Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

+Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ - ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΗΣ (1909-1986)+Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ - ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΗΣ (1909-1986)


Ο Γέροντας Γαβριήλ, κατά κόσμον Χρυσόστομος Φραντζής, γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου το 1909.Το 1934 χειροτονήθηκε στη Μυτιλήνη ιεροδιάκονος, από τον  Μητροπολίτη πρώην Μιλητουπόλεως Ιερόθεο.
Στα Ιεροσόλυμα ήρθε το 1934 και υπηρέτησε ως ιεροδιάκονος στον Ιερό  Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου. Το έτος 1938 διορίστηκε Ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Πραιτωρίου,  όπου βρίσκεται και η Φυλακή τού Χριστού, και -ταυτόχρονα- Ηγούμενος  στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικοδήμου ή της Φακής, όπου βρίσκεται η  φυλακή του αποστόλου Πέτρου.


Το 1944 έγινε Ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Φρέατος του Ιακώβ, στη Σαμάρεια. Το 1954 μετετέθη ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Τιμίου  Προδρόμου, στην Έρημο του Ιορδάνη. Το 1967 έγινε Ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Προφήτου Ελισσαίου -όπου βρίσκεται η συκομορέα του Ζακχαίου- στην Ιεριχώ. Το 1975, με  δικές του δαπάνες, καθώς και της μοναχής Χριστοδούλης, την οποία είχε  πάντα μαζί του ως υποτακτική του, ανήγειρε -στη θέση τού παλαιού  μικρού ναού- μεγάλο ναό στη μνήμη του Προφήτου Ελισσαίου, και  ακριβώς δίπλα στον ναό, έκτισε -στη θέση των ερειπωμένων κελλιών, τα  οποία κατεδάφισε- το νέο ηγουμενείο.


Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, εκτιμώντας τον ζήλο, την εργατικότητά  του και την -εν γένει- προσφορά του, με Συνοδική Απόφαση, τον όρισε ισόβιο Ηγούμενο. Τον Αύγουστο του 1986 αρρώστησε βαριά. Νοσηλεύτηκε για ένα μικρό  χρονικό διάστημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah  (Xαντάσα), στην Ιερουσαλήμ.
Κατόπιν μεταφέρθηκε και πάλι στη Μονή του, στην Ιερά Μονή του  Προφήτου Ελισσαίου, στην Ιεριχώ.

Το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου 1986, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ενώ  βρισκόταν σε αφασία, παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του. Ετάφη μέσα στο μοναστήρι του, το οποίο είχε ανακαινίσει και ευτρεπίσει με πολύ κόπο, σε μνήμα δικό του που -από καιρό- ο ίδιος είχε ετοιμάσει. Όλη του τη ζωή ήταν ένας απλός και ταπεινός Αγιοταφίτης Πατέρας.

Αιωνία του η μνήμη.


Δόξα Τω Θεώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: