Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Μεγαλομάρτυς Παντελεήμων: η θαυμαστή βοήθειά του

 

 


Μεγαλομάρτυς Παντελεήμων: η θαυμαστή βοήθειά του

 

 

Ξένια Οραμπέϊ

 

Στις 27 Ιουλίου (9 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο) γιορτάζεται η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα (4ος αιώνας). Ο αρχαίος αυτός άγιος βοηθάει και σήμερα και όχι μόνο σε «θέματα ιατρικής»

   

 

Η εικόνα του Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα με σκηνές του βίου του. Σινά, αρχές του 13ου αιώνα. Μονή Αγίας Αικατερίνης. Είναι η παλαιότερη διασωθείσα εικόνα με σκηνές του βίου του. Στον αριστερό ώμο του έχει μια λεπτή ταινία που θυμίζει διακονικό οράριο

Η εικόνα του Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα με σκηνές του βίου του. Σινά, αρχές του 13ου αιώνα. Μονή Αγίας Αικατερίνης. Είναι η παλαιότερη διασωθείσα εικόνα με σκηνές του βίου του. Στον αριστερό ώμο του έχει μια λεπτή ταινία που θυμίζει διακονικό οράριο

   

 

Καρκίνος τετάρτου βαθμού «κοιμώμενος»

   

 

Ο Σέργιος ζει σε μια μικρή πόλη στη Λευκορωσία. Του άρεσε, όπως και σε πολλούς πρώην φίλους του, να διασκεδάζει με καλή παρέα πίνοντας. Πράγμα που στάθηκε αφορμή να τον εγκαταλείψουν η γυναίκα του με το παιδί τους. Ξαφνικά τον Σέργιο άρχισαν να τον βασανίζουν δυνατοί πονοκέφαλοι. Όταν απευθύνθηκε στους γιατρούς, τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν καρκίνο τετάρτου βαθμού. Οι γιατροί δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι στις προγνώσεις τους.

 

Ο Σέργιος, που ποτέ του δεν είχε σκεφτεί τα του Θεού, πήγε στην εκκλησία. Ο ιερέας προσπάθησε να τον παρηγορήσει. Του είπε ότι πρέπει να προσευχηθεί, να εξομολογηθεί, να μεταλάβει και να περιμένει από τον Θεό απάντηση. Ο Σέργιος διαισθητικά επέλεξε ένα μέρος στο ναό που ήταν δίπλα στην εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα, όπου και στεκόταν κάθε φορά που εκκλησιαζόταν. Έμαθε για τη ζωή του και τα θαύματά του και άρχισε να παρακαλάει από καρδιάς το θαυματουργό για βοήθεια. Σύντομα, ο Σέργιος σταμάτησε να έλκεται από αλκοόλ, η καρδιά του ένιωσε πιο ανακουφισμένη και οι πόνοι του μειώθηκαν.

 

Πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια. Η διάγνωση του καρκίνου τετάρτου βαθμού δεν άλλαξε, αλλά ο Σέργιος νιώθει καλά. Αν ο ίδιος δεν είχε μιλήσει για αυτό και δεν έδειχνε τις ιατρικές γνωματεύσεις, θα ήταν δύσκολο να πιστέψω ότι έχει καρκίνο τετάρτου βαθμού. Είναι χαρούμενος, διασκεδαστικός, ενεργητικός, εργατικός νεαρός που δεν πίνει και πάντα είναι έτοιμος να βοηθήσει!

 

Συμφιλίωση

 

 

Το 2016, ο Γιώργος ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη δουλειά του, επειδή δεν μπορούσε να αντέξει την αλαζονική στάση του προϊσταμένου του. Η γυναίκα του έβλεπε ότι η δουλειά και οι συνάδελφοι άρεσαν στον άντρα της. Δεν ήταν δα και εύκολο να βρει νέα δουλειά, πόσο μάλλον με έναν πράο προϊστάμενο. Προσπαθούσε να πείσει τον άντρα της να μείνει. Επίσης, άρχισε να προσεύχεται πολύ θερμά στον Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα για τη μεταξύ τους συμφιλίωση.

 

Δεν πέρασε μια βδομάδα, και ο προϊστάμενος πήρε τηλέφωνο τον Γιώργο και τον κάλεσε να πάνε μαζί για ψάρεμα. Κάποια άλλη φορά, οικογενειακώς επισκέφτηκαν έναν κοινό γνωστό σε γιορτή. Εκεί, εκτός από την εργασιακή, ξεκίνησε και μια άτυπη, φιλική επικοινωνία. Ο Γιώργος άρχισε να επιστρέφει από τη δουλειά στην ώρα του, αλλά, κάτι που είναι ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι επέστρεφε με καλή διάθεση.

 

Η εικόνα της μαμάς

 

Αυτή η ιστορία συνέβη περίπου δέκα χρόνια πριν. Η Τατιάνα ήταν αναγκασμένη για δύο μέρες να λείπει σε άλλη χώρα και να αφήσει την κόρη της, μαθήτρια γυμνασίου, μόνη της. Η Ξένια ήταν αυτόνομη και δεν είχε προβλήματα υγείας. Όμως, όταν βράδιασε, την έπιασε πονοκέφαλος, άρχισαν να πονάνε τα κόκαλα, να έχει ρίγος και πυρετό. Οι πόνοι γίνονταν όλο και πιο δυνατοί και ο πυρετός δεν έπεφτε.

 

Ξαφνικά, το βλέμμα της Ξένιας έπεσε στην εικόνα που είχε η μάνα στην ντουλάπα της. Στην εικόνα απεικονιζόταν ένας νεαρός που κρατούσε ένα παράξενο κουτάκι στο χέρι. Για κάποιο λόγο ο νεαρός της εικόνας την κοιτούσε τόσο τρυφερά που η Ξένια θέλησε να ξαπλώσει, κρατώντας αυτήν την μικρή εικόνα στα χέρια της. Με δικά της λόγια ζήτησε από τον Άγιο να την βοηθήσει να γίνει καλά. Το κορίτσι ένιωθε ότι από η εικόνα εκπέμπει θεραπευτική δύναμη.

 

Έτσι, με την εικόνα στα χέρια της, κοιμήθηκε η Ξένια, και το πρωί, όταν ξύπνησε, δεν είχε μείνει ίχνος αρρώστιας

 

Την επόμενη μέρα, επέστρεψε η Τατιάνα. Το πρώτο πράγμα που η Ξένια ρώτησε τη μάνα ήταν: «Μαμά, ποιος Άγιος απεικονίζεται στην εικόνα σου που βρίσκεται στην ντουλάπα;». Η Τατιάνα εξεπλάγη με το ενδιαφέρον της κόρης της, αλλά, όταν έμαθε για την θαυμαστή βοήθεια του ιαματικού Παντελεήμονα, της μίλησε για τη ζωή του και τα θαύματά του.

 

Εύρεση εργασίας

   

 

Στις μέρες μας, πολλοί μιλάνε για οικονομική κρίση, για ανεργία. Πράγματι, σε περιόδους κρίσης δύσκολα βρίσκουμε καλή δουλειά.

 

Μια πολύτεκνη μητέρα, που ήταν σε άδεια εγκυμοσύνης, προσπαθούσε να βρει δουλειά.

 

Οι προτάσεις που της έκαναν δεν αντιστοιχούσαν στις απαιτήσεις της. Τη μια η αποζημίωση ήταν μικρή, την άλλη δεν την βόλευε το ωράριο, την παράλλη δεν είχε τις απαιτούμενες δεξιότητες. Για να της αρέσεις κιόλας και να της δίνει χαρά ούτε που το ονειρευόταν. Πέρασαν αρκετές εβδομάδες…

 

Μέσα στη θλίψη της άρχισε να ζητάει από τον Κύριο και τους Αγίους Του βοήθεια. Ιδιαίτερα προσευχόταν στον Άγιο Παντελεήμονα, επειδή γνώριζε για το βίο του και τα θαύματά του. Και εκεί ξαφνικά της έρχεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μια πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ. Η πρώτη αντίδραση της πολύτεκνης μητέρας ήταν η χαρά που μπορεί να συμμετάσχει σε κάτι που ήξερε πολύ καλά και που της άρεσε πολύ. Όταν έμαθε και για την αποζημίωση για τη δουλειά της… χάρηκε ακόμα πιο πολύ!

 

Έτσι ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Παντελεήμων δεν άφησε χωρίς τη βοήθειά του και αυτό το προσευχητικό αίτημα.

 

Η δύσκολη ευτυχία

  

Η ψυχολόγος Ξένια εργαζόταν στο γραφείο συμβουλευτικής του νοσοκομείου όπου ενημέρωνε τις έγκυες μητέρες που σκόπευαν να κάνουν έκτρωση για τις επιπτώσεις. Εκείνη την ημέρα, πήγε στο γραφείο με ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια λυπόταν το μωρό, που η ίδια η μητέρα του θέλει να το σκοτώσει με έκτρωση. Από την άλλη ήθελε και να την βοηθήσει, που, μάλλον, βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση. Αλλά πιο πολύ από όλα αισθανόταν η ίδια εντελώς αδύναμη στο να καταφέρει να την πείσει να κρατήσει το μωρό, σε πείσμα των όποιων δύσκολων καταστάσεων της ζωής της… Και εκεί, η σύμβουλος Ξένια άρχισε να ζητάει βοήθεια από τον Κύριο και τους Αγίους Του. Ιδιαίτερα παρακαλούσε τον Ιαματικό Άγιο Παντελεήμονα.

 

Και να που στη συμβουλευτική συνεδρίαση ήρθε η Σβετλάνα, αποφασισμένη τελεσίδικα να κάνει έκτρωση. Είχε κάνει κιόλας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και της χρειαζόταν μόνο η βεβαίωση ότι ενημερώθηκε από τη σύμβουλο για τις επιπτώσεις του εγχειρήματος. Έχει ήδη δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι και δε θέλουν άλλα παιδιά με τον άντρα της. Είπε: «Για δοκίμασε να ταΐσεις και να μεγαλώσεις ακόμα και αυτά τα δύο παιδιά, όταν τα λεφτά είναι λιγοστά και δε βοηθάει κανείς!»

 

Η Ξένια, όση ώρα άκουγε τα επιχειρήματα της Σβετλάνας, συνέχιζε νοερά να προσεύχεται στον Άγιο Παντελεήμονα. Η αγάπη της για την Σβετλάνα και το μωρό έβγαλε από τη μέση εκείνη τη ελαφρώς απόμακρη λύπηση που αισθανόταν πριν. Τα λόγια στήριξης και συμπαράστασης έβγαιναν ολόθερμα και εγκάρδια. Της μιλούσε για τη ζωή του μωρού στην περίοδο της εγκυμοσύνης, για τα μαρτύρια του μωρού κατά την έκτρωση και της πρότεινε να την βοηθήσει. Η Σβετλάνα έμεινε σκεπτική…

 

Το τέλος της ιστορίας ήταν η νεαρή μητέρα Σβετλάνα να πάρει εξιτήριο από τη μαιευτική κλινική, με ηρεμία και σιγουριά.

 

Μια ασυνήθιστη φιλοξενία

 

Κάποτε, πήγαμε οικογενειακώς για διακοπές στη Μαύρη Θάλασσα. Δύο μεγάλοι και ένα παιδί. Ένας γνωστός γιατρός που υποσχέθηκε να μας παρέχει διαμονή, δεν είχε τελικά μέρος, επειδή ξαφνικά δύο μέρες πριν από μας είχε έρθει ένας πολύ καλός του φίλος με την οικογένειά του. Τότε, αυτός ο γνωστός μας μάς πρότεινε να μείνουμε στους γονείς του φίλου του, οι οποίοι ζούσαν σε χωριό σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τη θάλασσα.

 

Τέτοια ασυνήθιστη και ζεστή φιλοξενία που μας πρόσφεραν η Σβετλάνα με τον σύζυγό της τον Βασίλειο δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι τότε. Αφορμή για αυτό ήταν το παράδειγμα του Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα: η σπιτονοικοκυρά απευθύνονταν σε αυτόν πολλές φορές και σε διάφορες περιστάσεις με πολύ γρήγορη ανταπόκριση. Η Σβετλάνα έχει τουλάχιστον δώδεκα εγγόνια από τους δύο ιερείς γιους της. Τους βοηθάει με κάθε τι που μπορεί. Με την προσευχή προς τον Άγιο Παντελεήμονα και την πίστη στη βοήθειά του, η Σβετλάνα με τον Βασίλειο προσφέρουν το σπίτι τους αφιλοκερδώς ακόμα και σε ανθρώπους σχεδόν άγνωστους.

 

Τις δέκα ημέρες που μείναμε εκεί, δεν είδαμε τη Σβετλάνα, μια γυναίκα προχωρημένης ηλικίας, να ξεκουράζεται: ξάπλωνε μετά τα μεσάνυχτα και σηκωνόταν πριν από τις τέσσερις. Οι σπιτονοικοκύρηδες μαγείρευαν μόνο για να μας φιλέψουν και αρνήθηκαν κατηγορηματικά να πάρουν χρήματα.

 

Πριν την αναχώρηση, όταν ρωτήσαμε γιατί προσφέρουν τόσο ζεστή φροντίδα, η Σβετλάνα απάντησε: «Για να ελεήσει και ο Κύριος τους γιους μας και τις οικογένειές τους!»

   

 

  

 

Θέλοντας να ευχαριστήσει τον Μεγαλομάρτυρα για την ουράνια βοήθειά του στο Ρωσικό ναυτικό, ο αυτοκράτορας Πέτρος είχε δώσει εντολή να ανεγερθεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα που ήταν ο πιο μεγάλος ναός προς τιμήν αυτού του Αγίου στη Ρωσία. Το 1718, ο αυτοκράτορας Πέτρος έκτισε το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα για τους εργάτες του ναυπηγείου που ήταν στις πηγές του ποταμού Φοντάνκα, απέναντι από τον κήπο «Λέτνιϊ σαντ» (την ημέρα μνήμης του, στις 27 Ιουλίου του 1714, ο ρωσικός στόλος νίκησε το σουηδικό στόλο στο Γκαγγούτα και το 1720 στο νησί Γκρέγγαμ). Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1722, έγιναν τα εγκαίνια της εκκλησίας που αντικατέστησε αυτό το εκκλησάκι.

 

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

 

Милосердие.Ru

 

7/27/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: