Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Πρώτη συνέντευξη με τον Φαραώ (5,1-5). ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥΠρώτη συνέντευξη με τον Φαραώ (5,1-5)

Ύστερα από αυτά ό Μωυσής και ό Ααρών ήρθαν στον Φαραώ και τον είπαν: «Αυτά λέγει ό Κύριος ό Θεός του Ισραήλ-άφησε τον λαό μου να φύγει, για να μου κάνουν εορτή στην έρημο».


Αλλά ό Φαραώ είπε: «Ποιος  είναι αυτός ό Κύριος, για να υπακούσω στα λόγια του και να αφήσω τον Ισραήλ να φύγει; Δεν γνωρίζω τον Κύριο και δεν θα αφήσω τον Ισραήλ να φύγει». Εκείνοι δε είπαν: «Ό Θεός των Εβραίων μας επισκέφθηκε- άφησε μας, λοιπόν, να βαδίσουμε πορεία τριών ημερών στην έρημο, για να προσφέρουμε θυσία στον Κύριο τον Θεό μας, μην τυχόν μας τιμωρήσει με θανατικό ή ξίφος»."
Είπε δέ ό βασιλιάς της Αιγύπτου σ' αυτούς: «Γιατί, Μωυσή και Ααρών, διακόπτετε τον λαό από τις εργασίες του; Σεις να κοιτάξετε την εργασία σας». Και είπε ό Φαραώ (στον λαό του): «Να, αυτοί (οι Εβραίοι) έγιναν πολυάριθμοι (και επομένως επικίνδυνοι) ''μην τούς σταματήσουμε, λοιπόν, από τις αγγαρείες».
ΑΝΑΛΥΣΗ
Αφού ό Μωυσής και ό Ααρών έγιναν δεκτοί από τούς ηγέτες του Ισραήλ, οι δύο άνδρες προχώρησαν προς τον Φαραώ και εξασφάλισαν μια ακρόαση από τον ίδιο. Ξέρουμε ότι δεν ήταν εύκολο για έναν κοινό άνθρωπο να πετύχει μια ακρόαση από τον βασιλέα. Ή προηγουμένη όμως πείρα του Μωυσή στην αυλή του στάθηκε τώρα χρήσιμη, γιατί γνώριζε πώς θα πλησιάσει τον βασιλέα.
Φαραώ τώρα είναι ό Μερνεφθά ό Α', υιός και διάδοχος του Ραμσή Β', ό όποιος συνέχιζε τις σκληρότητες του πατέρα του. Δεν ζήτησε ό Μωυσής και ό Ααρών από τον Φαραώ να επιτρέψει στον ισραηλιτικό λαό να φύγει για πάντα, γιατί αυτό θα ήταν πολύ βαρύ αίτημα είπαν μόνον ότι ό Κύριος ό Θεός του Ισραήλ ζητάει τον λαό Του να Του προσφέρει θυσίες τρεις ημέρες στην έρημο (στίχ. 1). Αυτό το αίτημα ήταν απλό και είχε δικαιολογία- γιατί οι Ισραηλίτες δεν μπορούσαν να προσφέρουν για θυσία ζώα παρουσία των Αιγυπτίων, αφού μερικά από τα ζώα πού θα θυσίαζαν εθεωρούντο ιερά από αυτούς, και αυτό θα προκαλούσε έκρηξη θρησκευτικής έχθρας γι' αυτό έπρεπε να αποσυρθούν πέρα από τα όρια της Αιγύπτου, στην έρημο.


Στην τόσο όμως ταπεινή και λογική αίτηση των απεσταλμένων του Κυρίου ό άρχοντας άπαντα με αυθάδη και περιφρονητικά λόγια. Αρχίζει ήδη τον άσεβη του αγώνα! «Δεν αναγνωρίζω - λέει - τον Κύριο και δεν θα αφήσω τον Ισραήλ να φύγει» (στίχ. 2). Με τα λόγια του αυτά ό Φαραώ σαν να θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τον Κύριο. Ή αμαρτία του ήταν ή έπαρση. Αντιστάθηκε στον πραγματικό θεό. Το να αντιστέκεται δέ κανείς στον Θεό είναι σαν να «κλωτσά» στα καρφιά με γυμνά τα πόδια (Πράξ. 9,5) σαν να υπερηφανευτεί το δοχείο του αγγειοπλάστη απέναντι στο σιδερένιο ραβδί, πού μπορεί να το σπάσει και να το κάνει κομμάτια σε μια στιγμή (Ρωμ. 9,20.21. Άποκ. 2,27. Ήσ. 30,14. Ψαλμ. 88,11. 91,10. 36,20). Όπως λέει ό Κύριλλος 'Αλεξ. ό Φαραώ «άθυρογλωττεί λίαν και της του Θεού δόξης καταθρασύνεται» (ΜPG. 68,189Α).
Ό Μωυσής και ό Ααρών επιμένουν, αλλά μάταια. Γνωρίζουν όμως ότι, όσο κι αν αντιστέκεται ό Φαραώ, θα πραγματοποιηθεί τελικά το σχέδιο του παντοδύναμου Θεού. Αλλά μας κάνει μεγάλη εντύπωση ότι, αν και ό Μωυσής και ό Ααρών αισθάνονται ότι έχουν επάνω τους την δύναμη του Θεού, όμως αυτό δεν τούς κάνει αγέρωχους

Παραμένουν ευγενείς και, σεβόμενοι τα δικαιώματα του Φαραώ, κάνουν προσπάθεια να τον πείσουν να αλλάξει γνώμη. Δεν τον απειλούν με τιμωρία και καταστροφή, επειδή αρνείται στον Ισραήλ να απέλθει, αλλά, αντίθετα, λένε ότι θα έρθει σ' αυτούς, στους Ισραηλίτες, ή τιμωρία, αν παραλείψουν να υπακούσουν στην εντολή τού Θεού τους («μή ποτέ συνάντηση ήμίν θάνατος ή φόνος», στίχ. 3).
Δεν πείστηκε όμως ό Φαραώ και έπέπληξε τούς αυλικούς του, γιατί δεν κατεβάρυναν τούς Εβραίους με τα καταναγκαστικά έργα και έτσι αυτοί ζητούν άδεια για γιορτές (στίχ. 4-5 έξ.)!


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΟΔΟΣ  ΜΗΤΡΟΠ. ΙΕΡΕΜΙΑ ΦΟΥΝΤΑ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ. ΚΕΙΜΕΝΟ- ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ- ΑΝΑΛΥΣΗ- ΣΧΟΛΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: