Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

12 Ιανουαρίου – Πριν από 43 χρόνια ο Αρχιμανδρίτης Ισαάκ (Βινογκράντοφ) εκοιμήθη εν Κυρίω / 02/12/1895 – 01/12. 1981/
12 Ιανουαρίου – Πριν από 43 χρόνια ο Αρχιμανδρίτης Ισαάκ (Βινογκράντοφ) εκοιμήθη εν Κυρίω / 02/12/1895 – 01/12. 1981/

Για τον πατέρα Ισαάκ η εκκλησία ήταν πάνω από όλα και ο ίδιος ήταν το στολίδι της. Δεν έζησε για τον εαυτό του, αλλά για να εξυψώσει την Εκκλησία του Θεού και νά φέρε στον Θεό ανθρώπους που έχουν απομακρυνθεί από Αυτόν ή δεν τον έχουν γνωρίσει ακόμη.

Δεν λυπήθηκε και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην υπηρεσία της Εκκλησίας και του λαού. Τον  συμβούλεψαν να περιποιηθεί τον εαυτό του, να ξεκουραστεί και να μην υπηρετήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, απάντησε: «Αν δεν υπηρετήσεις, τότε δεν θα ζήσεις».

Από την παιδική ηλικία πήγαινε πρόθυμα στην εκκλησία, και στο σπίτι έπαιζε «πατέρας» και από την ηλικία των τριών ετών ευλογούσε τους πάντες. Επισκεπτόμενος συχνά το ναό, απομνημόνευε σταδιακά πολλές προσευχές, ώστε να μπορεί να υπηρετήσει την «ολονύχτια αγρυπνία», να «βαφτίσει», να «στεφανώσει» τις κούκλες των αδελφών του και να προσευχηθεί πάνω στις «άρρωστες» κούκλες.

Αφού αποφοίτησε από ένα πραγματικό σχολείο και εισήλθε στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης. Δύο χρόνια αργότερα, κινητοποιήθηκε στον ενεργό στρατό και δύο χρόνια αργότερα, το 1916, αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Πεζικού του Βλαντιμίρ, προήχθη σε αξιωματικό και στάλθηκε στο Ρουμανικό Μέτωπο. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχιζόταν.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης εντάχθηκε στις τάξεις του Εθελοντικού Στρατού. Επί τρία χρόνια, με τον βαθμό του επιτελάρχη, διοικούσε έναν λόχο στο περίφημο σύνταγμα Ντροζντόφσκι. Μετά την ήττα του στρατού του Wrangel, ο Vinogradov, μαζί με τις λευκές μονάδες, κατέληξαν σε μια ξένη χώρα.

Η τουρκική κυβέρνηση εγκατέστησε τους Ρώσους στρατιωτικούς σε ένα στρατόπεδο στο γυμνό, βραχώδες νησί της Γκαλίπολης. Ρώσοι στρατιώτες βρέθηκαν σε δύσκολες συνθήκες. Δεν υπήρχαν μέσα βιοπορισμού, η ελπίδα να επιστρέψουν στην πατρίδα έσβηνε.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Αρχιμανδρίτης Ισαάκ μίλησε για την τρομερή ζέστη και τη ζέστη στις ημιερήμους ακτές του στενού των Δαρδανελίων και πόσο προσευχόταν τη νύχτα. Άρχισε να περιφέρεται σε ξένες χώρες: Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία...

Σε ένα συνέδριο συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Sergius (Korolyov) /+1952/ από την Πράγα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα εγκαίνια του Θεολογικού Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι. και τον ευλόγησε να μπει εκεί.

Σύντομα έγινε ιερομόναχος και στάλθηκε στην Πράγα, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου έγινε βοηθός του Αρχιεπισκόπου Σεργίου.

Στην Πράγα, όπου, όπως και αλλού στην εξορία, ο Ρώσος λαός συγκεντρώθηκε γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Αρχιμανδρίτης Ισαάκ, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Σεργίου, έθρεψε πνευματικά τους συμπατριώτες του, οι οποίοι μετέφεραν όλες τις θλίψεις και τις πίκρες τους στους πνευματικούς τους πατέρες. Η Vladyka Sergius και ο Ιερομόναχος Ισαάκ ήταν του ίδιου πνεύματος: τους ένωσε η μεγάλη αγάπη για τον Θεό και τους γείτονές τους.

Μετά την κατάληψη της Πράγας από τον σοβιετικό στρατό, ο Αρχιμανδρίτης Ισαάκ συνελήφθη από το τμήμα Smersh και καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο σε 10 χρόνια στα στρατόπεδα.

Ο πατέρας Ισαάκ έπρεπε να εκτίσει την τιμωρία του σε ένα στρατόπεδο κοντά στην Καραγκάντα. Στο στρατόπεδο, μόλις κουνούσε τα πρησμένα πόδια του, δεν εκπλήρωσε την ποσόστωση και ως εκ τούτου έλαβε μια ελλιπή μερίδα ψωμιού, την οποία αφαιρούσαν αμέσως οι σωματικά ισχυρότεροι γείτονές του στο κελί.

Το χειμώνα, εργάστηκε σε μια ομάδα ανασκαφών, με τα καθήκοντά τους να περιλαμβάνουν τη συλλογή, τη μεταφορά και την απόρριψη των νεκρών σε ταφικά αυλάκια. Τη μέρα έσκαβαν αυτές τις τάφρους, και τη νύχτα έθαβαν τους νεκρούς. Κάθε φορά, υπηρετούσε νοερά λιτανεία για την ανάπαυση των νεκρών συγκρατούμενων του και ζητούσε από τον Κύριο να συγχωρήσει τις αμαρτίες των αθώων θυμάτων για το απάνθρωπο μαρτύριο τους.

Πριν την απελευθέρωσή του, είδε ένα προφητικό όνειρο, σαν να ήρθε ένας όμορφος, γκριζομάλλης γέρος, να του έδωσε μια εικόνα της Ανάστασης και να είπε ενθαρρυντικά λόγια.
Ξυπνώντας ο π. Ισαάκ ένιωσε την ελαφρότητα και την αόρατη παρουσία του γέροντα. Αυτό το όνειρο του έδωσε ελπίδα για απελευθέρωση, η οποία συνέβη μετά από λίγο καιρό.

Το 1946 απελευθερώθηκε από το Karlag και εξορίστηκε στο Aktyubinsk.

Στον πρώτο σταθμό μεταφοράς, στο Πετροπαβλόφσκ, μόλις κουνούσε τα πονεμένα πόδια του, ο πατέρας Ισαάκ ήρθε στον ναό. Η πρώτη ακαταμάχητη επιθυμία ήταν να ευχαριστήσω τον Παντοδύναμο για τη θαυματουργή απελευθέρωση. Προσευχήθηκε θερμά στη γωνία μέχρι το τέλος της λειτουργίας.

Κατά τη διάρκεια του κανόνα έχασε τις αισθήσεις του. Οι γριές τον πήγαν στο φυλάκιο και, αφού έμαθαν ότι ήταν από τη φυλακή, του έδωσαν γάλα να πιει. Αφού διανυκτέρευσα στο σταθμό, νωρίς το πρωί έσπευσα στη λειτουργία για να κοινωνήσω.

Στο επόμενο σημείο μεταφοράς, την πόλη Τσκάλοφ, πήγε πρώτος στην εκκλησία και ο πατήρ Ισαάκ. Στην εκκλησία συναντήθηκε ο επίσκοπος Μητροπολίτης Μανουήλ (Λεμεσέφσκι) /+1968/. Έχοντας σταθεί στα γόνατα καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας και πλησίασε τη Vladyka Manuel για ευλογία, ζήτησε προσευχές. Ο επίσκοπος έβγαλε γρήγορα ένα μεγάλο μαντίλι από την τσέπη του και το έδεσε έναν κόμπο. Οι συμπονετικές γιαγιάδες μάζευαν ό,τι μπορούσαν για τον άγνωστο ιερέα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Άλμα-Άτα και Καζακστάν Νικολάι (Μογκιλέφσκι) /+1955/, (αγιοποιήθηκε το 2000), ενώ περιόδευε στην επισκοπή, συνάντησε τον Αρχιμανδρίτη Ισαάκ και ήταν μέσα του που ο πατέρας Ισαάκ αναγνώρισε τον ίδιο γέροντα από το όνειρο που τον προειδοποίησε. για την επικείμενη αποφυλάκισή του.

Το 1947, ο πατέρας Ισαάκ διορίστηκε πρύτανης της Εκκλησίας του Καζάν στην Άλμα-Άτα και στη συνέχεια από το 1948 έως το 1957 υπηρέτησε ως πρύτανης του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου.

Περπατούσε πάντα στην εκκλησία και στις λειτουργίες. Κανείς δεν τον είχε δει ποτέ με κοσμικά ρούχα, και εκείνες τις μέρες, στη δεκαετία του '50, ακόμη και η ίδια η θέα ενός ιερέα προκαλούσε ακατανόητη γελοιοποίηση, οργή και οργή σε μερικούς ανθρώπους.

Πάσχοντας από διαβήτη, τηρούσε αυστηρά τις νηστείες και την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής δεν έτρωγε φαγητό μέχρι την Τετάρτη, μέχρι το τέλος της πρώτης Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων.

Το 1957-1958 ο Φρ. Ισαάκ υπέστη υπακοή μεταξύ των αδελφών της Αγίας Τριάδος Σέργιου Λαύρας. Όλες οι προσπάθειες του Πατριάρχη Αλέξιου Α' να αναδείξει τον Αρχιμανδρίτη Ισαάκ στο βαθμό του επισκόπου απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Θρησκευτικών Υποθέσεων ενόψει του παρελθόντος της Λευκής Φρουράς του π. Ισαακία.

Λόγω της αδυναμίας εγγραφής στην περιοχή της Μόσχας, ο πατέρας Ισαάκ μετατέθηκε στην επισκοπή Voronezh.

Πριν φύγει από τη Λαύρα, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τον Αρχιμανδρίτη Ισαάκ με μια εικόνα σώματος της Θεοτόκου, την οποία δεν αποχωρίστηκε μέχρι τον θάνατό του, και του παρέδωσε ένα ραβδί - ιδιοκτησία επισκόπου, σημάδι της ανώτατης ποιμαντικής εξουσίας.

Από το 1958, ο πατέρας Ισαάκ ήταν πρύτανης του Καθεδρικού Ναού της Ανάληψης και κοσμήτορας της πόλης Yelets, στην περιοχή Lipetsk.

Ήρθε η ώρα για τις διώξεις του Χρουστσόφ. Άρχισαν μεγάλης κλίμακας αντιεκκλησιαστικές δράσεις, όλες οι επισκοπές ήταν στα πρόθυρα της πλήρους καταστροφής.

Το 1962, ανακοινώθηκε ότι ο Καθεδρικός Ναός της Ανάληψης δεν προστατεύεται πλέον από το κράτος και θα ήταν κλειστός. Το γεγονός ότι ο καθεδρικός ναός παρέμεινε ενεργός είναι μεγάλη αξία του Αρχιμανδρίτη Ισαάκ, ο οποίος επισκέφτηκε επανειλημμένα τις τοπικές αρχές και ήξερε να είναι διπλωματικός και επίμονος.

Επί 23 χρόνια ο Αρχιμανδρίτης Ισαάκ δεν άφησε το ποίμνιό του. Δεν αναγνώριζε διακοπές για τον εαυτό του, λέγοντας με απορία: «Από τι να ξεκουραστώ; Από την υπηρεσία του Θεού;

Πνευματικά παιδιά ήρθαν σε αυτόν στο Yelets τόσο από διαφορετικές περιοχές της χώρας όσο και από το εξωτερικό - Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία, Σερβία.

Η μοναστική ζωή άρχισε σταδιακά να βελτιώνεται υπό τη γεροντική ηγεσία του Αρχιμανδρίτη Ισαάκ και με πλήρη υπακοή σε αυτόν. Ζούσαν σαν μοναχοί, ήσυχα και απομονωμένα. Ιδιαίτερα εορτάστηκαν οι ημέρες μνήμης του Αγίου Νικολάου (Μογκιλέφσκι) /+1955/ και του Αρχιεπισκόπου Σεργίου (Κορολιόφ) /+1962/.

Ήταν μετά από αίτημα του Αρχιμανδρίτη Ισαάκ το 1962 που ο Ιερομόναχος Valery (στο μέλλον - Σχήμα-Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ) (Mirchuk) /+11.01.2005/, του οποίου τη μνήμη εορτάσαμε χθες, μεταφέρθηκε στους κληρικούς του Καθεδρικού Ναού της Ανάληψης στο Yelets.

Δύο μέρες πριν από το θάνατό του, ο Αρχιμανδρίτης Ισαάκ τέλεσε την τελευταία του Θεία Λειτουργία. Υπηρέτησε αργά, όπως πάντα, με συγκέντρωση. Κάπως έτσι, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ευλόγησε τους πάντες αργά και με ένα θλιμμένο χαμόγελο. Η επίγεια ζωή του γέρου έφτασε στο τέλος της.

Ο Αρχιμανδρίτης Ισαάκ κηδεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 1981. Μετά τον αποχαιρετισμό 14 ιερείς σήκωσαν το φέρετρο και το μετέφεραν στην αγκαλιά τους μέχρι την έξοδο ενώ έψαλαν οι χορωδίες της αριστερής και δεξιάς χορωδίας και όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Την ημέρα της κηδείας έλαμψε ο χειμωνιάτικος ήλιος, πλημμυρίζοντας με λαμπρό φως τον Καθεδρικό Ναό της Αναλήψεως, χαίροντας γενναιόδωρα με τρόπο μη χειμωνιάτικο. Τα πνευματικά παιδιά έκλαψαν, συνειδητοποιώντας ότι ήταν ορφανά.

Ο τάφος του Αρχιμανδρίτη Ισαάκ στο νεκροταφείο στο Yelets έχει γίνει τόπος προσκυνήματος. Εδώ οι άνθρωποι λαμβάνουν παρηγοριά στις καθημερινές θλίψεις και αντλούν πνευματική δύναμη. Πολλά αιτήματα, προσευχές, επιθυμίες, επίγεια προβλήματα εμπιστεύτηκαν στον ιερέα στον τάφο του. Και έρχεται βοήθεια. Κανείς δεν μένει αναπάντητος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: