Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

ΠΑΤΉΡ SAVADIE BASTOVI!!!

 

Γιατί τα γουρούνια πετάχτηκαν στη θάλασσα και γιατί οι Γαδαρηνοί έδιωξαν τον Χριστό παρακαλώντας Τον να μην μπει στην πόλη τους; Κάποιος είπε ότι τα γουρούνια «αυτοκτόνησαν» για να αποφύγουν τον ζυγό των διαβόλων, από ένα είδος χοιρινής αξιοπρέπειας. Κάποιος άλλος, επίσης γιατρός θεολογίας, πιστεύει ότι οι Γαδαρηνοί έδιωξαν τον Χριστό λόγω της ζημιάς που υπέστησαν πνίγοντας ένα τόσο μεγάλο κοπάδι γουρουνιών. Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα; Μας απαντά ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Τα γουρούνια δεν αυτοκτόνησαν, αλλά σκοτώθηκαν από τους διαβόλους. Πετώντας, την ίδια στιγμή, το κοπάδι των γουρουνιών στη θάλασσα, οι διάβολοι έδειξαν την αληθινή πρόθεση που έχουν με τον καθένα μας, αυτή να μας σκοτώσουν. Και το ότι δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν τους δύο δαιμονισμένους δείχνει ότι ο Θεός μας προστατεύει μέσω των αγγέλων Του και ότι ο διάβολος δεν έχει απόλυτη εξουσία πάνω στον δαιμονισμένο, αλλά μόνο όσο επιτρέπει ο Θεός.

Γιατί οι ιδιοκτήτες των γουρουνιών δεν ζήτησαν λογαριασμό από τον Χριστό για τη μεγάλη ζημιά τους, ούτε ανέφεραν τίποτα για τα γουρούνια; Έτρεξαν έξω στην άκρη της πόλης και Τον παρακάλεσαν να μην μπει στη χώρα τους. Αυτό το έκαναν όχι λόγω της απώλειας των γουρουνιών, που θεωρούσαν ασήμαντη, (ούτε καν να αναφερθεί), αλλά επειδή φοβήθηκαν ότι ο Χριστός θα ανακαλύψει και άλλες αμαρτίες εκτός από το να εκτρέφει γουρούνια ενάντια στην εντολή που δόθηκε στον Μωυσή. Οι Γαδαρηνοί, ως Εβραίοι, εκτρέφανε χοίρους και έβγαζαν εισόδημα από αυτό, παραβιάζοντας την εντολή, επομένως όταν ο Χριστός, τον οποίο αναγνώρισαν ως προφήτη, πέταξε τα γουρούνια τους στη θάλασσα με υπέροχο τρόπο (νόμιζαν), φοβήθηκαν και άλλες τιμωρίες. θα μπορούσαν να έχουν αντέξει. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ενός τόσο μεγάλου κοπαδιού γουρουνιών δεν είχαν τίποτα να παραπονεθούν, ούτε ζήτησαν αποζημίωση, παρά μόνο Του ζήτησαν να μην μπει στην πόλη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: