Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Ο ΚΕΦΑΛΛΟΝΊΤΗΣ ΩΚΕΑΝΟΠΟΡΟΣ ΙΩΆΝΝΗΣ ΦΩΚΆΣ ( 1536 - 1601 ) ΠΟΥ ΕΞΕΡΕΎΝΗΣΕ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΉ ΑΜΕΡΙΚΉ .Ο Ιωάννης Φωκάς ( Juan de Fuca ) πιστεύεται ότι καταγοταν από την μεγάλη οικογένεια των Φωκάδων τού Βυζαντίου . Ένας κλάδος των Φωκάδων υπό τον Εμμανουήλ Φωκά μετανάστευσε στην Κεφαλλονιά όταν οι Οθωμανοί κατέκλυσαν την Βυζαντινή αυτοκρατορία . Η σφραγίδα του θαλασσοπόρου που έβαζε στην αλληλογραφία του  έφερε το οικόσημο του, με τον δικέφαλο Βυζαντινο  αετό σε ένδειξη τής καταγωγής του .
Η αγάπη του για τη θάλασσα τον έκανε να εγκαταλείψει το νησί του πολύ νέος και να ταξιδέψει σε ιστιοφόρα καράβια σαν πλήρωμα .
Σχολείο του ο Ατλαντικός , πολύ γρήγορα έγινε γνωστός στους ναυτικούς κύκλους , ώστε ο βασιλιάς της Ισπανίας  Φίλιππος ο ΙΙ  τον έκανε πιλότο , αξίωμα που κράτησε 40 χρόνια . Με την ιδιότητα αυτή ο Φωκάς θησαυρησε ταξιδεύοντας με το δικό του καράβι πλέον το "  Santa  Anna " . Όμως είχε την ατυχία κοντά στο ακρωτήρι San Luca  στην Καλιφόρνια να τον ληστέψει ο Άγγλος πλοίαρχος Κάβεντις , και να του πάρει όλα του τα χρήματα .
Εκείνη την εποχή οι Θαλασσοπόροι αγωνίζονταν να βρουν το Βορειοδυτικό πέρασμα από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό , μια και οι Ισπανοί εξερευνητές Μπαλμπόα και Κορτέζ δεν το βρήκαν στην κεντρική Αμερική .
Ο Φωκάς , ριψοκίνδυνος , εξυπνος , και αποφασιστικός , μετά απο εντολή του αντιβασιλέα του Μεξικού , ανέλαβε να εξερευνήσει την Βορειοδυτική Αμερική και την εξεύρεση περάσματος .
Το ταξίδι έγινε σε άγνωστες θάλασσες , όπου ο Φωκάς βρήκε ένα πέρασμα πού όμως αποδείχθηκε αργότερα χώριζε το μεγάλο νησί Βανκούβερ , με την παραλία της ΒΔ Αμερικής . Προχώρησε στη θάλασσα αυτή που έμοιαζε με κανάλι και έπλευσε με θάρρος για 20 ημέρες . Το ταξίδι ήταν δύσκολο και επικίνδυνο διότι η θάλασσα ήταν γεμάτη μικρά νησιά , βράχους καί σκοπέλους. Εκεί βγαίνοντας στην ξηρά είδε μια γόνιμη γη και το σπουδαιότερο , ο ποταμός Φρέιζερ είχε χρυσάφι και αργυρο . Συνάντησε όμως κάτι άγριους Ινδιάνους που ήταν ανθρωποφάγοι , ενώ σε άλλες περιοχές οι ιθαγενείς ήταν πολύ φιλικοί . Στο τέλος του 1592 επέστρεψε από τον ίδιο δρόμο στο Ακαπούλκο νομίζοντας ότι είχε βρει το πέρασμα όμως ο βασιλιάς δεν του έδωσε την αμοιβή που είχε υποσχεθεί και απογοητευμένος και καυρασμενος επέστρεψε στην πατρίδα του . Όταν αργότερα οι Άγγλοι του ζήτησαν να εξερευνήσει το πέρασμα Ανιαν δεν τον πρόλαβαν , είχε πεθάνει .
Ο Φωκάς ωστόσο , μπορεί να μην βρήκε το πέρασμα στον Ειρηνικό Ωκεανό που άλλωστε δεν υπήρχε σε κείνο το σημείο αλλά πολύ βορειότερα , αλλά ανεκάλυψε και χαρτογράφησε την κλειστή θάλασσα , το πέρασμα του Βανκούβερ , και δικαιώθηκε μετά θάνατον διότι το 1725 η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών έδωσε το όνομα του στο στενό  " Fuca Strait " για να τιμήσει τον ακούραστο Έλληνα Ωκεανοπορο και εξερευνητή .
Οι πληροφορίες του Φωκά για ύπαρξη χρυσού επαληθεύτηκαν το 1858 όταν όλοι αγωνίζονταν  με πάθος να βρουν χρυσάφι . Άλλος άξιος Κεφαλλονίτης Θαλασσοπόρος ήταν ο Κ. Γεράκης ( 1647 - 1688 ) που ενώ ξεκίνησε από απλός μούτσος έφθασε να γίνει Πρωθυπουργός του Σιάμ .

Γραμματόσημο με τον διάσημο Έλληνα Θαλασσοπόρο .

Δεν υπάρχουν σχόλια: