Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Σχετικά με τους Καυκάσιους ερημίτες της εποχής μας

 


Ιερομόναχος Σ. και Ιεροδιάκονος O.

 

Σε μικρή απόσταση από το Σεμπέλντ, σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, ζει ο ιερομόναχος Σ. Ασχολείται με τη μελισσοκομία και την εκτροφή διαφόρων ζώων, καθώς και με τη δημιουργία σταυρών στη χειροτονία των μοναχών. Από το σκήτη του ξεκινάει ο ορεινός δρόμος προς την σκήτη στο Αμτκελ, και εκεί πήγαμε. Χρειάζονται δύο ή τρεις ώρες για να περάσετε την απότομη, πετρώδη ανάβαση στο βουνό. Στη συνέχεια, περίπου τέσσερις ώρες - κατά μήκος του δρόμου που κατασκεύασαν οι κυνηγοί και οι ξυλοκόποι. Και μετά περίπου μια ώρα μέσα από αδιαπέραστους θάμνους, αλλά και από δηλητηριώδη ροδόδενδρα.

 

Υπάρχουν μόνο δύο πηγές που απορρέουν από τις κορυφές των βουνών κατά μήκος αυτής της μακράς διαδρομής.

 

Το χωριό Γεώργιεβκα, όπου ζούσαν η ασκητική μοναχή Ελένη και η μοναχή Νίνα, φαίνεται από ένα βουνό[2]. Μετά από κάποια απόσταση, από την άλλη μεριά του βουνού ανοίγει μια όμορφη θέα στα γύρω βουνά, και σύμφωνα με την παράδοση, οι ερημίτες, περνώντας από αυτό το μέρος, ψάλλουν το τροπάριο του Πάσχα.

 

Κατεβαίνοντας από το βουνό υπήρχε μια απότομη κάθοδος μέσα από θάμνους από ευωδιαστό μοβ και κίτρινα ροδόδενδρα, η οποία διήρκεσε δύο ώρες. Ο ιεροδιάκονος Ο, ο μοναχός της Λαύρας Ποτσάεφ, ζει εδώ απομονωμένος για πάνω από 7 χρόνια. Υπάρχουν δύο κελιά, το ένα - όπου ζει και το άλλο είναι άδειο. Το τραπέζι βρίσκεται στην ύπαιθρο και υπάρχει ένα μεγάλο δέντρο που γέρνει πάνω του, το οποίο μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή και να σπάσει το τραπέζι και το άδειο κελί. Ο πατήρ Ο. είπε ότι "αυτό το δέντρο γέρνει εις μνήμην του θνητού ανθρώπου". Δίπλα στο κελί βρίσκονται οι κυψέλες. Εδώ τα έφεραν από το κελί του πατέρα Φ.: από εδώ είναι πιο κοντά η μεταφορά του μελιού στην πόλη για να το ανταλλάξουν με απαραίτητα τρόφιμα και πράγματα. Δεν υπάρχει νερό σε κοντινή απόσταση και ο μοναχός αναγκάζεται να ανεβαίνει το βουνό για να γεμίσει με νερό τις μεγάλες κανάτες.

 

Νωρίς το πρωί, κατεβήκαμε το βουνό μέσα από το δάσος, διασχίσαμε το ποτάμι και ανεβήκαμε ξανά στο βουνό. Αυτή η διαδρομή διήρκεσε 3-4 ώρες. Ήταν αδύνατο να περάσουμε από άλλο μονοπάτι, επειδή μια χιονοστιβάδα είχε κατέβει πρόσφατα από το βουνό και είχε μπλοκαριστεί με βράχια. Ήταν κι αυτή μια απότομη κατάβαση, αλλά όχι τόσο μεγάλη και μακρινή όσο αυτή προς το κελί του Πατέρα Ο.

 

Πριν από τον μοναχό Φ. στο ίδιο κελί ο μοναχός Κασσιανός (Ερμακόφ, 1927-2012) ήταν ασκητής για 54 χρόνια[3]. Προφανώς, κάποιος έζησε σε αυτό το μέρος πριν από τον πατέρα Κασσιανό, καθώς κατά την εξυγίανση των θεμελίων βρέθηκαν πήλινα αγγεία αντίκες. Δίπλα στο κελί υπάρχουν αποθήκες για καυσόξυλα, μια τραπεζαρία που μετατράπηκε σε καταφύγιο μελισσών. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει ένα μικρό κελί με δύο ξύλινους πάγκους. Ο ναός είναι προς τιμήν της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πριν από τη γιορτή της Αγίας Σκέπης και μετά το Πάσχα ο μοναχός Φ. κατεβαίνει από τα βουνά για να αγοράσει τις απαραίτητες προμήθειες για το χειμώνα και το καλοκαίρι. Ανάμεσα στα κτήρια υπάρχει ένας σταυρός, μπροστά από τον οποίο τελούν λιτανείες για "όσους ανέβηκαν σε αυτόν τον τόπο της ερήμου".

Η τροφή του ερημίτη αποτελείται κυρίως από βότανα που φυτρώνουν κοντά στο κελί (κολλιτσίδες και τσουκνίδες) και λαχανικά. Στον λαχανόκηπο καλλιεργούνται μερικά φασόλια και πατάτες. Για να φάει κανείς ψάρια για τη γιορτή πρέπει να κατέβει στο ποτάμι, αλλά η κατάβαση είναι τόσο δύσκολη που μερικές φορές δεν αξίζει την "αναζωογονητική παρηγοριά". Κάποτε οι μοναχοί φύτεψαν εδώ ροδάκινα, αλλά μόλις άρχισαν να καρποφορούν, ήρθε μια αρκούδα (είναι πολλές), έσπασε τα δέντρα και έφαγε όλους τους καρπούς.

 

Σε κοντινή απόσταση από το κελί του πατρός Φ, ένα άλλο νέο κελί χτίστηκε με την ευλογία του π. Κασσιανού. Ο πατέρας Φ έμενε εκεί για ένα διάστημα.

 

Η ανάβαση στο βουνό. Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι στο δύσβατο δάσος και μόνο μετά από αυτό μπορεί να κατέβει στο κελί του πατέρα Π. Αυτός και ο πατήρ Φ. αποκαλούν ο ένας τον άλλον γείτονες, αν και ο δρόμος διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Ο Μοναχός Π. ζει στα βουνά όχι πολύ καιρό, περίπου πέντε χρόνια. Ξεκίνησε τη μοναστηριακή του πορεία στο μοναστήρι του Πσκόβο-Πετσέρσκι, και έγινε μοναχός όταν πήγε στα βουνά. Τρώει μόνο ψωμί και νερό, φαίνεται πολύ νέος. Δεν δείχνει πάνω από 30 ετών.

 

Τις ημέρες που εορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο και τον Απόστολο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή στην εκκλησία της Αγίας Σκέπης τελούνταν θείες λειτουργίες και συγκεντρώνονταν όλοι οι αδελφοί μαζί. Την προηγούμενη ημέρα τελούσαν εσπερινό και πριν από τη λειτουργία κάναν εξομολόγηση. Όλοι οι ερημίτες κοινωνούσαν. Κατά τη Θεία Λειτουργία υπήρξε μια ασυνήθιστη εκτενείς προσευχή "γι' αυτή την έρημο, κάθε πόλη και χώρα...". Και την ημέρα της μνήμης του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου (24 Μαΐου) μετά από το γεύμα έψαλαν εις πολλά έτη "Τον δεσπότη και αρχιερέα ημών Κύριλλο...", όπως σε όλα τα μοναστήρια της Ρωσίας.

 

Ο μοναστηριακός κανόνας των ερημιτών δεν διέφερε από εκείνον των ρωσικών μοναστηριών: τρεις κανόνες, δύο ακάθιστοι ύμνοι, στιχολογία των αίνων, Ευαγγέλιο και Απόστολος. Οι αδελφοί δεν απάντησαν στην ερώτησή μας σχετικά με τον αριθμό των προσευχών του Ιησού - προφανώς ο καθένας έχει τη δική του ευλογία.

 

Σύμφωνα με τους ερημίτες, η πιο δύσκολη εποχή γι' αυτούς είναι ο χειμώνας, καθώς ο εχθρός του ανθρώπινου γένους στα χιονισμένα κελιά τους μπαίνει έντονα στον πειρασμό των σκέψεων.

 

Κουκουβάγιες, ογκόλιθοι και αρκούδες

 

Μια νύχτα μια κουκουβάγια μπήκε στο κελί του πατέρα Φ. και τραγουδούσε τους συνηθισμένους τους ήχους όλη τη νύχτα. Ένας φώναξε: "Γκου, γκου, γκου...", στο οποίο ο άλλος αντήχησε σαν να γελούσε, "Χα-χα-χα...".

 

Μια μέρα το φθινόπωρο ένας μεγάλος βράχος έπεσε από το βουνό και με θόρυβο κατευθείαν στο κελί του πατέρα Φ. Ο μοναχός βρισκόταν στο κελί του. Του φάνηκε ότι ξεκίνησε ένας σεισμός ή μια ηφαιστειακή έκρηξη. Φαινόταν ότι η καταστροφή ήταν επικείμενη. Ωστόσο, λίγο πριν το κελί του, ένα δέντρο συγκράτησε τον βράχο. Αν δεν το είχε κάνει, θα είχε διαλύσει όλα τα χτίσματα και θα είχε συντρίψει τον ασκητή στον τόπο της προσευχής του.

 

Η μοναχή στράφηκε στοργικά προς την αρκούδα: "Αρκούδα, θα με αφήσεις να περάσω, έτσι δεν είναι;"

 

Αν περπατήσετε μέσα από αδιαπέραστο δάσος για το κελί του πατέρα Φ. θα κάνετε περισσότερο από 6 ώρες, μπορείτε να φτάσετε στο μέρος όπου ζουν οι μοναχές. Ένας από αυτούς φρόντιζε την ερημίτισσα, τη μοναχή Μαρία, τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Αφού αναπαύθηκε η μοναχή Μαρία, στην θέση της ήρθε να ζει μία από τις μοναχές με τον τρόπου που ζούσε νωρίτερα η ερημίτισσα.

 

Οι μοναχές λένε ότι κάποτε, η μοναχή Μαρία έκανε περίπατο σε ένα στενό μονοπάτι με έναν μεγάλο κόμπο στους ώμους της. Μια αρκούδα καθόταν στη μέση του δρόμου. Στο κάτω μέρος υπήρχε ένα φαράγγι και στην κορυφή ένα βουνό. Η μοναχή μίλησε με στοργή στην αρκούδα: "Αρκούδα, θα με αφήσεις να περάσω, έτσι δεν είναι;" Μετά από αυτά τα λόγια η αρκούδα στάθηκε στις πίσω πατούσες πάνω από το φαράγγι, ακούμπησε στο βράχο με τις μπροστινές πατούσες και η μοναχή πέρασε από κάτω της.

 

Ο δρόμος της επιστροφής

 

Επιστρέφοντας περάσαμε από κατολισθήσεις βράχων του βουνού. Στο δρόμο δίπλα στην πηγή συναντήσαμε μια αρκούδα που μας τρόμαξε και έφυγε, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια δέντρων.

 

Η επιστροφή μας πήρε περίπου 9 ώρες.

 

Μετάφραση Σάββας Λαζαρίδης

 

Pravoslavie.ru

 

6/9/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: