Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΑΪ ΓΙΑΝΝΗΣ - Μετανοείτε, Κορωπί.
Μονόχωρος ξυλόστεγος ναΐσκος, των μεταβυζαντινών χρόνων, με κτιστό τέμπλο που διασώζει τοιχογραφικό διάκοσμο και στο οποίο έχει χρησιμοποιηθεί αρχαίο οικοδομικό υλικό. Πανηγυρίζει του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στις 7 Ιανουαρίου.
Γενικά Το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του «Μετανοείτε», βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη νέα Λεωφόρο Κορωπίου – Βάρης, στην ιστορική περιοχή των Λαμπρικών, σε μια απόσταση 4 περίπου χλμ. από το κέντρο του Κορωπίου. Αυτή η σημερινή πολυσύχναστη λεωφόρος μπροστά από το ναΐσκο, με την ασταμάτητη βουή των αυτοκινήτων, σίγουρα αναδύει μια πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα και διαφορετικά συναισθήματα, από αυτά που θα βίωναν οι προσκυνητές μερικές δεκάδες χρόνια πριν, όταν θα περιδιάβαιναν το εκκλησάκι, περιτριγυρισμένο από αγρούς, χωρικοί ως επί το πλείστον στην εύφορη γη των Λαμπρικών με τα νερά και το κόκκινο χώμα, όπου αφθονούσαν τα αμπέλια. Και μπροστά στη μετόπη του σύγχρονου υπόστεγου η μεγάλη χαρακτηριστική επιγραφή «ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ» προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή στους χιλιάδες καθημερινούς εποχούμενους περαστικούς σε μια άλλη διάσταση του βίου, με ένα τρόπο ρητό και κραυγαλέο, αφού ο θόρυβος, η ταχύτητα, η βιασύνη, οι νεώτερες επεμβάσεις και η μεταλλαγή του τοπίου έχουν αφαιρέσει από το ναό τη δυνατότητα να απευθύνεται, όπως παλιότερα με την απέριττη παρουσία του, στον άρρητο εσωτερικό κόσμο των περαστικών. 

Έστω και έτσι όμως, δίπλα στη λεωφόρο, το εκκλησάκι και ο περίβολος με τα παγκάκια και τα δεντράκια προσκαλούν σε μια μικρή ανάπαυλα. Και όταν ανοίγουμε την πόρτα του ναού, η βοή και η κυκλοφορία της οδού δια μιας εξαφανίζονται και η αντίθεση με το εξωτερικό περιβάλλον μας κάνει περισσότερο έντονη την κατάνυξη στο εσωτερικό του ναού. Το εκκλησάκι είναι σήμερα  ανοικτό και επισκέψιμο. Δέχεται αρκετές επισκέψεις περαστικών για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί. Ανήκει στην ενορία της Αναλήψεως. Πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του Αγίου στις 7 Ιανουαρίου με πανηγυρικό εσπερινό και θεία Λειτουργία.


Περιγραφή του Ναού Μεταβυζαντινός μονόχωρος ξυλόστεγος ναΐσκος, με δίρριχτη κεραμωτή στέγη. Οι διαστάσεις του είναι 4.10 x 9.00 μ. και καταλήγει ανατολικά σε ημιεξαγωνική αψίδα ιερού με μικρό στενόμακρο παράθυρο. Εκτός από τη δυτική είσοδο υπάρχει θύρα και στη νότια πλευρά, κάτι που συνηθίζεται σε παρόμοιους ναούς. Στο εσωτερικό του ναού το τέμπλο είναι κτιστό με μία είσοδο και έχει χρησιμοποιηθεί αρχαίο οικοδομικό υλικό. Στο τέμπλο βρίσκονται και οι μοναδικές τοιχογραφίες που διασώζονται. Η στέγη είναι προφανώς επισκευασμένη και στηρίζεται σε 3 νεώτερα ξύλινα ζευκτά. Ο φωτισμός γίνεται από ένα μεγάλο παράθυρο στο βόρειο τοίχο. Αναφέρεται στο βιβλίο «Εκκλησίες της Αττικής» του καθηγητή κ. Μπούρα (σ. 87), ότι από το ναό προέρχονται σπουδαία γλυπτά που βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο.


Ιστορία Ο Άγιος Ιωάννης εθεωρείτο προστάτης κατά της θέρμης (ελονοσίας) και πιθανά με την εκκλησία, όπως και με την ερειπωμένη ομώνυμή της στην περιοχή του Φιλιάτη, επιζητείτο η προστασία του Αγίου για τα προβλήματα της ελονοσίας καθόσον μέχρι τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, η ύπαρξη των πηγαδιών δημιουργούσε εκτεταμένο έλος στην εγγύς περιοχή, λόγω των λιμναζόντων υδάτων, αφού εκεί ήταν το χαμηλότερο σημείο της κοιλάδας.


Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου, με τον παραπλήσιο βυζαντινό ναό του Αγίου Λουκά, τη Μονή της Αγίας Τριάδος και το εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου περικλείουν μια περιοχή στην οποία αναφέρεται ότι απλωνόταν ο πλούσιος αρχαίος Δήμος των Καθύπερθεν (Άνω) Λαμπτρών. Ο τόπος αυτός είχε γίνει στόχος των αρχαιοκαπήλων τα χρόνια του μεσοπολέμου, όπου τα βράδια έσκαβαν για να βρουν πολύτιμα αρχαία αντικείμενα (1). Ιδρυτής του αρχαίου Δήμου ήταν κατά μία παράδοση ο Λαμπτρεύς της Ερεχθηίδας φυλής, γαμπρός του βασιλέως των Αθηνών Κόδρου. Εδώ βρέθηκε και ο τάφος του άλλου μυθικού βασιλέως των Αθηνών Κραναού, τον οποίο αφηγείται ότι είδε ο Παυσανίας στα «Αττικά» του. Αλλά και στα μεσαιωνικά χρόνια θα πρέπει να υπήρχε ανθηρός οικισμός που η ζωή του συνεχίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ονομαζότανε Λαμπρικά όπως ονομάζεται και σήμερα η περιοχή.


http://www.panoramio.com/photo/90281966

Δεν υπάρχουν σχόλια: