 1997, πριν από τη Λειτουργία, στην πατρογονική εορτή της Παρακλήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, έγινε απόπειρα στον πατέρα Πέτρο.

Όταν πήγε πέρα ​​από τον φράχτη της εκκλησίας, ξαφνικά ανέβηκε ένα αυτοκίνητο. Δύο ληστές πήδηξαν από εκεί, άρπαξαν τον ηγούμενο και τον έσυραν μαζί. Ο πατέρας σώθηκε από ένα κορίτσι που τον άρπαξε με τα δύο του χέρια και ούρλιαξε.

Δύο ενορίτες έτρεξαν αμέσως και όρμησαν προς τους ληστές, άρχισαν να τραβούν τον πατέρα Πέτρο από το αυτοκίνητο, όπου οι απαγωγείς σχεδόν τον είχαν σπρώξει. Με την κραυγή από τις γειτονικές αυλές, οι Ίνγκουσες πήδηξαν έξω για να σώσουν τον «Ρώσο μουλά» από τα προβλήματα.

Οι πιστοί κατάφεραν να τον σώσουν από το αυτοκίνητο στο οποίο τον είχαν ήδη παρασύρει οι απαγωγείς. Μετά από αυτό το περιστατικό, τρεις φρουροί με πολυβόλα βρίσκονταν σε υπηρεσία κοντά στον ναό.

Ο πατέρας Πέτρος γνώριζε εκ των προτέρων τον θάνατό του. Λίγο πριν την τραγωδία, έστειλε επιστολές στους πιο κοντινούς ανθρώπους, απάντησε στις πιο ανησυχητικές και πιεστικές ερωτήσεις.

Αποκαλύφθηκε στον οξυδερκή γέρο ότι θα βασανιζόταν από Τσετσένους ληστές. Λίγες μέρες πριν την απαγωγή, μετά την κηδεία ενός ενορίτη, είπε με λύπη: «Ευτυχισμένοι άνθρωποι που θάβονται. Και τα κόκκαλά μου θα τα συντρίψει ένα πουλί…»

Εκείνη, μια από τις πνευματικές κόρες, η Μαρία, θυμήθηκε ότι ο ιερέας δεν την ευλόγησε να φύγει στις 26 Μαρτίου μετά τη λειτουργία της Κυριακής, αλλά είπε ότι θα έφευγε μόνο στις Δευτέρα 29 Μαρτίου: «Θα πας όταν γίνουν όλα... (Μόλις αργότερα κατάλαβε τι έλεγε ο πνευματικός της).

Στις 28 Μαρτίου, βιαζόμενος στην εκκλησία για τη Θεία Λειτουργία, στράφηκε σε έναν από τους στενούς του βοηθούς: «Δεν πας μακριά, αλλιώς δεν θα με δεις ούτε όταν με κλέψουν…» Την ώρα του στην επίθεση στις 28 Μαρτίου 1999, απουσίαζαν δύο φρουροί. και ο τρίτος διάβαζε εφημερίδα.

Αφού χτύπησαν τον φρουρό, τέσσερις ληστές εισέβαλαν στο βωμό, άρπαξαν τον ιερέα από τα γένια, τον έριξαν στο πάτωμα, άρχισαν να τον χτυπούν  έσκισαν τα μαλλιά στο κεφάλι και από τα γένια του σε τούφες. Μετά την έσυραν από τα μαλλιά στο πάτωμα στο δρόμο.

Η γριά Ναντέζντα Αντρέεβνα έκλαψε, παρακάλεσε να γλιτώσει τον πατέρα και να τη σκοτώσει αντί γι' αυτόν, προσπάθησε να αποσπάσει τον γέρο από τα χέρια των εγκληματιών. Οι απαγωγείς πυροβολώντας στον αέρα την χτύπησαν.

Στο δρόμο, οι εγκληματίες έσπρωξαν τον ηλικιωμένο σε ένα αυτοκίνητο UAZ που περίμενε και ανέβασαν τον ιερέα.

Αργότερα, στην είσοδο του Sernovodsk, ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο ληστών βρέθηκε στην άκρη του δρόμου. Το σώμα ήταν γεμάτο αίματα. Χιλιάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν για τη σωτηρία του πατέρα Πέτρου: στη Sleptsovka, στη Μόσχα, στο Κίεβο στον ιερό λόφο Pochaev, στην Ιερουσαλήμ και στον Άθωνα.

Αλλά ο εκλεκτός του Θεού ήταν προορισμένος να γίνει μάρτυρας για την πίστη. «Το χριστιανικό μαρτύριο είναι το πεπρωμένο των εκλεκτών του Θεού!».

Αποσπασματικές πληροφορίες είναι γνωστές για την περαιτέρω μοίρα του πατέρα Πέτρου. Φυλακισμένος σε ένα λάκκο για ομήρους, ο πατέρας Πέτρος διάβαζε τον καθημερινό κύκλο των ακολουθιών, που ήξερε από έξω, αυτό υποστήριζε την πνευματική του δύναμη.

Με τον εφησυχασμό του προκάλεσε ακούσιο σεβασμό ακόμα και στους φρουρούς που τον παρακολουθούσαν. Οι λεπτομέρειες του μαρτυρίου του πατέρα Πέτρου είναι άγνωστες.

Έξι μήνες αργότερα, ένα τηλεοπτικό κανάλι έδειξε μια ιστορία που τραβήχτηκε από Τσετσένους ερασιτέχνες: στο βρώμικο πέτρινο πάτωμα ενός σκοτεινού υπογείου βρισκόταν ένας γυμνός άνδρας, εξουθενωμένος από τα βασανιστήρια και την παρατεταμένη πείνα, στον οποίο αναγνώρισαν τον πρεσβύτερο Πιότρ Σουχονόμοφ.

Το σώμα του μάρτυρα δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Βλαδικαυκάζ, Γεδεών, είπε για το μεγάλο κατόρθωμα του μάρτυρα για την πίστη: «Αναμφισβήτητα ο π. Πέτρος είναι θυσία για όλους εμάς που ζούμε στον Καύκασο, για όσους τον γνώρισαν και τον αγάπησαν...»

The women of Byzantium were described in some cases as being light-skinned and blonde with blue eyes and straight hair. This is interesting considering that is not the average look of Mediterranean people. Perhaps the women that looked like this just stood out to Arab observers

“married women are usually chaste; it is the unmarried who are adulteresses…they often start fornicating while living in their parents home…Byzantine women aren’t veiled even when married & they pass the people in the market with heads/faces uncovered, showing all their beauty”


 

The Arab writers were showing bias and stereotyping: “In Byzantium, women were expected to be retiring, shy, modest, & devoted to their families & religious observances. The upbringing of women took place in the gynaecum, the part of the house for women, in virtual seclusion."

ΘΑΎΜΑ ΑΓΊΟΥ ΙΩΆΝΝΗ ΤΟΥ ΡΏΣΟΥ.Μυαλό γιατρό

 Μου γράφει ένας πιστός πατέρας.  Το παιδί του έχει κάποιες πολύ σοβαρές διαταραχές.  Το να μην τρώω τίποτα (ανορεξία), τρομερά ξεσπάσματα, αυτοακρωτηριασμός, ανεξήγητη βία.  Απειλεί τους γονείς του με αυτοκτονία.
 Οι γονείς είναι συντετριμμένοι.  Το παιδί μεγάλωσε με φροντίδα και αγάπη, με ηθικές αξίες και πίστη.
 Τους δίνω κάθε απόγευμα τον Παρακλητικό Κανόνα της Θεοτόκου και του Ακαθίστου του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.  Αναφέρω και το κοριτσάκι σε όλες τις υπηρεσίες.  Τους προτρέπω επίσης να λάβουν εξειδικευμένη θεραπεία.  Οι γιατροί λένε ότι τα πρώτα σημάδια βελτίωσης θα εμφανιστούν σε 4-5 μήνες από την έναρξη της θεραπείας.  Τους ενθαρρύνω.  Λέω: Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος έχει δύναμη ως γιατρός νου και ψυχής.  Δεν θα περάσουν 4-5 μήνες, αλλά 4-5 μέρες μέχρι να αναρρώσει.
 Μετά από περίπου 10 μέρες, μου γράφει ο πενθούντος πατέρας.  Κλάμα, αλλά από χαρά.  Σε μια εβδομάδα χάθηκαν οι κρίσεις, οι πόνοι, οι εκδηλώσεις βίας.  Το παιδί είναι φυσιολογικό.  Οι γιατροί κάνουν τον Σταυρό.
 Λοιπόν ναι, λέω, ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος στέκεται με το χέρι στην ψυχή της και την παρηγορεί κρυφά.
 Ευχαριστούμε Άγιο Ιωάννη που μας άντεξες και μας αγάπησες και μας θεράπευσες.

Πατήρ Ιωάννης Ιστρατι.

In other words, caring for and helping others is our way to say "Thank You!" to God.


“This service that you perform is not only supplying the needs of the Lord’s people but is also overflowing in many expressions of thanks to God.” (2nd Cor. 9:12)

In other words, caring for and helping others is our way to say "Thank You!" to God.

Fr. John