Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΠΟΡΕΙΕΣ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΑ ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΟι προτροπές πολλών φίλων και γνωστών μου οι οποίοι γνωρίζουν τον βίο και πολιτεία μου στην Ελβετία με οδήγησαν στην απόφαση να καταγράψω τις εμπειρίες της μακράς διακονίας μου στην περιοχή της γερμανόφωνης Ελβετίας, με μοναδικό σκοπό να μείνει κάτι γραπτό για τις επόμενες γενεές εις τρόπον ώστε να γνωρίσουν πώς ξεκίνησε και πώς έφθασε η εκκλησία μας στη σημερινή μορφή της.

Στην Ελβετία, και γενικώς στην Ευρώπη, η Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκίνησε από μηδενική βάση. Σήμερα σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης υπάρχουν και λειτουργούν περικαλλείς ιεροί ναοί, που στεγάζουν και θερμαίνουν χιλιάδες ψυχές και στέκονται μάρτυρες της αγίας ορθοδόξου πίστης μας. Όλοι αυτοί οι ναοί είναι καρπός αγώνων και μεγάλων θυσιών τόσο των πνευματικών Πατέρων όσο και του πιστού λαού του Θεού, που αντάμα συνεργάστηκαν και κατάφεραν να φθάσουν στο σημείο, όχι μόνο να υπάρχουν, αλλά και να συνυπάρχουν με τις τοπικές ετερόδοξες χριστιανικές εκκλησίες.

Είναι γνωστό ότι χριστιανική εκκλησία δεν είναι το κτίσμα αλλά ο λαός του Θεού. Αυτός ο λαός στην πόλη και περιοχή της Ζυρίχης σαράντα ολόκληρα χρόνια ήταν άστεγος και ζητιάνος, που παρακαλούσε εδώ και εκεί να του δοθεί ένα χώρος για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία και τα ιερά μυστήρια. Κάποτε έπρεπε να αποκτήσει τον δικό του χώρο. Για να γίνει όμως αυτό το κατόρθωμα, χρειάστηκε χρόνος, χρήματα και πολλές θυσίες από πολλούς. Καθήκον και υποχρέωση ήταν του ιερέα, ο οποίος θα έπρεπε να πλησιάσει και να εμπνεύσει πολλούς ευσεβείς χριστιανούς, να σταθούν δίπλα του και όλοι μαζί να πραγματώσουν τον μεγάλο αυτό σκοπό.

Σε αυτό το βιβλίο θα καταγραφούν όλες οι προσπάθειες, οι δυσκολίες, οι ταπεινώσεις, οι απογοητεύσεις, αλλά και οι χαρές που ζήσαμε αρκετοί πολύτιμοι συνεργάτες μέχρι που καταφέραμε να οργανώσουμε μια άριστα οργανωμένη ενορία, η οποία αποτελεί τιμή μεγάλη για τους ομογενείς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: