Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟΝ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ.

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟΝ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤ0Υ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ.

Υπό του πρωτοπρεσβυτέρου Πατρός Ιωάννου Κατή έλάβομεν την άκόλουθον συγκλονιστική επιστολή:


Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Σαράντα κα( πλέον χρόνια, διαβάζω την έγκριτη εφημερίδα σας ως συνδρομητής, πού είμαι. Γράφετε εναντίον του Οικουμενισμού και καλώς κάνετε, πλην όμως έχω να σας αναφέρω ότι περιήλθε εις τας χείρας μου ένας τόμος (έκδοση της Ιεράς Μονής Μαχαιρά της Κύπρου), όπου αναφέρεται πώς ένας Ρωμαιοκαθολικός μοναχός π Φραγκίσκος ντε Μπαγιέστερ, απομακρύνθηκε από τον Παπισμό, επέστρεψε στην Ορθοδοξία, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος, λαβών το όνομα Παύλος το 1953 και το επόμενο έτος τιμήθηκε με το οφίκιο του Άρχιμανδρίτου από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Παπαγεωργίου. Τον λαμπρό αυτόν κληρικό, π. Παύλο ντε Μπαγιέστερ, πήρε μαζί του στην Αμερική ό μακαριστός αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος.


 Ό π Παύλος ντε Μπαγιέστερ μιλούσε συνεχώς ιεραποστολικά διά την Ορθοδοξία, εργάστηκε υποδειγματικά  στην Κοινότητα του Ευαγγελισμού της Πενσυλβανίας και το 1961 μετετέθη στην πόλη του Μεξικού, όπου  με την φροντίδα του κτίσθηκε ό ναός της Αγίας Σοφίας. Μετέφρασε την θεία Λειτουργία στην Ισπανική, δημοσίευσε πληθώρα άρθρων και μελετών σε διάφορες γλώσσες, δεν παρέλειπε να λαμβάνει  μέρος σε διεκκλησιαστικούς διάλογους, όπως στην Οικουμενική κίνηση. 


Την καρποφόρα διακονία του π Παύλου έξετίμησε ή μητέρα Εκκλησία με πρόταση του Σεβασμιωτατου Αρχιεπισκόπου κ. Ιακώβου. Τον προήγαγε στο Επισκοπικό αξίωμα με τον τίτλο Ναζιανζού. Έκτοτε, ως επίσκοπος Ναζιανζού, ό Παύλος ντε Μπαγιέστερ συνέχισε την δράση του στο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική ως βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με πολλή επιτυχία.


Ως επίσκοπος Ναζιανζού υπήρξε ομολογητής της Ορθοδόξου ημών πίστεως. Δέχθηκε δολοφονική επίθεση, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 1984, βγαίνοντας από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας της πόλεως του Μεξικού μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου μετά από λίγες ήμερες υπέκυψε στα τραύματα του. Είναι δυστύχημα το ότι ή διακονία του επισκόπου Ναζιανζού Παύλου διεκόπη με τρόπο τόσο τραγικό. Οι αρχές του Μεξικού δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο ό δράστης να κατήχετο από ιδιάζουσα θρησκομανία.

Κύριε Διευθυντά, διαβάζοντας το βιβλίο του μακαριστού επισκόπου Ναζιανζού κ. Παύλου «Ή μεταστροφή μου στην Ορθοδοξία», διερωτώμαι γιατί κανείς δεν έγραψε ποτέ λέξη για το τραγικό τέλος ενός τόσο μεγάλου και αξίου κληρικού, ομολογητού της Ορθοδόξου ημών πίστεως; 'Ενώ συχνότατα διαβάζουμε και εσχάτως και για μασόνους κληρικούς στις τάξεις του ορθοδόξου κλήρου.

Μετ' ευχών Πρωτοπρεσβύτερος

Π. Ιωάννης ΚατήςΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: