Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Σήμερα κοιμήθηκε ένας άγιος ασκητής του Θεού...Σήμερα κοιμήθηκε ένας άγιος ασκητής του Θεού... Πρίν λίγο έφτασε το νεο... Ο π. Ευφρόσυνος, ο μάγειρας, ο Αγιορείτης, εκοιμήθη σήμερα το πρωί. 

Απο 16 χρονών σε μοναστήρι, και μια ζωη ολάκερη, μέχρι τα 94 χρόνια του, στήν πανέρημο του Αγίου Όρους, τα ασκητικά Κατουνάκια, στο κελί της Γεννήσεως του Χριστού – Γνωστό ως κελί των Κλημαίων... 

Τα λόγια κάνουν στη μπάντα, όταν μιλά περίτρανα ο βίος...

******

«Να μαγειρέψουμε Αγάπη!» ~ Πρωτοχρονιά στα Καρούλια με τον πατέρα Ευφρόσυνο τον μάγειρα.

Οι δυο φίλοι προσκυνητές, φιλοξενούμενοι στην ασκητική καλύβα, βρήκαν μιαν αγάπη που μοσχοβολά, που εισέρχεται στα εσώτερα φύλα της ψυχής σου, και τις χαρίζει μια πρωτόγνωρη ανάπαυση.

Μοναδική παραφωνία, ο γηροντότερος των πατέρων της μικρής συνοδείας, ο πατέρας Ευφρόσυνος ο μάγειρας! Μορφή βαθιά ασκητική, από εκείνες που θαρρείς, πως ξεπρόβαλαν αναπάντεχα από αρχαία γεροντικά και συναξάρια...

Ετών 90.. λιπόσαρκος, πρόσωπο λεπτό. Βαθιές ρυτίδες αποτύπωναν αγώνες μιας ζωής, χιλιάδες προσευχές και αγρυπνίες. 

Το κομποσχοίνι, η ευχή... Φως που αναλάμπεται, ψυχή βαθιά, καρδιά ζώσα, που χαράζει Αναστάσιμη πορεία...

Αυστηρότητα σε κάθε λόγο, παρατηρήσεις, σαν μιαν μορφή αμφισβήτησης, σαν κάποιος να σου χάλασε την ησυχία. Σου λέει: «θα τους διώξω, δεν έχουν λόγο πραγματικό να βρίσκονται εδώ... τουρίστες. Άλλωστε έρχεται πρωτοχρονιά, εδώ θα κάτσουν; θα φύγουν»...

Ξάφνου μία έκπληξη: Ο ένας έφυγε, ο άλλος έμεινε. Ο ασκητής σαν να απόρησε: «τι κάνει αυτός εδώ»...

Σώμα γερασμένο, σάρκα γεμάτη πληγές.
Μιλούσε περίτρανα ο βίος.

Τα λόγια κάνουν στην πάντα. Ο προσκυνητής ένιωσε να πονά η ψυχή του. Ήταν τόσο λίγος απέναντι στον Θεό, και στον Ευφρόσυνο τον μάγειρα... Πόνεσε βαθιά, ένιωσε τους αγώνες μιας ολάκερης ζωής. Θυσία. Σταυρός. Προσφορά εαυτού στον Θεό.

Στην βραδινή ακολουθία κοιτούσε ξανά τον γερο ασκητή. 3,5 ώρες σιωπηλής συνομιλίας με τον Θεό. Ακολουθία με κομποσχοίνι... κάθε κόμπος και ευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με».

Αισθάνθηκε την ανάγκη για μια ευχή, ένα κομποσχοίνι για την ασκητική μορφή. Μάτια που γέμισαν δάκρυα, καρδιά που έγινε φωτιά... η βίωση της αναξιότητας, έναντι του ασκητή.

Ένας λυγμός, η ψυχή δακρυρροούσα, το χέρι γλίστρησε στο κομποσχοίνι, ένας κόμπος, μιαν ευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον τον δούλο σου, πατέρα Ευφρόσυνο, τον μάγειρα».

Μια κλεφτή ματιά στον γέροντα, το πρόσωπό του...

ένα ολόγλυκο χαμόγελο χαραγμένο στην ασκητική μορφή, γέμισε ανείπωτη αγαλλίαση την ψυχή του. 

Και χάραζε μνήμες βιώματος μυστικού, βαθιά μέσα στην άσωτη καρδιά του, κάνοντας εκείνη την πρωτοχρονιά, ίσως την ωραιότερη της ζωής του...

Είναι η ανιδιοτελής και θυσιαστική αγάπη, εκείνη που αναπαύει τις ψυχές και γιατρεύει τις πληγές των ανθρώπων.

Εκείνη η σπάνια μορφή αγάπης, που ξεχειλίζει από την χάρη της αγιότητας, του ασκητικού βίου, της αγαθής, ταπεινής, απερίεργης και απλής καρδιάς... όπως του Πατέρα Ευφρόσυνου του μάγειρα. 

Έτσι όπως βιώθηκε, μια πρωτοχρονιά στα Ασκητικά Κατουνάκια...

https://pneumatoskoinwnia.blogspot.com/2022/01/blog-post.html

ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ

“Behold I will stand before you, upon the rock.” (Exodus 17:6)“Behold I will stand before you, upon the rock.” (Exodus 17:6)

In the Bible, a Rock often signifies a steadfast faith. It can also refer to our Lord, Who was the rejected stone that became the “keystone,” which completes and holds together Christ’s Church. A Rock can also symbolize a good foundation, as in the benefits of building a firm foundation upon solid rock as opposed to sand.

Our church is a rock – a rock of salvation, and we continue to build upon it also. Yet we have on our property a large rock that everyone seems to gravitate towards, to climb or pose on. Even I like to sit atop it sometimes and meditate. Thus, everything in creation has significance every pebble, stone, rock, or bolder has a purpose under heaven.

Fr. John

Αυτός που έρχεται στον Θεό σε μεγάλη ηλικία σώζει την ψυχή του, και αυτός που έρχεται σε νεαρή ηλικία σώζει τη ζωή του!


 

Η σοφή γιαγιά μου Ίλια έλεγε πάντα:Η σοφή γιαγιά μου Ίλια έλεγε πάντα: - «Μην παίρνεις ποτέ κατάκαρδα όλα όσα θα σου πει ένας κουρασμένος σύζυγος που γυρίζει σπίτι από τη δουλειά... Είναι πολύ κουρασμένος και το πρωί θα σου είναι απίστευτα ευγνώμων για τη σιωπή σου , καλοσύνη, υπομονή και ΑΓΑΠΗ "

Victoria Makarskaya

*Η Τίμια Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου να μας σκεπάζει και να μας περιβάλλει με όλες τις χάρες και αρετές: αγάπη, πίστη, ελπίδα, υπομονή, ταπείνωση, συγχώρεση, ανεκτικότητα, μακροθυμία, πραότητα, ελεημοσύνη, καλοσύνη και όλες τις αρετές που θα μας κάνουν αρεστούς στα μάτια του Θεού και Πατέρα μας.

Η ευκαιρία να κάνουμε καλό σε κάποιον είναι η Χάρη του Θεού προς εμάς. Άγιος Αλεξέι Μέτσεφ


 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ.
 

Ι.Κ. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Προβάτας (πατ. Δαυίδ)

Γέροντας Ιωσήφ.

Ένας γέροντας μου είπε να σας πω:ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ

ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ

Παναγιοζωσμενη και ησυχια ημερα να έχετε παιδια!🌼👸


"Πάει ο Κορωνοιος μας🎼🥁🎵, ας γιορτάσουμε παιδιά και του χωρισμού ο πόνος ας κοιμάται στην καρδιά! 

Καλή χρονιά, ενεργειακη χρονιά☀️☀️☀️, Χαρούμενη, κατανυκτική χρονιά! 

Κορωνοιε💉💉 φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά ήρθε ο νεος διχως φωτα 📴σαν τ'Αγιορειτικα κελια!"


Μετα δακρυων αποχαιρετουμε την ατζεντα 📋📋📋του Κορωνοιου και υποδεχομεθα πλεον την ατζεντα την ενεργειακη.

Θα εχουμε τωρα λοκ νταουν στα φωτα,💡💡💡 στο ρευμα και στην ενεργεια.🕯️🕯️🕯️

Θα απαγορευσουν το παραπανισιο ρευμα παντου, ακομη  και στις Λειτουργιες ⛪⛪να μην γινεται υπερκαταναλωση.

Καμαμε τοσο καιρο Λειτουργιες διχως κοσμο, τωρα θα λειτουργουμε διχως φωτα. 🕯️🕯️

Ομως τι ωραια!!!  οι  περήφανοι και φωτογυρισμενοι, σαν εμπορικά κεντρα Ναοι, θα γινουν τωρα σαν τα Αγιορειτικα κονακια.🏔️⛰️🗻

Σκοτεινοι, κατανυκτικοι, καντηλοφωτιστοι, ησυχοι, διχως μεγαφωνα και ψαλτοφωνασκιες....

Χρυση ευκαιρια να γυρουμε εντος μας με πιο νηπτικη προσευχη,📿📿📿📿 αλλα και να ζησουν ακομη και οι γυναικες λιγη γλυκα απ'τον Αθωνα, στα ημιφωτισμενα στασιδια, ετσι μελιχρα οπως στην ζωηφορα κοιλια της Μητερας που κυοφορει το Φως και Την ζωη!


Ευτυχως, το κρατος επιτελους ενδιαφερεται για την κατανυξη μας.

ΠΑΤΗΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΑΜΠΑΚΗΣ

Γιώργος Αδαλής: Αυτό που έρχεται στην Ευρώπη δεν έχει προηγούμενο-Χωρίς νερό πυρ.αντιδραστήρες τέλος

 

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Ο ΣΤΑΎΡΟΣ!!!


Σταυρός στο σπίτι, σταυρός στο τραπέζι, Παναγία στο παράθυρο, ο Θεός μαζί μας στο τραπέζι, σταυρός στον ουρανό, σταυρός στη γη, σταυρός στον τόπο που κοιμάμαι, σταυρός στον τόπο όπου βασιλεύει με τον Ουράνιο Βασιλέα.  Άγιε Σταυρέ με αγάπη το βράδυ να κοιμηθώ και το πρωί να ξυπνήσω.Τίμιε σταυρε φύλαξέ με Αμήν.

Μήνυμα ψυχής σε ψυχή από τον πατέρα Χρυσόστομο Φιλιπέσκου


Μήνυμα ψυχής σε ψυχή από τον πατέρα Χρυσόστομο Φιλιπέσκου 

 «Μια συνάντηση με μια ψυχή μπορεί να αλλάξει αυτή την ψυχή ή να αλλάξει κάτι μέσα σου.  Οι άνθρωποι συναντιούνται με βάση τις ομοιότητες και αναπτύσσονται με βάση τις διαφορές.  Χρειαζόμαστε μια πνευματική ευαισθησία, μια αρχοντιά, να μην πληγώνουμε τον άλλον.  Το έργο των Ιερών Μυστηρίων στη ζωή μας μας βοηθά να είμαστε σε κοινωνία με τον Θεό και μεταξύ μας.  Η σταύρωση του εγωισμού και η ανάσταση της ευσπλαχνίας, της συγχώρεσης, της αυτοδοσίας.  Μίμηση Χριστού.  Γεννιόμαστε για να αγαπάμε.  Η ανθρώπινη καρδιά είναι πάντα σε αναζήτηση της αγάπης.  Φίλε, πότε ήταν η τελευταία φορά που έβαλες τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου;».

 π. Πατήρ Χρυσόστομος Φιλιπέσκου

ΤΙΜΙΕ ΠΡΟΔΡΟΜΕ ΠΡΈΣΒΕΥΕ ΥΠΈΡ ΗΜΏΝ.

«Όσο καλός κι αν είσαι, οι άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν τα λάθη σου.


«Όσο καλός κι αν είσαι, οι άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν τα λάθη σου.  Κι όταν δεν τα βρουν, θα τα εφεύρουν.  Πάντα θα αναστατώνεις κάποιον, θα προκαλείς μια παλιά πληγή και θα αγγίζεις μια ευαίσθητη χορδή.  Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν αντέχουν να δουν μια καλύτερη ψυχή από τη δική τους...Ωστόσο, κάθε άτομο που συγχωρείς θεραπεύει ένα κομμάτι σου».

 Πατήρ Χρυσόστομος Φιλιπέσκου

Είμαστε υπεύθυνοι για όλους όσους έχουμε κάνει να μας αγαπούν. Ας μην «προδώσουμε» τον έρωτά τους!Είμαστε υπεύθυνοι για όλους όσους έχουμε κάνει να μας αγαπούν.
 Ας μην «προδώσουμε» τον έρωτά τους!

 Έχετε αναρωτηθεί συχνά πού βρίσκομαι;  Έκλαψες.  Η καρδιά σου αιμορραγούσε και η ψυχή σου φώναζε για βοήθεια.  Ήμουν εκεί, αλλά δεν με είδες.  Θα σε κρατούσα στην αγκαλιά μου και θα κοιτούσες πίσω και θα έκλαιγες γιατί δεν μπορούσες να δεις τα ίχνη μου δίπλα στα δικά σου.  Νόμιζες ότι σε άφησα.  Έπεσες σε απόγνωση νομίζοντας ότι δεν θα έβγαινες ποτέ από το χάλι.  Φώναξες στον ουρανό και μόνο ο απόηχος της φωνής σου απαντούσε.  Έπεσες στο έδαφος νικημένος και αποθαρρυμένος….
 Ήμουν εκεί αγαπητή ψυχή!
 Σε κρατούσα στην αγκαλιά μου, αλλιώς δεν θα είχες φτάσει στον προορισμό σου.  Θεράπευα την ψυχή σου, ενώ εσύ μου πετούσες πέτρες.  Σε παρηγορούσα, ενώ εσύ με πλήγωσες λέγοντας ότι δεν υπάρχω!  Ήμουν δίπλα σου, σου μίλησα ψιθυριστά προσπαθώντας να απαλύνω τον πόνο σου, αλλά ο θόρυβος στην ψυχή σου σε εμπόδισε να με ακούσεις.  Πολεμούσα αυτούς που σε χτυπούσαν, αλλά εσύ τυφλώθηκες από τον πόνο και δεν με έβλεπες.  Παρηγορούσα την ψυχή σου, αλλά το μίσος στην καρδιά σου σε εμπόδιζε να νιώσεις μαζί μου.
 Ήμουν εκεί… αγαπητέ μου.  ΕΙΜΑΙ Πάντα δίπλα σου!  Μείνε ακίνητος στην ψυχή σου και θα με ακούσεις να σου ψιθυρίζω λόγια παρηγοριάς.  Αφήστε τις σκέψεις της εκδίκησης και θα με δείτε να δουλεύω σκληρά.
 Άσε με να σε βοηθήσω, καλή μου.
  Είμαι εκεί δίπλα σου και απλά περιμένω να μου ανοίξεις την πόρτα της καρδιάς σου.
 _________________

 Μαζί με έναν φίλο ξεχασμένο από πολλούς στις μέρες μας.
 Ο Πατήρ Χρυσόστομος Φιλιπέσκου

Άγιος Αλέξανδρος του Σβίρ.Εκοιμήθη στις 30 Αυγούστου 1533.Πεντακοσια χρόνια άφθαρτο Λείψανο.Τον προσκυνάς σαν ζωντανό, αισθανόμενος την Ζωοποιό Χάρη του Αγίου Πνεύματος, που παρουσιάζει εμπρός σου τόσο απτή εγγύηση της κοινής Αναστάσεως. Άγιος Αλέξανδρος του Σβίρ, εορτάζει σήμερα 30 Αυγούστου. Την ευχή του να έχουμε. Αμήν.

ΣΥΝΈΒΗ

O φωτογράφος Ruben Salgado Escudero τράβηξε αυτήν την φωτογραφία το 2018 σε μία παραλία του Μεξικού. Ενώ καθόταν και χάζευε την παραλία, το μάτι του έπιασε μία οικογένεια μέσα στο νερό. Κάτι του τράβηξε έντονα την προσοχή και αποφάσισε να παρατηρήσει καλύτερα τι συνέβαινε.
Ο παππούς δεν μπορούσε να περπατήσει στην άμμο και έτσι τα εγγόνια του, τού έφεραν μία καρέκλα, την έβαλαν στην άκρη της ακτής και τον έβαλαν προσεκτικά να καθίσει, ώστε να μπορεί να βρέχει τα πόδια του.
Από δίπλα του, άγρυπνος φρουρός, η γυναίκα του κρατά προσεκτικά την καρέκλα, απολαμβάνοντας μαζί τη δύση του ηλίου, ενώ τους «χάιδευαν» απαλά τα κύματα.
Όταν τράβηξε αυτή τη φωτογραφία, ο Escudero σκέφτηκε πόσα πολλά έχουν θα περάσει αυτοί οι δύο άνθρωποι μαζί. Πόσες στιγμές, πόσες ανατολές και δύσεις, πόσα κύματα κι ομορφιές. Ο έρωτας είναι απλά έξι γράμματα, μέχρι κάποιος να του δώσει σάρκα και οστά, νόημα και υπόσταση. Με μία λέξη: ζωή... 

Photo:Ruben Salgado Escudero - via:


ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ!!!


ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ!!!
Ως αποτέλεσμα της ήττας της Ουκρανίας επίθεσης στο Nikolaev-Krivoi Rog και σε άλλες κατευθύνσεις, ο εχθρός υπέστη σημαντικές απώλειες.
- 48 τανκς
- 46 οχήματα μάχης πεζικού
- 37 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης
- Νεκροί κ τραυματίες πάνω από 1.200 στρατιώτες(Ρωσικό ΥΠΑΜ)

Πάμε για τρελή ήττα των Ουκρανων στο μέτωπο της Χερσωνας! Τεράστιες απώλειες, αμα το εκμεταλλευτεί η Ρωσια σε Counter θα φτάσει Μικολαιβ και Κριβη Ριχ!

Ήταν κληρικός υποδειγματικος .


Ήταν κληρικός υποδειγματικος .
Και είχε επιπλέον το δώρο της ευγλωτιας.
Τον αξίωσε ο Θεός να αναδείξει τρεις γιους του κληρικούς επίσης με το χάρισμα του λόγου.
...............
Μια μέρα, στο τραπέζι της λευιτικης οικογενειας ένας φιλοξενουμενος  έκαμε λόγο για το ποίος από τους τρεις γιους και τον πατερα ήταν ο καλύτερος κήρυκας του θείου λόγου.
Μπήκε στην συζήτηση ο τρίτος γιος ο οποίος  απάντησε αδίστακτα::
............... 
- Τωρα λείπει στην κουζίνα.
   Και έδειξε την μητέρα.
................
Πράγματι αυτή ήταν ο καλύτερος ιεροκηρυκας.
Δεν μιλούσε στην εκκλησία.
Κηρυττε όμως αδιάκοπα με τις πράξεις της μέσα στην "κατ'οικον" Εκκλησια.
Την οικογένειά της!!


Τό μυστικό τής Βασιλείας του Θεού.Εξομολογηθειτε, κοινωνήστε και μην φοβάστε τίποτα.  Η εξομολόγηση είναι το κλειδί για τη Βασιλεία των Ουρανών.
 Με όλη την αρρώστια και τη θλίψη, πηγαίνετε στην εκκλησία.  Εδώ είναι το πνευματικό και φυσικό μας νοσοκομείο.
 Να εξομολογείσαι και να συμμετέχεις πιο συχνά, να μην κατηγορείς κανέναν, να φιλάς τον σταυρό σου πρωί και βράδυ.  Και όλα θα περάσουν: αρρώστιες, εμμονές και σκέψεις βλασφημίας και πορνείας.

  + Άγιος Ιωάννης Κρονστάνδη.

ΤΌ ΠΡΌΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΎ ΑΠΌ ΤΌΝ ΆΓΙΟ ΣΩΦΡΌΝΙΟ.

In his second letter to the Corinthians, Paul reminds all Christians that we are “ambassadors for Christ” (5:20).In his second letter to the Corinthians, Paul reminds all Christians that we are “ambassadors for Christ” (5:20). The word ambassador means “an official representative,” or a “representative who promotes as an advocate.” Some of the other synonyms are emissary, backer, supporter, upholder, proponent, champion, exponent and campaigner. Yet the very basis for the word ambassador is that it derives from the Latin word, ambactus, meaning “servant.” Thus, to be a true ambassador for Christ, we must first humbly submit to being His servant!

Fr. John

Ένας γέροντας μου είπε να σας πω:ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΣ. ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ

Het uitstel ons dichter bij Hem brengt

Het uitstel ons dichter bij Hem brengt

Heilige Johannes Chrysostomus-Guldenmond (+407):

“Wij dienen Hem alleen lof toe te zingen, te danken, zelfs wanneer we onophoudelijk vragen, waar wij om smeken. Alleen Hij rekent het ons toe wanneer we Hem er om vragen, maar hij geeft het niet omdat hij dit ons verschuldigd is, als een kredietverstrekker. En wanneer Hij ziet dat we met geloof en doorzettingsvermogen volharden in het gebed rekent Hij zonder rendement te verwachten af. Maar wanneer wij energieloos [apathisch] bidden, wordt de reactie uitgesteld, niet omdat we veracht of verafschuwd worden, maar omdat, zoals ik al zei, het uitstel ons dichter bij Hem brengt”.


Το παιδί είδε μια φωτογραφία του γάμου των γονιών. Αγανακτισμένο ρωτάει: - Μαμά, γιατί δεν μου είπε κανείς ότι είμαστε βασιλιάδες;!


 

Από τις ιστορίες του ιερέα:


 

Από τις ιστορίες του ιερέα:

Στο ναό έγινε εξομολόγηση. Ο εξομολόγος , γέρος και σοφός ιερέας, εξομολογούσε. Ξαφνικά συνέβη κάτι περίεργο. Κατά την εξομολόγηση, ο ιερέας γονάτισε μπροστά στη νεαρή γυναίκα την οποία εξομολογούσε. Εμείς, όλοι όρθιοι στο ναό, μείναμε άναυδοι.

 

Πέρασε ένας χρόνος. Αυτή τη γυναίκα την είδαμε ξανά, αλλά με ένα μωρό στην αγκαλιά της. Και όλα έγιναν ξεκάθαρα.

 

Πριν από ένα χρόνο, κατά την εξομολόγηση, ο εξομολογητής μου της ζήτησε γονατιστός να μην σκοτώσει το παιδί στη μήτρα. Τώρα εκείνη, με δάκρυα στα μάτια και με ένα παιδί στην αγκαλιά, ήρθε να τον ευχαριστήσει.


Είναι καλύτερα να είσαι πνευματικά ένα επίπεδο χαμηλότερα, αλλά με γαλήνη στην ψυχή, παρά ψηλότερα με ανησυχίες άγιος Σωφρόνιος (Ζαχάρωφ)


 

Οι μετανοητικοί κόποι ..............

 


Οι μετανοητικοί κόποι είναι και βαρύς και ελαφροί ταυτόχρονα: ελαφρύς όταν κοιτάμε τη μελλοντική ανταμοιβή, βαριές από τη μάχη των δαιμονικών δυνάμεων που προσκολλώνται στον εργάτη που επιθυμεί τη σωτηρία.

 

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης (Krestyankin)

Πότε όμως, πώς;

 


Ο άνθρωπος, όποια στιγμή ζει, είτε το θέλει είτε όχι, κάνει μια επιλογή που καθορίζει το μέλλον του στην αιωνιότητα. Και ό,τι επιτρέπεται από τον Θεό δεν μπορεί να σταματήσει ούτε από το πιο παντοδύναμο, που έχει εξουσία, ούτε με μαζικές διαμαρτυρίες. Αυτό που έχει ορίσει ο Θεός σίγουρα θα πραγματοποιηθεί. Πότε όμως, πώς; Αυτό δεν μας δίνεται να το γνωρίζουμε και η Γραφή μας προειδοποιεί να μην θέλουμε να το μάθουμε αυτό. Γιατί ο Κύριος το έχει θέσει στη δική Του δύναμη.

 

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης (Krestyankin)

Ιερομόναχος Αλέξανδρος, ερημίτης της Σκήτης της Γεθσημανής (1810–1878)


 

Το να βλέπει κανείς τον εαυτό του σημαίνει να αναγνωρίζει τον εαυτό του ως μεγάλο αμαρτωλό και να θεωρεί τον εαυτό του χειρότερο από οποιονδήποτε μεγάλο αμαρτωλό, να βλέπει τις αμαρτίες του περισσότερο από την άμμο της θάλασσας και να θεωρεί τον εαυτό του ανάξιο ακόμη και να περπατήσει στη γη.

 

Ιερομόναχος Αλέξανδρος, ερημίτης της Σκήτης της Γεθσημανής (1810–1878)


Monk favorites A monk in the Celije monastery - Valjevo


 

Οι άγιοι πατέρες λένε ότι υπάρχουν τέσσερις τοίχοι του πνευματικού κτηρίου:Οι άγιοι πατέρες λένε ότι υπάρχουν τέσσερις τοίχοι του πνευματικού κτηρίου:
 πίστη με προσευχή,
 υπομονή με ελπίδα
 υπακοή με ταπείνωση
 και Θάρρος  με καλά έργα...
 και το πέμπτο είναι η αγάπη,
 σαν στέγη που καλύπτει και συντηρεί τα πάντα.

Αρχιμανδρίτης Πέτρος Ντένκοβατς

Στις 30 Αυγούστου γιορτάζουμε τον Άγιο Fiacru de Breuil (607-670,)


Τις μέρες νηστείας, στο τυπικό βρετονικό εστιατόριο όπου συνήθως γευματίζω, παραγγέλνω τη σαλάτα Saint Fiacre, η οποία περιέχει αβοκάντο, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πολλά μαρούλια, τζίντζερ, μέντα και βασιλικό.  Ένα θαύμα!

 Γιατί σας το λέω αυτό;

 Στις 30 Αυγούστου γιορτάζουμε τον Άγιο Fiacru de Breuil (607-670, έναν Ιρλανδό ερημίτη που τιμάται εξίσου από Ορθόδοξους (λιγότερο γνωστό στη Ρουμανική περιοχή) και Καθολικούς, προστάτη των κηπουρών, για τον οποίο εκπροσωπείται πάντα με ένα φτυάρι στο χέρι .

Αυτός που ξέρει και λέει ότι δεν ξέρει, είναι μεγάλος ενώπιον του Κυρίου. Ο Θεός τον αγαπά. Όποιος νομίζει ότι ξέρει - έχει χαθεί. Πατέρα Σάββα του Ρουκούμι

Ντε, βρε γαϊδαράκο, ντε!!

Ντε, βρε γαϊδαράκο, ντε!!

"  Τί δε θα έδινα 
   να ήμουν 
   το γαΐδουράκι εκείνο 
   που είχε κουβαλήσει 
   στις πλάτες του 
   Τον Ιησού... "

φαίνεται να είχε πει κάποτε
ο Άγιος Παΐσιος,
ο γλυκύτατος αυτός Άγιος 
των ημερών μας!!

Έναν όμορφο γατάκι
έχει ο γράφων,
και για λίγο φαγητό,
που τού δίνει, 
εκείνο για να εκφράσει
την ευγνωμοσύνη του,
με το κεφάλι του 
πιέζει στο κάθε τόσο 
το γόνατο του 
ιδιοκτήτη του!!

Ξέρουν τα " ζώα " 
πότε να χαμογελούν...

Τα καταφέρουν
 - σαφώς καλύτερα -
από τούς " ανθρώπους"...

ΥΓ :

Ντε, βρε γαϊδαράκο, ντε
Την ζωή σου αν θες ωραία να περνάς,
Να μη σκέπτεσαι ποτέ ανθρώπινα,
Να περνάς σιγανά, σιγανά...

Τραγούδι: Μ. Χατζιδάκι, 
Αλ. Σακελλάριου

Σκίτσο: Χ. Παπανίκου ( υπέροχος ... )

ΟΙ ΔΥΟ ΟΡΘΟΔΟΞΊΕΣ

 

ΟΙ  ΔΥΟ  ΟΡΘΟΔΟΞΊΕΣ

 

 

Η Ορθοδοξία των πανηγυριών, της γουρνοπούλας,του κλαρίνου,της άφθονης μπύρας ,της αρτοκλασίας ,του σουβλακίου ,της λαχειοφόρου…

 

Και η Ορθοδοξία της εσωτερικότητας,της νήψης,του ησυχασμού,της συγκέντρωσης,της αφάνειας,της εγκράτειας…

 

ΠΑΤΗΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΑΜΠΑΚΗΣ

ΟΙ ΔΥΟ ΟΡΘΟΔΟΞΊΕΣ.

 
ΟΙ  ΔΥΟ  ΟΡΘΟΔΟΞΊΕΣ

 

Η Ορθοδοξία της επιστήμης ,της μόρφωσης, των πτυχίων και των μεταπτυχιακών, της ατσαλάκωτης γραβάτας, της ηθικής ,της εξυπνάδας, της βεβαιότητας, της ασφάλειας, της τάξης, των κηρυγμάτων …και πετάλωνε τον ψύλλο…

 

 

Η Ορθοδοξία της ταπείνωσης, της συντριβής, του περιθωρίου, της αποτυχίας, του ρυπαρού ράσου, της μετάνοιας, της τρέλας, του βιώματος, ,της καρδιακής αλητείας στους όμορφους δρόμους της ψυχής μας…

 

 

π.Διονύσιος Ταμπάκης

ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΑΜΑΚΟΣ

 

ΙΕΡΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ Ταξιδεύοντας με την Κουζίνα

 

Μπορούν να σωθούν οι ψυχικά νοσούντες; - Μαγδαληνή Τσόλακη

 

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Σε μια γωνιά ξεχασμένη από τον κόσμο ... κοντά στη γέφυρα με μύλο
Μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένα παιδί περνούν τη ζωή τους σε έναν αχυρώνα.
 Είχαν μεγάλη ανάγκη...δύσκολα τα κατάφερνε η γιαγιά
 Μεγάλωνε την ανιψιά του με πολύ κόπο και αγάπη!

 Αλλά γρήγορα τά  προβλήματα έρχονται πάνω στον ταλαιπωρημένο άνθρωπο
 Και το καλό της κοριτσάκι αρρώστησε μια μέρα!
 Η ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθούσε ακόμα να βρει μια θεραπεία για την ασθένεια
 Μάταια όμως...τίποτα δεν έχει σχέση με τους φτωχούς!

 Άρχισε να κλαίει η ηλικιωμένη γυναίκα σε έναν γιατρό στην πόλη
 Δεν είχε λεφτά να τον πληρώσει, αλλά πήρε μια γωνιά από το τυρόπηγμα!
 Αλλά ο γιατρός της λέει: ,, - Δεν μπορώ να σε βοηθήσω, γιαγιά, μέχρι να έρθει κοντά μου, βιάσου γιαγιά».

 Δάκρυα κύλησαν στα μάγουλά της γιατί δεν άντεχε
 Το άρρωστο κοριτσάκι της σε γιατρό μέχρι στιγμής...
 Περπατώντας όμως στους δρόμους βλέπει μία εκκλησία μπροστά της.
 Μια όμορφη εκκλησία, σε ένα δρόμο...κάπου!

 Μπήκε κοιτάζοντας ντροπαλά τους αγίους στις εικόνες
 Και η γριά γονάτισε δίπλα σε κάτι καρέκλες.
 Ακούγοντας τη γριά τη μεγάλη προσευχή τους
 Άρχισε να προσεύχεται δυνατά:

 ,, - Θεέ μου, είμαι η Μαρία!  Η ανιψιά μου είναι άρρωστη!
 Είναι πολύ καιρό στο κρεβάτι...είναι αδύναμη και άρρωστη.
 Αν μπορείτε να τη γιατρέψετε, πήγαινεται τώρα...γρήγορα...γρήγορα
 Το σπίτι μας είναι δίπλα στον μύλο που είναι δίπλα σε μια γέφυρα!

 Θα δείτε το σπίτι μας με τους τοίχους που ραγίζουν
 Έχει τρύπες στον έρπητα ζωστήρα, είναι μικρή και φτωχή...
 Ψάξτε κάτω από το κόκκινο χαλί και πάρτε το κλειδί από την πόρτα
 Πήγαινεται,  παρακαλώ, γιατρέψε την ανήψια μου!  Το κορίτσι μου σαν κούκλα είναι!

 Μην ξεχάσετε !  Όταν βγείτε από το σπίτι, βάλτε το κλειδί πίσω
 Για να ανοίξω την πόρτα όταν επιστρέψω!
 Τελειώσατε, γράψατε τη διεύθυνσή σας;  ...εδώ...πάω κι εγώ στο δρόμο,
 Ευχαριστώ, Μεγάλε Κύριε... σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!».

 Οι «ευσεβείς» γυναίκες την κοιτούσαν με πολύ γέλιο
 Λέει μια πιο θορυβώδης: ,, - Αλίμονο και πικρή στην προσευχή της!
 Όμως η γριά παίρνει την τσάντα της και πηγαίνει σπίτι
 Με μεγάλη ελπίδα στον Κύριο...δεν τα ακούει ή δεν τον νοιάζει!

 Και απορία!  Όταν φτάνει και ανοίγει βιαστικά την πόρτα,
 Η αγαπημένη της εγγονή τραγουδούσε ενώ κουνούσε την κούκλα
 ,, - Πως?  Ξύπνησες μωρό μου;  Έλα γρήγορα στη γιαγιά!  "
 Και σύντομα, η ανιψιά πετάει στην αγκαλιά του σαν αγοροκόριτσο!

 ,, - Ένας γιατρός ήρθε εδώ και με φίλησε στο μέτωπο
 Είχε ρούχα από φως και με πλεξούδες πολλά αστέρια,
 Και κάτω από τις έναστρες κλειδαριές...σαν το κρίνο το μέτωπό Του!
 Στα χέρια του όμως, γιαγιά, είχε δύο βαθιές πληγές στα νύχια!

 Και μου είπε με απαλή φωνή, χαϊδεύοντας το γυμνό μου πέλμα
 Άσε με να ξαναπαίξω με την κούκλα γιατί δεν είσαι πια άρρωστη!
 Μου ζήτησε να σου πω κι εγώ ότι βρήκε το σπιτάκι μας
 Και έχεις το κλειδί να κάθεται ακριβώς κάτω από το χαλάκι, δίπλα στο παράθυρο!».

 Στίχοι: Ηλιάνα Πόπα

ΚΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΡΕΤΣ ΖΩΣΙΜΑ.


ΚΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΡΕΤΣ ΖΩΣΙΜΑ.
  

 Το κύριο μάθημα που ο π.  Ο Ζωσιμά δίδαξε στο ποίμνιό του είναι ότι η μεγαλύτερη χαρά είναι η χαρά της συμβίωσης με τον Θεό.  Μια χαρά που ούτε η λύπη, ούτε ο πόνος, ούτε ο θάνατος μπορούν να αφαιρέσουν.  Αυτό το δίδαξε με τη ζωή του, το δίδαξε με τον θάνατό του.  Αυτή η ακατανίκητη χαρά αντικατοπτρίστηκε και στο πρόσωπο του αποθανόντος δίκαιου: όσοι λίγοι, λόγω των καθηκόντων τους, μπόρεσαν να δουν το πρόσωπο του νεοεκλιπόντος, μαρτυρούν ότι έλαμπε από απόκοσμη αγαλλίαση... λάμποντας από χαρά.  Και αυτές οι φωτογραφίες φυλάσσονται τώρα στα αρχεία της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Νικολό-Βασίλιεφσκι - ως η καλύτερη απεικόνιση των λόγων της Αγίας Γραφής: «Μακάριοι οι εν Κυρίω πεθάνοντες» (Αποκ. 14:13).
         (Από το νέο βιβλίο του V. Karagodin «Love Above All», έβδομη έκδοση, συμπληρωμένο).

ΔΙΑΠΊΣΤΩΣΗ