Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Στον Καύκασο, στα άγρια φαράγγια, από τους αρχαίους χρόνους εγκαταβίωναν ερημίτες. Σχετικά με τη ζωή των μοναχών στον Καύκασο της σοβιετικής εποχής υπάρχει ένα θαυμάσιο βιβλίο "Στα βουνά του Καυκάσου. Σημειώσεις του σύγχρονου ερημίτη "από τον μοναχό Μερκούριος (Popov, 1919-1996)
Στον  Καύκασο, στα άγρια φαράγγια, από τους αρχαίους χρόνους εγκαταβίωναν   ερημίτες. Σχετικά με τη ζωή των μοναχών στον Καύκασο της σοβιετικής εποχής υπάρχει ένα θαυμάσιο βιβλίο "Στα βουνά του Καυκάσου. Σημειώσεις του σύγχρονου ερημίτη "από τον μοναχό Μερκούριος (Popov, 1919-1996)


Στα βουνά της Αμπχαζίας, ο Αχίλα είχε μια απολύτως υπέροχη κατοικία  - τρεις ορόφους, μέσα σε μια τεράστια σάπια τεύτλα, σε ένα λευκό δέντρο. Η περιφέρεια του κορμού  που μέτρησε με σχοινί βγήκε περίπου στα 9 μέτρα.

Κάτω από το πάτωμα υπήρχε μια πέτρινη κατασκευή , υπήρχε μια ντουλάπα στο εσωτερικό της για αποξένωση , και στον "τρίτο όροφο" υπήρχε μια ντουλάπα όπου αποθήκευε τρόφιμα  όπου τα ποντίκια δεν έφθαναν.

 Η θέα από το KOMORKA μέσα από το παράθυρο ήταν  εκπληκτική - στα μαγευτικά βουνά με αδιαπέραστα δάση και χιονισμένες κορυφές. Η όχθη  του ποταμού ήταν από την πλευρά του βράχου. Ήταν ειδικά έτσι κατασκευασμένο, εν αναμονή μιας επίθεσης από την  πολιτοφυλακή. Οι αρκούδες και οι λεοπαρδάλεις δεν ήταν οι πιο επικίνδυνοι καλεσμένοι των  ερημιτών που ασχολιόντουσαν  με τη μελισσοκομία, τον καλλιεργημένο καλαμπόκι και τις πατάτες σε μικροσκοπικά οικόπεδα. Πιο τρομακτικοί ήταν οι τοπικοί ληστές.


Πώς να εξηγήσουμε  στον σύγχρονο άνθρωπο - γιατί οι άνθρωποι αφήνουν τον πολιτισμό και γίνονται ερημίτες; Πώς να περιορίσετε το γεγονός ότι η επικοινωνία με τον Θεό μπορεί να ονομαστεί ως το  υψηλότερο νόημα της ζωής ...


Ο Μοναχός (Popov), ο οποίος ζούσε μετά από 36 χρόνια στα φαράγγια του Καυκάσου μετά από 36 χρόνια στα στρατόπεδα του Κολύμπι, αναφέρει τα λόγια του Παρθένιου του Κιέβου που απευθύνεται στους μοναχούς: «... Χωρίς προσευχή, ποτέ δεν θα ενωθούμε με τον Θεό και χωρίς αυτή τη σύνδεση η σωτηρία είναι αμφίβολη. Η μοναξιά και η προσευχή είναι πάνω απ 'όλα καλά. "

Πώς να επιτευχθεί αυτή η αποξένωση από τον κόσμο ; Στην πράξη, συνέβη έτσι. Ο σεβαστός γέροντας Ισαάκ, ένας άνθρωπος προηγμένων ετών, ζούσε σε ένα ορεινό χωριό σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Είχε  επιβαρυνθεί από το γεγονός ότι τη νύχτα, λόγω της  κραυγής του  γαϊδάρου, το τραγούδι των βατράχων  και των γάβγισμα των σκυλιών ,δεν  μπορούσε δύσκολα να επικεντρωθεί στην προσευχή. Έχοντας μάθει ότι υπάρχει μια ελεύθερη περιοχή  στη νέα μοναστική χερσόνησο στην όχθη της λίμνης Amtqel (που ιδρύθηκε με τη συμμετοχή του Achila), ο Isaak ξεκίνησε τολμηρά. Έζησε εκεί (μέχρις ότου ένας από τους ληστές οδηγούσε την πολιτοφυλακή σε εκείνη την έρημη θέση). Το κελί του βρισκόταν σε ένα βράχο, όπου δεν τολμούσαν όλοι καν οι υπόλοιποι να  αναρριχηθούν. Ο  πάτερ Αχίλα ζούσε εκεί  κάτω από αυτό το βράχο, στο σπήλαιο "σαν πουλί".Άλλοι μοναχοί και λόγο πολλών  ληστρικών  επιδρομών  συμφιλιώνονταν, να ζήσουν στη σιωπή. Έτσι στην έρημο  έζησε ο παλαιότερος πατέρας Longinus. Οι ντόπιοι χωρικοί  κατά τη διάρκεια της απουσίας του, του πατέρα  Longin καθάριζαν  τακτικά το κήπο του , λαμβάνοντας προμήθειες τροφής. Ταυτόχρονα παρηγορούσαν τον ερημίτη  : «Οι Ρώσοι θα σας φέρουν κάτι , αλλά κανείς  εμάς δεν θα μας φέρει τίποτα. Δεν έχουμε τίποτα να ταΐσουμε τα παιδιά μας. " Οι "Ρώσοι" είναι προσκυνητές, πνευματικά παιδιά του πατέρα. Η αδίστακτη κλοπή συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. Ο πατέρας Longinus εξήγησε την υπομονή του: «Ο Κύριος στο τέλος της ζωής μου, μου έδωσε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να μάθω στον εαυτό μου να βλέπει όλους τους ανθρώπους εξίσου: τόσο εκείνοι που μου δίνουν όσο και εκείνους που μου περνούν,  για εκείνους που επαινούν, και για εκείνους που βλάπτουν "...

Στα βουνά, συχνά έπρεπε να μεταφέρουν βάρη σε μεγάλες αποστάσεις, να διέρχονται  περάσματα, να περνούν μερικές φορές τα ζώα. Ο μοναχός Αχίλα είχε εκπληκτική αντοχή και αποδέχτηκε τις κακουχίες των άλλων,  προικισμένων με δύναμη. Ο πατέρας Mardari υπενθύμισε: Ήταν ήδη 56 ετών, αλλά, όπως και οι νέοι, φορούσε τόσο μεγάλα βάρη που όλοι ήταν έκπληκτοι, με το ίδιο ζήλο στη βροχή, το κρύο και τη θερμότητα ... Έφερε ένα δοχείο δέκα λίτρων με μέλι. Και το άλλο με νερό.Όταν ο Akhila έφυγε για λίγες μέρες από το κελί του , ζήτησε από τον αδερφό του να έρθει για να προστατεύσει τη σόμπα, ώστε τα προϊόντα να μην είναι υγρά. Όταν επέστρεψε, μόνο οι κάρβουνα ήταν στη θέση του κελιού..
Ως θρύλος, μια υπόθεση μεταδίδεται από τη ζωή των ερημιτών. Κατά τη διάρκεια της επόμενης στρατιωτικής διαδικασίας, ένας από αυτούς κατόρθωσε να κρυφτεί, διότι  δεν είχε χρόνο. Το ελικόπτερο οδήγησε τους μοναχούς στο γκρεμό . 


Υπήρχε ένα δάσος πέρα από το γκρεμό. Μόνο περπατώντας στον αέρα πάνω από το γκρεμό προς το  δάσος δεν μπορούσαν να ξεφύγουν ! Λένε:"Το ελικόπτερο άρχισε να προσγειώνεται απότομα, αλλά υπήρχε ένα σαφές θαύμα - ο μοναχός που ήταν μπροστά (ο οποίος ήταν ο πατέρας Αχίλ), διέσχισε το χώρο μπροστά του στον  γκρεμό στον αέρα  και όλοι περνούσαν από την άβυσσο, σαν να είχαν κάτω από τα πόδια τους σταθερό έδαφος! Στο ελικόπτερο οι πιλότοι  δεν πίστευαν στα μάτια τους, και όταν ήταν πεπεισμένοι ότι οι μοναχοί είχαν φύγει, επέστρεψαν στη βάση εντελώς αλλαγμένοι είχαν γίνει άλλοι άνθρωποι. ... ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: