Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΠΑΤΉΡ SAVADIE BASTOVI!!!

 Το να συγχωρείς σημαίνει να εγκαταλείπεις τον εαυτό σου, το δικαίωμά σου, τη δικαιοσύνη σου για να δικαιώσεις αυτόν που σε αδίκησε, σημαίνει να πεθάνεις για να αφήσεις έναν άλλον να ζήσει. Με άλλα λόγια, συγχωρώ σημαίνει επιστρέφω στη ζωή, δίνω ζωή.

***

Ποτέ δεν ένιωσα πιο αγαπητός, πιο χαρούμενος, πιο νέος, πιο γεμάτος, πιο δυνατός και ταυτόχρονα πιο ευγενικός και πιο ταπεινός από όταν με συγχώρεσαν για τα λάθη μου.

  ***

Συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο είναι για μένα να συγχωρήσω, πόσο πόνο και πόση απάρνηση πρέπει να νιώσω, πόνο που με φέρνει πιο κοντά στο θάνατο, που με σκοτώνει να δώσω στον άλλον την άδεια να ζήσει. Να αγαπάς σημαίνει να συγχωρείς, να μη συγχωρείς μια πράξη που είναι ή να σου φαίνεται λάθος, να συγχωρείς βαθιά και αδιάκοπα, να συγχωρείς μια για πάντα το κακό που ξεσηκώνεται εναντίον σου.

***

Να αγαπάς να σε αγαπούν και να συγχωρείς για να σε συγχωρούν.

***

Όλοι γνωρίζουμε την ανικανότητά μας να αγαπήσουμε...

***

Ο Θεός, όταν κατέβηκε στον κόσμο, μας συγχώρεσε πριν, μας συγχώρεσε γιατί Τον προδώσαμε στον ουρανό, μας συγχώρεσε γιατί απομακρυνθήκαμε από τις εντολές που μας αποκάλυψε μέσω των προφητών, μας συγχώρεσε γιατί δεν λάβαμε Γιε μου, γιατί τον σταυρώσαμε. Μας συγχώρεσε για όλα. Μας συγχώρεσε - γιατί μας αγάπησε. Και είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε με την ίδια αγάπη.

***

Το να αγαπάς είναι να συγχωρείς.

***

Η ζωή μας δείχνει ότι οι φιλίες γίνονται στα νιάτα, αλλά σπάνια θα βρεις έναν ηλικιωμένο άντρα που μπορεί να πει για κάποιον ότι είναι φίλος του.

***

Τα λόγια αγάπης οποιουδήποτε από εμάς είναι και παραμένουν αγάπη μόνο στο βαθμό που εμείς οι ίδιοι είμαστε παρόντες σε αυτά τα λόγια.

***

Το να μιλάς για αγάπη είναι τόσο δύσκολο όσο το να μιλάς για τον Θεό. Όπως υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Θεό, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν πιστεύουν πια στην αγάπη.

***

Το παρελθόν είναι σαν ένας γκρεμός στον οποίο, αν κοιτάξεις πολύ, κινδυνεύεις να πέσεις.

***

Η αγάπη που χύνω στους ανθρώπους είναι σαν ένα φως που ανακαλύπτει πράγματα που μέχρι τότε ήταν στο σκοτάδι. Μέσα από την αγάπη γνωρίζουμε και βλέπουμε τον άλλο στο αληθινό του φως. Μόνο η αγάπη είναι μάντης. Αν κάποιος θέλει να μάθει τι σημαίνει να είσαι διορατικός, πρέπει να ξέρει ότι είναι να αγαπάς.

***

Ο Θεός δεν ήθελε τίποτα άλλο από εμάς σε αντάλλαγμα για την αγάπη που μας έδωσε, αλλά ήθελε, ο καθένας με τη σειρά του, να κάνουμε το ίδιο στον πλησίον μας... Αν θέλουμε να μοιάσουμε με τον Θεό σε κάτι, αυτή είναι η δύναμη να συγχωρείς. Ο Θεός μας κάλεσε να γίνουμε σαν Αυτόν, και είμαστε σαν τον Θεό όταν συγχωρούμε. Η δύναμη να συγχωρείς είναι θεϊκή. Συγχωρώντας αυτούς που μας αδικούν, μοιραζόμαστε την αγάπη με την οποία ο Θεός αγαπά τον κόσμο.

Ieromonah Savatie Baştovoi, Separation book, Ed.Cathisma, Βουκουρέστι, 2013, σ.59-68

Δεν υπάρχουν σχόλια: