Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

ΕΊΠΕ ΜΟΝΑΧΟΣ Ο ΣΥΜΕΏΝ ΤΟΥ ΑΘΩ 4

Πώς επιτυγχάνεται η Σωτηρία; Κάνατε ένα βήμα προς τη Σωτηρία εκείνη τη στιγμή, συνεχίζατε να την μετακινείτε προς την επόμενη στιγμή, προσεγγίζατε τη Σωτηρία σε μια άλλη στιγμή. Εται αυτή η διαδικασία επίτευξης της σωτηρίας γίνεται συνεχής και ασταμάτητη.


Οι καλές πράξεις χτίζουν την ψυχή και την προετοιμάζουν για τη Βασιλεία των Ουρανών, η οποία δεν έχει τέλος και όριο, οι  κακές πράξεις είναι η αυτοκαταστροφή της ψυχής.


Τα κακά πράγματα με την πάροδο του χρόνου επίσης ωριμάζουν, και η ωριμότητά τους είναι σαν δηλητηριώδη φρούτα, σκονισμένα με αγκάθια ηλιθιότητας και εμμονή με το κακό.

Οι καλές πράξεις που γίνονται σύμφωνα με τις εντολές του Ευαγγελίου αρχίζουν να αποδίδουν καρπό με το χρόνο και ο καρπός των καλών πράξεων είναι η σοφία, αλλά όχι η σοφία αυτού του κόσμου, αλλά η σοφία της χάριτος.

Κάντε τη ζωή σας μια αδιάκοπη προσευχή, και στη συνέχεια η ίδια η προσευχή θα γίνει η ζωή σας.

Η απογοήτευση είναι το σαφές φως μιας καθαρής καρδιάς, ικανής να δει τον κόσμο και τον Θεό χωρίς παραμόρφωση.Μια καθαρή και ανιδιοτελή καρδιά, με ευλογημένα μάτια λογικής, είναι η κατοικία της Θείας Αγάπης, η κατοικία του ίδιου του Χριστού.


Η καρδιά, που ελευθερώνεται από τον εγωισμό και γίνεται ταπεινή, παίρνει όλη την πληρότητα της χάριτος για αυτό και την αφομοιώνει με συλλογισμό.


Μια καθαρή καρδιά, που αποκτά αδράνεια, βρίσκει  το συλλογισμό και γνώση της πορείας της σωτηρίας και της ικανότητας να βλέπει τον Θεό όπως είναι.


Η προσευχή και η αποκοπή της θέλησης δεν είναι αυτοσκοπός στην πνευματική ζωή. Αυτά οδηγούν μόνο στις πύλες της Σωτηρίας, οι οποίες εδραιώνονται σε δύο πυλώνες λογικής και ταπεινότητας.

Ο Μοναχός Συμεών του Άθω

Δεν υπάρχουν σχόλια: