Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΉ ΤΗΣ ΊΔΙΑΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΈΡΟΝΤΑ ΠΑΪ́ΣΙΟ ΜΙΛΆΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΊΑ Μοναχή Αικατερίνα

 

ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΉ ΤΗΣ ΊΔΙΑΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΈΡΟΝΤΑ ΠΑΪ́ΣΙΟ ΜΙΛΆΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΊΑ

Μοναχή Αικατερίνα


 


Μοναχή Αικατερίνα    

Γνωρίζετε τον Γέροντα Παΐσιο τον Αθωνίτη ; 


Είμαστε στην ίδια ηλικία! Είμαι ακόμη λίγο μεγαλύτερη: γεννήθηκε το καλοκαίρι [25 Ιουλίου 1924.—Μετάφ.], ενώ εγώ γεννήθηκα στις αρχές του χρόνου—τον Φεβρουάριο». Πράγματι η μοναχή Αικατερίνη και ο Άγιος Παΐσιος γεννήθηκαν το ίδιο έτος, το 1924. Τώρα είναι ενενήντα έξι, αλλά αν μετρήσουμε την ηλικία της από τον μοναχικό της τόνο (το 2019), είναι μόλις ενός έτους . Η μοναχή είναι γεμάτη πνευματική ζωντάνια, χαρά και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και είναι έτοιμη να πει σε όλους τι είναι ευτυχία .

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι. Όλα στον κόσμο γίνονται για αυτόν τον σκοπό. Ακόμη και πόλεμοι και επαναστάσεις γίνονται επειδή οι άνθρωποι αγωνίζονται για την ευτυχία. Όμως, κάποια επανάσταση έκανε ποτέ κανέναν ευτυχισμένο; Όχι. Τότε τι; Ίσως η ευτυχία να μην υπάρχει; Όχι, υπάρχει.

"Τι είναι η ευτυχία? Ξέρω τι είναι. Είχα πολλή ευτυχία σε όλη μου τη ζωή. Ξέρετε, γεννήθηκα πριν από πολύ καιρό - το 1924, ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Λένιν», είπε η Μοναχή Αικατερίνα.

Η ιστορία της ζωής της είναι απλή και εκπληκτική ταυτόχρονα, όπως και η ιστορία κάθε ψυχής που έχει βρει τον Θεό μετά από πολλά χρόνια χωρίς Αυτόν.

Ολα συμβαίνουν για κάποιο λόγο

Παρά την ηλικία της, η Μοναχή Αικατερίνα έχει πολύ ξεκάθαρες και λεπτομερείς αναμνήσεις από τη μακρινή δεκαετία του 1920, την οικογένειά της και τα παιδικά της χρόνια. Ο πατέρας της καταγόταν από οικογένεια ραφτών και η μητέρα της φρόντιζε το νοικοκυριό. Το 1923 οι γονείς της μετακόμισαν στο Εκατερίνμπουργκ.

«Εκεί γεννήθηκα: στο Εκατερίνμπουργκ και όχι στο Σβερντλόφσκ», η μοναχή Αικατερίνα έδειξε το πιστοποιητικό γέννησής της ξεθωριασμένο από τον καιρό με τη μόλις ευανάγνωστη, αν και ευδιάκριτη, λέξη «Ekaterinburg».


 


Με μια αδερφή στα παιδικά της χρόνια.Αλλά η νεογέννητη Γκαλίνα (το κοσμικό όνομα της Μοναχής Αικατερίνας) δεν προοριζόταν να ζήσει πολύ στο Εκατερίνμπουργκ. Όταν ήταν αρκετών μηνών, οι αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη. Προτάθηκαν πολύ διαφορετικά ονόματα, μεταξύ των οποίων το Krasnouralsk, το Krasny Ural και ακόμη και το Revancheburg (υπαινιγμός για την εκτέλεση της βασιλικής οικογένειας εκεί). Τελικά, τον Νοέμβριο του 1924, το Εκατερίνμπουργκ μετονομάστηκε επίσημα σε Σβερντλόφσκ. Έτσι η πόλη έχασε όχι μόνο το αρχικό της όνομα αλλά και σχεδόν όλες τις εκκλησίες της. Τη δεκαετία του 1920 η μονή Novo-Tikhvin, η Εκκλησία της Ανάληψης και η εκκλησία «Maly Zlatoust» («Μικρός Χρυσόστομος») έκλεισαν. Μόνο το 1930 οι Καθεδρικοί Ναοί των Θεοφανίων και της Αγίας Αικατερίνης, μαζί με την εκκλησία «Μπολσόι Ζλάτουστ» («Μεγάλος Χρυσόστομος») κατεδαφίστηκαν και οι Εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και της Κοιμήσεως έκλεισαν. Οι νέες αρχές προσπάθησαν να διαγράψουν τη μνήμη του Θεού από τη συνείδηση ​​του σοβιετικού λαού.

«Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι δεν μιλούσαν καθόλου για την πίστη», θυμάται η μητέρα Αικατερίνα. «Όταν όμως μια μέρα περπατούσαμε με τη μαμά μου (το θυμάμαι κιόλας αυτό το σημείο!), ξαφνικά είπε: «Ω Θεοτόκε και Παρθένε, να χαίρεσαι!». και μετά, «Πάτερ ημών που είσαι στους Ουρανούς…». και σώπασε χωρίς να πει τίποτα άλλο…. Πέρασαν τόσα χρόνια, αλλά ακόμα το θυμάμαι! Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό δεν ειπώθηκε τυχαία, ότι ο Κύριος άναψε μια σπίθα τότε στην καρδιά μου».

Ένα μακρύ ταξίδι προς την ευτυχία

Και μετά είχε τη ζωή μιας τυπικής σοβιετικής νεαρής γυναίκας. Η Galina αποφοίτησε από το σχολείο, στη συνέχεια ολοκλήρωσε μαθήματα αγγλικών και έπιασε δουλειά ως δασκάλα στο Construction College. Εκεί γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο Ιγκόρ Ντούντιν ήταν μαθητής της. Αν και είχαν έξι χρόνια διαφορά, ερωτεύτηκε αμέσως τη δασκάλα του. Δίστασε όμως να της κάνει πρόταση γάμου ή να αποκαλύψει τα συναισθήματά του για πολλή ώρα. Πρώτα αποφάσισε να πάρει κάποια καλή εκπαίδευση και μετά από ένα τεχνικό κολέγιο πήγε στο Λένινγκραντ για να σπουδάσει στη σχολή πυροβολικού. Παλαιότερα ήταν η στρατιωτική ακαδημία «Page Corps» και στη δεκαετία του 1940 κάποιοι δάσκαλοι που είχαν διδάξει υπό τον Τσάρο εργάζονταν ακόμα εκεί.

Ο Igor Dudin αποφοίτησε από το κολέγιο ως πραγματικός Ρώσος αξιωματικός: ευγενής και με εκλεπτυσμένους τρόπους. Ονειρευόταν να επιστρέψει στο Sverdlovsk και να παντρευτεί την Galina στην εκκλησία. Μια μέρα είδε ένα ζευγάρι κατά τη διάρκεια του μυστηρίου του γάμου σε μια εκκλησία του Λένινγκραντ και χάθηκε από τον θαυμασμό τους… Ο Ιγκόρ από παιδί πήγαινε στην εκκλησία. η γιαγιά του τον είχε διδάξει ότι μπαίνοντας στην εκκλησία έπρεπε να κάνει το σημείο του σταυρού και να προσκυνήσει τις εικόνες.

Επιστρέφοντας στο Σβερντλόφσκ, ο Ιγκόρ έκανε τελικά πρόταση γάμου στη Γκαλίνα και εκείνη είπε ναι. Μαζί είχαν δύο κόρες.

«Όλα ήταν καλά στη ζωή μου. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν σκαμπανεβάσματα στη ζωή μας, αλλά υπήρχαν πολλά πολύ καλά και χαρούμενα πράγματα. Ο Κύριος με καθοδήγησε όλη μου τη ζωή», είπε η Μοναχή Αικατερίνα. «Φυσικά, τότε δεν κατάλαβα ότι με καθοδηγούσε. Απλώς κολύμπησα με την παλίρροια. Μου άρεσαν τα πάντα και ένιωθα καλά παντού… Και επιζήσαμε από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Αν και ήταν μια δύσκολη και τρομερή στιγμή, οι αναμνήσεις μου από αυτήν είναι λαμπερές. Δουλέψαμε πολύ, αλλά αυτό μας έφερε χαρά».

Η οικογένεια και οι φίλοι της Γκαλίνα δεν τη θυμούνται να έχει καβγαδίσει με κανέναν έστω και μία φορά. Πάντα αγαπούσε τους πάντες και ζούσε σε ειρήνη και αρμονία με όλους τους ανθρώπους γύρω της. Είχε τα πάντα: έναν στοργικό σύζυγο, ωραία παιδιά και μια δουλειά που αγαπούσε. Τι άλλο μπορεί να χρειαστεί; Αλλά αποδείχθηκε ότι η υπέρτατη ευτυχία της δεν είχε έρθει ακόμη.


 


    

«Πάντα διαβάζω πολύ. Ήξερα όλους τους κλασικούς στη λογοτεχνία και σε άλλα είδη. Όπως πολλοί άλλοι Σοβιετικοί άνθρωποι, μου άρεσε η φαντασία», είπε χαμογελώντας η Μοναχή Αικατερίνα.

Λέγεται ότι ο Θεός αναζητά το δρόμο για την καρδιά κάθε ανθρώπου. Μερικές φορές συμβαίνει μέσα από βιβλία και μουσική. αυτό ακριβώς συνέβη και στη Γκαλίνα. Πάντα θαύμαζε την αρμονία των λέξεων στα βιβλία και την αρμονία των ήχων στις αγαπημένες της μελωδίες. Μερικές φορές, όταν άκουγε μια όμορφη μελωδία στο ραδιόφωνο, φώναζε τις κόρες της:

«Άκου, τι όμορφο! Είναι η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν!».

Οι Ντούντιν είχαν μια πλούσια οικιακή βιβλιοθήκη. Οι καιροί άλλαξαν επίσης: τις πεινασμένες δεκαετίες του 1940 και του 1950 ακολούθησαν οι σταθερότερες δεκαετίες του 1960 και του 1970, τις οποίες ακολούθησαν η περεστρόικα και η δημοκρατία…

Εκείνη την εποχή εμφανίστηκαν βιβλία και περιοδικά για την πίστη. Η Γκαλίνα συνέχισε να διαβάζει πολύ και μέσα από αυτό το χόμπι της αποκαλύφθηκε μια μέρα ο Θεός.

«Μια φορά διάβαζα κάτι για την πίστη, αν και δεν θυμάμαι τι ακριβώς ήταν», είπε η Μοναχή Αικατερίνα. «Και ξαφνικά κατάλαβα ότι υπάρχει Θεός ! [κλαίει]. Και είπα στους δικούς μου: «Κορίτσια τρέξτε και βαφτιστείτε γρήγορα!»

Από τότε η οικογένειά τους άρχισε να πηγαίνει στην εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι που μόλις είχε επιστραφεί στους πιστούς (και σύντομα έγινε η κύρια εκκλησία του αναβιωμένου μοναστηριού Novo-Tikhvin). Μια εντελώς νέα ζωή ξεκίνησε για τη Γκαλίνα.

«Τότε ήμουν ακόμα αρκετά νέα. Ήμουν μόλις εβδομήντα».

« Τι εύκολο είναι να ζεις μαζί σου, Κύριε!»

Τα χρόνια πέρασαν. Και οι δύο κόρες της Γκαλίνας έγιναν μοναχές. Ο σύζυγός της Ιγκόρ ήταν πολύ άρρωστος τα τελευταία χρόνια της ζωής του και το 2008 κοιμήθηκε ειρηνικά στην αγκαλιά του πνευματικού του πατέρα. Και η Γκαλίνα έμεινε… Όχι, όχι μόνη — με τον Θεό.

Δεν έχει χάσει ποτέ καμία λειτουργία της εκκλησίας. Τις Κυριακές και τις ημέρες των εορτών μπορεί πάντα να τη βρει κανείς στην εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στο Μοναστήρι του Novo-Tikhvin, στο ίδιο μέρος δίπλα στη νότια πλευρά-παρεκκλήσι. Η συνομιλία της με τον Θεό κρατάει περίπου τριάντα χρόνια τώρα…

«Έχω ταξιδέψει στην εκκλησία με ταξί εδώ και πέντε χρόνια. Όλοι οι οδηγοί με ξέρουν. Όταν φτάνουν να με πάρουν, με ρωτούν ποια γιορτή γιορτάζεται εκείνη την ημέρα. Και ενώ οδηγούμε τους λέω για τη γιορτή και τους εκπαιδεύω», είπε η μητέρα Αικατερίνα.

Επιτέλους ήρθε η ώρα της .Μόλις άρχισε να σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο, μια από τις κόρες της την κάλεσε από το μοναστήρι και τη ρώτησε αν ήθελε να γίνει μοναχή.

«Πρώτα μου πρότειναν το όνομα Όλγα. Αλλά απάντησα, «Μπορώ να πάρω το όνομα Αικατερίνα; Γεννήθηκα στο Εκατερίνμπουργκ και μου απονεμήθηκε το μετάλλιο της Αγίας Αικατερίνης».


 


    

Μια ταινία αυτής της εκδήλωσης, στην οποία ο Μητροπολίτης Αικατερινούπολης και Βερχοτούριε Κύριλλος απονέμει στην ενενήντα τετράχρονη Γκαλίνα Λεονίντοβνα το μετάλλιο της Αγίας Αικατερίνης, εξακολουθεί να υπάρχει. Η γυναίκα τιμούσε την Αγία Αικατερίνη ακόμη και πριν από αυτό το γεγονός, αλλά πήρε το μετάλλιο ως ένδειξη ότι αυτός ο άγιος ήταν η ουράνια προστάτιδα της. Γι' αυτό ζήτησε να ονομαστεί Αικατερίνα στον μοναχισμό. Τώρα είναι η γηραιότερη μοναχή του μοναστηριού Novo-Tikhvin.

Όταν ρωτήθηκε αν νιώθει ποτέ λυπημένη ή μόνη, απαντά:

"Για τι πράγμα μιλάς? Έχω τόσα πολλά πράγματα να κάνω: να προσευχηθώ, να διαβάσω το Ευαγγέλιο και να τραγουδήσω τον Ακάθιστο ύμνο. Και πώς μπορώ να είμαι μόνος αν είμαι με τον Θεό; Και ο Θεός είναι χαρά!».

Η μοναχή Αικατερίνα λέει πράγματα που η ψυχή της ξέρει από πείρα. Ακόμη και πριν από τη γέννησή της, κάποτε κάλεσε την κόρη της (που ζει σε μοναστήρι) και της ζήτησε να της κάνει μια όμορφη επιγραφή: «Είναι τόσο εύκολο να ζεις μαζί σου, Κύριε». Αυτά τα λόγια έγιναν η έκφραση της εσωτερικής της κατάστασης. Δεν είναι καταπληκτικό; Μια γυναίκα ενενήντα έξι ετών, αν και ηλικιωμένη, μοναχική και αδύναμη, είναι γεμάτη από τη χαρά που δεν μπορούν να βρουν οι νέοι στην ψυχή τους.


 


Με την κόρη της, μοναχή    

Η Μοναχή Αικατερίνα βάδισε προς την ευτυχία όλη της τη ζωή. Αν και δεν ήξερε τίποτα για τον Θεό για πολλά χρόνια, δεχόταν ό,τι της έστελνε με ευγνωμοσύνη. Χαιρόταν για τα πάντα—τη φύση, την ομορφιά, την οικογένεια και τους φίλους της και κάθε είδους δουλειά. Στα δύσκολα δεν απελπιζόταν και δεν κατηγόρησε κανέναν, αλλά έδινε αγάπη σε όλους. Η ψυχή της προετοιμάστηκε για τη στιγμή που θα γνώριζε τον Θεό με αυτόν τον τρόπο.

«Ο Κύριος μου έδωσε πολλά. Είχα πολλή χαρά στη ζωή μου. Έζησα ακόμη και για να δω τέτοια ευτυχία όταν βρήκα τον Κύριο, και μάλιστα μου έδωσε την εγγύηση του μοναστηριού. Η ευτυχία βρίσκεται στον Θεό και στο να ζεις για Αυτόν».

«Μεγάλος είσαι, Κύριε… Μεγάλη είναι η δύναμή Σου, και η σοφία Σου άπειρη. Και θα σε επαινούσε ο άνθρωπος. Άνθρωπος, αλλά ένα μόριο της δημιουργίας Σου… Μας ξυπνάς για να χαρούμε στον έπαινο Σου. γιατί μας έκανες για τον εαυτό σου, και η καρδιά μας είναι ανήσυχη μέχρι να αναπαυθεί σε Σένα 1 ». (Μακαριστός Αυγουστίνος του Ιπποπόταμου)

Μοναχή ΑικατερίναΠροετοιμάστηκε από την αδελφότητα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι Μονή Novo-TikhvinΜετάφραση Ντμίτρι Λάπα

Pravoslavie.ru

25/6/2020


Δεν υπάρχουν σχόλια: