Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το σύμπτωμα της ζήλειας

Ή ζήλεια μπορεί να βλάψει πολύ τις ανθρώπινες σχέσεις και μάλιστα τις πολύ στενές, όπως οι συζυγικές. Ωστόσο δε θα κατανοηθεί και δε θα αντιμετωπισθεί σωστά,  αν δεν αναγνωρισθεί, ευθύς εξ αρχής, oτι είναι κάτι αρκετά ι φυσικό και oτι παίζει ένα χρήσιμο ρόλο, αν διατηρηθεί στο  σωστό μέτρο.

Είμαστε προικισμένοι με μερικά προστατευτικά συναισθήματα. Ό φόβος είναι ένα απ' αυτά, πού μας κάνει να είμαστε προσεκτικοί όταν περνάμε ένα δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία. Ή ανησυχία είναι ένα άλλο και μας κάνει να προετοιμαζόμαστε αρκετά για κάτι πού πρόκειται να κάνουμε, ώστε να το κάνουμε τόσο σωστά και υπεύθυνα ώστε να μην εκτεθούμε. Ή ζήλεια είναι επίσης ένα απ' αυτά τα συναισθήματα, πού μας κάνει προσεκτικούς με τις σχέσεις, από τις όποιες εξαρτάται ή ψυχοσωματική ασφάλεια και ευημερία μας.

Άλλα μερικές φορές αυτά τα προστατευτικά συναισθήματα εκτρέπονται. Ό δικαιολογημένος και χρήσιμος φόβος γίνεται αδικαιολόγητη και καταλυτική φοβία, ή υγιής ανησυχία, πού καλλιεργεί την υπευθυνότητα, εξελίσσεται σε νευρωτικό άγχος πού αχρηστεύει τον άνθρωπο. Ό άνθρωπος πού διαστρέφει μ' αυτό τον τρόπο αυτά τα προστατευτικά συναισθήματα, θα πρέπει να βασανίζεται από κάποια οδυνηρά εσωτερικά τραύματα. Στην περίπτωση του ανθρώπου με την παθολογική ζήλεια, τα τραύματα αυτά μπορεί να είναι ή ανασφάλεια πού του δημιούργησαν οι προηγούμενες σχέσεις του και είναι βέβαια συναισθήματα προσωπικής ανεπάρκειας. ' Ο άνθρωπος πού δεν έχει αίσθηση προσωπικής αξίας περιμένει πάντοτε την απόρριψη των άλλων και βρίσκει πολύ φυσικό να προτιμήσουν κάποιον άλλο αντί γι` αυτόν. Ιδιαίτερα στις ερωτικές και τις συζυγικές σχέσεις, ένα τέτοιο αίσθημα δημιουργεί ή αβεβαιότητα ενός συζύγου όσον άφορα τον ανδρισμό του ή τη θηλυκότητα του. Είναι βέβαια αυτονόητο, πώς όταν ό σύζυγος, πού έχει τέτοια συναισθήματα δεν αισθάνεται το σύντροφο του κοντά του, τα συναισθήματα, αυτά επιτείνονται.

Δυστυχώς όμως, οι ενέργειες του συζύγου πού βασανίζεται από παθολογική ζήλεια, προκαλούν στο σύντροφο του αυτήν ακριβώς την απορριπτική συμπεριφορά - ενόχληση, ψυχρότητα, αποστροφή ή οποία τελικά επιβεβαιώνει την υποψία του για την απόρριψη του άλλου. Ακόμη χειρότερα, γίνεται πολύ δύσκολο και δυσάρεστο να ζήσει κανείς μ' έναν τέτοιο σύζυγο. Είναι αφόρητο να αισθάνεται ότι διαρκώς τον υποπτεύονται και μάλιστα χωρίς λόγο. Ούτε πάλι μπορεί να αισθανθεί κανείς τρυφερότητα για κάποιον πού είναι διαρκώς γεμάτος πικρία εναντίον του και συνεχώς τον κατηγορεί άδικα. Αισθάνεται πληγωμένος, απογοητευμένος, αγανακτισμένος, παρεξηγημένος. Αισθάνεται την ανάγκη για λίγη γλυκύτητα, ζεστασιά και συμπάθεια, πού θα τον αναπαύσει και θα τον στηρίξει.

Με λίγα λόγια ή ζήλεια ενθαρρύνει στο γάμο, αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα πού υποπτεύεται.  Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πού μια γκρινιάρα σύζυγος, κατηγορώντας διαρκώς τον άνδρα της για απιστία, τον εξωθεί σε μια εξώγαμη ερωτική περιπέτεια που δεν είχε ποτέ δοκιμάσει προηγουμένως.    

Ένας ώριμος χειρισμός του συναισθήματος της , μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία  γάμου, από τη διαβρωτική επίδραση πού μπορεί να έχει πάνω  σ'  αυτόν.  Όταν ή ρίζα της ζήλειας δεν μπορεί να εξιχνιαστεί, ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί ή επέμβαση κάποιου πού είναι εξειδικευμένος στα θέματα της συζυγικής ψυχοπαθολογίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΓΑΜΟΣ. ΠΑΠΑ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΦΑΡΟΣ -ΠΑΠΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΦΙΝΑΣ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: