Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΑΝΤΑ ΩΡΑΙΕΣ ΣΕ ΞΗΡΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ. (Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν διακοπές)

ΓΑΛΗΝΗ ΦΟΥΡΑ Δημοσιογράφος.

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν για κάθε οικογένεια μεγάλο πονοκέφαλο. Στον «πονοκέφαλο» αυτό, το φετινό καλοκαίρι προστέθηκε ένα ακόμη πρόβλημα, ή οικονομική κρίση. Όταν όλα κλυδωνίζονται με τις μειώσεις προσωπικού, το κλείσιμο επιχειρήσεων, το αίσθημα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, ή σημασία των διακοπών υποβαθμίζεται.


Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν διακοπές. Όχι μόνο οι άνεργοι και οι χαμηλά αμειβόμενοι, αλλά και πολλοί καταστηματάρχες. Ήδη από το καλοκαίρι του 2012 το 65% των μικρών επιχειρηματιών δήλωναν ότι, όσο πέφτει ό τζίρος και αυξάνονται οι υποχρεώσεις, δεν κλείνουν την επιχείρηση τους. Έρευνα σε 26.000 επιχειρήσεις, σε 96 χώρες, έδειξε ότι αυξάνονται οι αγχώδεις εργαζόμενοι, οι όποιοι δεν διακόπτουν ποτέ την επαφή με την εργασία τους. Στην Ελλάδα το 37% των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας ανέφεραν ότι ασχολούνται κανονικά, αλλά σε ελαφρά πιο χαμηλούς ρυθμούς με το αντικείμενο τους. Ένας στους τρεις σκοπεύει να εργάζεται από μία έως τρεις ώρες την ήμερα και ένας στους πέντε ακόμη περισσότερο.


Ή τάση αυτή είναι διεθνής. Οι στατιστικές δείχνουν ότι για τούς άνδρες είναι πιο δύσκολο να απομακρύνονται παντελώς από τις υποχρεώσεις τους. Το 42% των στελεχών επιχειρήσεων έχουν δεσμευτεί να κάνουν επαγγελματικά τηλεφωνήματα και να στέλνουν e-mail στις διακοπές. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλουν και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, πού μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε από οποιοδήποτε σημείο τού πλανήτη. Ή τεχνολογία βοηθάει τον άνθρωπο να εργάζεται με μεγαλύτερη ευελιξία, να είναι πιο παραγωγικός, να μειώνει το κόστος των μετακινήσεων και να κερδίζει χρόνο για ξεκούραση και άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα όμως συνέβαλε στο να μεταφέρουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους όπου και αν πηγαίνουν.Μελέτη του 2006 (fritz και Sonnentag.) κατέδειξε ότι ή διαρκής ενασχόληση με εργασιακά θέματα κατά τη διάρκεια των διακοπών μειώνει την ευχαρίστηση πού προέρχεται από αυτές. Οι μάνατζερς και οι επαγγελματίες παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα υπερκόπωσης, επειδή εργάζονται περισσότερες ώρες και έχουν μεγαλύτερες ευθύνες. Οι βασικοί λόγοι, τούς οποίους προβάλλουν για να μην αξιοποιούν τις διακοπές τους, είναι ότι δεν θέλουν να χάσουν την επαφή με τούς πελάτες τους, οι ληξιπρόθεσμες ημερομηνίες και ή έλλειψη εμπιστοσύνης προς τούς αντικαταστάτες τους. Ό ουσιαστικότερος λόγος είναι ό φόρτος εργασίας πού θα αντιμετωπίσουν όταν επιστρέψουν.Το «ροκάνισμα» του χρόνου των διακοπών, σύμφωνα με έρευνα, δεν ωφελεί ούτε τούς εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, οι όποιες κινδυνεύουν να πληρώσουν δυσανάλογα τις δυσάρεστες συνέπειες της υπερκόπωσης του προσωπικού τους. Παλιότερα οι άνθρωποι χαλάρωναν και ξεκουράζονταν χωρίς να συνδέουν τις διακοπές τους με τουριστικούς τόπους διαμονής και περιττά έξοδα. Τί νόημα έχει εάν μεταφέρουμε τις συνήθειες και τα άγχη μας σε νέα τοποθεσία;Οι ψυχολόγοι συνιστούν να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες για τις καλοκαιρινές διακοπές, επειδή ή ευτυχία δεν συνδέεται υποχρεωτικά με αλλαγή τόπου και τρόπου ζωής. Τί λένε; Αποκοπείτε από όσα σάς αγχώνουν. Αποσυνδεθείτε από τα e- mail, τα κινητά, την εργασία. Κλείστε την τηλεόραση και τούς υπολογιστές. Διαθέστε χρόνο για χαλάρωση και νέες γνωριμίες. Ακουστέ μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, επιδιώξτε τη φυσική άσκηση. Ή πίεση να περάσουμε οπωσδήποτε ευχάριστα επιτείνει το άγχος μας, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε τις μικρές στιγμές πού πρέπει να τις αναζητούμε χειμώνα-καλοκαίρι.


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΤΕΥΧΟΣ 240

Δεν υπάρχουν σχόλια: