Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η Μονή της Κλισούρα υλοποιεί με επιτυχία σχέδια που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία
Η Μονή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου βρίσκεται κοντά στις πόλεις Βαρσέτς και Μπερκόβιτσα, στους πρόποδες του Δυτικού Αίμου. Ιδρύθηκε το 1240. Κάποτε ονομάζονταν Βρεστένσκα, στο όνομα του ποταμού Βρεστίτσα, ενώ σήμερα - Μονή των Αγίων αδερφών Κύριλλου και Μεθοδίου. Ονομάζεται επίσης της Κλισούρα από το όνομα του κοντινού χωριού Μπαρζία, που μέχρι το 1950 ονομαζόταν Κλισούρα.

Εδώ έχουν διατηρηθεί πολλά κειμήλια - παλιές εικόνες, βιβλία, θρησκευτικά σκεύη, αλλά τα πιο πολύτιμα είναι τα λείψανα αγίων. Το έτος 2000 στο αγίασμα της Μονής ανακαλύφθηκε το έτσι ονομαζόμενο "ζωντανό νερό", που έρχεται από την κορυφή Τοντόρινη κούκλι και λόγω των ιδιοτήτων του θεωρείται θεραπευτικό.
Κάθε έτος στη Μονή διοργανώνονται και κατασκηνώσεις για παιδιά απ' όλη τη χώρα.
Με μέσα του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη" στη Μονή και τις παρακείμενες εκτάσεις γίνονται αρκετές δραστηριότητες βελτιοποίησης του περιβάλλοντος. Περισσότερες λεπτομέρειες μάθαμε από τον ηγούμενο της Μονής, τον αρχιμανδρίτη Αντίμ.

"Θέλω να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου παραχωρείτε να σας διηγηθώ για τη Μονή της Κλισούρα - μία αρχαία βουλγαρική μονή, που την τελευταία δεκαετία σημειώνει άνοδο και ανανέωση. Οφείλεται στις δυνατότητες που παραχώρησε η βουλγαρική κυβέρνηση για συμμετοχή σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εμείς ήδη έχουμε εμπειρίες στην υλοποίηση προγραμμάτων επειδή στη μονή μας πραγματοποιήσαμε με επιτυχία δύο σχέδια του προγράμματος "Όμορφη Βουλγαρία". Κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε και σχέδια του Προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη" - το ένα είναι για γεωργία και το άλλο - για οικοδομικές δραστηριότητες. Για μεγάλη χαρά μας, και με τη βοήθεια του Θεού, τα προγράμματα και οι μελέτες υποβοηθούν αισθητά τη μονή, που έχει αναπτύξει την πνευματική και οικονομική δραστηριότητα της για να μπορεί να ανταποκρίνεται αντίστοιχα στις πνευματικές ανάγκες της σύγχρονης ζωής".

"Σημαντικό είναι το μοναστήρι να είναι χώρος τον οποίον οι πιστοί να επισκέπτονται με ευχαρίστηση, να νιώθουν όμορφα και σε μία καλή ατμόσφαιρα, που να προδιαθέτει προς το πνευματικό. Αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες - και γραφειοκρατικές, και τεχνικές, κατά την εκπόνηση των μελετών και την λήψη αδειών από τους διάφορους θεσμούς. Σχετικά με την αγροτική δραστηριότητα ήδη λάβαμε άδεια άρδευσης επειδή σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε εκτάσεις με οπωροφόρα δέντρα. Προβλέπεται επέκταση και ανανέωση του πάρκιν μπροστά στη Μονή επειδή έρχονται πολλοί επισκέπτες με αυτοκίνητα. Σε συνέχεια θα προχωρήσουμε με επισκευές της μονής και των παρακείμενων κτιρίων".


Το καθολικό της μονής

Ποιο είναι το ενδιαφέρον των Βούλγαρων και ξένων τουριστών προς τη Μονή;
"Από το 1999, από τότε που είμαι στη μονή, αντιμετωπίζουμε καθημερινά εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από πλευράς των Βουλγάρων, όσο και των ξένων", λέει ο αρχιμανδρίτης Αντίμ. "Για μένα είναι μεγάλη χαρά ότι η μονή σημειώνει πρόοδο στη ζωή και την αποστολή της. Εδώ για ένα έτος γίνονται περίπου 600 βαφτίσια και 100 στεφανώματα. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους καλύπτουμε τις πνευματικές ανάγκες των πιστών που μας επισκέπτονται. Επίσης η μονή μας βρίσκεται σε μία πανέμορφη περιοχή στην αγκαλιά του Αίμου, πλούσια προικισμένη από τον Θεό", δήλωσε καταλήγοντας για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο αρχιμανδρίτης Αντίμ, ηγούμενος της Μονής της Κλισούρα.


Μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: