Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Στον αγώνα ενάντια στις αμαρτωλές σκέψεις. Οι οδηγίες του Αρχιμανδρίτου Ιωάννου Μασλόφ (Maslov)
Ο αρχιμανδρίτης  Ιωάννης (Maslov) συνένωσε δύο υψηλές διακονίες. ως εξομολόγος και ως δάσκαλος  θεολογίας της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας -. Στα κηρύγματα και τις εντολές του ο πατέρας Ιωάννης επαναλαμβάνει  συχνά: «Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τους εαυτούς μας, τις σκέψεις μας, τις πράξεις και τις επιθυμίες μας και με κάθε τρόπο να αποφεύγουμε αυτό που προσβάλλει τον Θεό και τον αφαιρεί από την καρδιά μας».

 Μιλούσε  με  προσοχή  για τα πρώτα μέσα για τον καθαρισμό της ψυχής: «Όσο για την πνευματική ζωή και τον καθαρισμό της ψυχής από τα αμαρτωλά πάθη και τις σκέψεις  η πρώτη θεραπεία σε αυτό το θέμα είναι η αφύπνιση του πνεύματος». Με επιστολές ο γέροντας έγραφε συχνά στα παιδιά του για την προσοχή: "Ας δούμε τον εαυτό μας!"; "Να είστε πιο προσεκτικοί στον εαυτό σας". «Σας εύχομαι να είστε καλύτεροι και να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αθάνατη ψυχή σας». έλεγε, «Να είσαι προσεκτικός στη ζωή σου και να ξεπεράσεις όλες τις σαρκικές επιθυμίες που εκτρέπουν  ενάντια στην αθάνατη ψυχή, τον φόβο του Θεού και τον φόβο του αιώνιου μαρτυρίου μετά τον τάφο». Ο Πατέρας Ιωάννης δείχνει τη σημασία της προσοχής στο ζήτημα της σωτηρίας. Γράφει: "Η σωτηρία μας έγκειται στο γεγονός ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας πιο στενά". «Συχνά θα δοκιμάζουμε τους εαυτούς μας, που βρισκόμαστε  και με τη βοήθεια του Θεού,  θα απομακρύνουμε  όλα τα αμαρτωλά και κακόβουλα». 

Σύμφωνα με τις διδασκαλίες των αγίων πατέρων, θέτοντας το μυαλό σε μια νηφάλια κατάσταση, πρέπει να δούμε προσεκτικά τις αμαρτωλές σκέψεις  και να τις απορρίψουμε με την ίδια εμφάνιση, να μην τις δεχθούμε και να μην τους επιτρέψουμε να διεισδύσουν στις καρδιές μας

Η πνευματική κόρη του είπε κάποτε: "Πατέρα, δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτές τις σκέψεις [ματαιοδοξία]". - "Αυτό έγινε διότι η πόρτα σου ήταν ανοικτή . Εάν η πόρτα είναι κλειστή, κανείς δεν θα εισέλθει. Μην συνεχίζεται  αυτές τις σκέψεις. Ντροπή ". Αυτή η εικαστική έκφραση ότι η πόρτα πρέπει να παραμείνει κλειστή, ο ιερέας συχνά χρησιμοποίησε. 

Όταν μιλούσαν για τη θλίψη και την στενοχώρια ο πατήρ   απαντούσε ότι "συμβαίνει όταν η πόρτα [της ψυχής] είναι ανοιχτή, δηλαδή αφήνοντας στις κακές σκέψεις, βαθμιαία λεηλατούν όλα όσα έχουν συσσωρευτεί στην ψυχή, όλα τα δώρα της προσευχής. Είναι απαραίτητο να κλείσουμε την πόρτα, να οδηγήσουμε  τις σκέψεις, για να σώσουμε τον πλούτο. Στη συνέχεια, στην ψυχή θα υπάρξει ζεστασιά, θησαυροί και χάρη. " Εξηγώντας αυτή την ιδέα στο νεαρό κορίτσι με το οποίο μίλησε στο ναό, ο πατέρας πρόσθεσε: «Βλέπεις πόσα υπάρχουν εδω: τα άμφια, τα βιβλία, οι εικόνες. Και αν δεν κλείσω την πόρτα, όλοι θα κλαπούν. Έτσι επίσης κλείνετε την πόρτα. " Είπε επίσης: «Κρατάς την ψυχή ανοιχτή, αφήνεις τα πάντα, αλλά χρειάζεσαι μια πόρτα στο κάστρο από κακές σκέψεις και πράξεις. Σε γενικές γραμμές, όταν εξομολογούμε  μια αμαρτωλή σκέψη ή επιθυμία, συχνά  "Αυτή απομακρύνεται . Είπε επίσης: «Από τη στιγμή που θα διακόψατε τη σκέψη, και δεν  μιλάτε μαζί της, έτσι θα μισήσατε [μια αμαρτωλή σκέψη]». 

Ο πατέρας είπε εικαστικά: "Αν το ζώο τεθεί σε κουτί και δεν επιτρέπεται να φάει και να πιει, θα πεθάνει αναγκαστικά. Έτσι είναι σκέψεις και οι αναμνήσεις. Αν δεν τους δώσετε φαγητό (μνήμη), θα πεθάνουν. " Σε μία από τις επιστολές του, ο Πρεσβύτερος αποκάλυψε την ουσία της διδασκαλίας του για τον αγώνα με τις σκέψεις: 

«Φυσικά, από τις σκέψεις κανείς δεν είναι ελεύθερος και φέρνουν στον καθένα σε κάτι κακό, αλλά από εμάς εξαρτάται απόλυτα να μην συμφωνούμε μαζί τους και όχι να αρχίσουν συνομιλία, και στη συνέχεια θα αρχίσουν σταδιακά να απομακρυνθούν από το άτομο. Αλλά εδώ χρειαζόμαστε έναν αγώνα, μετά τον οποίο υπάρχει μια μόνιμη, ευτυχισμένη παραμονή της ψυχής στον Θεό ". Ο πατέρας γράφει: «Το κατόρθωμα της αποκοπής των σκέψεων είναι για όλους τους Χριστιανούς, χωρίς εξαίρεση και αδιάλειπτα». 

"Είναι σημαντικό στη ζωή να μαθαίνετε από τις περιστάσεις. Μια αράχνη από ένα λουλούδι παίρνει δηλητήριο, και μια μέλισσα - μέλι. Εδώ, για παράδειγμα, πηγαίνετε, ακούτε μουσική, τραγούδια και αμέσως αλλάζετε τη σκέψη: "Και πώς οι άγγελοι τραγουδούν στον ουρανό;" Μην αφήνετε σκέψεις αμαρτωλές. Απλά μεταβείτε σε κάτι άλλο. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, για το θάνατο, για την Τελευταία Απόφαση. "

 Ένας άλλος πατέρας με συμβούλεψε να στρέψω το μυαλό μου στην εργασία. 

Αυτή είναι η απόδειξη του πόσο επικίνδυνο είναι να δεχτούμε  αμαρτωλές σκέψεις. Ένα άτομο είπε στον ιερέα για τις σκέψεις που είχε το καλοκαίρι, όταν δεν μπορούσε να δει τον γέροντα . Ο πατέρας είπε: "Ναι, είναι κακή δουλειά, γίνετε μια πράξη, μια μεγάλη αμαρτία. Δεν έχω αμαρτήσει από το σώμα, αλλά με την ψυχή μου, τώρα χρειάζονται χρόνια για να καθαρίσει αυτή η βρωμιά, ώστε η ψυχή μου να μπορεί να οδηγήσει στην προηγούμενη κατάστασή της ». 

Εδώ είναι ένα παράδειγμα πώς ο ιερέας δίδαξε να αγωνιζόμαστε στις κακές σκέψεις. Η γυναίκα λέει: "Πατέρα, ο σύζυγός μου είναι δυσάρεστος για μένα." Ο πατέρας απαντά: "Ο εχθρός δεν είναι ανόητος, ξέρει πώς να δράσει, χρειάζεται μόνο να σκίσει το μυστήριο και να το πετάξει. Αν μπορούσατε να δείτε ποιος ψιθυρίζει όλα αυτά, τα μάτια μας είναι κλειστά μόνο για τις αμαρτίες μας. Όταν παντρευτήκατε, δεν ήταν. Με  τις σκέψεις πρέπει να πολεμήσετε. Όταν μια κατάσταση γίνει ανυπόφορη , πείτε στον εαυτό σας: «Ο πατέρας δεν μου το είπε αυτό». Όταν ο εχθρός αρχίζει να ψιθυρίζει ότι ο σύζυγός της είναι κακός, δυσάρεστος, - να απαντήσει: «Όχι, είναι καλός» - και όλα θα εξαφανιστούν αμέσως και είναι πολύ καλό ... " 

  Ο πατήρ είπε επίσης "Και ένα μικρό πράγμα μπορεί να καταστρέψει ένα άτομο αν το αντιμετωπίζει με εθισμό." Ο πατέρας έδωσε εντολή να πολεμούμε τις σκέψεις με προσευχή. Είπε: «Πρέπει να εξοντώσουμε τις σκέψεις του εχθρού, να τις αντικαταστήσουμε με προσευχή». Κάποιοι του είπαν  ότι «κακές σκέψεις ή περιττές μνήμες» «ανεβαίνουν» στο κεφάλι μου, διαβάζοντας μια προσευχή: «Ευλογημένη Παναγία Μητέρα του Θεού ...» Και είπε: «Αν είσαι απασχολημένος και η προσευχή είναι απασχολημένη, ο εχθρός δεν θα έρθει». 

Ο πατέρας διδάσκει ότι η μετάνοια είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των αμαρτωλών σκέψεων.

 Εδώ είναι μία από τις συνομιλίες του με τον πνευματικό γιο: «Λοιπόν,  έχετε φτάσει εκεί;» - «Είναι δύσκολο για την καρδιά μου, , να βασανίζεται απο τις αμαρτίες μου». - " Έχεις αμαρτήσει;" - "Δεν ξέρω, πιθανώς, με σκέψη". "Οι σκέψεις είναι σαν τα πράγματα." - "Άδειες στην ψυχή". - "Ελευθερία, είναι πάντα από τη σκέψη, όταν δέχεσαι μια κακή ιδέα." Δεν προσεύχεσαι, δεν παλεύεις ». - "Πώς να ζεσταθείτε;" - "Καταπολέμηση. Αμέσως ελέγξτε:  σε τι αμάρτησα, τι πήγε στραβά  για την ψυχή. Πηγαίνετε  προχωρήστε. πηγαίνετε. 

" Ένας άλλος είπε ότι ο πατήρ   Ιωάννης μπορούσε να χτυπήσει με ένα δάχτυλο στο κεφάλι ενός άνδρα, ή όταν ευλογούσε, χτυπούσε ελαφρά στο κεφάλι - και όλες οι βασανισμένες κακές σκέψεις εξαφανίστηκαν. Πολλοί ρώτησαν: "Πατέρα, χτυπήστε", αλλά ο γέροντας δεν του άρεσε όταν του το ελεγαν. 

Τα πνευματικά παιδιά του Πατέρα Ιωάννη θυμούνται ξεκάθαρα πώς αυτός, ανυψώνοντας το δάχτυλό του με τη σειρά του στα μάτια, στο αυτί και στο στόμα, μίλησε με βαριά, ειλικρινά λόγια: «Μάτια, αυτιά, γλώσσα», δηλαδή «προστατέψτε τα μάτια, τα αυτιά, τη γλώσσα». 

Φάνηκε ότι ο ιερέας είχε επιβάλει κάποιου είδους χαλινάρι στις αισθήσεις. Δίνοντας τέτοια εντολή, ο πατέρας έδωσε στο πρόσωπο μια κατάσταση εσωτερικής συγκέντρωσης, τον έλεγχο του εαυτού του. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε για αρκετό καιρό μετά τη συνομιλία με τον γέροντα. Τότε ένας άνθρωπος, έχοντας ήδη  βιώσει, πως  έπρεπε να εκπαιδεύσει τον εαυτό του στο έργο του και την προσευχή του με την εσωτερική κατανόηση, χωρίς την οποία η πνευματική ζωή είναι αδύνατη. 

Ο πατέρας ανέφερε τα λόγια του Αντωνίου του Μεγάλου σχετικά με τη γλώσσα: "Ο ανθρωπος να  προσέξει. Πάρτε τη δύναμη πάνω από τη γλώσσα σας και μην πολλαπλασιάσετε τα λόγια για να μην πολλαπλασιάσετε τις αμαρτίες". Δήλωνε  στα παιδιά του: "Πρέπει να σιωπήσουμε. Ο σιωπηλός  άνθρωπος λέει πολλά. Εάν δεν μιλάτε πολύ, τα λόγια σας θα ακουστούν. Ότι  σας  λένε οι πρεσβύτεροι, ακούστε τα πάντα, μην διακόπτετε, και να απαντάτε ευγενικά. ". Η πνευματική κόρη παραπονέθηκε για τον εαυτό της: «Μιλάω πολύ στην εργασία, και η ψυχή μου πονάει». Ο πατέρας απάντησε σιωπηλά: "Πρέπει να προσεύχεσθε ". Οι μνήμες, σύμφωνα με τον ιερέα, μπορούν επίσης να βλάψουν την ψυχή. 

Σχετικά με τα όνειρα ο γέροντας είπε: "Σηκώθηκες  Ξέχασε το -." "Από την πλευρά μας, χρειαζόμαστε συνεχή παρακολούθηση των ενεργειών, των ενεργειών και των σκέψεών μας. Αυτός ο προσεκτικός άνθρωπος ο Θεός ποτέ δεν θα τον αφήσει να φύγει μακριά  και, επιπλέον, θα τον βοηθήσει πάντα να ξεπεράσει κάθε είδους πειρασμούς ». 

Η ζωή μας δίνεται μια φορά, μπορείτε να κάνετε τόσους πολλούς εχθρούς που θα ντρέπεστε να περπατήσετε γύρω από τη γη, και μπορείτε να κάνετε τόσους πολλούς φίλους που θα υπάρχει πάντα βοήθεια. Προσέξτε! "Είπε αυστηρά:" Τρέξτε σαν  την φωτιά, γιατί στο τέλος όλα είναι περιττά. " 

Με μεγάλη προσοχή δίδαξε ο  πατέρας Ιωάννης  να διαβάζουμε  βιβλία. Ο αρχάριος στην πνευματική ζωή είπε: "Πρέπει να διαβάζει προσεκτικά. Ελέγχεται τι διαβάζετε: "Ζωές των Αγίων", "Ζωές των ασκητών της ευσέβειας",  γέροντες  της Οπτινα.»


Η ομιλία του γέροντα  πλούτιζε με πνευματική δύναμη και εκφραστικότητα: «Αυτός που δεν μετανοεί είναι νεκρός». "Το μυαλό του μετανοημένου σκέφτεται διαφορετικά". "Έχουμε μια πέτρινη καρδιά όπου ο καρπός δεν μεγαλώνει". "Η Θεός δημιούργησε μια φωλιά στην ψυχή μας". «Καταδικάζοντας τον πλησίον σου, ενοχλείς τον Θεό». "Αυτό που η ψυχή εντυπώθηκε  κατά τη διάρκεια της ζωής, έτσι η ψυχή θα εμφανιστεί στο Δικαστήριο του Χριστού." «Αυτός που δεν ακούει την εκκλησία δεν είναι ο Χριστιανός ». "Ένα ανήθικο πρόσωπο είναι δούλος ενός κακού πνεύματος." 

Σύμφωνα με το βιβλίο «Ο ευλογημένος γέροντας», Μόσχα, 2006.


Δεν υπάρχουν σχόλια: