Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Υπάρχει Ακόμα Ελπίδα. Η σημασία της προσευχής για τον αναχωρητή από την ζωή!


Υπάρχει Ακόμα Ελπίδα
Η σημασία της προσευχής για τον αναχωρητή από την ζωή!

Οι Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες φίλοι μας έχουν ένα πράγμα κοινό όσον αφορά τη στιγμή του θανάτου. Και τα δύο δόγματα πιστεύουν ότι μετά το θάνατο η μοίρα μας είναι σφραγισμένη. Οι νεκροί είτε θα κατευθύνονται προς τον παράδεισο ή θα κατευθύνονται προς την κόλαση.

Παρόλο που οι Προτεστάντες πιστεύουν ότι είτε πάμε στον παράδεισο είτε στην κόλαση μετά τον θάνατό μας, οι Ρωμαιοκαθολικοί πιστεύουν ότι κάποιοι άνθρωποι θα πάνε πρώτα στο "καθαρτήριο". Διδάσκουν ότι αυτοί που πάνε στο καθαρτήριο θα πάνε τελικά στον παράδεισο. Και τα δύο αυτά δόγματα πιστεύουν ότι εκείνοι που πάνε στην κόλαση θα είναι εκεί για όλη την αιωνιότητα, και ότι καμία προσευχή δεν μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για τον νεκρό.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, μόνο, πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα ακόμα και για εκείνους που βρίσκονται στον τάφο. Με τις ένθερμες προσευχές των πιστών Χριστιανών, το αιώνιο πεπρωμένο ενός ατόμου μπορεί μερικές φορές να αλλάξει, γιατί είναι δυνατόν το έλεος του Θεού να επεκταθεί ακόμα και σε εκείνους που έχουν ήδη πεθάνει.

Αυτός είναι ο λόγος που εμείς οι Ορθόδοξοι πρέπει πάντα να θυμόμαστε να προσευχόμαστε για τους νεκρούς φίλους και συγγενείς μας. Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι οι προσευχές μας για τον αγαπημένο μας αποθανόντα δεν έχουν καμία αξία εάν το άτομο ήταν άπιστος, ή ακόμη και ένας έκπτωτος Ορθόδοξος Χριστιανός. Οι προσευχές των πιστών είναι ισχυρές, και έχουμε έναν φιλεύσπλαχνο Θεό που αγαπά όλη τη δημιουργία Του, ακόμα και εκείνους που νομίζουμε ότι είναι πέρα από τη βοήθεια.

Με αγάπη εν Χριστώ,
Ηγούμενε Τρύφων

Δεν υπάρχουν σχόλια: