Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Αγιος Ευμένιος : Τα αγιασμένα βήματα του λεπρού που ανακηρύχθηκε άγιος!!!

 

Ξέσπασε ο Μάζης: Υποχώρηση και παράδοση της Ελλάδας χωρίς πόλεμο - Ηττες στην Εξωτερική Πολιτική

 

Δος μοι πιείν!!...Δος μοι πιείν!!...

Το αίτημα του Ιησού, με την παγκόσμια έννοιά του, δεν απευθύνεται πια μόνο στην Σαμαρείτιδα, αλλά σε όλους τους ανθρώπους....
Διψάω για σένα, για την ζωή σου... Διψάω να μπω μέσα σ΄αυτήν, να την διαποτίσω, να την μοιραστώ μαζί σου, να ενωθώ με τις συγκινήσεις σου, με τις ιδέες σου....
Σ΄αγαπώ και το μόνο που σου ζητώ, είναι, ν΄αγαπιέμαι κι από σένα...

Λεβ Ζιλλέ
"Η περιστερά και ο αμνός"

ΨΕΥΤΟΡΩΜΕΪΚΟ : ΤΕΡΜΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ !

 H Ρωμανία στον Σταυρό θρηνολογεί

 

Μονάχ’ ηλί-ηλί λαμά σαβαχθανί

 

Σύννεφα μαύρα σκοτεινά,θεριά κολάσεως φρικτά,

 

στην πατρίδα μ’έχουν πέσει.

 

 

 

Ξημερών’ανάσταση-Τέρμα η παράσταση.

 

Κι’η ρωμιοσύνη ως αετός , αδουλωτός και κραταιός,

 

στον ουρανό  πετά αντρειωμένος.

 

 

 

Ψευτορωμαίϊκο το ψέμα δεν γερνά,

 

Η αλήθεια φως είναι που όμως δεν ξεχνά.

 

Φαρμάκι πότισες ψυχές, μας έκλεψες ανατολές,

 

κ’η δύση σου τώρα φθάνει.

 

Ξημερών’ανάσταση-Τέρμα η παράσταση.

 

Κι’η ρωμιοσύνη ως αετός , αδουλωτός και κραταιός,

 

στον ουρανό  πετά αντρειωμένος.

 

Είσαι σκοτάδι πιο πυκνό πριν την αυγή,

 

σιμά’ναι ο ‘ηλιος και σε λίγο θα φανεί.

 

Θάρρος αδέλφια μου Ρωμιοί,σε κάθε χώρα,κάθε γη,

 

Η Πάναγιά μας δεν αργεί !

 

 

Ξημερών’ανάσταση-Τέρμα η παράσταση.

 

Κι’η ρωμιοσύνη ως αετός , αδουλωτός και κραταιός,

 

στον ουρανό  πετά αντρειωμένος.

 

 

Στίχοι-Μουσική : π.Διονύσιος Ταμπάκης

 

 


ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ
ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ 

Θεόκαλη ημέρα και σημερα παιδια.

Περνούν...περνουν...οι ημέρες ....

Περνούν και παίρνουν κάθε φορά και λίγο απ'τον χρόνο μας και μας οδηγούν στα γηρατειά.

Αραγε στο τέλος αυτού του περιπάτου στην γη ετούτη, θα έχουμε γνωρίσει Τον Χριστόν; 

Θα έχουμε αγαπήσει την γλυκύτατη Μητέρα Του;

 Ή η ζωή μας θα είναι μόνο η βοή μας και θόρυβος δίχως καρπό μετανοίας;


Πατήρ Διονύσιος Ταμπάκης.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Θαυμαστά γεγονότα!!!!!!!!


 

Irina Krikheli

Η νέα ιστορία της Irina Krikheli είναι για το κακό που κάνουν στην ψυχή η μαντεία και η μαγεία. Ελπίζουμε, μαζί με τον συγγραφέα, αυτή η δημοσίευση να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για όλους όσους δεν βλέπουν τίποτα κακό στις μαγικές πρακτικές. Αλίμονο, ακόμη και μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών, δεν το καταλαβαίνουν όλοι ξεκάθαρα.

Συνάντησα αυτήν την εύθραυστη, όμορφη Μοσχοβίτη στην εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στην Τιφλίδα όταν έφτασε στη Γεωργία. Τότε ήξερα ότι ένα από τα τέσσερα παιδιά της Λίας ήταν άρρωστο και ότι έχτιζε ένα φιλανθρωπικό κέντρο αποκατάστασης παιδιών στο Ουρέκι. Πολύ αργότερα, η Leah και εγώ γίναμε φίλοι και μου είπε μια τόσο ασυνήθιστη ιστορία της ζωής της που αποφάσισα να γράψω οπωσδήποτε γι' αυτήν.

Η Leah γεννήθηκε τη δεκαετία του 1980, στη Μόσχα, σε μια πολύ συνηθισμένη οικογένεια. Ήταν μοναχοπαίδι. Σε ηλικία περίπου 5 ετών, το κορίτσι συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν σαν όλους τους άλλους. Η Λία ανακάλυψε το δώρο της όρασης, το δώρο της προφητείας. Μπορεί ένας απλός άνθρωπος να δει το μέλλον, να προβλέψει τον θάνατο των αγαπημένων του, να επικοινωνήσει με τον κόσμο των νεκρών;

Σε αυτή την ηλικία, η Λία προέβλεψε ποιος από την οικογένεια θα πέθαινε πότε, και αυτή η προφητεία της εξακολουθεί να γίνεται πραγματικότητα. Κάπου μέχρι την ηλικία των 11 ετών, είχε απλώς οράματα, και ξεκινώντας από την εφηβεία, άρχισαν να συμβαίνουν πολύ τρομακτικά φαινόμενα γύρω και μέσα της: υπήρχαν ασυνήθιστοι ήχοι, παράξενα οράματα, γενικά, τέτοιες διεισδύσεις στη ζωή της που δεν μπορούσε να ελέγξει. . Η Λία, φυσικά, είπε στους γονείς της για αυτό, αλλά αυτοί δεν την πίστεψαν, το θεώρησαν εφηβικές φαντασιώσεις και της γέλασαν. Τότε η Λία αποφάσισε να πάει στην εκκλησία και να της πει αναλυτικά όλα όσα της συνέβαιναν. 

Στην εκκλησία την άκουγαν πολύ προσεκτικά, σε αντίθεση με τους γονείς της, την πίστεψαν αμέσως. Κατάλαβαν τι συμβαίνει στην κοπέλα και είπαν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να βαφτιστεί. Η Λία πήρε αυτή τη συμβουλή πολύ σοβαρά και, συνειδητοποιώντας ότι οι γονείς της δεν θα το καταλάβαιναν, καθώς ήταν και οι δύο ένθερμοι αντίπαλοι της πίστης, αποφάσισε να εμπιστευτεί τη γιαγιά της. Η γιαγιά όμως, δυστυχώς, δεν στήριξε την εγγονή της και αποκάλυψε την πρόθεσή της στους γονείς της, οι οποίοι την ειρωνεύτηκαν και απαγόρευσαν αυστηρά τη βάφτιση της κόρης της.

Γενικά, η σχέση της Λίας με τους γονείς της ήταν πάντα δύσκολη. Αυτό το αίσθημα ανησυχίας και απόρριψης στην οικογένεια οδήγησε στη Λία να βυθιστεί στη μαγεία.

Διάβασε βιβλία, ενδιαφέρθηκε, δοκίμασε κάτι και τα κατάφερε. Η Λία σκέφτηκε μέσα της: «Αποδεικνύεται ότι όλα είναι εύκολα και απλά. Όλα λειτουργούν φυσικά και, το πιο σημαντικό, δεν χρειάζεται να καταβάλετε σχεδόν καμία προσπάθεια!». Μόνο πολύ αργότερα συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν ήταν ένα εσωτερικό δώρο, πόσο μάλλον ένα δώρο από τον Θεό, όπως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν.

Στα νιάτα της, η Λία γνώρισε έναν άντρα που αργότερα έγινε σύζυγός της. Αυτός ο άντρας είχε επίσης τέτοιες ικανότητες και την έπεισε ότι έπρεπε να συνεργαστεί μαζί του και άρχισε να τη διδάσκει. Η Λία μπορούσε να καταλάβει, κοιτάζοντας το δρόμο, τι ατύχημα είχε συμβεί πρόσφατα εκεί, μπορούσε να πει περιουσίες στους χάρτες, άλλα χαρακτηριστικά της μάντισας, μπορούσε να επικοινωνήσει με τον κόσμο των νεκρών... Ήταν μόλις 18 ετών εκείνη την εποχή , και μετά δεν σκέφτηκε πραγματικά από πού το πήρε τέτοιες ικανότητες και αν της τις δίνει ο Θεός.

Σύντομα αυτή και ο σύζυγός της άρχισαν να εργάζονται σε ένα μαγικό σαλόνι στη Μόσχα, στον πρώτο ναό αφιερωμένο στην παγανιστική θρησκεία του βουντού. Ήταν αρχές της δεκαετίας του 2000, οι παραγγελίες ήταν κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο, πλήρωναν πολύ καλά, απλά δεν υπήρχε τέλος στους πελάτες. Και αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο, εύκολο χρήμα που ήρθε το ίδιο εύκολα και ξοδεύτηκε το ίδιο εύκολα.

Μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας από τις τελετουργίες, η Λία είδε μια γυναικεία σιλουέτα. Αυτή η σιλουέτα ήταν ελαφριά, σχεδόν διάφανη και απολύτως καθόλου τρομακτική. Η γυναίκα είπε: «Σε 10 ακριβώς χρόνια θα φύγεις». Παρά το γεγονός ότι αυτό έγινε αντιληπτό από τη Λία ως προφητεία θανάτου, για κάποιο λόγο αυτό το όραμα της έδωσε ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας. Αυτό το θυμόταν καιρό, υπολογίζοντας ότι θα της συνέβαινε στα 28 της...

Πέρασε ο καιρός, είχε ήδη περάσει ενάμιση χρόνο από τότε που η Λία άρχισε να εργάζεται στο μαγικό σαλόνι και μετά υπήρξαν λιγότερες παραγγελίες, ο γάμος άρχισε να καταρρέει και ο ναός του βουντού κάηκε. Η Λία άρχισε να φοβάται πολύ από τις επιθετικές εκδηλώσεις του συζύγου της με φόντο τα μαλακά ναρκωτικά και το αλκοόλ. Δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει αυτή τη σχέση και ξεκίνησε τον χωρισμό τους. Κι έτσι, ο γάμος τους έμεινε στο παρελθόν, αλλά ο κόσμος της μαγείας δεν άφησε τη Λία να φύγει. Αποκοιμήθηκε με κάρτες και ρούνους κάτω από το μαξιλάρι της, προσπάθησε να υπολογίσει τα πάντα στη ζωή της - κάθε επόμενο βήμα, κάθε γεγονός. Και αυτό δεν ήταν πλέον απλώς ένα χόμπι - η Λία ζούσε τώρα έτσι και δεν μπορούσε πλέον να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς αυτό.

Σύντομα έπεσε στον γάντζο ενός μάγου, πιο δυνατο και πιο έμπειρο .Μάντιες, προβλέψεις, συνωμοσίες, στις οποίες αφιέρωσε όλο της τον χρόνο, την απορρόφησαν όλο και περισσότερο, παρασύροντάς την σε μια θανατηφόρα χοάνη από την οποία, όπως φαινόταν, δεν υπήρχε διέξοδος. Η Λία πίστευε αφελώς ότι μπορούσε να ελέγξει τα πάντα, αλλά η ίδια σταδιακά γλίστρησε σε σοβαρή κατάθλιψη. Φαινόταν ότι έκανε καλή δουλειά, βοηθούσε ανθρώπους, που την υποστήριζαν πραγματικά και θα έπρεπε να της είχαν δώσει δύναμη, αλλά εδώ είναι το παράδοξο - η ζωή έχανε όλο και περισσότερο νόημα για εκείνη. Η Λία είχε πάντα την αίσθηση ότι κάτι την έδιωχνε μέσα της, ότι δεν υπήρχε γαλήνη, ότι η ψυχή της τριγυρνούσε, σαν σε κλουβί, και δεν μπορούσε να βρει γαλήνη πουθενά. Όπως είπε και η ίδια:

«Ήμουν συνεχώς ανήσυχη, ανήσυχη, δεν έβρισκα θέση για τον εαυτό μου και αυτό το συναίσθημα με οδήγησε, με οδήγησε κάπου στο δάσος, σε εγκαταλελειμμένα μέρη, σε ένα νεκροταφείο τη νύχτα. Έρχεσαι εκεί και προσπαθείς να καταλάβεις γιατί ήρθες εδώ, τι πρέπει να βρεις εδώ, τι θέλουν να σου δείξουν...

Η Λία δεν έβλεπε πια το νόημα στη ζωή της, ο κόσμος των νεκρών της φαινόταν πολύ πιο ελκυστικός από τον κόσμο των ζωντανών, και όσο εμβαθύνει στη μαγεία, τόσο πιο επίμονα την κυνηγούσε η σκέψη ότι δεν είχε πια οτιδήποτε για να ζήσεις.

Και ξαφνικά η Λία ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. Ο πατέρας αυτού του παιδιού ήταν στην πραγματικότητα ένα τυχαίο άτομο στη ζωή της. Και σίγουρα δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτή την εγκυμοσύνη. Πριν από αυτό, αυτή και ο πρώτος της σύζυγος έχασαν δύο παιδιά και σκέφτηκαν, σύμφωνα με τους γιατρούς, ότι ήταν αδύνατο να κάνει παιδιά.

Η εγκυμοσύνη την επανέφερε στη ζωή, την έφερε πίσω στη συνειδητοποίηση ότι δεν είναι όλα στη δύναμή της, ότι κάποιος από ψηλά είναι από πάνω της και της έστειλε αυτό το παιδί, την έστειλε τώρα, όταν σταμάτησε να βλέπει κανένα νόημα στη ζωή της.

Η Λία συνέχισε να ασκεί μαγεία τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τη γέννηση της κόρης της. Στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόταν καν τέτοια ειδικά χαρακτηριστικά όπως κάρτες, ρούνους και άλλα αντικείμενα για αυτό - είδε τα πάντα χωρίς αυτά. Ήταν δύο κόρες, η ζωή φαινόταν να συνεχίζεται ως συνήθως, αλλά η Λία, παρ' όλα αυτά, άρχισε να επιστρέφει σε μια κατάσταση βαριάς κατάθλιψης...

Εν τω μεταξύ, πλησίαζε το 28ο έτος της ζωής της και πρόσφατα η Λία ένιωθε σαν να την καθοδηγούσε κάποιος από ψηλά: ένας άντρας, ο οποίος ασκούσε πολύ βαριά μαγεία, της έδωσε ξαφνικά μια παλιά Βίβλο, λέγοντας: «Ένιωσα ότι πρέπει να σου τη δώσω" Διάφοροι άνθρωποι ήρθαν κοντά της και είπαν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να βαφτιστεί και οι φίλοι της άρχισαν να βλέπουν όνειρα για αυτήν στο ναό. Σταδιακά, η Λία άρχισε να καταλαβαίνει τι μιλούσε εκείνη η γυναίκα στο όραμα - για την έξοδο από τον κόσμο της μαγείας, και ότι, εκτός από τον θάνατο, υπάρχει και άλλο μονοπάτι - το βάπτισμα, η δεύτερη γέννηση ενός ατόμου. Έτσι ο Κύριος, μιλώντας της σε μια γλώσσα που μπορούσε να καταλάβει εκείνη τη στιγμή, την οδήγησε στον ναό. 5 χρόνια πριν από αυτό, έκανε φίλους με έναν τύπο που υπηρετούσε ως διάκονος στην εκκλησία, ο οποίος, πριν έρθει στην πίστη, έκανε επίσης το ίδιο πράγμα με τη Λία - μαγεία. 

Καταλάβαινε τέλεια την καταστροφικότητα του μονοπατιού που είχε επιλέξει και μπορούσε να την προειδοποιήσει και να την κατευθύνει στον σωστό δρόμο. Και όταν η Λία πήρε την απόφαση για τη Βάπτιση, ήρθε ακριβώς εκεί, στον αγαπημένο της ναό.

Ένας ηλικιωμένος ιερέας βγήκε κοντά της, άρχισε να της μιλάει, είπε μόνο μερικές φράσεις που βυθίστηκαν βαθιά στην ψυχή της, και τότε τα δάκρυα της Λίας άρχισαν να κυλούν, χύθηκαν σαν χαλάζι και δεν μπορούσε να τα σταματήσει με κανέναν τρόπο. Βλέποντας την κατάστασή της δεν τη ρώτησε τίποτα, απλά κάθισε δίπλα της κλαίγοντας πικρά και στο τέλος είπε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να βαφτιστεί. Αυτός ήταν ο πρύτανης του ναού εκείνη την εποχή, δεν είχε βαφτίσει πλέον κανέναν, αλλά η Λία είπε ότι θα τη βάφτιζε προσωπικά. Μετά την πρώτη συνομιλία, Confession, ήρθε κοντά του για αρκετούς μήνες μόνο και μόνο για να «φωνάξει». Τα δάκρυα κύλησαν σε ένα ρυάκι, και δεν μπορούσε να τα σταματήσει, η Βάπτιση αναβλήθηκε πολλές φορές. Προφανώς η ψυχή της, βασανισμένη, εξαπατημένη να υπηρετήσει τον πονηρό, έπρεπε να καθαριστεί με αυτά τα δάκρυα, για να επιστρέψει σε Εκείνον που όλο αυτό τον καιρό θρηνούσε για την κατάσταση της χαμένης κόρης Του, θλίβεται και περίμενε με έλεος τη μετάνοιά της.

 Και όταν τελικά δεν έμειναν άλλα δάκρυα, η ίδια η Λία ένιωσε ότι ήταν πλέον έτοιμη να δεχτεί το Βάπτισμα. Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, η Λία είχε ένα όραμα: σαν να ήταν ξαπλωμένη σε έναν τάφο, και κάποιος από ψηλά έσκιζε το χαλαρό χώμα του τάφου και της έδινε ένα χέρι. Η Λία δεν μπορεί να σηκωθεί, τα χέρια και τα πόδια της δεν την υπακούουν, όπως ένα άτομο που είναι ακίνητο για πολύ καιρό. Τελικά, μέσα από μια προσπάθεια θέλησης, σηκώνεται όρθια, και μένει άναυδη με αυτό που βλέπει. Μπροστά της είναι ένας τεράστιος, πολύ όμορφος κόσμος, και σε αυτόν τον κόσμο του Θεού υπάρχει τόσος αέρας, που της λείπει τόσο πολύ τελευταία η Λία, που μπορούν επιτέλους να αναπνεύσουν ελεύθερα, με όλο τους το στήθος. Σε αυτόν τον κόσμο του Θεού είναι τόσο καλό και ήρεμο που καταλαβαίνει ότι η ζωή της μπορεί να είναι ευτυχισμένη μόνο δίπλα Του, μόνο δίπλα στον Θεό.

Αργότερα, αυτός ο ιερέας έγινε πνευματικός της πατέρας και η Λία έγινε μόνιμη ενορία του ναού.

Ζήτησε πραγματικά από τον Κύριο να της πάρει αυτό το φοβερό δώρο, ζήτησε με δάκρυα, με την ελπίδα ότι ο παντοδύναμος Κύριος θα τη βοηθούσε σε αυτό, και την άκουσε και δεν την άφησε χωρίς βοήθεια. Έχοντας περπατήσει ολοκληρωτικά αυτό το μονοπάτι, η Λία θέλει να βοηθήσει άλλους, να προστατεύσει ακόμα εύθραυστες ψυχές:

– Έχοντας πει μια φορά την τύχη σας και έλαβε την απάντηση που έγινε πραγματικότητα, ένα άτομο βλέπει ότι αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο, ότι οι «συμβουλές» είναι κάτι παραπάνω από προσιτές. Θέλει να μάθει κάτι άλλο και αρχίζει να λέει όλο και πιο συχνά. Ως αποτέλεσμα, αυτή η επιθυμία να υπολογίσει τα πάντα, αυτή η βιασύνη για ενδείξεις του στερεί την ικανότητα να παίρνει ανεξάρτητες αποφάσεις και αυτός ο εθισμός, όπως και κάθε άλλος, οδηγεί στο γεγονός ότι ένα άτομο στερείται τη θέλησή του. Όταν κάτι γίνεται πραγματικότητα, και κάτι άλλο, συνήθως το πιο επιθυμητό, ​​δεν συμβαίνει, ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης, και σε αυτήν την κατάσταση είναι απολύτως ευάλωτος, ευάλωτος στη μεγάλη αμαρτία, στον εθισμό, στην προσπάθεια αυτοκτονία, που είναι αυτό που προσπαθεί να τον πείσει να κάνει. Επομένως, οι περισσότεροι από αυτούς που ασχολούνται σοβαρά με αυτό τελειώνουν τη ζωή τους πολύ άσχημα. 

Είτε τρελαίνονται, είτε προσπαθούν να αυτοκτονήσουν είτε πεθαίνουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Άλλωστε, η μαντεία, ακόμη και η πιο απλή, για να μην αναφέρουμε άλλες τελετουργίες, είναι πάντα μια προσπάθεια επαφής με τον άλλο κόσμο, ο πραγματικός στόχος των κατοίκων του οποίου είναι στην πραγματικότητα να καταστρέψουν έναν άνθρωπο. Το μόνο επιτρεπτό σε αυτή την περίπτωση είναι η προσευχή στον Θεό και η εμπιστοσύνη στο θέλημά Του. Και υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά σε αυτό. Πράγματι, σε αυτή την περίπτωση, προσευχόμαστε να διαχειριζόμαστε τη ζωή μας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και να μας δοθεί όχι αυτό που θέλει ο ίδιος ο άνθρωπος, αλλά αυτό που είναι χρήσιμο στην ψυχή του για σωτηρία. Δεν μπορείς να πας στην εκκλησία και ταυτόχρονα να ασχολείσαι με την μαγεία ακόμη και μόνο για τον εαυτό σου. Δεν μπορείτε να υπηρετήσετε τον Θεό και τον διάβολο, αφού η μαντική δεν είναι  από τον Θεό!

Στη νέα της ζωή, η Λία ανησυχούσε πολύ να βρει μια επιχείρηση που θα μπορούσε τώρα να κάνει, κάτι που ευχαριστούσε τον Θεό. Ήθελε πάλι να βοηθήσει τους ανθρώπους, αλλά τώρα μόνο με τη βοήθεια του Θεού και την ευλογία Του. Και ο Κύριος δεν την άφησε χωρίς βοήθεια, και της βρέθηκε κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με μια από τις εκπαιδεύσεις, η Leah είναι ψυχολόγος. Με την ευλογία του εξομολογητή της, αποφάσισε να βελτιώσει τα προσόντα της, να σπουδάσει για να γίνει Ορθόδοξη ψυχολόγος και μπήκε στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο στη Σχολή Συμβουλευτικής. Έχοντας περάσει από ένα τόσο δύσκολο μονοπάτι, τώρα εργάζεται ως ψυχολόγος και μπορεί να υποστηρίξει εκείνους τους ανθρώπους που, όπως και εκείνη, είναι μπλεγμένοι στα άγρια ​​του κακού, και αυτό είναι πάντα εμπιστευτικό και δωρεάν.

Για πολλά χρόνια, η Λία εργάστηκε ως τραγουδίστρια στη χορωδία, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας μας στην Τιφλίδα Alexander Nevsky. Η πρώτη της εκπαίδευση ήταν το τραγούδι, και χαίρεται που μπορούσε να εργαστεί για τον Κύριο. Για να τραγουδήσει στη χορωδία, περπάτησε από το ένα μέρος της πόλης στο άλλο, ακόμη και όταν δεν λειτουργούσε κανένα μέσο μεταφοράς στην Τιφλίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Είναι μεγάλη ευτυχία όταν κάθε λεπτό είσαι μέσα στη λειτουργία και μπορείς όχι μόνο να πάρεις, αλλά και να δώσεις στον Κύριο με τα ταλέντα σου, που Εκείνος σου έδωσε», λέει.

Πίσω στη Μόσχα, η Λία συνάντησε έναν συνηθισμένο άνθρωπο, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά έναν πιστό, με τον οποίο παντρεύτηκαν, έκαναν οικογένεια και ο Κύριος ευλόγησε τον γάμο τους με τη γέννηση παιδιών.

Λοιπόν, το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή της Λίας, αφού ήρθε στην πίστη, ήταν η κατασκευή ενός φιλανθρωπικού κέντρου αποκατάστασης για άρρωστα παιδιά. Μετά τη γέννηση του μεγαλύτερου γιου τους, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τον τοκετό και γεννήθηκε με πολλές διαγνώσεις (το παιδί πέρασε τις πρώτες 11 ημέρες της ζωής του σε τεχνητό αερισμό, υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, ενδοκοιλιακή αιμορραγία), η Λία και ο σύζυγός της, όπως όλοι οι γονείς , έκανε ό,τι ήταν δυνατό και είναι αδύνατο για τον Σεραφείμ (αυτό είναι το όνομα του αγοριού που γεννήθηκε την ημέρα της μνήμης του Σεραφείμ του Σαρόφ) απλώς να επιζήσει. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα μακρύ ταξίδι διάγνωσης και αποκατάστασης, προσπάθειες να βοηθηθεί το μωρό τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ευρώπη, ελπίδες, απόγνωση και πάλι η πεποίθηση ότι η ανάρρωση είναι δυνατή. Αλλά ουσιαστικά δεν υπήρχαν αποτελέσματα μέχρι που η Leah και το παιδί της ήρθαν σε εμάς στη Γεωργία, στο Ureki, στη μαγνητική άμμο. Μετά από δέκα μέρες παραμονής εκεί, το παιδί, που δεν είχε μιλήσει πριν, άρχισε να προφέρει έως και πέντε νέες λέξεις την ημέρα και να παίρνει βάρος. Η σωματική δραστηριότητα αυξήθηκε επίσης, ο ύπνος ομαλοποιήθηκε, αρκετοί τύποι αλλεργιών εξαφανίστηκαν και η πέψη βελτιώθηκε.

Οι γονείς, βλέποντας μια τέτοια απροσδόκητη και προφανή πρόοδο, άρχισαν να προσπαθούν να βρουν ποιος ήταν ο λόγος. Αποδείχθηκε ότι η θεραπευτική μαγνητική άμμος στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας είχε αυτό το αποτέλεσμα. Ο Κύριος οδήγησε την οικογένεια σε ένα μέρος μοναδικής γεωλογικής ανωμαλίας παγκόσμιας σημασίας, σχεδόν ξεχασμένο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αλλά νωρίτερα, στη σοβιετική εποχή, ο ίδιος ο Στάλιν επέβλεπε προσωπικά την έρευνα αυτού του τμήματος της ακτής και στο Ουρέκι υπήρχε ένα κλειστό θέρετρο υγείας της Ένωσης, όπου η κρατική ελίτ ξεκουράστηκε, λαμβάνοντας θεραπεία και αποκατάσταση. Σε ένα τέτοιο μέρος, βέβαια, έπρεπε απλώς να υπάρχει μια ιατρική υποδομή για τη θεραπεία και την αποκατάσταση παιδιών και ενηλίκων, αλλά, όπως αποδείχθηκε, απλώς δεν υπάρχει τώρα.

Και τότε η Λία σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών σε αυτό το καταπληκτικό μέρος, στη θεραπευτική μαγνητική άμμο. Αντιμέτωπη με τα τεράστια ποσά που απαιτούνται συχνά για την αποκατάσταση, τα οποία πολλοί γονείς απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, η Leah αποφάσισε να δημιουργήσει όχι απλώς ένα Κέντρο, αλλά ένα φιλανθρωπικό, δωρεάν Κέντρο για ειδικά παιδιά που χρειάζονται βοήθεια.

«Ήξερα ότι δεν μπορούσα να πάρω χρήματα από τους γονείς μου για αποκατάσταση. Γιατί ξέρω πολύ καλά πόσο ανυπόφορο είναι να κοιτάς το ψεύτικο και όλο και πιο αδύναμο παιδί σου και να μην μπορείς να το βοηθήσεις λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Η Leah αγόρασε ένα κτίριο με υποθήκη, που βρίσκεται περίπου 600 μέτρα από την παραλία με θεραπευτική μαγνητική άμμο, που χρήζει επισκευής, έλαβε μια ευλογία - και βήμα προς βήμα, μόνο με δωρεές, χωρίς να ζητήσει μια δεκάρα από το κράτος, άρχισε να χτίζει το κέντρο. Χρειάστηκαν 3 πολύ δύσκολα χρόνια.

Έχοντας τέσσερα παιδιά στην αγκαλιά της, ένα από τα οποία απαιτούσε και απαιτεί συνεχή προσοχή και φροντίδα, έκανε τα πάντα χωρίς ύπνο ή ξεκούραση για να εξασφαλίσει ότι το Κέντρο θα χτιστεί και θα λειτουργήσει. Λίγοι πίστευαν ότι θα τα κατάφερνε. Πώς να φτιάξεις ένα Κέντρο Αποκατάστασης, και μάλιστα φιλανθρωπικό, σε μια ξένη χώρα, χωρίς κεφάλαια, χωρίς να γνωρίζεις τη γλώσσα, τους νόμους και πώς μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο Κέντρο; Πού να βρείτε τα κεφάλαια για ακριβό εξοπλισμό, πώς να πληρώσετε τους μισθούς των γιατρών; Μερικές φορές η ίδια η Λία κυριεύτηκε από έντονες αμφιβολίες, ειδικά στην αρχή, αλλά ο Κύριος δεν την άφησε. Δείτε πώς μιλά η ίδια για αυτό:

– 6 αρχιτέκτονες και 4 δικηγόροι αρνήθηκαν να μετατρέψουν το κτίριο που αγόρασα σε κέντρο αποκατάστασης. Στενοχωρήθηκα πολύ και με πήρε ο ύπνος κλαίγοντας. Και σε κάποιο λεπτό όνειρο, είδα ξαφνικά τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, που είναι ιδιαίτερα σεβαστός στην οικογένειά μας. Βλέπω πώς ο αγιος ακριβώς στο χώρο μας, δίπλα στο κτίριο που αγόρασα, στέκεται και σκάβει το έδαφος. Και μου λέει: «Έλα, έλα. Θα σκάψω τώρα και εσύ θα πετάξεις τη γη». Και μαζεύει τη γη με ένα φτυάρι, και το πετάω. Τότε ο άγιος μου δείχνει κάπου κάτω, και εκεί, από κάτω, είναι μια τρύπα και λέει: «Εδώ είναι, τα χαρτιά μας, τα έγγραφά μας». Πράγματι, έρχομαι στη συνέχεια στην Τιφλίδα και χάρη στην υπέροχη βοήθεια του Αγίου σε λίγους μήνες δημιουργείται το φιλανθρωπικό μας ίδρυμα «Σεραφείμ», συντάσσονται όλα τα έγγραφα, λαμβάνουμε επίσημη απόφαση από το Υπουργείο Υγείας για ακριβώς πώς να ανακατασκευαστεί το κτίριο ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ενός ιατρικού ιδρύματος και το Κέντρο σιγά σιγά αρχίζει να χτίζεται.

Οι άνθρωποι που έμαθαν για την κατασκευή του Κέντρου από τα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν να βοηθούν τη Λία και κάθε μήνα έστελναν μικρά ποσά για αυτόν τον σκοπό. Αυτά τα μικρά χρήματα συγκεντρώθηκαν σε ένα ενιαίο σύνολο, και χάρη σε αυτά, πολύ αργά αλλά σταθερά κατέστη δυνατή η προσαρμογή του κτιρίου ειδικά για εργασία με παιδιά με ειδικές ανάγκες, ο εξοπλισμός του Κέντρου με όλα τα απαραίτητα και η πρόσκληση γιατρών με εμπειρία στην αποκατάσταση τέτοιων παιδιά να δουλέψουν. Έχοντας μάθει για την κατασκευή, ένας στη Γερμανία δώρισε ένα μίνι βαν στο Κέντρο και ένα άλογο έφερε από ένα γειτονικό χωριό. Και τώρα το Κέντρο έχει τη δυνατότητα να παρέχει μεταφορά σε ακίνητα παιδιά, και τα παιδιά με την τόσο αναγκαία ιπποθεραπεία.

Ήταν ο Κύριος που βοήθησε τη Λία να πετύχει το αδύνατο, και με τη βοήθειά Του άνοιξε το Κέντρο Αποκατάστασης Σεραφείμ τον Ιούνιο του 2021! Οι πρώτοι ασθενείς του Κέντρου ήταν παιδιά με σοβαρές διαγνώσεις, των οποίων οι γονείς δεν μπορούσαν να πληρώσουν για την αποκατάσταση των παιδιών τους σε κρατικά ιατρικά ιδρύματα.

Τώρα το Κέντρο, που συνεχίζει να υπάρχει σήμερα με δωρεές, δέχεται άρρωστα παιδιά όχι μόνο από τη Γεωργία, αλλά και από το εξωτερικό. Σε αυτό το διάστημα, μεγάλος αριθμός μικρών ασθενών παρέμεινε εκεί, λαμβάνοντας πολύ αναγκαία και έγκαιρη βοήθεια.

Και τι χαρά είναι όταν παιδιά που δεν μπορούν να περπατήσουν, μετά την ολοκλήρωση ενός μαθήματος αποκατάστασης, αρχίζουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα εδώ!

Και το Ίδρυμα Σεραφείμ, που ιδρύθηκε από τη Λία, παρέχει στοχευμένη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, βοηθά 25 μοναστήρια στη Γκουρία και σχεδιάζει να ανεγείρει μια Μονή Ελέους και την Εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ του Σαρόφ σε γεωργιανό έδαφος. Όπως λέει και η ίδια: «Το έλεος δεν έχει όρια και όρια. Γιατί τα φτερά μεγαλώνουν πίσω από την πλάτη σου όταν έχεις κάποιον να καλύψεις με την αγάπη και τη φροντίδα σου».

Η Λία πιστεύει ότι ο Κύριος έστειλε μια τόσο δύσκολη κατάσταση στη ζωή τους για έναν λόγο - ένα ιδιαίτερο παιδί:

«Νομίζω ότι ο Σεραφείμ είναι η σωτηρία μας, ότι μέσα από αυτό το μαρτύριο, αυτόν τον πόνο που περάσαμε μαζί του, είχαμε μόνο έναν δρόμο - τον δρόμο προς τον Θεό. Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, αν δεν είχα φτάσει στην πίστη, αν μέσα από όλα όσα πέρασα, δεν είχα ακόμη έρθει στον Κύριο, τότε απλά δεν θα υπήρχα εδώ και πολύ καιρό. Από άνθρωπος που δεν ήθελε να ζήσει, έγινα ένας άνθρωπος που η ζωή του βρήκε τελικά νόημα, ένας άνθρωπος που τελικά ένιωσε στη θέση του. Άλλωστε, όταν έρχεσαι στον Θεό, έρχεσαι στην εκκλησία, καταλαβαίνεις ότι εδώ για πρώτη φορά βασιλεύει η ειρήνη στην ψυχή σου, ότι εδώ σε αγαπούν και ότι εδώ είσαι επιτέλους σπίτι!

Irina KrikheliΧρειάζεται να κάνετε τα πάντα «σωστά»;

 Χρειάζεται να κάνετε τα πάντα «σωστά»;

- Με λένε Μαρία. Το ερώτημά μου είναι: σε ποιο βαθμό έχουμε το δικαίωμα να επεμβαίνουμε στην πνευματική ζωή των αγαπημένων μας προσώπων; 

Η θεία μου έχει καρκίνο σταδίου 4, είναι πιστή, εκκλησιαζόμενη, είναι πολλά χρόνια στην εκκλησία, αλλά κατά κάποιο τρόπο πιστεύει με τον τρόπο της και δεν θα το εξομολογηθεί σε κάθε ιερέα.

 Τώρα ο εξομολογητής της είναι άρρωστος και δεν μπορεί να έρθει στο σπίτι της. Κατά τις επισκέψεις μου, προσπαθώ να προσφέρω να προσκαλέσω έναν καλό ιερέα για να την εξομολογηθεί και να την κοινωνήσει. Λέει ότι δεν το χρειάζεται αυτό, θα περιμένει τον ιερέα της, ειδικά επειδή έχει καρκίνο στο στομάχι και δεν μπορεί να κοινωνήσει. Δεν ξέρω τι να απαντήσω σε αυτό. Σε ποιο βαθμό έχουμε το δικαίωμα να δίνουμε συμβουλές στους αγαπημένους μας για να μην τους βλάψουμε; Καλή ερώτηση.

 Πιστεύω ότι πρέπει να είσαι λεπτός και πολύ προσεκτικός παντού. Πόσες φορές κοινωνούσε η Μαρία της Αιγύπτου στη ζωή της, πόσες φορές εξομολογήθηκε; Κοινώνησε δύο φορές και εξομολογήθηκε μία. Επομένως, ίσως αυτό είναι αρκετό για τον συγγενή σας. Φυσικά, μπορείτε να δώσετε συμβουλές, αλλά πολύ προσεκτικά, το θέμα της πνευματικής ζωής είναι πολύ οικείο. Προσπαθούσα να πείσω τον παππού μου να βαφτιστεί για αρκετά χρόνια και βαφτίστηκε στο νεκροκρέβατό του. Και η μόνη φορά στη ζωή του που κοινωνούσε ήταν όταν Πέθανε. Ξέρετε, υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν την πρώτη ώρα, αυτοί που ήρθαν την τρίτη και εκείνοι την ενδέκατη. 

Προσευχήσου λοιπόν για τη θεία σου. Πέρυσι έθαψα τον φίλο μου. Είχε καρκίνο στο στομάχι, είχε ήδη έρθει το τέλος, όλα ήταν εντελώς λυπηρά, αλλά δέχτηκε αυτό το σταυρό, αυτόν τον θάνατο, με αξιοπρέπεια. Μπορείτε να πείτε κάτι, αλλά σε καμία περίπτωση να μην επιμείνετε ή να πιέσετε. Δεδομένου ότι είναι ανεπτυγμένο, εγγράμματο, πολυδιαβασμένο άτομο, θα πάρει τη σωστή απόφαση, ειδικά επειδή είναι εκκλησιαζόμενη και έχει κοινωνήσει περισσότερες από μία φορές. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ πιο άνετα ψυχολογικά όταν κάποιος έχει κάνει τα πάντα «όπως πρέπει»: έχει εξομολογηθεί, έχει κοινωνήσει και μπορεί να πεθάνει ειρηνικά. Αλλά αυτό το μυστικό της ψυχής ανήκει στον Θεό, γι' αυτό σας προτρέπω να κάνετε τακτ και να προσευχηθείτε. 

Είναι πολύ σημαντικό, όταν κάποιος υποφέρει, κάποιος να προσεύχεται σκληρά γι 'αυτόν, ίσως ακόμη και σιωπηλά, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να κάθεται δίπλα του, απλά να χαμογελά, να του κρατά το χέρι - αυτό είναι ήδη πολύ. Οι άνθρωποι με μια τέτοια ασθένεια κουράζονται γρήγορα από τα πάντα - τόσο πολύ καλές ομιλίες όσο και πολύ καλές προσευχές. Η φίλη μου Lenochka, ο οποίος πέθανε, είπε: «Ξαφνικά ξύπνησα μια μέρα και ένιωσα ότι μια αράχνη είχε εγκατασταθεί μέσα μου και δεν θα με άφηνε ποτέ να φύγω». Είχε συνέχεια αυτούς τους πόνους, το πάλευε. Ο σταυρός της, η νηστεία της, ο γολγοθάς της αποτελούνταν από αυτή τη μάχη. Η προσευχή των αγαπημένων προσώπων είναι πολύ σημαντική - ίσως περισσότερο από ποτέ. Και η μέγιστη λεπτότητα και απλότητα σε όλα είναι σημαντική. Μερικές φορές αρκεί ένας άνθρωπος να του δώσει λίγο νερό, να ισιώσει το μαξιλάρι του, να βάλει μια κουβέρτα, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, ούτε περιττές κουβέντες, ούτε αναστεναγμοί, απλώς να δει κάποιον ζωντανό δίπλα του. 
Αρχιμανδρίτης Σάββα (Μαγιούκο)

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΆΧΟΥ ΒΕΝΈΔΙΚΤΟΥ .


 


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΆΧΟΥ ΒΕΝΈΔΙΚΤΟΥ 

(προετοιμάστηκε από τους αδελφούς για την 9η ημέρα από την ημέρα της αναχώρησής τους στον Κύριο)

Στις 22 Δεκεμβρίου 2021 εκοιμήθη ο επί χρόνια εργάτης του χωραφιού του Χριστού, κάτοικος της Ιεράς Μονής μας, ο 77χρονος ιερομόναχος Βενέδικτος (Εμελιτσέφ). Το χρέος της αγάπης και η καλή ανάμνηση της κατοικίας του μας αναγκάζουν να αφήσουμε στο μοναστηριακό χρονικό τα οικοδομικά που μένουν στις μνήμες της θεόφιλης ψυχής του.

Η διαρκής ψυχραιμία και η συνεχής προσευχή ενώπιον του Θεού συμπληρώθηκαν από τη χαρακτηριστική απλότητα και την ακλόνητη πίστη του. Ήταν λακωνικός και ευθύς, πολύ ζηλωτής και ανιδιοτελής στην υπηρεσία του Θεού.

Πιθανώς κανένας από τους αδελφούς δεν θα θυμάται το περιστατικό όταν ο ΙΕΡΟΜΌΝΑΧΟΣ ΒΕΝΈΔΙΚΤΟΣ δεν επέτρεπε στον εαυτό του να γελάσει. Ακόμη και ένα συνηθισμένο χαμόγελο ήταν κάτι σπάνιο γι' αυτόν. Όντας αρκετά σοβαρός άνθρωπος, εντούτοις, δεν ήταν καθόλου αποτραβηγμένος, αλλά ανησυχούσε εξαιρετικά για τη ζωή τόσο των αδελφών όσο και των προσκυνητών και συχνά βοηθούσε τους ανθρώπους με καλές συμβουλές και προσευχή.

Ήταν τόσο αυστηρός με τον εαυτό του και παρατηρούσε προσεκτικά τη συνείδησή του που δεν θεωρούσε καν την κατά λάθος πτώση αντικειμένου από το χέρι του ως μικρό αμάρτημα, αλλά το θεωρούσε αμέλεια. Αυτή η διατήρηση της συνείδησης, προφανώς, του έδωσε εξαιρετική τόλμη στην προσευχή.

Θυμάμαι ένα περιστατικό στην εκκλησία του Καζάν όταν κανείς δεν μπορούσε να ηρεμήσει έναν δαιμονισμένο. Το ράντισμα με αγιασμό έκανε τον άτυχο άνδρα να γίνει ακόμη πιο βίαιος. Αλλά σύντομα το δαιμόνιο βγήκε. Ο Βενέδικτος (τότε ακόμη ιερέας Βλαδίμηρος), έκανε το σημείο του σταυρού πάνω από τον τελευταίο, επικαλούμενος το όνομα του Θεού, και αμέσως έφυγε. Και ο δαιμονισμένος αμέσως ηρέμησε.

Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει μια τέτοια αρετή του π. Βενέδικτου, ως επιμέλεια στην ανάγνωση και προσεκτική μελέτη των Αγίων Γραφών και της πατερικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερη προσπάθεια κατέβαλε στο κύριο ζήτημα της μοναστικής εργασίας – νοεράς προσευχής, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

Και παρόλο που έδωσε μοναχικούς όρκους ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, εντούτοις, έζησε όλο αυτό το διάστημα καθαρά μοναστηριακά, σε διαρκή προσευχή και νηφαλιότητα, υπομένοντας ταπεινά τις θλίψεις που τον έπληξαν. Πάντα ήθελε τον μοναχισμό, αλλά είχε πίστη στην πρόνοια του Θεού, ταπεινώθηκε μπροστά στο θέλημα του πνευματικού του πατέρα, του εκλιπόντος ηγουμένου Αρχιμανδρίτη. Ο Βενέδικτος, προφανώς όχι χωρίς την πρόνοια του Θεού, ο οποίος καθυστέρησε την ωρίμανση του.

Για σχεδόν 20 χρόνια, ο ιερέας Βλαδίμηρος παραδόθηκε στο θέλημα του Θεού σχετικά με τον μοναχό του. Κι όμως, λίγο πριν τον θάνατό του, ο ιερέας τιμήθηκε να λάβει αγγελική εικόνα από τον σημερινό ηγούμενο της μονής Επίσκοπο Λεωνίδα, ονομάστηκε προς τιμή του Αγ. Βενέδικτου της Νουρσίας, και, ταυτόχρονα, στη μνήμη του πνευματικού του πατέρα Αρχιμανδρίτη. Ο Βενέδικτος, υπό την ηγεσία του οποίου ήταν για περίπου 40 χρόνια, όντας άμεσος μάρτυρας σε περιπτώσεις διόρασής του και άλλων θαυμάτων.

Κάποτε, πριν από περίπου 30 και πλέον χρόνια, όταν ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος υπηρετούσε ακόμη στη Λαύρα του Σεργίου ο ιερομόναχος Βένεντικτ (τότε ακόμη ιερέας Βλαδίμηρος) πήγε κοντά του ως πνευματικό παιδί και οι δύο είχαν προβλεφθεί από έναν ασκητή της ευσέβειας ότι και οι δύο θα είχαν τελικά το ίδιο όνομα. Αλλά και οι δύο ήταν τότε σε μεγάλη σύγχυση σχετικά με μια τέτοια πρόβλεψη. Και ακόμη και μετά τη μεταφορά στην Όπτινα, μια τέτοια ακρόαση ήταν απίστευτη, αφού δεν συνηθίζεται να αποκαλούνται μοναχοί με δύο ονόματα σε ένα μοναστήρι, ειδικά όταν ένας από αυτούς είναι ο κυβερνήτης. Όμως, εν τούτοις, εν ευθέτω χρόνω, το θέλημα του Θεού και η περί αυτού πρόβλεψη εκπληρώθηκαν. Και λίγες μέρες μετά την αποδοχή του, ο π. Βενέδικτος θεώρησε ότι ήταν δυνατό να μοιραστεί με τον υπάλληλο του κελιού του και μερικούς από τους αδελφούς τα νέα της εκπλήρωσης αυτής της καταπληκτικής πρόβλεψης, προσθέτοντας ότι λαμβάνοντας ένα τέτοιο όνομα ανέλαβε επίσης σημαντική ευθύνη.

Όπως κάθε άνθρωπος, δεν στερήθηκε ορισμένων αδυναμιών, η ζωή του δεν μπορεί να ονομαστεί απολύτως άγια, αλλά φαίνεται ότι είχε το πνεύμα που ζούσαν οι μοναχοί που ζήλωναν για τη σωτηρία και στο τέλος της ζωής του απέκτησε μια δωρεά αντάξια του Θεού. αγάπη για την ανθρωπότητα.

Είθε ο Θεός να θυμάται την πίστη, την ταπείνωση και τους κόπους του αδελφού μας π.Βενέδικτου και είθε να αναπαυθεί στις αιώνιες κατοικίες Του.

Υπηρεσία Τύπου της Μονής Optina

29 Δεκεμβρίου 2021


Η οικογενειακή ζωή έχει τρεις πλευρές: βιολογικές («συζυγικές σχέσεις»), κοινωνική και

  Η οικογενειακή ζωή έχει τρεις πλευρές: βιολογικές («συζυγικές σχέσεις»), κοινωνική και πνευματική. Εάν κάποια πλευρά «τακτοποιηθεί» και τα άλλα μέρη είτε απουσιάζουν άμεσα είτε παραμελούνται, τότε μια οικογενειακή κρίση θα είναι αναπόφευκτη. Ας αφήσουμε στην άκρη τις περιπτώσεις που οι άνθρωποι παντρεύονται για χρηματικό κέρδος, όπου είναι η προτεραιότηταη κοινωνική πλευρά έρχεται στο προσκήνιο - δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιοι γάμοι «βολικής ευκαιρίας» (εκτός από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι υγιείς, οικογενειακές σχέσεις αναπτύσσονται ωστόσο μέσα από μια κοινή ζωή), δυστυχώς, οδηγούν συνεχώς σε μοιχεία. Ο γάμος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο κοινωνική συμβίωση, είναι και σεξουαλική και πνευματική συμβίωση. Δυστυχώς, τόσο πριν όσο και τώρα κατά τη σύναψη ενός γάμου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το κοινωνικό στοιχείο. Τόσο αυτοί που παντρεύονται όσο και οι συγγενείς τους παρηγορούνται με το γεγονός ότι «αν το αντέξεις, θα ερωτευτείς». Ναι, μερικές φορές αυτό δικαιολογείται, αλλά κατά πόσο είναι σπάνιο σήμερα! Το έργο του Οστρόφσκι «Η καταιγίδα» απεικονίζει πολύ καθαρά την τραγική παγίδα που δημιουργείται από τις ίδιες τις συνθήκες ενός τέτοιου γάμου και την οποία αντιμετωπίζουν ανελέητα όσοι πέφτουν σε αυτόν. 

Για να σηκώσετε το σταυρό της συμβίωσης με ένα άτομο που δεν αγαπάτε, για να μην υποκύψετε στον πειρασμό να συναντηθείτε με κάποιον κρυφά και έτσι να σπάσετε το καθήκον της πίστης, χρειάζεστε πολλή δύναμη. Η πίστη είναι μια μεγάλη δύναμη που συγκρατεί τις οικογενειακές σχέσεις, αλλά δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί μόνο από την αίσθηση του καθήκοντος, από την ιδέα της πίστης και μόνο: πρέπει να υποστηρίζεται από ζωντανή αγάπη. Ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη υπήρχε μια εντολή: μην επιθυμείς τη γυναίκα του πλησίον σου, και αυτή η εντολή πρέπει να προστατεύει τον γάμο. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι αφήνουν τον εαυτό τους να παρασυρθεί από τις γυναίκες των άλλων ανθρώπων, τους άντρες άλλων ανθρώπων - και εδώ η εντολή της πιστότητας έρχεται πολύ αργά, ακούγεται αφηρημένη και ανίσχυρη. 

Ακόμα κι αν η συζυγική πίστη παραμένει αδιάσπαστη, τότε η οικογενειακή ζωή έχει ήδη διαλυθεί. Μερικές φορές ένας σύζυγος και η σύζυγος παραμένουν πιστοί (παρόλο που η καρδιά τους έχει ήδη εγκαταλείψει την οικογένεια και έχει προσκολληθεί σε κάποιον έξω από αυτήν) «για χάρη των παιδιών». εν μέρει η θυσία τους σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δικαιολογημένη (μέχρι να μάθουν τα παιδιά την αλήθεια), αλλά παρόλα αυτά, η οικογενειακή ζωή εδώ έχει ήδη ουσιαστικά καταστραφεί, η ζωογόνος φωτιά της έχει σβήσει, η οικογένεια είναι κρύα, άδεια, οδυνηρή. 

Τα παιδιά υποφέρουν πάντα πολύ σε αυτή την περίπτωση - τους λείπει η απαραίτητη ζεστασιά, τους λείπει αυτό που ασυνείδητα περιμένουν από την οικογένειά τους, από τους γονείς τους. Δεδομένου ότι η οικογενειακή κρίση εμφανίζεται εδώ επειδή οι άνθρωποι παντρεύτηκαν χωρίς να νιώθουν αγάπη ο ένας για τον άλλον, δεν μπορεί να υπάρξει μια κανονική λύση εδώ. Η κατάρρευση μιας οικογένειας είναι μια τραγωδία για τα παιδιά, μια βαθιά πληγή στην ηθική και κυρίως θρησκευτική σφαίρα στην ψυχή τους, αλλά η διατήρηση της ακεραιότητας σε μια τέτοια οικογένεια, όπου όλα είναι άδεια επειδή δεν υπήρχε τίποτα να ανθίσει, είναι επίσης μια τραγωδία και για τους δύο παιδιά και γονείς.

 

  Αρχιερέας Βασίλι ΖενκόφσκιὉ λαὸς ἵσταται διὰ τὴν ἀνάγνωσιν τοῦ Συναξαρίου.Συναξάριον τοῦ Μηναίου.Τῇ ΚΓʹ (23ῃ) τοῦ μηνὸς Μαΐου.Ει ο Θεός μεθ’ ημών τις καθ’ ημών; Όσιος Ευμένιος Σαριδάκης – άγιος Ευγένιος Ροντιόνωφ, ο στρατιώτη με τον πύρινο μανδύα

Ὁ λαὸς ἵσταται διὰ τὴν ἀνάγνωσιν τοῦ Συναξαρίου.
Συναξάριον τοῦ Μηναίου.
Τῇ ΚΓʹ (23ῃ) τοῦ μηνὸς Μαΐου, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Μιχαὴλ τοῦ ὁμολογητοῦ, ἐπισκόπου Συννάδων. (†821)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς ἁγίας μυροφόρου Μαρίας τοῦ Κλωπᾶ, ἐν εἰρήνῃ τελειωθείσης. (α´ αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου Μανήν, προφήτου καὶ διδασκάλου τῆς ἐν Ἀντιοχείᾳ ἐκκλησίας. (α´ αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ὁ ἅγιος μάρτυς Σαλωνᾶς ὁ Ῥωμαῖος ξίφει τελειοῦται.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ὁ ἅγιος μάρτυς Σέλευκος, πριονισθείς, τελειοῦται.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Συνεσίου, ἐπισκόπου Καρπασίας τῆς Κύπρου.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων ἱερομαρτύρων, Ἐπιτασίου (Epitacius), α´ ἐπισκόπου Τούδης (Tude, Tui) ἐν Γαλικίᾳ, καὶ Βασιλέως, β´ ἐπισκόπου Βράγας (Braga) ἐν Πορτογαλίᾳ. (~†60-95)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου Εὐφηβίου (Euphebius), η´ ἐπισκόπου Νεαπόλεως ἐν Ἰταλίᾳ.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων μαρτύρων Δονατιανοῦ καὶ Ῥογατιανοῦ, τῶν αὐταδέλφων ἐν Νάντῃ (Nantes) τῆς Γαλλίας. (~†284-305)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου Μερκουλιαλίου (Merculialis), ἐπισκόπου Φορλίου (Forlì) ἐν Ἰταλίᾳ, ζηλωτοῦ πολεμίου τῆς εἰδωλολατρείας καὶ τοῦ Ἀρειανισμοῦ. (†406)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου Δεσιδερίου, ἐπισκόπου Ἀνδεματούννου (Andematunnum, Langres) ἐν Γαλατίᾳ. (†407)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων μαρτύρων Κουϊντιανοῦ, Λουκίου, Ἰουλιανοῦ, καὶ ἑτέρων δέκα ἐννέα (19), κατὰ τὸν διωγμὸν ὑπὸ τῶν ἀρειανῶν Βανδάλων ἐν βορείῳ Ἀφρικῇ τελειωθέντων. (†430)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου Πατρικίου, ἐπισκόπου Βαϋοκάσσης (Augustodurum, Bajocassi, Bayeux) ἐν Νορμανδίᾳ. (†469)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ὁσίων Εὐτυχίου καὶ Φλωρεντίου, ἡγουμένων μονῆς ἐν Βαλκαστορίᾳ (Valcastoria) πλησίον τῆς Νουρσίας ἐν Ἰταλίᾳ. (†540)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου Γοβάνου (Goban, Gobhnena), ἡγουμένου τῆς μονῆς Παλαιοῦ Λέϊλιν (Leighlin), εἶτα ἐν Τασκάφφιν (Tascaffin) τῆς Ἰρλανδίας ἀσκήσαντος. (†632)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου βασιλέως Δημητρίου, τοῦ διὰ τοῦ ἁγίου σχήματος μετονομασθέντος Δαμιανοῦ μοναχοῦ, καὶ ἐν τῇ μονῇ τῆς Γκαρέντζα Γεωργίας τελειωθέντος. (†1156)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς ὁσίας μητρὸς ἡμῶν Εὐφροσύνης, ἡγουμένης τῆς μονῆς Πολὸτσκ ἐν Ῥωσίᾳ. (†1173)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Σίμωνος, ἐπισκόπου Σουζδὰλ ἐν Ῥωσίᾳ. (ιβ´ αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Ἀβραμίου, ἡγουμένου τῆς μονῆς τοῦ Σωτῆρος ἐν Γιαροσλὰβλ Ῥωσίας. (†1219)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Ἰωαννικίου α´, μητροπολίτου Πεκίου καὶ ἀρχιεπισκόπου Σερβίας. (†1279)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἐν ἁγίοις πατέρων ἡμῶν Ἀντωνίου (†1336) καὶ Κυρίλλου (†1384), ἐπισκόπων Ῥοστώφ.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Παϊσίου, ἡγουμένου τῆς μονῆς παρὰ τὴν λίμνην Γκάλιτς ἐν Ῥωσίᾳ. (†1460)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ὁσίων πατέρων ἡμῶν Ἀδριανοῦ καὶ Θεολήπτου (Bogolep), ἐν τῇ μονῇ Οὔγκλιτς ἀσκησάντων. (τέλη ιε´ αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ὁσίων πατέρων ἡμῶν Ἀντωνίου καὶ Ἰωαννικίου, ἐν τῇ μονῇ Ζαονικίεφ Βολογκτᾷ ἀσκησάντων. (τέλη ιϚ´ αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου ὁσιομάρτυρος Δανιήλ τοῦ Γκρεχοζαρούσκϊυ καί τῶν σύν αὐτῷ μαρτυρησάντων. (1608)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ὁσίων πατέρων ἡμῶν, Δωροθέου ἐρημίτου τῆς Λαύρας Πσκόφ (†1622), καὶ Ἱλαρίωνος τῆς μονῆς Κοιμήσεως Θεοτόκου πλησίον τοῦ Πολότσκ. (ιζ´- ιη´ αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Ἀλεξάνδρου, ἐπισκόπου Περεϊασλὰβλ ἐν Ῥωσίᾳ. (ιζ´ αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Ἰωακείμ, μοναχοῦ τῆς μονῆς Ἁγίου Νικολάου Σαρτόμα ἐν Ῥωσίᾳ. (ιζ´ αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ὁ Ἅγιος Ἔνδοξος τοῦ Χριστοῦ Ὁμολογητὴς καὶ Νεομάρτυς Εὐγένιος Ροντιόνωφ ὁ στρατιώτης, ὑπὸ ἰσλαμιστῶν τὴν κεφαλὴν ἀποτμηθεὶς τελειοῦται, ἐν Bamut Τσετσενίας, εἰς ἡλικίαν 19 ἐτῶν, κατὰ τὸ ἔτος 1996 .
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἠμῶν Εὐμενίου τοῦ Νέου (Σαριδάκη) ἐν τῷ Νοσοκομείῳ Λοιμωδῶν Νόσων διαλάμψαντος ἐν Ἀθήναις (1999, τῇ Κυριακῇ τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Α’ Οἰκουμενικῆς Συνόδου).
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, σύναξις πάντων τῶν Ἁγίων τῶν διαλαμψάντων ἐν Ῥοστώφ, Γιαροσλάβλ, Περεσλάβλ, Οὔγκλιτς καὶ Ποσεχὸνσκ Ῥωσίας.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς εὑρέσως τῶν λειψάνων τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Λεοντίου (†1073), ἐπισκόπου Ῥοστοβίας, τοῦ θαυματουργοῦ τοῦ Ῥώσσου. (1164)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς ἀνακομιδῆς καὶ μετακομιδῆς τῶν λειψάνων τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Ἰωακεὶμ τοῦ «Παπουλάκη» (†186), τοῦ ἐξ Ἰθάκης καταγομένου.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ἑορτάζομεν τὴν ἀνακομιδὴν τῶν ἱερῶν λειψάνων (2001) τῶν Ἁγίων νεοµαρτύρων Εὐδοκίας, Δαρείας, Μαρίας καὶ Δαρείας ἐν Πούζο – νυν Σουβόροβο Νίζνι Νόβγκοροντ (+5 Αυγούστου 1919)

ΚΈΛΙ ΑΓΊΟΥ ΝΙΚΟΔΉΜΟΥ ΑΓΙΟΡΕΊΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΡΟΎΛΙΑ

Αββάς Ιωσήφ: όταν δικαιολογήθηκα περήφανα, είδα όλους τους ανθρώπους γύρω μου σαν φίδια. Όταν άρχισα να κλαίω για τις αμαρτίες μου, τους βλέπω όλους ως αγίους.

Ο Άγιος Χαράλαμπος εμφανίσθηκε σε Αγρυπνία

 

Les sacrements de l'initiation : La renonciation à Satan et l'adhésion au Christ !

 

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣΑΝΑΣΤΑΣΙΜΕΣ  ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ 


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.....Παναγιολαμπρυσμένη  και σήμερα ημέρα να έχουμε παιδια.


ΟΠΩΣ μονάχα μέσω μίας συγκεκριμένης πρεσβείας μπορείς  να επικοινωνήσεις με μία ξένη χώρα και μόνο μέσω αυτής μπορείς να λάβεις οποιοδήποτε έγγραφο,
έτσι και μόνο μέσω της Θεοτόκου μπορεί να ανέβει οποιοδήποτε αίτημα και προσευχή προς Τον Χριστό και μονάχα και αποκλειστικά μέσω της Παναγίας  δύναται να κατέβει κάθε ευλογία από τον ουρανό.

Πατήρ Διονύσιος Ταμπακης.

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Δαιμονικές επισκέψεις!!!
Δαιμονικές επισκέψεις

 Μια άτυχη χήρα, μετά την αυτοκτονία του συζύγου της, αντιμετώπισε μια νέα φρίκη: τις επισκέψεις ενός δαίμονα που υποδυόταν τον άντρα της και που προσπάθησε να την πείσει να κάνει το ίδιο.  Όλα αυτά τα έκανε στην πόρτα της κρεβατοκάμαρας, γιατί δεν μπορούσε να μπει.  Αυτό που τον ενοχλούσε ήταν ο Σταυρός, κρεμασμένος στην κρεβατοκάμαρά της και σε μια αλυσίδα στο λαιμό της.  Ο Venedikt (Emeličev), ιερομόναχος του ερημητηρίου της Optina, λέει για αυτό το γεγονός.

 Ήμουν εφημέριος μιας εκκλησίας σε ένα χωριό.  Μια μέρα, δύο θλιμμένες γυναίκες, η μητέρα και η αδερφή μιας χήρας, με πλησίασαν και με ρώτησαν για το ενδεχόμενο να γίνει μνημόσυνο για τον άντρα της, ο οποίος είχε πρόσφατα αυτοκτονήσει και είχε ήδη ταφεί.

 Τους απάντησα ότι η εκκλησία δεν θρηνεί αυτοκτονίες, γιατί καταδικάζουν τον εαυτό τους σε αιώνια παραμονή στην κόλαση.  Ωστόσο, βλέποντας τη θλίψη τους, τους λυπήθηκα και θεώρησα απαραίτητο να τους παρηγορήσω.  Τους είπα ότι υπάρχουν εξαιρέσεις όταν τελούνται μνημόσυνα για όσους, πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, αυτοκτόνησαν σε κατάσταση παραφροσύνης.  «Αλλά για να το κάνετε αυτό, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον επίσκοπο ζητώντας άδεια να πραγματοποιήσετε μια κηδεία».  Αν είχα τέτοια άδεια, θα συμφωνούσα με την κηδεία, αλλά δεν μπορώ χωρίς αυτήν», τους είπα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, έφτασαν ξανά στο ναό, φέρνοντας μαζί τους μια επιστολή του επισκόπου που ζητούσε καθυστερημένη κηδεία για τον αγαπημένο τους, που αυτοκτόνησε λόγω ψυχικής διαταραχής.  Στην επιστολή αυτή αναφέρονταν σοβαροί λόγοι για ένα τέτοιο αίτημα, και κάτω από αυτήν υπήρχε η υπογραφή του επισκόπου, με άδεια να τελέσει το μνημόσυνο.

 «Αν ναι», είπα, «αν ο επίσκοπος παρακαλεί για την ψυχή αυτού του ατόμου, τότε θα τον μνημονεύσω».  Μετά το μνημόσυνο, μια από τις γυναίκες, η μητέρα του εκλιπόντος, μου ζήτησε θυμίαμα.
 «Γιατί χρειάζεσαι το λιβάνι;»  - Ρώτησα.
 «Στο σπίτι της κόρης μου συμβαίνουν περίεργα πράγματα και λέει ότι ο εκλιπών σύζυγός της εμφανίζεται το βράδυ και την φωνάζει έξω».
 «Και τι κάνει;»
 «Άκουσέ τον και βγες έξω».
 «Τι κάνουν έξω;
 "Αυτοί μιλάνε.  Της ζήτησε να αφαιρέσει τον σταυρό που ήταν κρεμασμένος πάνω από το κρεβάτι της».

 Της είπα σταθερά, «δεν πρέπει να βγάλει το σταυρό, αλλιώς κινδυνεύει».  Θα σου δώσω λιβάνι, θα το βάλεις σε αναμμένα κάρβουνα και θα καπνίσεις το διαμέρισμα.  Επίσης, θα λάβετε αγιασμό από εμάς και θα το ραντίσετε σε όλο το σπίτι.  Κατά την πράξη εκείνη λέει: «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος!».  Αμήν".  Αφήστε την κόρη σας να πιει αυτό το νερό με άδειο στομάχι και έλα σε μένα το συντομότερο δυνατό.  Κι αν ξαναεμφανιστεί ο άντρας της, να μην πάει κοντά του, αλλά να προσευχηθεί: «Κύριε, ελέησον!».

 Υποσχέθηκε ότι θα έκανε ό,τι είπα και έφυγαν και οι δύο.

Πέρασαν άλλες δύο εβδομάδες και μια νεαρή γυναίκα από το χωριό που έμενε ο εκλιπών, ήρθε σε μένα για να βαφτιστεί.  Μετά τη βάπτιση τη ρώτησα:

 «Ξέρεις ότι ένας άντρας κρεμάστηκε πρόσφατα στο χωριό σου;».
 "Ξέρω."
 «Πες στη γυναίκα του νεκρού να έρθει αμέσως κοντά μου».

 Υποσχέθηκε να περάσει το μήνυμα.

 Η χήρα εμφανίστηκε στην εκκλησία την επόμενη εβδομάδα.  Την εξομοογησα , εξομολογήθηκε στον Κύριο όλες τις μεγάλες αμαρτίες της ζωής της και διάβασα από πάνω της την λυτρωτική προσευχή.  Και μετά μου είπε αναλυτικά τι της συνέβαινε.

 Ο άντρας της έπινε συχνά και αυτά τα μεθύσια τον οδηγούσαν συχνά σε σκοτεινές σκέψεις και στην επιθυμία να αυτοκτονήσει.  Προσπάθησε να αυτοκτονήσει πολλές φορές, αλλά εκείνη τον εμπόδισε.  Ωστόσο, κάποια στιγμή δεν κατάφεραν να τον συγκρατήσουν και απαγχονίστηκε.


Μετά την κηδεία ένιωθε συνεχώς την παρουσία του κοντά.  Και της ερχόταν συνέχεια η σκέψη ότι κι αυτή έπρεπε να αυτοκτονήσει και να ακολουθήσει τον άντρα της στον άλλο κόσμο, από μια τόσο δυστυχισμένη και θλιβερή επίγεια ζωή.  Μερικές φορές η επιθυμία να βάλει τέλος στη ζωή της ήταν τόσο δυνατή, που φαινόταν σαν κάποιος να την ανάγκαζε να βάλει μια θηλιά στο λαιμό της και μετά βίας μπορούσε να ελέγξει αυτή την επιθυμία.

 Περίπου δέκα μέρες μετά το θλιβερό γεγονός, η υγεία της επιδεινώθηκε, και περίεργα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν στο σπίτι της.  Όχι μόνο ένιωθε συνεχώς την παρουσία του αποθανόντος συζύγου της, αλλά άκουγε και διάφορους ήχους, σαν μια απόκοσμη ηχώ να κινούνταν στο διαμέρισμα.  Ακόμα και η κεραία της τηλεόρασης κινούνταν αυθόρμητα και έβγαζε ήχους.

 Όλα αυτά την ενόχλησαν, αλλά τη στήριζε η μητέρα της, η οποία μετά την αυτοκτονία του συζύγου της έζησε προσωρινά μαζί της.  Κοιμήθηκαν μαζί στο δωμάτιο όπου ήταν προηγουμένως με τον άντρα της.  Πάνω από το κρεβάτι κρεμόταν ένας γύψινος σταυρός.

 Μια μέρα, γύρω στη μία το πρωί, ξύπνησε όταν άκουσε κάποιον να ανοίγει την πόρτα του δωματίου της.  Όταν κοίταξε πιο κοντά, είδε ότι ήταν ο άντρας της.  Χωρίς να περάσει το κατώφλι του δωματίου, της έκανε σιωπηλά νόημα να τον ακολουθήσει.  Σηκώθηκε, ντύθηκε και τον ακολούθησε.  Δεν σκέφτηκε καν πώς κατάφερε να μπει στο διαμέρισμα, το οποίο ήταν κλειδωμένο, και πώς έφτασε εκεί όταν θάφτηκε το σώμα του.

Βγήκαν έξω, κάθισαν σε ένα παγκάκι και άρχισαν να μιλάνε.  Είπε ότι του ήταν δύσκολο, ότι μετάνιωσε για όσα έκανε και της ζήτησε συγχώρεση.  Στη συνέχεια είπε ότι θα την έπαιρνε μαζί του στον άλλο κόσμο, αλλά δεν εξήγησε πώς θα συμβεί αυτό.  Της ζήτησε μόνο να αφαιρέσει τον σταυρό που ήταν κρεμασμένος στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι, για να μπει ελεύθερα στο δωμάτιο.  Μιλούσαν έτσι για περίπου δύο ώρες, μετά από τις οποίες επέστρεψε στο διαμέρισμα και πήγε για ύπνο.

 Μετά από αυτό, ήρθε κοντά της άλλες τρεις φορές, την κάλεσε έξω και της επέμενε να βγάλει τον σταυρό από τον τοίχο.  Ήταν έτοιμη να του υποχωρήσει, αλλά φοβόταν ότι μετά θα άρχιζε να κοιμάται μαζί της στο κρεβάτι, κι έτσι δεν έβγαλε ποτέ τον σταυρό.  Τότε άρχισε να την παροτρύνει να αφαιρέσει τον θωρακικό σταυρό που φορούσε στο λαιμό της.  Ήταν τόσο πειστικός που ήταν έτοιμη να το κάνει, αλλά άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή.

 Τα είπε όλα στη μητέρα της, η οποία ξαφνιάστηκε που ούτε είδε ούτε άκουσε τον άντρα της, παρά το γεγονός ότι κοιμόντουσαν στο ίδιο δωμάτιο.  Αυτό την ανησύχησε και όταν ήρθαν στον ναό μου, μου ζήτησε να προστατεύσω την κόρη της από αυτά τα περίεργα περιστατικά.

 Ρώτησα τη χήρα: "Γιατί δεν ήρθες αμέσως σε μένα; ​​Σου είπε η μητέρα σου ότι σου ζήτησα να έρθεις αμέσως;"  Εκείνη απάντησε ότι αφού η μητέρα της ράντισε το διαμέρισμα με αγιασμό και το θυμίασε, δεν υπήρχαν πια εμφανίσεις και ο άντρας της δεν εμφανίστηκε ξανά.

 Τη ρώτησα, «Όταν καθόσουν μαζί του στον πάγκο έξω, σε άγγιξε;» «Όχι, ρώτησα, «Πώς έμοιαζε;»  Ίσως ήταν σαν φάντασμα; Εκείνη απάντησε: «Όχι, ήταν ζωντανός, όπως τον έβλεπα πάντα».

"«Αυτή είναι η πνευματική άγνοια των ανθρώπων» – σκέφτηκα και της είπα: «Τώρα άκουσέ με προσεκτικά».  Δεν ήταν ο σύζυγός σου, αλλά ένα κακό πνεύμα, ένας υπηρέτης του Σατανά - ένας δαίμονας.  Πήρε τον άντρα σου στον θάνατο για τις αμαρτίες του και μετά ήρθε να πάρει και εσένα.  Γιατί δεν ήρθες αμέσως σε μένα όταν η μητέρα σου σου έδωσε το μήνυμά μου;  Ρισκάρατε όχι μόνο τη ζωή σας, αλλά θα μπορούσατε να χάσετε και την αιώνια ζωή σας.  Δόξα τω Θεώ χρησιμοποιήσατε θυμίαμα και αγιασμό.  Αλλά γεια, τουλάχιστον είσαι εδώ τώρα.  Βλέπετε τη δύναμη του σταυρού;  Ο σταυρός που έχεις πάνω από το κρεβάτι σου δεν είναι αγιασμένος, έτσι;».

 «Όχι, το αγόρασα από την αγορά».

 «Βλέπετε, ακόμη και έναςαγορασμενος σταυρός έχει τέτοια δύναμη που δεν μπορεί να τον πλησιάσει ένας δαίμονας, γιατί τελικά είναι ο σταυρός στον οποίο είναι ζωγραφισμένος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.  Αν το έβγαζες, μάλλον θα είχες προβλήματα.  Και αν είχατε βγάλει τον σταυρό από το λαιμό σας όσο ήσουν έξω μαζί του, πιθανότατα δεν θα γυρίζατε σπίτι ζωντανός.  Μην βγάζετε ποτέ το σταυρό, ούτε καν στο μπάνιο.  Παρεμπιπτόντως, οι ιστορίες σου για έξοδο είναι αμφισβητήσιμες.  Ίσως ήσασταν στο κρεβάτι σας όλη την ώρα και ήταν όλα μια ψευδαίσθηση.  Παρόλο που ένας δαίμονας μπορεί μερικές φορές να λειτουργεί στην πραγματικότητα και ακόμη και να πάρει τη μορφή ενός ατόμου, τις περισσότερες φορές λειτουργεί μέσω ψευδών οραμάτων, όπως οι παραισθήσεις.  Και αυτές οι παραισθήσεις είναι τόσο ισχυρές που ένα άτομο αντιλαμβάνεται και θυμάται τα πάντα σαν να συνέβαιναν στην πραγματικότητα.  Να είστε ευγνώμονες στον Θεό που σας έσωσε από τέτοιους πειρασμούς.  Ομολογήσατε, ο Θεός συγχώρεσε τις αμαρτίες σας.  Να είστε ευγνώμονες στη μητέρα και την αδελφή σας που στράφηκαν στον επίσκοπο και να τον ευχαριστήσετε που το επέτρεψε.  Τώρα ο δρόμος από την Κόλαση στον Παράδεισο είναι ανοιχτός στον άντρα σου.  αλλά και να προσεύχεσαι γι' αυτόν, να κάνεις καλές πράξεις, να δίνεις το όνομά του για ανάμνηση στη Λειτουργία.  Αναζητάτε τη σωτηρία στην εκκλησία, γιατί αυτή η ζωή είναι προσωρινή, αργά ή γρήγορα θα την αφήσουμε όλοι.  Σώσε τον εαυτό σου!"

 Έφυγε αφήνοντάς με να σκεφτώ όλα αυτά, για την πονηριά και το μίσος των δαιμόνων προς εμάς τους ανθρώπους και για τη δύναμη και τη χάρη των Εκκλησιαστικών Μυστηρίων και όλων των αγίων του Θεού.

 Δόξα τω Θεώ για όλα!

 ιερομόναχος του ερημητηρίου της Optina Venedikt (Emelichev)☦,
 από το βιβλίο «Εμπειρίες από πνευματικό αγώνα


Αγιά Σοφιά και Πόντος ήταν πάντα ένα σαν μια γροθιά αλλάζουνε τα δεδομένα.

 Αγιά Σοφιά και Πόντος ήταν πάντα ένα

σαν μια γροθιά αλλάζουνε τα δεδομένα.

Του Βυζάντιου τα κεριά μέσα από την Αγιά Σοφιά

πάντα θ’ ανάβουνε από την Παναγιά.

Του Βυζάντιου τις φωνές θ’ ακούνε αιώνια γενεές

και θ’ αφανίζουνε τυχόν κατακτητές.


Φύλακας θα ‘ναι ο Χριστός της Ρωμιοσύνης

και ευλογία στην ανθρωπότητα να δίνει.

Να προστατεύει τους πιστούς

από πλημμύρες και σεισμούς

για να μπορούν την ιστορία της να ζουν.


Εικόνες δόξας αγκαλιά με μια ιστορία

όλα μαζί στην Αγιά Σοφιά θα κατοικούν

κι εσύ προστάτιδα γλυκιά μου Παναγία

μας τα φυλάς όσοι αιώνες κι αν περνούν.


Η Αγιά Σοφιά θα είναι εκεί

ορθόδοξη, χριστιανική

και το Βυζάντιο ξανά θ’ αναστηθεί.An Exploration of Orthodoxy in Chinese Philosophy |

 

Confucius, Cultivation, and Orthodoxy | Novice Jeffrey Hagiogrēgoritēs!!

 

"Et je vous donnerai un cœur nouveau" Ez. 36,26

 

Όταν ο Θεός πληρώνει τα χρέη του...Όταν ο Θεός πληρώνει τα χρέη του...

 Τι συμβαίνει σε εμάς όταν το ταξίδι της ζωής μας σε αυτόν τον κόσμο τελειώνει;  Η ψυχή θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των επίγειων πράξεών της.  Μεγάλοι φύλακες άγγελοι, σύντροφοι της ψυχής κατά τη διάρκεια της ζωής της, θα είναι εκεί, καθώς και δαίμονες, έτοιμοι να την κατηγορήσουν για κάθε αμαρτία!

 Αυτή είναι μια ιστορία για τη δύναμη του ελέους να σώσει την ψυχή από τον θάνατο και την κόλαση, που μας δείχνει τον δρόμο προς τη σωτηρία με ένα βαθύ μήνυμα για την αγάπη και τη δικαιοσύνη του Θεού...

 Φανταστείτε αυτήν την κατάσταση: Συνέβη ένα απροσδόκητο ατύχημα, εσείς και ο φίλος σας τραυματιστείτε σοβαρά.  Την επόμενη στιγμή, σοκάρεσαι όταν βλέπεις τα σώματά σου να κείτονται ακίνητα στο έδαφος, περιτριγυρισμένα από φίλους και συγγενείς που κλαίνε.  Προσπαθείς να τους πεις κάτι, αλλά δεν μπορούν να σε ακούσουν.  Εσείς και ο φίλος σας κοιτάτε ο ένας τον άλλον και σε μια στιγμή καταλαβαίνεις τι συνέβη.  Παρόλο που πεθάνατε και οι δύο, είστε ακόμα εδώ.  Καταλαβαίνετε: υπάρχει Θεός, αλλά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και η Κρίση του Θεού.

 Δύο λαμπεροί άγγελοι πλησιάζουν γρήγορα.  Ο ένας είναι ο φύλακας άγγελός σου και ο άλλος ο φύλακας άγγελος του φίλου σου.  Ο πρώτος άγγελος λέει:
«Ετοιμαστείτε, έρχονται!»
 Εσύ ρωτάς:
 "Ποιος έρχεται?"
 Ο άγγελος απλώς επανέλαβε:
 "Ερχονται!"

 Μόλις το είπε αυτό, ο ουρανός σκοτείνιασε.  Κοιτάς ευθεία και δεν βλέπεις σύννεφα.  Ο ήλιος έχει κρυφτεί από τη θέα σου.  Ξαφνικά βλέπεις ένα φρικτό σμήνος αμέτρητων δαιμόνων να πλησιάζει.  Σε περικυκλώνουν εντελώς, χωρίς να αφήνεις ούτε εσύ ούτε ο φίλος σου μέρος για να ξεφύγεις.  Και οι δαίμονες, ο ένας μετά τον άλλον, αρχίζουν να σας κατηγορούν και τους δύο, υπενθυμίζοντάς σας κάθε αμαρτία που έχετε διαπράξει ποτέ.

 Ξεκινούν με τον φίλο σου.  Στην αρχή, ο φύλακας άγγελος υπερασπίζεται τον φίλο σας από κατηγορίες.  Τότε ο δαίμονας της φιλαργυρίας μίλησε:

 "Αποθηκεύσατε προσεκτικά τα χρήματά σας για χρόνια, σχεδιάζοντας τη συνταξιοδότησή σας. Αλλά παραμελήσατε τους φτωχούς. Εξοικονομήσατε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, για να μπορέσετε να περάσετε τα τελευταία χρόνια της ζωής σας σε αδράνεια. Ωστόσο, όταν οι φτωχοί σας ζήτησαν βοήθεια, τους αγνόησε, ποτέ δεν τους έδωσε τίποτα που δεν έδωσες, δεν τους λυπήθηκες».

 Ο φύλακας άγγελος του φίλου σου κάλυψε το πρόσωπό του με τα χέρια του, παραδεχόμενος την ήττα του.  Η γη τρέμει και ανοίγει, αποκαλύπτοντας έναν λάκκο γεμάτο φωτιά, θειάφι και λιωμένη λάβα.  Τρομοκρατημένος, ο φίλος σου ουρλιάζει καθώς τα νύχια του δαίμονα τον αρπάζουν από το λαιμό και τον σέρνουν στην Κόλαση, υποβάλλοντάς τον σε ατελείωτο μαρτύριο.  Η γη κλείνει.

 Και τότε όλα τα βλέμματα στρέφονται σε σένα.  Ο ένας μετά τον άλλο, οι δαίμονες σας κατηγορούν, ενώ ο φύλακας άγγελός σας προσπαθεί να σας υπερασπιστεί.  Ευτυχώς, η συχνή σου μετάνοια για τις αμαρτίες που έκανες, η εξομολόγηση και η κοινωνία, έκαναν τη δουλειά τους: πολλοί δαίμονες τα παράτησαν και πέταξαν εντελώς νικημένοι.

 Όμως ένα έμεινε.  Αυτος λεει:

 "Έχεις περισσότερες αμαρτίες για τις οποίες οι άλλοι δεν ήξεραν, αλλά είναι γραμμένες στον κύλινδρο μου. Η ψυχή σου ανήκει σε εμένα. Τώρα θα ακούσεις γι' αυτές..." Η γη αρχίζει να τρέμει και να ανοίγει, κι εσύ ανατριχιάζεσαι από φρίκη , ενώ τα δαιμονικά νύχια ανοίγουν τον κύλινδρο, προετοιμάζονται να σε κρίνουν.

 Ξαφνικά ανοίγουν οι Ουρανοί, και μια ακτίνα φωτός φωτίζει τα πάντα.  Ο δαίμονας αρχίζει να ουρλιάζει, καλύπτοντας το πρόσωπό του καθώς ο φύλακας άγγελός σας κοιτάζει ψηλά.  Μια φωνή βρόντηξε από τον ουρανό:

"Αφήστε αυτό ήσυχο. Αυτό το άτομο ανήκει σε Εμένα."
 Ο δαίμονας της φιλαργυρίας απαντά:
 "Όχι! Αυτός είναι δικός μου! Έχω καταγράψει τα πάντα σε αυτόν τον κύλινδρο. Είναι ένοχος για όλα αυτά. Χρωστάει και πρέπει να πληρώσει!"
 Μια φωνή από τον ουρανό απαντά:
 «Έχω κι εγώ ένα χρέος και σήμερα το πληρώνω».
 Ο Δαίμονας λέει:
 «Μα εσύ είσαι ο Δημιουργός!  Εισαι ΘΕΟΣ!  Πώς θα μπορούσες να χρωστάς αυτό το κομμάτι βρωμιάς;  Πότε σου έχει δανείσει κάτι αυτό το άτομο;»
 Λέει ο Κύριος:
 «Είναι γραμμένο: Αυτός που δίνει στους φτωχούς δανείζει στον Κύριο, και θα του δώσει πίσω ό,τι έδωσε».
 «Κάθε φορά που έδινε χρήματα σε ζητιάνους, ήταν το My Hand που έπαιρνε το δώρο».  Κάθε φορά που επισκεπτόταν ανθρώπους στη φυλακή, στο νοσοκομείο, κάθε φορά που ήταν ελεήμων, στην πραγματικότητα έδειχνε έλεος σε μένα.  Κάθε φορά που έδινε ένα δώρο στους φτωχούς, Μου δάνειζε.  Το χρέος μου απέναντί ​​του είναι μεγάλο, και σήμερα πληρώνω το χρέος στο ακέραιο.

 Μια δέσμη φωτός, πιο φωτεινή από τον ήλιο, κατέβηκε ξαφνικά στον κύλινδρο του δαίμονα, σβήνοντας κάθε λέξη από αυτόν.  Σε μια στιγμή, ο κύλινδρος γίνεται εντελώς λευκός.  Τότε εμφανίζεται μια μικρή φλόγα και χαράζει νέα γράμματα στον κύλινδρο.  Με μεγάλα, μαύρα γράμματα λέει:
 «Η ελεημοσύνη σε ελευθερώνει από τον θάνατο και σε προστατεύει από το να οδηγηθείς στο σκοτάδι».

 Ο δαίμονας φεύγει φοβισμένος.  Το ουράνιο φως λάμπει στο πρόσωπό σου και μια φωνή από τον ουρανό σε ρωτά:
 «Πού είναι οι κατήγοροί σου;
 Λέτε, «Έφυγαν, Κύριε».
 Τότε ακούς τις λέξεις:
 «Τότε δεν σε κρίνω κι εγώ. Παιδί μου μπες στην ανάπαυσή σου».

 Στο Ευαγγέλιο, υπάρχει μια ιστορία για έναν πλούσιο άνδρα που έλαβε μια πλούσια σοδειά.  Εργάστηκε σκληρά, και ο Θεός τον ευλόγησε με καρποφόρες σοδειές.  Αλλά αυτός ο άνθρωπος δεν είχε έλεος για τους φτωχούς.  Σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του.  Ήθελε να εξοικονομήσει όλα του τα χρήματα, για να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην αδράνεια.  Αντί να είναι γενναιόδωρος στους φτωχούς, εξοικονομούσε χρήματα μόνο για τη συνταξιοδότησή του.  Γι' αυτό ο Θεός του είπε: Ανόητε, αυτή τη νύχτα θα σου ζητηθεί η ψυχή σου.

 Το Ευαγγέλιο μιλάει επίσης για έναν άλλον άνθρωπο - έναν άνθρωπο «πλούσιο προς τον Θεό» - έναν άνθρωπο που δίνει απλόχερα στους φτωχούς και τους άπορους.  Αυτός ο σοφός άνθρωπος δανείζει στον Κύριο.  Και ο Κύριος πάντα ξεπληρώνει τα χρέη του.  Όπως λέει η Αγία Γραφή: «Μακάριοι οι ελεήμονες, γιατί αυτοί θα ελεηθούν για να είμαστε και εμείς γενναιόδωροι στους φτωχούς, για να ελευθερωθούμε κι εμείς από τον θάνατο».

 Στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, αμήν.

 For the Friend of God Foundation από τα Ρωσικά: Petar Volkov

 Ο πατέρας Τζόζεφ Γκλίσον