Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ. ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.
Απο την επίσκεψη στον Άγιον Όρος στο κελί του Άγιου 

Χριστοδούλου του εν Πάτμω που ανήκει στην Ι.Μ. 

Κουτλουμουσίου. 

Μας μιλάει ο γ.Γαβριήλ. 26.06.2012

ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ-ΠΑΙΣΙΟΣ-ΙΑΚΩΒΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ.
ΛΟΓΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΜΕΝΙΟΥ ΣΑΡΙΔΑΚΗ


ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.


ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ.

ΓΕΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ. ΠΕΡΙ ΕΣΧΑΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ

ΓΕΡΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.


Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Π. Δανιήλ από την Μονή Ραρέου-Ρουμανία Πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε όταν δεν θα μπορούμε να πουλάμε και να αγοράζουμε;

Οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν, πολλές αντίχριστες ενέργειες
(ηλεκτρονικέςταυτότητες,σφράγισμα,οικουμενισμός,πορνογραφία,ομοφυλοφιλία)τις οποίες θα αντιμετωπίσουν μόνο με την βοήθεια του Θεού.
Ο Θεός επιτρέπει αυτούς τους πειρασμούς ,συμπεριλαμβανομένου του τσιπαρίσματος, για να μετανοήσουμε, να πάμε στην εκκλησία, να κοινωνήσουμε των αχράντων μυστηρίων και να σωθούμε.


Εάν δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε και να πουλήσουμε χωρίς το σφράγισμα, πώς θα ζήσουμε;
Αυτοί είναι προβληματισμοί ανθρώπων αμαρτωλών και απίστων, οι οποίοι εμπιστεύονται μόνο την λογική τους.
Ο Θεός όμως, με το στόμα του προφήτη Ιερεμία λέει: «ΕΠΙΚΑΤΑΡΑΤΟΣ άνθρωπος, ς τν λπίδα χει π’ νθρωπον κα στηρίζει σάρκα βραχίονος ατο π’ ατόν, κα π Κυρίου ποστ καρδία ατο»
Από μικροί μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τους γονείς μας ή κάποιος πλούσιους συγγενείς μας, τον Θεό όμως Τον ξεχνάμε. Ο Θεός για να μας σώσει επιτρέπει να μας εγκαταλείψουν, να μας προδώσουν, κάποιες φορές ακόμη και να μας διώξουν ,για να τρέξουμε στο Θεό και να σωθούμε.
Ο Θεός μας δίνει την ζωή, τη δύναμη, την υγεία, την τροφή. Αυτός μας δίνει τον ήλιο και την βροχή και όχι οι κυβερνήσεις. Αυτές μόνο διαχειρίζονται τα υλικά αγαθά και δυστυχώς είναι διεφθαρμένες. Μόνο στο Θεό ανήκει κάθε δόξα, τιμή και προσκύνηση και όχι στους ανθρώπους.


Εάν δεν έχουμε πραγματικό φόβο Θεού, τότε ο φόβος προς το Θεό διαστρέφεται και φοβόμαστε τους δαίμονες, τους ανθρώπους, τον θάνατο, τους διωγμούς, την απώλεια της επίγειας περιουσίας μας, τον αντίχριστο και όλες τις αντίχριστες ενέργειες τις οποίες πρέπει να απαρνηθούμε.
Για την απώλεια του πιο σημαντικού πράγματος όμως-την ψυχή-δεν φοβόμαστε.
Ο Θεός μας όμως  λεει«μηδν φοβο μέλλεις παθεν. δο δ μέλλει βαλεν διάβολος ξ μν ες φυλακν να πειρασθτε, κα ξετε θλψιν μέρας δέκα. γίνου πιστς χρι θανάτου, κα δώσω σοι τν στέφανον τς ζως.»(Αποκ.2,10).
 Πώς θα μπορέσουν να ζήσουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί στα χρόνια του Αντίχριστου εάν δεν κάνουν αντίχριστους συμβιβασμούς, εάν δεν μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν χωρίς το τσιπάρισμα και το σφράγισμα;
Η λύση είναι υπερφυσική: Με τη βοήθεια του Θεού.
Με πίστη και ελπίδα στο Θεό. Ο Θεός είναι ο Πατέρας μας, Εκείνος δημιούργησε τον ορατό και τον αόρατο κόσμο από το τίποτα, μόνο με τον Λόγο και θυσίασε τον Μονογενή Του Υιό για την δική μας σωτηρία. Είναι Παντοδύναμος και μπορεί να μας θρέψει από τον Ουρανό και την γη ή μπορεί να μας χορτάσει με λιγότερη τροφή ή όπως Εκείνος θεωρεί ότι είναι το καλύτερο για την σωτηρία μας.
 Ρώτησε κάποιος τον γέροντα Παίσιο για τα χρόνια του Αντίχριστου
-Γέροντα, εάν δεν μπορούν να πουλήσουν και να αγοράσουν (χωρίς το σφράγισμα) πώς θα ζήσουν;
-Ο Θεός γνωρίζει έναν τρόπο. Με απασχόλησε και εμένα αυτό το θέμα και έλαβα...τηλεγράφημα(πληροφορία)... Να δεις πως τα οικονομεί ο Θεός.


    Εμείς θα θέλαμε να ξέρουμε ακριβώς να ξέρουμε πώς θα ζήσουμε χωρίς το σφράγισμα, αλλά αυτό δεν είναι πίστη, αλλά ανθρώπινη λογική.


Ο γέροντας Παίσιος δεν μας λέει ακριβώς πως θα ζήσουμε επειδή εδώ πρόκειται για την πίστη και την ελπίδα στον Θεό για την οποία δεν μπορούν να υπάρξουν εξηγήσεις και λογικές λύσεις. Ο Θεός είναι ο Πατέρας μας και η δύναμή Του είναι ανυπολόγιστη.

«Τίς Θεός μέγας ως ο Θεός ημών; συ εί ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια»(Ψαλμ 76,13).
 Οι πραγματικοί χριστιανοί οι οποίοι θέλουν να σωθούν, θα ζήσουν με πίστη και ελπίδα στο Θεό, απλά. Ίσως στα ίδια μέρη ή σε άλλα, ίσως στις ίδιες κατοικίες ή σε πιο ταπεινές, ίσως θα τραφούν το ίδιο ή λιγότερο και πιο υγιεινά, ίσως θα έχουν τις ίδιες δουλειές ή άλλες, όπως ο Θεός θα θελήσει για τον καθένα για να φτάσει στην σωτηρία.

 Επίσης δεν θα περάσουν όλοι στην αιώνια ζωή με τον ίδιο τρόπο. Ο Θεός θα διαλέξει αυτούς που είναι άξιοι να πεθάνουν με μαρτυρικό θάνατο, άλλοι θα ζήσουν στις πόλεις και θα τους φυλάτει και θα τους σκέπει η θεία χάρη, άλλοι θα ζήσουν στα βουνά και στα δάση, για τον καθένα ο Θεός θα ορίσει τι είναι το καλύτερο για την σωτηρία της ψυχής του. έτσι έγινε και κατά τους διωγμούς των χριστιανών τους πρώτους αιώνες.

 Όταν μας πειράζουν αντίχριστοι άνθρωποι πρέπει να αναζητούμε την Θεία Χάρη, παρούσα στα Ιερά Μυστήρια(Θεια Κοινωνία, εξομολόγηση, προσευχές κ.τ.λ )για να καθαριστούμε από τις αμαρτίες, να βγάλουμε από μέσα μας τους δαίμονες και να ενισχύσουμε την πίστη μας και την ελπίδα μας στην βοήθεια του Θεού.


 Στα χρόνια του Αντίχριστου οι πιστοί θα μπορούν να δουν τη δύναμη και τα θαύματα του Θεού. Θα μας φροντίζει και θα μας θρέφει εάν θα Τον προσκυνούμε, Τον δοξάζουμε και προσευχόμαστε σ 'Αυτόν. Είμαστε κατά χάριν υιοί του Θεού(Ιωαν.1,12/Α Ιωαν.3,1)για τους οποίους θυσίασε τον μονάκριβο Υιό Του.
 Εάν μέχρι τον ερχομό του Αντίχριστου όλοι ελπίζουμε να ζήσουμε 70,80,90 χρόνια, όταν ο Αντίχριστος θα γίνει παγκόσμιος κυβερνήτης θα μας μείνουν 42 μήνες,3 χρόνια και έξι μήνες(Αποκ.13,5)

Ο Αντίχριστος με την σατανική του δύναμη θα«ποιε σημεα μεγάλα, κα πρ να κ το ορανο καταβαίν ες τν γν νώπιον τν νθρώπων κα πλαν τος κατοικοντας π τς γς δι τ σημεα δόθη ατ ποισαι νώπιον το θηρίου, λέγων τος κατοικοσιν π τς γς ποισαι εκόνα τ θηρί, ς εχε τν πληγν τς μαχαίρας κα ζησε.(Αποκ 13,13-14).
Αυτά τα ψεύτικα θαύματα, τα μάγια, δεν θα είναι ορατά από τους πιστούς, λέγει ο Άγιος Λαυρέντιος του Τσερνιγκώβ και με την θαυμαστή βιωτή τους θα  βρίσκονται ήδη στον θαυμαστό κόσμο του Θεού.

Τι κάνει ένας πιστός χριστιανός εάν μάθει ότι έχει μία ανίατη ασθένεια και ότι θα πεθάνει σε λίγες εβδομάδες;Συμφιλιώνετε με τον Θεό και τον πλησίον του. Κάνει ελεημοσύνη, εξομολογείται και κοινωνάει, ετοιμαζόμενος για την αιώνια ζωή.
Ο άπιστος όμως προσπαθεί να ικανοποιήσει τα πάθη του για να μην λυπάται που δεν εκπλήρωσε όλες τις επιθυμίες του σε αυτήν την ζωή.
 Να χαιρόμαστε πνευματικά και να ευχαριστούμε τον Θεό που επιτρέπει τον ερχομό του Αντίχριστου ,προαναγγέλλοντας έτσι το τέλος του κόσμου. Έτσι θα μπορούμε να προετοιμαστούμε ακόμη καλύτερα. Για τους χριστιανούς θα είναι δώρο Θεού να ζήσουν σε μία τέτοια εποχή.

Παραδείγματα

Να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό ο Οποίος  όταν ανελήφθη στους ουρανούς είπε στους Αγίους Αποστόλους και δια μέσω αυτών σε εμάς ότι « μεθ᾿ μν εμι πάσας τς μέρας ως τς συντελείας το αἰῶνος.»(Μτθ 28,20)εαν τηρήσουμε τις εντολές Του.

 Ο Θεός θέλει με την ζωή μας και την ομολογία μας να δοξασθεί και με τα θαύματά Του να πιστέψουν οι άπιστοι και οι πιστοί να γίνουν πιο πιστοί.

Έχουμε πάμπολλα παραδείγματα στην Αγία Γραφή κι στην Ιερά Παράδοση. Όσοι είχαν πίστη έζησαν κατά τρόπο θαυμαστό, αφού ο Θεός τους φρόντιζε τους ενίσχυε, τους παρηγορούσε, τους τάιζε και τους ξεδιψούσε.

Ο εβραϊκός λαός, ο οποίος δεν ήταν βαπτισμένος έζησε στην έρημο 40 χρόνια. Ο Θεός τους έστελνε μάνα εξ ουρανού (Έξ.16,15)και νερό ανάβλυζε από τον βράχο όταν ο Θεός διέταξε τον Μωυσή να χτυπήσει τον βράχο με το ραβδί του(Εξ.17,6).όταν περνούσαν τα ορτύκια, ένα παγωμένο ρεύμα αέρα τα πάγωνε και αυτά έπεφταν κάτω.
 Τους  κάτοικους  των Σοδόμων που ήθελαν να κάνουν κακό στον Λωτ και στις κόρες του τους τύφλωσε « π μικρο ως μεγάλου, κα παρελύθησαν ζητοντες τν θύραν»(Γεν.19,11).


 Πώς έζησαν οι τρεις παίδες οι οποίοι δεν απαρνήθηκαν τον αληθινό Θεό και δεν προσκύνησαν τα είδωλα; Ο Ναβουχοδονόσορας, ο οποίος είχε διατάξει να προσκυνήσουν τα είδωλα, βλέποντας ότι «οκ κυρίευσε τ πρ το σώματος ατν, κα θρξ τς κεφαλς ατν οκ φλογίσθη, κα τ σαράβαρα ατν οκ λλοιώθη, κα σμ πυρς οκ ν ν ατος»(Δαν.3,27)είπε:«ελογητς Θες το Σεδράχ, Μισάχ, ᾿Αβδεναγώ, ς πέστειλε τν γγελον ατο κα ξείλατο τος παδας ατο, τι πεποίθεισαν π' ατ κα τ ρμα το βασιλέως λλοίωσαν κα παρέδωκαν τ σώματα ατν ες πρ, πως μ λατρεύσωσι μηδ προσκυνήσωσι παντ θε, λλ' τ Θε ατν»(Δαν.3,28).Και διέταξε ο βασιλιάς όπως όποιος πει κακό για τον Θεό των τριών παίδων « ες πώλειαν σονται κα ο οκοι ατν ες διαρπαγήν, καθότι οκ στι θες τερος, στις δυνήσεται ρύσασθαι οτως».Και ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορας διέταξε τους λαούς και τις φυλές «ερήνη μν πληθυνθείη· 3 τ σημεα κα τ τέρατα, ποίησε μετ' μο Θες Υψιστος, ρεσεν ναντίον μο ναγγελαι μν  ς μεγάλα κα σχυρά· βασιλεία ατο βασιλεία αώνιος κα ξουσία ατο ες γενεν κα γενεάν»(Δαν.3,31-33).


Ο Δανιήλ πώς έζησε στον λάκκο με τα λιοντάρια; Ο βασιλιάς της Περσίας είχε διατάξει να ριχτεί στον λάκκο με τα λιοντάρια όποιος για τριαντα μέρες θα προσευχηθεί σε άλλον Θεό εκτός από τον βασιλιά(Δαν.6,7).Ο Δανιήλ δεν υπάκουσε σε αυτήν την εντολή « κα καιρος τρες τς μέρας ν κάμπτων π τ γόνατα ατο κα προσευχόμενος κα ξομολογούμενος ναντίον το Θεο ατο, καθς ν ποιν μπροσθεν»(Δαν.6,11).Ο βασιλιάς τον έριξε στον λάκκο με τα λιοντάρια.(Δαν 6.16-18).
Την επόμενη μέρα πήγε ο Δάρειος στον λάκκο με τα λιοντάρια και ρώτησε «Δανιήλ, δολος το Θεο το ζντος, Θεός σου, σ λατρεύεις νδελεχς, ε δυνήθη ξελέσθαι σε κ το στόματος τν λεόντων»; (Δαν.6,20).Ο Δανιήλ απάντησε « βασιλε, ες τος αἰῶνας ζθι.  Θεός μου πέστειλε τν γγελον ατο, κα νέφραξε τ στόματα τν λεόντων, κα οκ λυμήναντό με, τι κατέναντι ατο εθύτης ερέθη μοί· κα νώπιον δέ σου, βασιλε, παράπτωμα οκ ποίησα»(Δαν.6,21-23).
«Τότε Δαρεος βασιλες γραψε πσι τος λαος, φυλας, γλώσσαις, τος οκοσιν ν πάσ τ γ· ερήνη μν πληθυνθείη·  κ προσώπου μου τέθη δόγμα τοτο ν πάσ ρχ τς βασιλείας μου εναι τρέμοντας κα φοβουμένους π προσώπου το Θεο Δανιήλ, τι ατός στι Θες ζν κα μένων ες τος αἰῶνας, κα βασιλεία ατο ο διαφθαρήσεται, κα κυριεία ατο ως τέλους·  ντιλαμβάνεται κα ρύεται κα ποιε σημεα κα τέρατα ν τ οραν κα π τς γς, στις ξείλατο τν Δανιλ κ χειρς τν λεόντων. κα Δανιλ κατηύθυνεν ν τ βασιλεί Δαρείου κα ν τ βασιλεί Κύρου το Πέρσου»(Δαν.6,25-28)


 Πώς υπέμειναν τα μαρτύρια εκατομμύρια άγιοι, μάρτυρες και ομολογητές της ορθοδόξου πίστεώς μας; Με πίστη και ελπίδα στο έλεος και στην βοήθεια του Θεού.
 Πώς έζησαν χιλιάδες ερημίτες και ησυχαστές για δεκάδες χρόνια σε σπηλιές και σε έρημους τόπους, με ελάχιστη τροφή και νερό;

Όσοι θα έχουν την ελπίδα τους μόνο στο Θεό, θα ζήσουν από αυτήν την ζωή στον θαυμαστό και υπερφυσικό κόσμο του Θεού. Ο Θεός στα χρόνια του Αντίχριστου θα δοξαστεί μέσω μεγάλων σημείων και θαυμάτων. Τότε είναι που θα στείλει στη γη τους προφήτες Ηλία και Ενώχ, οι οποίοι θα κάνουν θαύματα μεγάλα για να επιστρέψουν όσο πιο πολλοί άνθρωποι στο Θεό.«Κα ε τις ατος θέλει δικσαι, πρ κπορεύεται κ το στόματος ατν κα κατεσθίει τος χθρος ατν· κα ε τις θέλει ατος δικσαι, οτω δε ατν ποκτανθναι,οτοι χουσιν ξουσίαν τν ορανν κλεσαι, να μ ετς βρέχ τς μέρας τς προφητείας ατν, κα ξουσίαν χουσιν π τν δάτων στρέφειν ατ ες αμα κα πατάξαι τν γν ν πάσ πληγ, σάκις ἐὰν θελήσωσι.»
(Άποκ 11,5-6).


Ένα άρθρο του π. Δανιήλ από την Μονή Ραρέου-Ρουμανία


Απόδοση στα ελληνικά π.Γεώργιος Κονισπολιάτης/proskynitis.blogspot