Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Θυμάμαι το γέροντα Παΐσιο, που ερχόντουσαν κάποιοι άνθρωποι και του έλεγαν:

Θυμάμαι το γέροντα Παΐσιο, που ερχόντουσαν κάποιοι άνθρωποι και του έλεγαν: 
"Γέροντα, ποιο είναι το θέλημα του Θεού να κάνω στη ζωή μου; Να γίνω μοναχός ή να παντρευτώ; ή "Να πάω στην τάδε σχολή ή στην τάδε σχολή;" Και τους έλεγε: 
"Βρε, άφησε το θέλημα του Θεού τώρα.. 
Τι είσαι; Ο Μωυσής είσαι για να μάθεις το θέλημα του Θεού! εσύ τι θέλεις, γιε μου;" 
-"Ε, μα ξέρω;" 
-"Ε, βρε, αφού εσύ δεν ξέρεις εκείνα που θέλεις, το θέλημα του Θεού σε μάρανε; 
Αφού το δικό σου θέλημα και δεν το ξέρεις, δεν ξέρεις εκείνα που θέλεις, τι ψάχνεις το θέλημα του Θεού τώρα; Ε, τι θα σου πει και ο Θεός; Αφού ό,τι και να σου πει πάλι δεν θα ξέρεις τι να κάνεις. Εύρε, γιε μου, εσύ τι θέλεις, τι θέλεις να κάνεις."  
Και τους έλεγε: 
"Θέλεις να γίνεις ταξιτζής; Πήγαινε γίνε ταξιτζής αλλά γίνε ένας άγιος ταξιτζής! 
Θες να γίνεις βοσκός; Να πας να γίνεις βοσκός. Αλλά να γίνεις ένας άγιος βοσκός! Θες να γίνεις αστυνομικός; Γίνε αστυνομικός, γίνε άγιος αστυνομικός! Γίνε ό,τι θέλεις φτάνει να αγιάσεις το επάγγελμά σου!"
Αυτό ήταν η συμβουλή του γέροντα. 

Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί σήμερα οι πιο πολλοί άνθρωποι κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν. 
Γι'αυτό και κουράζονται στις δουλειές τους. Και νευριάζουν και τους φταίνε τα ρούχα τους και καρτερούν να'ρθει η μέρα να κλείσει η δουλειά τους και να πάνε σπίτι τους. 

Εγώ να σας πω, θυμάμαι, όταν χειροτονήθηκα δεν πέρναγε εκείνη η νύχτα... Καρτερούσα να ξημερώσει να πάω να κάνω λειτουργία! Έλεγα: "Πότε θα περάσει η νύχτα, πως θα αντέξω τόσες ώρες να περάσει η νύχτα να πάω να κάνω λειτουργία;" 
Φανταστήκατε να έλεγα: "Παναγία μου....λειτουργία αύριο... Χριστέ μου... πάλι λειτουργία;; λειτουργίες, λειτουργίες, πόσες φορές πια;; τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια πράγματα..."
Ποιος έχει αυτήν την διάθεση σήμερα να πει: "Πότε θα περάσει η νύχτα να ξυπνήσω να πάω στη δουλειά μου;" 
Ελάχιστοι! Γι'αυτό και είμαστε κατακουρασμένοι. Διότι δεν μας μαθαίνουν να κάνουμε εκείνο που αγαπούμε. Ή τουλάχιστον αφού δεν μας έβαλαν απ'την αρχή να κάνουμε εκείνο που αγαπούμε, ας αγαπήσουμε αυτό που κάνουμε!
Έλεγε ο γέροντας Παΐσιος: "Εύρε τρόπο να αγαπήσεις αυτό που κάνεις! Αφού δεν έκανες αυτό που αγαπούσες, αγάπησε αυτό που κάνεις!
Εύρε έναν τρόπο!"

π.Αθανάσιος Λεμεσού 

Δεν υπάρχουν σχόλια: