Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΑΓΚΟΣ. ΑΕΙΜΝΗΣΤΕ ΠΑΝΑΓΗ..............


Με πόνο ψυχής αποχαιρετούμε σήμερα, όλοι αλλά προπαντός όλοι εμείς οι κάτοικοι της Λύσης, το γνωστό σ' όλους μας γέροντα Παναγή Γεωργίου Χ" Ίωνά. Με πόνο ψυχής το συνοδεύουμε στην τελευταία του κατοικία και τον κηδεύουμε μακριά από την αγαπημένη του Λύση, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα Ιερά λείψανα του στο χώμα της κωμόπολης μας της Λύσης και να τα ενταφιάσουμε κοντά στην εκκλησία της Παναγίας της Λύσης, εκεί πού έζησε και αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Εκεί πού μέρα - νύκτα προσευχόταν και παρακαλούσε την Παναγία να μεσιτεύει πάντοτε στο Γιό της για άφεση των δικών μας αμαρτιών.

Με το «Ύπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς» γλυκά και με κατάνυξη έψαλλε και παρακαλούσε την Παναγία ό Γέροντας Παναγής.

Για 50 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε άμισθη την εκκλησία της Λύσης ό Παναγής Χ" Ιωνάς ως βοηθός ιεροψάλτης, ως νεωκόρος αλλά προπαντός ως βοηθός πολύτιμος του λειτουργούντος ιερέα. Γνωστός σ' όλους τούς Λυσιώτες ό Παναγής Χ" Ίωνά (ή ό Παναγής τού Ίλαμιοϋ) δεν έχανε ποτέ ευκαιρία στο να φανεί χρήσιμος στον καθένα μας με λόγια παρηγοριάς, με συμβουλές, με νουθεσίες, με παραδείγματα.
Με το θάνατο του, χάνεται μια «μορφή γνήσια χριστιανική της εποχής μας», όπως τον χαρακτήρισαν πνευματικοί πατέρες πού τον γνώρισαν. Ό σημερινός χαμός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό κι εμείς όλοι νιώθουμε πιο φτωχοί χωρίς την παρουσία του. Παρηγοριά μας όμως είναι ότι ό αείμνηστος Παναγής φεύγει για την αιώνια ζωή με τη συνείδηση ήσυχη γιατί επιτέλεσε ως χριστιανός το καθήκον του και αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα τον καλό. Είμαστε βέβαιοι ότι ό Πανάγαθος Θεός θα τον εντάξει εκεί όπου του αξίζει.

Ό Παναγής Χ"Ίωνά ήταν ό στυλοβάτης κάθε θρησκευτικής κίνησης στη Λύση. Στο σπίτι του πρώτα, πού έγινε «κατ' οίκον εκκλησία» άρχισε να διδάσκει τις χριστιανικές αλήθειες τις οποίες ό ίδιος ζούσε κι ένιωθε χρέος και καθήκον να κάμει κοινωνούς σ' αυτές και τούς άλλους. Κόσμος πολύς μαζευόταν για ν' ακούσει τις νουθεσίες του. Πιο ύστερα συνέχισε με τον ίδιο ζήλο στο Θρησκευτικό Σύλλογο με τούς κύκλους Γραφής. Με τον πράο του χαρακτήρα και την απαλή φωνή του διάβαζε στο ακροατήριο την 'Αγία Γραφή και εξηγούσε το θείο λόγο. Ή προσφορά του συνεχιζόταν στην εκκλησία με ολονύκτιες αγρυπνίες, με δεήσεις, με προσευχές. 

Μόνος και μετά πολλών υμνούσε και δοξολογούσε τον Κύριον. Πολλοί εύρισκαν γαλήνη και ηρεμία στην καθοδήγηση και στις νουθεσίες του και οι Λυσιώτες του οφείλουν πολλά για τη θρησκευτική τους κατάρτιση. Ό λαϊκός καλόγηρος Παναγής Χ"Ίωνά θρόνιασε στις καρδιές ως καθοδηγητής στου Χριστού την πίστη την 'Αγία
 πνευματική και χριστιανική δράση τού Παναγή δεν σταματά με τον εκτοπισμό μας από τη Λύση. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του,
 μετατρέπει το φτωχικό του σπίτι στους Αγίους Αναργύρους σε κέντρο πνευματικό όπου ό καθένας μπορεί να πάρει μια σοφή συμβουλή, θάρρος για τις δυσκολίες του εκτοπισμού, ενίσχυση, κουράγιο, παρηγοριά Το σπίτι του γίνεται και πάλι ό τόπος από όπου ακούγεται ό λόγος του Θεού, από όπου διαλαλούνται ή χριστιανική αγάπη και ή χριστιανική πίστη.

Μαζί με τον αποχαιρετισμό μας, παρακαλούμε τον Κύριο να τον δεχτεί κοντά Του και να τον αμείψει κατά τα έργα του.

Αείμνηστε Παναγή,

Είμαστε βέβαιοι ότι εσύ δεν χρειάζεσαι τις δικές μας παρακλήσεις για την αιώνια βασιλεία του Κυρίου. Σε παρακαλούμε όμως εμείς να μεσιτεύεις εσύ εκεί κοντά στο Θεό πού είσαι τώρα για τη δική μας σωτηρία.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΑΓΚΟΣ


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ. ΤΕΥΧΟΣ 100.

Δεν υπάρχουν σχόλια: