Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ή Ευρώπη πρόδωσε τον Θεό και πρόδωσε και όλους τούς άλλους λαούς.


 
Σ' όλα υπάρχει ένα τέλος, έκτος από το έλεος του Θεού. Αυτό αποδεικνύεται και από την Ιστορία του λαού του Ισραήλ.
Και το βάθος της θάλασσας μπορεί να μετρήσει κανείς, τον πόνο όμως του Θεού για τούς ανθρώπους είναι αδύνατο να τον μετρήσει. Ό πόνος του Θεού για τούς ανθρώπους φάνηκε στον ιδρώτα πού έσταζε από το μέτωπο του Χριστού, στον κήπο της Γεθσημανή.

Ό Θεός περιμένει και περιμένει. Τί περιμένει ό Θεός; Ό Θεός δεν περιμένει πώς ένας άνθρωπος θα δείξει το σωστό δρόμο στους λαούς, ούτε περιμένει πώς ένας άνθρωπος θα δώσει στους λαούς εντολές για να υπακούσουν και να σωθούν. Δεν το περιμένει ό Θεός αυτό, επειδή αυτό ήδη έγινε. Ό Μεσσίας ήρθε, έδειξε το δρόμο και έδωσε το νόμο. Άλλον Μεσσία δεν μπορούν να περιμένουν οι λαοί. Ό Θεός δεν περιμένει ούτε δεύτερο Μεσσία, ούτε κάποιον ιδιοφυή κυβερνήτη ή στρατηγό ή σοφό άνθρωπο. Όλα αυτά έγιναν και δεν μπορούν να παίξουν κανένα σημαντικό ρόλο στην ευτυχία του ανθρώπινου γένους.

Ό Θεός στην εποχή μας περιμένει ένα λαό, όχι έναν άνθρωπο, αλλά ένα ολόκληρο λαό, ό όποιος με όλη τη καρδιά του θα παραδώσει τον εαυτό του στον Κύριο και θα ζει για Αυτόν. Δεν περιμένει ό Θεός έναν άνθρωπο ψηλό σαν την οροσειρά των Ιμαλάιων, να οδηγήσει και να σώσει την ανθρωπότητα. Ό Θεός περιμένει ένα λαό, ό όποιος θα σταθεί ενώπιον του με ταπεινοφροσύνη, σαν τη μυρμηγκοφωλιά μπροστά στον άνθρωπο. Ό Θεός περιμένει ένα λαό πού θα προσφέρει στους άλλους λαούς την αγάπη του, το φως της αλήθειας και θα αποτελέσει παράδειγμα καθαρότητας.
Οι λαοί, στην εποχή μας, μιμούνται το παράδειγμα των λαών της Ευρώπης. Ή Ευρώπη πρόδωσε τον Θεό και πρόδωσε και όλους τούς άλλους λαούς. Απογοητεύτηκαν όλοι οι λαοί πολύ από την Ευρώπη.

Ό λαός μας, άραγε, θα ήθελε να ανταποκριθεί στην υπομονή του Θεού; Ό Άγιος προφήτης Ησαΐας έγραψε: Ειδον τον Κύριον καθήμενον επί θρόνου υψηλού και επηρμένου, και πλήρης ό οίκος της δόξης αυτού, να του φωνάζει: Τίνα αποστείλω, και τις πορεύσεται προς τον λαόν τούτον; Και απάντησε ό Ησαΐας: Ιδού εγώ είμι απόστειλαν με (Ήσ. 6, 1, 8).
Στο Θεό σήμερα χρειάζεται όχι ένας άνθρωπος, αλλά ένας λαός. Ό Θεός πάλι θέτει την ίδια ερώτηση: Ποιόν να στείλω, ποιος θα πορευτεί;

Λαέ της Σερβίας, έχεις το θάρρος να αποκριθείς σαν τον Ησαΐα και να πεις: Έδώ είμαι, στείλε έμενα Κύριε. Θα μπορούσες να το κάνεις, αν το ήθελες. Ή σημαία σου με το σταυρό, οι παλαιότεροι αρχηγοί σου και το μαρτυρικό σου παρελθόν σε οδηγούν σ' αυτό. Το βάθος της μαρτυρίας σου, το ύψος των οραμάτων σου σε οδηγούν σ' αυτή την αποστολή. Οι άγιοι και οι ήρωες σου σε ευλογούν να πάρεις αυτόν το δρόμο. Όλα τα πεδία μάχης και τα εκατομμύρια θύματα πολέμου σου δίνουν το κίνητρο, την έμπνευση για αυτό το έργο. Έχεις θάρρος να πεις στον Κύριο: Ορίστε, στείλε εμένα.

'Ας είσαι ευλογημένος, αν θα βρεις το θάρρος να ομολογήσεις, αυτό πού ομολόγησε ό Ησαΐας και να δεχτείς. Αυτό θα ήταν σύμφωνο με το πνεύμα της ιστορίας σου. Ή ιστορία σου αποδεικνύει την αγάπη σου για το Χριστό και την αγάπη σου για την ελευθερία. Οι λαοί της γης χρειάζονται το Χριστό και την ελευθερία όπως χρειάζονται το ψωμί, το νερό και το οξυγόνο.
Θα πεις πώς είναι δύσκολο έργο αυτό. Υπάρχει άραγε κάποιος άλλος λαός ανάμεσα στους λαούς του Ίάφεθ, πού να δοκιμάστηκε περισσότερο από εσένα;
Αυτή ή αποστολή είναι αποστολή πού ταιριάζει σ' ένα μεγάλο λαό και όχι σ' ένα μικρό λαό, όπως εγώ, θα απαντήσει ό λαός της Σερβίας.

Μη μιλάς έτσι, επειδή οι μεγάλοι λαοί τα κατέστρεψαν όλα, τα μπέρδεψαν όλα, απομακρύνθηκαν από το Χριστό και απογοήτευσαν όλους τούς άλλους λαούς στον κόσμο. Αδυνατούν να δώσουν το σωστό παράδειγμα σ' όλους μας. Και πραγματικά μάς χρειάζεται το υγιές παράδειγμα, το πνεύμα της σωστής ζωής, το φως της αιώνιας αλήθειας. Οι μεγάλοι λαοί δεν είναι υγιείς, δεν ζουν δίκαια ζωή, τούς λείπει το φως, ή αλήθεια, το όραμα του ουρανού.
Ακόμη και εμείς είμαστε στα πρώτα στάδια της ίδιας αρρώστιας με αυτούς τούς λαούς και είναι ερώτηση αν θα καταφέρουμε να δώσουμε το σωστό παράδειγμα και την πνευματική αισιοδοξία στους άλλους λαούς. Πράγματι ξεκινήσαμε να υποφέρουμε από την ίδια αρρώστια. 

Αλλά εκείνο πού στους λαούς αυτούς είναι αρρώστια του πνεύματος, του μυαλού, της καρδιάς σε μάς είναι αρρώστια επιδερμική.
Αδερφοί μου, ας γυρίσετε στις πνευματικές σας πηγές για να γιατρευτείτε. Πρώτη πνευματική σας πηγή είναι το μοναστήρι του Χιλανδαρίου, δεύτερη πηγή είναι το μοναστήρι της Στουντένιτσας, τρίτη πηγή είναι το μοναστήρι Ζίτσα. Στη συνέχεια τα μοναστήρια Ντέτσανι, το μοναστήρι Ναούμ στην Όχρίδα και εκατοντάδες άλλα μοναστήρια.

Ό ευσεβής λαός του χωριού, οι ευσεβείς εργάτες αποτελούν το καλύτερο πνευματικό παράδειγμα. Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς καλύτερο. Πηγαίνετε στην εκκλησία του Αγίου Σάββα, βαπτιστείτε πνευματικά στην πηγή του Αγίου και θα βρείτε την πνευματική σας υγεία. Βαπτιστείτε πνευματικά στην ηρωική και μαρτυρική σας ιστορία. Τα μνημεία των κατορθωμάτων των παππούδων και των προπαππούδων σας στέκονται όρθια σαν μαρτυρίες. Βαπτιστείτε πνευματικά στο δικό σας απλό, γενναίο και πιστό λαό. Γυρίστε στη δική σας θαυματουργή Εκκλησία. "Έτσι θα είστε πνευματικά υγιείς. Τότε θα μπορέσετε με δέος και φόβο να προσκυνήσετε τον Ύψιστο Κύριο, τον Θεό. Τότε θα μπορέσετε με δουλική υπομονή να πείτε: Έδώ είμαστε Κύριε, στείλε εμάς! "Ας έχετε σωφροσύνη, δύναμη, ομόνοια και τη βοήθεια της Παναγίας, της Θεοτόκου. Αμήν.


ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ.Δεν υπάρχουν σχόλια: