Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ Ο ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ "Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, πληροφορούνταν μυστικά τα πάντα για τους ανθρώπους που τον πλησίαζαν."

Κανείς δεν ξέρει πώς ο άγιος πληροφορούνταν κάθε φορά πού υπήρχαν αδύναμοι και κατατρεγμένοι συνάνθρωποι του. Βρισκόταν πάντοτε και ανά πάσα στιγμή δίπλα τους, προσπαθώντας να απαλύνει το φορτίο τους. Η μοναχή Μαριάμη θυμάται τη μέρα που πήγαν στο σπίτι ενός ηλικιωμένου, ο οποίος ήταν κατάκοιτος και ολομόναχος. Ζούσε σε άθλια κατάσταση, μέσα στη βρομιά και τη δυσωδία, ενώ δεν είχε κανέναν να του δώσει ένα ποτήρι νερό. Ο π. Γαβριήλ, μαζί με τη μητέρα Μαριάμη, που τότε ήταν ακόμη λαϊκή, έλουσαν τον γέροντα, καθάρισαν το σπίτι και πέταξαν τα σκουπίδια. Τη δυσωδία διαδέχθηκε η ευωδία, η οποία πάντα ακολουθούσε τον π. Γαβριήλ. Ντροπιασμένοι οι γείτονες, έσπευσαν να βοηθήσουν κι αυτοί. Λίγες μέρες προτού πεθάνει ο γέροντας, ο π. Γαβριήλ είχε φροντίσει να τον κοινωνήσει.

Ο π. Γαβριήλ, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, πληροφορούνταν μυστικά τα πάντα για τους ανθρώπους που τον πλησίαζαν. Κι ενώ ήταν ένας άνθρωπος με πολλές γνώσεις και εκπληκτικό νου, όταν κήρυττε τον Χριστό πολλές φορές άφηνε κατά μέρος τη σοφία και τη σύνεση και... υποκρινόταν τον σαλό, θυμίζοντας το Γραφικό: «Ει τις δοκεί σοφός είναι εν υμίν εν τω αίώνι τούτo, μωρός γενέσθω, ίνα γένηται σοφός. Ή γάρ σοφία του κόσμου τούτου μωρία παρά τω Θεώ έστί».
Έβαζε στην πλάτη του μια στάμνα χωρίς πάτο και, ξυπόλυτος και ρακένδυτος, τριγυρνούσε στους δρόμους προσευχόμενος. Και αφού έλεγε ότι περπατάει με την ευλογία του Αγίου Πνεύματος, στη συνέχεια αποκάλυπτε τα φοβερά μυστήρια της θείας χάριτος με έναν ξεχωριστό τρόπο, που κέντριζε την καρδιά όσων τον έβλεπαν και τον άκουγαν. «Ο άνθρωπος χωρίς αγάπη μοιάζει μ' αυτήν εδώ τη στάμνα. Και να θυμάστε, παιδιά μου, ότι όλες οι καλές σκέψεις προέρχονται από τον Κύριο. Εσύ, ο άνθρωπος τίποτα καλό δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου», διαβεβαίωνε όσους τον άκουγαν. Και σε όσους συμπεριφέρονταν ζηλόφθονα ή περιπαικτικά, ή με αναιδή και άσχημο τρόπο, υπογράμμιζε: «Η αγάπη θα σώσει τη Γεωργία. Οι αμαρτίες είναι αμαρτίες. Τι κοινό μπορεί να έχουν με την αγάπη; Πιστέψτε με, λέω την αλήθεια, κακοί άνθρωποι δεν υπάρχουν. Εγώ δεν συνάντησα ποτέ μέχρι τώρα κακό άνθρωπο».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ . Ο ΑΓΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ (1929-1995)

Δεν υπάρχουν σχόλια: