Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Αθλητική ενασχόληση την εποχή της κρίσης.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, ΜSC, ΡH.D, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Πολυδενδρίου, Πρεσβευτής της δράσηςE-TWINNING  στην Αττική

Ή χώρα μας διέρχεται πρωτοφανή οικονομική κρίση, άλλα και κρίση άξιων, οι όποιες, έκτος από τις σοβαρές αλλαγές πού έχουν επιφέρει στο βιοτικό επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας, επηρεάζουν ψυχολογικά και τα παιδιά, με ποικίλους τρόπους: μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής της οικογένειας, εξαιτίας μεταβολών στην ψυχολογική κατάσταση των γονέων, κυρίως λόγω απώλειας της εργασίας είτε μέσω των απαισιόδοξων μηνυμάτων πού προβάλλονται ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ. Οι οικονομικές πιέσεις προκαλούν εντάσεις σε ενδοοικογενειακό επίπεδο, καθώς οι γονείς καλούνται να επαναπροσδιορίσουν και να οριοθετήσουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά και των παιδιών τους. Ακόμη κι αν δεν υφίστανται προβλήματα βιοτικού επιπέδου στη δική τους οικογένεια, τα παιδιά εισπράττουν το αίσθημα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και βιώνουν ένα επισφαλές κλίμα, γεμάτο αβεβαιότητα. Αυτό γεννά στα ίδια φόβο, υπαρξιακό πόνο και έντονο θυμό. Ό θυμός αυτός μπορεί να ενισχύσει επιθετικές ή ακόμη και παραβατικές συμπεριφορές.

Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι αισιόδοξες και τα προβλήματα φαίνεται ότι θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο. Ή αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί εξαιρετική αντοχή, δύναμη, αυτοπεποίθηση, θέληση κι επιμονή, ικανότητες πού περιλαμβάνονται στα αναρίθμητα ευεργετικά οφέλη πού προσφέρει ή σωματική άσκηση και ή συστηματική αθλητική ενασχόληση. Μέσα σε αυτή τη ζοφερή καθημερινότητα λοιπόν ή ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό μπορεί να αποτελέσει διέξοδο και εκτόνωση, επηρεάζοντας θετικά πολλές πτυχές της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Τα σωματικώς δραστήρια παιδιά αναπτύσσουν δυνατούς μύες και ανθεκτικά οστά, ρυθμίζουν αποτελεσματικότερα το σωματικό τους βάρους, παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, κοιμούνται ποιοτικώς, είναι σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις, έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος. Μέσα από την προπόνηση τα παιδιά πειθαρχούν, μαθαίνουν να δείχνουν υπομονή κι επιμονή, να προσηλώνονται στο στόχο τους και να πετυχαίνουν. Οι συγκεκριμένες αρετές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημερινή συγκυρία, καθώς τα παιδιά είναι οι πολίτες τού μέλλοντος και θα πρέπει μαζί με όλους να παλέψουν για κάτι καλύτερο στη χώρα.


Το αθλητικό παιχνίδι αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες και προάγει τη συνεργασία, αυξάνει τον ενεργητικό χρόνο των παιδιών και τα κρατάει μακριά από καθιστικές συνήθειες, όπως ή παρακολούθηση τηλεόρασης και ή ενασχόληση τους με ηλεκτρονικά παιχνίδια και υπολογιστές. Παράλληλα, ή συστηματική αθλητική ενασχόληση συμβάλλει στην υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής εν γένει. Μάλιστα, θετικές συμπεριφορές διατροφής και άσκησης πού αποκτώνται στην παιδική ηλικία παραμένουν και στην ενήλικο ζωή. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι, προκειμένου μόνο να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, συχνά παραμελούν την ποιότητα της τροφής, ενώ θα μπορούσαν να επιλέξουν υγιεινή τροφή, π.χ. ψωμί, μέλι, όσπρια κ.α.. Βέβαια ή τακτική σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τα παιδιά, θωρακίζοντας την υγεία τους.

Η υπάρχουσα, λοιπόν, κρίση κάνει ακόμη πιο επιτακτική σήμερα την ανάγκη για συμμετοχή των παιδιών σε σωματικές δραστηριότητες. Με απλούς τρόπους θα πρέπει οι γονείς να ενθαρρύνουν και να κινητοποιήσουν τα παιδιά τους, ώστε να κάνουν την άσκηση μέρος της καθημερινότητας τους: δίνοντας οι ίδιοι το παράδειγμα, επιλέγοντας τις κατάλληλες δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους και προσφέροντας τους διαφορετικές εναλλακτικές, ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον τους.


Ακόμη και σε περίπτωση πού δεν υπάρχει ή οικονομική δυνατότητα συμμετοχής σε οργανωμένους αθλητικούς συλλόγους, αυτό θα πρέπει να εκληφθεί από τούς γονείς ως ευκαιρία να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά και να ασχοληθούν με ελεύθερο παιχνίδι, ποδήλατο, περπάτημα στη φύση, πεζοπορία, κηπουρική, άλλη εργασία κ. ο. κ. Τα παιδιά μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα, αν έχουν τα απολύτως στοιχειώδη. Όταν υπάρχει το ψυχικό απόθεμα πίστης, αγάπης κι αισιοδοξίας από τούς γονείς, μπορούν να θρέψουν τη ψυχή των παιδιών και να τα βοηθήσουν να προασπίσουν την ψυχική τους υγεία. Αν οι γονείς προβάλλουν τη θετική σκέψη και την πεποίθηση πώς κάτι καλό θα προκύψει, μπορεί τελικά το διάστημα της κρίσης να αποβεί προς όφελος όλων. 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΤΕΥΧΟΣ 239

Δεν υπάρχουν σχόλια: