Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

+Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ-ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΗΣ (1903-1992).


+Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ-ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΗΣ (1903-1992).


Ο Γέροντας Ονούφριος, κατά κόσμον, Χρήστος Μουστάκης καταγόταν από τη Λακωνία. Γεννήθηκε το 1903, στη Σπάρτη.
Το 1934 έφυγε από την Ελλάδα και ήρθε στα Ιεροσόλυμα.
Έγινε Εφημέριος στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, Ηγούμενος στην Ιερά  Μονή του Τιμίου Προδρόμου, στην έρημο του Ιορδάνη και κατόπιν  Ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, στην παλαιά πόλη των  Ιεροσολύμων.
Το 1953 διορίστηκε ως Έξαρχος τού Παναγίου Τάφου, στην Κύπρο.Το 1968 έγινε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Πατριαρχείου  Ιεροσολύμων.


Έναν χρόνο μετά, το 1969, έγινε Τυπικάρης στον Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ήταν δηλαδή ο αρμόδιος για το τυπικό και αυτός που επιμελείτο το τυπικαριό (=ο χώρος στα μοναστήρια και  στους ναούς, όπου φυλάγονται τα εκκλησιαστικά βιβλία).

Τον Οκτώβριο του 1975 μετέβη στη Μόσχα με Πατριαρχική Αντιπροσωπεία και αποστολή. Για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήταν ο πνευματικός και ο εξομολόγος,  ο οποίος ανάπαυε όλους τους Αγιοταφίτες Πατέρες και όλα τα παιδιά που φοιτούσαν στην Πατριαρχική Σχολή τής Σιών. Ήταν ο στοργικός και  διακριτικός πατέρας όλων. 
Εξομολογούσε για πολλές ώρες και όποια  στιγμή να του κτυπούσε κάποιος την πόρτα του κελλιού του ήταν  πάντοτε έτοιμος να τον ακούσει και να τον εξομολογήσει.

Ήταν αυστηρός, αλλά δίκαιος.Στον Γέροντα Σεραφείμ, τον Πνευματικό της Ιεράς Λαύρας του Αγίου  Σάββα, έδωσε ένα χρηματικό ποσό, με το οποίο καλύφθηκε η δαπάνη για  το κτίσιμο του λεγόμενου -μέχρι σήμερα- Γηροκομείου της Λαύρας, για  την ανάπαυση των πατέρων, με άνετα κελλιά που είχαν ωραία θέα προς  τον Χείμαρρο των Κέδρων.

Ο Γέροντας Ονούφριος μέχρι τη στιγμή που κοιμήθηκε διατηρούσε  παροιμιώδη καθαρότητα ψυχής, πνεύματος και σώματος, σαν να ήταν  ένα μικρό αγνό παιδί.
Κοιμήθηκε στις 3 Απριλίου του 1992, σε ηλικία 89 ετών, στο ταπεινό  κελλί του στο Πατριαρχικό Μοναστήρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Αιωνία αυτού η μνήμη!

Τις ευχές του να έχουμε από ψηλά.


Δόξα Τω Θεώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: