Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ. Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΡΟΣΙΑΝΗΣ ΝΑΞΟΣ.

Παναγία ΔροσιανήΤο μοναστήρι της Παναγίας της Δροσιανής στην Νάξο είναι από τα παλαιότερα πρωτοχριστιανικά μνημεία στον ελληνικό χώρο υπήρξε ένα  μεγάλης σημασίας  θρησκευτικό κέντρο για τους Ναξιώτες. Ενώ σήμερα όπου έχει αποδοθεί ως μουσεία έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιου ενδιαφέροντος μνημείο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το επίθετο Δροσιανή δεν είναι καθόλου τυχαίο για την Νάξο καθώς στην ναξιώτικη παράδοση υπάρχει πάντα μεγάλη ανησυχία για το αν θα βρέξει (είναι ανεκδοτολογικό ότι οι ξενιτεμένοι Ναξιώτες το πρώτο που ρωτάνε αν τηλεφωνήσουν στην Νάξο είναι το αν έβρεξε!). Αφιερωμένο στην Παναγία της βροχής λοιπόν το μοναστήρι από τους ευσεβείς Ναξιώτες, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν την ανομβρία ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των καλλιεργητών, το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης σύμπλεγμα ναών της Δροσιανής χτίστηκε τον 6ο αιώνα.

 Στον κεντρικό ναό του μοναστηριού που είναι μονόχωρος τρίκογχος με τρούλο, κτισμένος κατά τον αιγαιοπελαγίτικο τρόπο, με ακατέργαστες πέτρες, μετά από πολύχρονες προσπάθειες έχουν αποκαλυφθεί, όλο το αρχιτεκτονικό μεγαλείο του ναού καθώς και οι πρωτότυπες τοιχογραφίες του 7ου αιώνα,  που για πολλές εκατονταετίες καλύπτονταν από μεταγενέστερες τοιχογραφίες που φτάνουν μέχρι τον 14ο αιώνα.

Η Παναγία η  Δροσιανή σύμφωνα με τους όλους τους μελετητές διαθέτει το καλύτερα σωζόμενο τοιχογραφικό πρόγραμμα της περιόδου. Το επίσης πολύ σημαντικό εκτός από την ηλικία, στις σωσμένες τοιχογραφίες είναι η μοναδικότητα τους καθώς παρουσιάζουν καλλιτεχνικές ιδιοτυπίες που δεν έχουν παρατηρηθεί σε κανένα άλλο μνημείο του Χριστιανισμού.

 Οπως η μοναδική διπλή παράσταση του Χριστού στον τρούλο, ως νέου με λίγα γένεια και ως ώριμου άνδρα με γενειάδα ή  οι  έξι αρχάγγελοι, αντί για τέσσερις όπως συνήθως,  που κρατούν τη δόξα του Χριστού στην κόγχη της αψίδας του ιερού του ναού  όπου παριστάνεται η Ανάληψη. Χαρακτηριστικές είναι οι αφιερωματικές επιγραφές που μαρτυρούν μια "παλαική" συμμετοχή στη χορηγία των ιερών εικόνων. Η παράδοση θέλει  την εικόνα της Παναγίας να μεταφέρεται κάθε βράδυ στην σημερινή θέση όταν οι κάτοικοι της περιοχής ξεκινούσαν να θεμελιώσουν το μοναστήρι σε διαφορετικές τοποθεσίες κάθε φορά.

Η Παναγία η Δροσιανή ανήκει στην 2η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων Τηλ. : +30 22850 31003


Δεν υπάρχουν σχόλια: