Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

ΠΑΤΉΡ SAVADIE BASTOVI!!!

 


Η χριστιανική μας πίστη μας λέει πολύ καθαρά και ωμά, χωρίς καμία ευκαιρία επανερμηνείας, ότι η Εκκλησία είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική. Με αυτή την ομολογία κλείνει το στόμα όποιου συμβουλίου, γραμματείας ή ομιλητής μας πει ότι υπάρχουν περισσότερες εκκλησίες.

Η Εκκλησία είναι Μία, το ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως, αλλά για να μην υπάρχει αμφιβολία για οποιαδήποτε άλλη ομάδα που δηλώνει εκκλησία, οι Άγιοι Πατέρες μας άφησαν την προϋπόθεση της καθολικότητας. Δηλαδή, είμαστε ένα παντού στον κόσμο από το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως Ένα, ξεχωριστό, ξεχωριστό, ενωμένο με την ομολογία και την αμοιβαία αναγνώριση όλων των επισκόπων και των ιερέων που επιτελούν το αγιαστικό έργο που λάβαμε από τους Αγίους Αποστόλους, για το οποίο εμείς αποκαλούμε την Εκκλησία μας και Αποστολική.

Η νηφαλιότητα είναι το θεμελιώδες κριτήριο με το οποίο διατηρείται η Εκκλησία. Όποιος δεν είναι στο Συμβούλιο, χωρίζεται από την Εκκλησία, χάνοντας τη χάρη. Το επιχείρημα ότι «είναι και αυτοί, διότι ήσαν» είναι αντιευαγγελικό, όπως απαντά ο Απόστολος Ιωάννης: «από μας ήλθαν, αλλά δεν ήταν δικοί μας» (Α' Ιωάννου, 2,19).

Τίποτα δεν μισεί ο διάβολος περισσότερο από τον σνομπισμό. Αν όλοι οι άνθρωποι προσεύχονταν αδιάκοπα, αλλά χωρίς να είναι ενωμένοι μεταξύ τους, ο διάβολος όχι μόνο δεν θα ενοχλούνταν, αλλά και θα χτυπούσε τα χέρια του. Χωρίς την ενότητα της πίστεως, που ζητάμε στη Λειτουργία, οι προσευχές δεν έχουν αξία. Γι' αυτό ο διάβολος διχάζει την Εκκλησία και εμπνέει την εμφάνιση αιρέσεων, των λεγόμενων εκκλησιών που ενθαρρύνονται και προστατεύονται από τους νόμους του κόσμου.

Και επειδή ο διάβολος πιθηκίζει ό,τι κάνει ο Θεός, η απάντηση που δίνεται στη νηφαλιότητα της Εκκλησίας είναι η Παγκοσμιοποίηση. Η καθολικότητα της πίστης αντικαθίσταται από την καθολικότητα του Χρήματος. Με αυτόν τον τρόπο ο Μαμμών θα κυβερνά τον κόσμο και θα απαιτεί υπηρεσία και λατρεία ως θεός.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το Sobornicity δέχεται επίθεση, όχι από ξένους, αλλά από εσωτερικούς. Ας προσέχουμε μήπως, νομίζοντας ότι υπηρετούμε τον Θεό, θυμόμαστε ότι πολεμάμε εναντίον Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: