Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

11 Απριλίου – Πριν από 55 χρόνια εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Ηλίας (Καράμ) /05/08/1903 – 04/11/1969/, επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, μητροπολίτης των Ορέων του Λιβάνου. Μεγάλο βιβλίο προσευχής για την Ορθόδοξη Ρωσία.

 
11 Απριλίου – Πριν από 55 χρόνια εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Ηλίας (Καράμ) /05/08/1903 – 04/11/1969/, επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, μητροπολίτης των Ορέων του Λιβάνου. Μεγάλο βιβλίο προσευχής για την Ορθόδοξη Ρωσία.


Αυτός ο μη Ρώσος είναι καλύτερος πολλοί κατάλαβαν τι σημαίνει η Ορθόδοξη χώρα μας για τον υπόλοιπο κόσμο.

Όταν ξεκίνησε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Αλέξανδρος Γ' /+1958/ απηύθυνε ένα μήνυμα στους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο σχετικά με την προσευχητική και υλική βοήθεια προς τη Ρωσία. Μπροστά σε μια τρομερή ατυχία, δεν της έχουν μείνει πολλοί αληθινοί φίλοι. Ναι, υπήρχαν σπουδαία βιβλία προσευχής στη Ρωσία εκείνη την τρομερή εποχή.

Ο Vladyka αποφάσισε να κλείσει στο στόμα του και να ζητήσει από τη Μητέρα του Θεού να αποκαλύψει πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία. Κατέβηκε σε ένα πέτρινο μπουντρούμι, όπου δεν ακουγόταν ούτε ένας ήχος και δεν υπήρχε τίποτα εκτός από την εικόνα της Μητέρας του Θεού. Δεν έτρωγε φαγητό, δεν έπινε, δεν κοιμόταν, αλλά μόνο, γονατιστός, προσευχόταν.

Μετά από τρεις ημέρες αγρυπνίας, η ίδια η Μητέρα του Θεού εμφανίστηκε στον Μητροπολίτη Ηλία σε μια στήλη φωτιάς και ανακοίνωσε ότι έπρεπε να μεταφέρει το διάταγμα του Θεού για τη χώρα και το λαό της Ρωσίας. Εάν δεν εκπληρωθούν όλα όσα έχουν καθοριστεί, η Ρωσία θα χαθεί.

«Ναοί, μοναστήρια, θεολογικές ακαδημίες και σεμινάρια πρέπει να ανοίξουν σε όλη τη χώρα. Οι ιερείς πρέπει να επιστραφούν από τα μέτωπα και από τις φυλακές, πρέπει να αρχίσουν να υπηρετούν. Τώρα προετοιμάζονται για την παράδοση του Λένινγκραντ - δεν μπορούν να παραδοθούν.

Ας πάρουν έξω», είπε, «τη θαυματουργή εικόνα  Μητέρα του Θεού του Καζάν και θα τη μεταφέρει σε μια θρησκευτική πομπή γύρω από την πόλη, τότε ούτε ένας εχθρός δεν θα πατήσει το πόδι της στην ιερή γη της. Αυτή είναι η επιλεγμένη πόλη.

Πρέπει να γίνει προσευχή να εκτελεστεί πριν από την εικόνα του Καζάν στη Μόσχα, τότε πρέπει να είναι στο Στάλινγκραντ, το οποίο δεν μπορεί να παραδοθεί στον εχθρό. Η εικόνα του Καζάν πρέπει "να πάει με στρατεύματα στα σύνορα της Ρωσίας.

Όταν τελειώσει ο πόλεμος, ο Μητροπολίτης Ηλίας πρέπει να έρθει στη Ρωσία και πες πώς σώθηκε».

Η Vladyka ήρθε αμέσως σε επαφή με εκπροσώπους της Ρωσικής Εκκλησίας και της σοβιετικής κυβέρνησης και τους μετέφερε όλα όσα είχαν καθοριστεί. Και σήμερα, επιστολές και τηλεγραφήματα που έστειλε ο Μητροπολίτης φυλάσσονται στα αρχεία της εκκλησίας.

Και το 1941, ο Στάλιν κάλεσε τους ανώτατους εκπροσώπους του ορθόδοξου κλήρου και υποσχέθηκε να εκπληρώσει όλα όσα είχε μεταφέρει ο Ηλίας, επειδή δεν είδε τρόπο να σώσει την κατάσταση. Δεν υπήρχε δύναμη να συγκρατήσει τον εχθρό.

Γερμανοί κοντά στη Μόσχα. Ο αυτοκινητόδρομος Volokolamsk υπερασπιζόταν μόνο λίγοι άνδρες του Panfilov. Η πείνα και ο θάνατος περπάτησαν στο ρωσικό έδαφος. Δεν είναι σαφές πώς άντεξε το Λένινγκραντ. Πρακτικά δεν υπήρχε βοήθεια. Τα πυρομαχικά και τα τρόφιμα που μπόρεσαν να παραδοθούν στην πολιορκημένη πόλη ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό.

Έβγαλαν την εικόνα του Καζάν της Μητέρας του Θεού από τον καθεδρικό ναό του Βλαντιμίρ και περπάτησαν μαζί της σε μια θρησκευτική πομπή γύρω από το ετοιμοθάνατο Λένινγκραντ. Και η πόλη επέζησε. Για άλλη μια φορά τα λόγια που είπε ο Άγιος Μιτροφάν (Βορόνεζ) στον Πέτρο Α' επιβεβαιώθηκαν ότι η πόλη του Αγίου Αποστόλου Πέτρου επιλέχθηκε από την ίδια τη Μητέρα του Θεού και όσο η εικόνα της Καζάν βρίσκεται στην πόλη και υπάρχουν άνθρωποι που προσεύχονται, ο εχθρός δεν θα μπει μέσα του.

Μετά το Λένινγκραντ, η εικόνα του Καζάν ξεκίνησε τη νικηφόρα πορεία της σε όλη τη Ρωσία. Για την πρωτεύουσα μεσολάβησε και η Θεομήτορας. Αμέσως μετά πετάξαμε στην πόλη με ένα αεροπλάνο. Οι Γερμανοί τράπηκαν σε φυγή, οδηγούμενοι από κάποιο είδος φρίκης πανικού. Αφήνοντας πίσω πτώματα και σπασμένο εξοπλισμό. Κανένας από τους στρατηγούς του Χίτλερ δεν κατάλαβε τι πραγματικά συνέβη.

Μετά ήταν το Στάλινγκραντ. Εκεί, μπροστά στην Εικόνα του Καζάν, τελούνταν συνεχής λειτουργία - προσευχές και μνημόσυνα των πεσόντων. Η εικόνα ήταν ανάμεσα στα στρατεύματά μας στη δεξιά όχθη του Βόλγα, και οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να διασχίσουν το ποτάμι, όση προσπάθεια κι αν έκαναν. Υπήρξε μια στιγμή που οι υπερασπιστές της πόλης παρέμειναν σε ένα μικρό κομμάτι δίπλα στο ποτάμι, αλλά η εικόνα του Καζάν ήταν μαζί τους και δεν μπορούσαν να σπρωχθούν.

Και λίγες μέρες πριν από αυτό, οι Ναζί κατάφεραν να κόψουν τα στρατεύματα του στρατού του στρατηγού Chuikov σε τρία μέρη. Το μόνο που έμενε ήταν να το τελειώσω. Αλλά την πιο κρίσιμη στιγμή, οι στρατιώτες είδαν κάτι στον ουρανό που τους έκανε να παγώσουν - ένα σημάδι εμφανίστηκε στον φθινοπωρινό νυχτερινό ουρανό του Στάλινγκραντ, ένα σημάδι του Θεού, που υποδηλώνει σωτηρία και νίκη.

Λίγοι είναι οι επιζώντες που εξακολουθούν να το θυμούνται αυτό. Αρκεί όμως να πούμε ότι ανάμεσα στα ερείπια του Στάλινγκραντ, το μόνο σωζόμενο κτίριο ήταν η εκκλησία προς τιμήν της Καζάν Εικόνας της Θεοτόκου με το παρεκκλήσι του Αγίου Σεργίου του Ραντόνεζ.

Όλα όσα μετέφερε ο Μητροπολίτης Ηλίας το 1941 έγιναν πραγματικότητα. Μετά τον πόλεμο, το 1947, ο Πατριάρχης Αλέξιος Α' προσκάλεσε τον Μητροπολίτη των Βουνών του Λιβάνου Ηλία Καράμ στη Σοβιετική Ένωση.

Πριν από την άφιξη του επισκέπτη, ο Στάλιν τηλεφώνησε στον Πατριάρχη Αλέξιο Α' και ρώτησε: «Πώς μπορεί η Ρωσική Εκκλησία να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Ηλία;» Ο Σεβασμιώτατος πρότεινε να δοθεί στον Μητροπολίτη Λιβάνου μια εικόνα της Θεοτόκου Καζάν, ένας σταυρός με κοσμήματα και μια παναγία στολισμένη με πολύτιμους λίθους από όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε όλη η Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτό το δώρο. Με εντολή του Στάλιν οι πιο επιδέξιοι κοσμηματοπώλες έφτιαξαν μια παναγία και έναν σταυρό.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση του απένειμε το Βραβείο Στάλιν για τη βοήθεια της χώρας μας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Ο επίσκοπος αρνήθηκε το επίδομα, λέγοντας ότι ο μοναχός δεν χρειάζεται τα χρήματα: «Αφήστε τα να πάει στις ανάγκες της χώρας σας. Εμείς οι ίδιοι αποφασίσαμε να δωρίσουμε 200.000 δολάρια στη χώρα σας για να βοηθήσουμε τα ορφανά των οποίων οι γονείς πέθαναν στον πόλεμο», είπε ο Μητροπολίτης Ηλίας.

Ο Μητροπολίτης Ηλίας συνοδευόταν επίσημα στο Λένινγκραντ από την κυβέρνηση από τον A. N. Kosygin, τότε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΣΣΔ, υποψήφιο μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Συνδικαλιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων.

Το επίσημο ρεπορτάζ του TASS ανέφερε τα λόγια του Επισκόπου: «Όταν έβαλε το στέμμα στη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου Καζάν, χτυπούσαν καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες... Στον καθεδρικό ναό με συγκίνησε ιδιαίτερα το πανελλήνιο τραγούδι του ακάθιστος προς την Καζάν Θεομήτορα...»

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες:

«...Πλησιάσαμε στον καθεδρικό ναό του Βλαντιμίρ. Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στην πόλη: όλοι οι διπλανοί δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν στο ναό, όλες οι συγκοινωνίες σταμάτησαν, τα περάσματα ήταν αποκλεισμένα, μετά βίας έφτασαν σε αυτόν.

Στεκόμαστε κοντά στο ναό, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε μέσα: οι στρατιώτες στέκονται σε κλοιό και δεν αφήνουν κανέναν να μπει. Ξαφνικά ο αρχηγός (ο γνωστός μας) τρέχει από την πλαϊνή πόρτα, μας βλέπει και φωνάζει: «Έλα! Σε περίμενα!"

Μας οδήγησε στο ναό και βρεθήκαμε στο πολύ σολέα! Αριστερά από το αλάτι ήταν περιφραγμένο ένα μέρος και μέλη της κυβέρνησης στέκονταν εκεί. Και τότε εμφανίστηκαν ο Μητροπολίτης Ηλίας, ο Μητροπολίτης Γρηγόριος και το ιερατείο.

Η λειτουργία ξεκίνησε. Τελέστηκε Μικρός Εσπερινός, μετά τον οποίο τέθηκε πολύτιμο στεφάνι, δώρο του Επισκόπου Ηλία, στην εικόνα του Καζάν της Θεοτόκου. Αφού κατέθεσε το στέμμα, έκανε κήρυγμα.

Μιλούσε ρωσικά! Μίλησε με τον πιο υπέροχο τρόπο! Εδώ ακούσαμε τον προφήτη. Μια αληθινή φλογερή λέξη! Αν μπορούσαμε να το ηχογραφήσουμε σε κασέτα, θα ήταν κάτι εκπληκτικό, θα ήταν πραγματική αίσθηση!

Μίλησε τινάζοντας τον αέρα! Ήταν αδύνατο να ξεκολλήσεις από τα λόγια του, άκουσες απλά μαγεμένος! Μίλησε όχι απλά όμορφα, αλλά διαπέρασε τους πάντες και τα πάντα!

Φαίνεται απλό να ξαναλέμε τα λόγια του: το θέμα είναι ότι προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα της Μητέρας του Θεού του Καζάν. Αλλά πώς το είπε: πώς προσευχήθηκε μπροστά της! Όλα ήταν ήσυχα στο ναό, σχεδόν κανείς δεν ανέπνεε! Επικράτησε νεκρική σιωπή!..

Δακρυσμένος προσευχήθηκε στη Μητέρα του Θεού: «Ο Ρους χάνεται! Αποθηκεύσετε!!!" Απλώς φώναξε στη Μητέρα του Θεού: «Σώσε!» Και άκουσα μια φωνή από το εικονίδιο: "Η Ρωσία θα σωθεί!" Και έτσι, σώθηκε, και ήρθε με δώρα για να τα καταθέσει στην εικόνα του Καζάν...

Ο Μητροπολίτης των Βουνών του Λιβάνου Ηλία Καράμ ήρθε στη Σοβιετική Ένωση πολλές φορές το 1948, το 1954, το 1960 και το 1963. Επισκεπτόμενος το μοναστήρι Pskov-Pechersky το 1963, είπε: «Πόσο αγαπάς τον Θεό! Πουθενά δεν αγαπούν τον Θεό και τη Μητέρα του Θεού όσο εσύ! Τι χαρά είναι να βρίσκεσαι στη Ρωσία! Είναι αδύνατο να πω!

Ήμουν στα Ιεροσόλυμα για τις διακοπές του Πάσχα, ήμουν σε πολλές χώρες, ήμουν στην Πορτογαλία όταν γιόρτασαν την ημέρα μνήμης της εμφάνισης της Θεοτόκου, όπου μαζεύτηκαν 70.000 άνθρωποι, αλλά δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο! Τέτοια αγάπη και πίστη δεν έχω ξαναδεί πουθενά! Αγαπώ πολύ τη χώρα σας και τους ανθρώπους σας!».

Ο Μητροπολίτης Όρους Λιβάνου πέθανε στις 11 Απριλίου 1969 στο νοσοκομείο του Αγ. Vmch. George και θάφτηκε στον τοίχο του βωμού του ναού που έχτισε στο Bhamdun.Δυστυχώς τη δεκαετία του 1970, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, ο ναός αυτός ανατινάχθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς και λεηλατήθηκε.

Τώρα τα λείψανα του μητροπολίτη αναπαύονται στην εκκλησία της πατρίδας στο παλιό νοσοκομείο της πόλης Bhamdun. Στη θέση του ανατινασμένου ναού, χτίζεται ένας νέος - στο όνομα της Μεταμόρφωσης του Κυρίου. Μάλλον εκεί θα μεταφερθεί η στάχτη του Μητροπολίτη, που εξάγεται κάτω από τα ερείπια.

Τον Ιούλιο του 2001, η θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού Καζάν, με το στεφάνι του Μητροπολίτη Ηλία των Βουνών του Λιβάνου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία της Ρωσίας στον πόλεμο του 1941-1945, μεταφέρθηκε από τον καθεδρικό ναό του Βλαντιμίρ στον καθεδρικό ναό του Καζάν. Αγία Πετρούπολη. Και η Μητέρα του Θεού προστατεύει και την πόλη Της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: