Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΣΤΑΡΕΤΣ ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΤΡΩΝ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝΌ στάρετς ήταν γιατρός και θεραπευτής όχι μόνο των τραυμάτων της ψυχής, αλλά θεράπευε και τις σωματικές ασθένειες, πότε μόνο με τις προσευχές και τα πνευματικά μέσα της Εκκλησίας και πότε συμβουλεύοντας να πάρουν οι ασθενείς και φάρμακα.

Για τούς πονοκεφάλους συμβούλευε να προσεύχονται στον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, διαβάζοντας από την ακολουθία της Απότομης της Κεφαλής του και να έχουν στο σπίτι τους την εικόνα της Απότομης.
Μια πνευματική του κόρη ποτέ δεν παραπονιόταν στον στάρετς για τον πόνο πού είχε στο στομάχι, ό όποιος την καταπονούσε, και προσπαθούσε να μη δίνει προσοχή στον πόνο και ποτέ δεν απευθυνόταν στους γιατρούς. Τότε ό στάρετς της έδωσε ένα μπουκάλι με ελαιόλαδο και της έδωσε εντολή να το χρησιμοποιεί πάντοτε σαν φάρμακο για το στομάχι. Και ό πόνος σταμάτησε.

Έδινε ό Γέροντας ποικίλες συμβουλές για την υγεία, αλλά πάνω απ' όλα, σε ότι αφορούσε την ψυχική και σωματική υγεία συμβούλευε τούς προσερχόμενους να προσεύχονται θερμότερα, να μεταλαμβάνουν αξίως και συχνότερα τα Άχραντα Μυστήρια και σε όλα να απέχουν από τις υπερβολές. Δεδομένου ότι οι σωματικές ασθένειες συχνά προέρχονται από πνευματικά αρρωστημένα εξ αιτίας της αμαρτωλής ζωής, ή ιαματική τέχνη είναι ανίσχυρη για τη θεραπεία τέτοιων ασθενών. Γι' αυτό ό π. Σάββας μιμούμενος τους αγίους πατέρες, έδινε ειδικούς κανόνες προσευχής στους ασθενείς. Και με τη χάρη του Χριστού θεραπεύοντας τις ψυχές τους, γιάτρευε και τις σωματικές τους ασθένειες.

Ό στάρετς συμβούλευε όλους να είναι αυστηρότεροι με τον εαυτό τους και να μην ικανοποιούν τα καπρίτσια τους.
Εξ αιτίας των ιδιοτροπιών ό άνθρωπος δέχεται τιμωρία μέσω των ασθενειών, έλεγε. Το πρόσφορο, ό αγιασμός και το άγιο έλαιο, είναι καλύτερα από τα καλύτερα μέσα θεραπείας. Αρχικά μ' αυτά πρέπει κάποιος να επιδιώκει τη θεραπεία του και αν είναι αδύναμη ή πίστη του, τότε μπορεί να χρησιμοποιεί και άλλα θεραπευτικά μέσα.

Να, αυτό είναι άγιασμα από τις πηγές πολλών αγίων. Πιες το με πίστη και ή αρρώστια θα περάσει, έλεγε συχνά.
Όμως ό στάρετς αναγνώριζε την ανάγκη να απευθυνόμαστε και στους γιατρούς. Έλεγε:
-        Ό Θεός και στους γιατρούς δίνει τη λογική και το δώρο της θεραπείας, μόνο πού ό ασθενής μαζί μ' αυτό πρέπει να ζητήσει από τον Κύριο να τον θεραπεύσει διά των γιατρών και των φαρμάκων.
Σε πολλά από τα πνευματικά του τέκνα ό στάρετς δεν έδινε ευλογία να ακολουθήσουν θεραπεία με τα συνηθισμένα φάρμακα και τα χημικά παρασκευάσματα. Τούς θεράπευε με την προσευχή και τα μέσα των αγίων. Γνωρίζοντας την τεράστια ωφέλεια για την ψυχή από τα βάσανα και τις ασθένειες, κάποιες φορές μόνο μια μικρή θεραπεία επέφερε στους άρρωστους, για να τούς γλυτώσει από τη μελαγχολία, αλλά δεν τούς θεράπευε ολοκληρωτικά, για να μην τούς στερήσει το μισθό κατά τη μετά θάνατον ζωή.
-        Καλώς πονάτε, αλλιώς δεν θα συγκρατούσατε τον εαυτό σας, έλεγε σε κάποιους ό π. Σάββας.


Ό στάρετς Βαρνάβας έλεγε στο μαθητή του, τον στάρετς Ζωσιμά: «Ευχαρίστησε τον Θεό για την αρρώστια σου. Ζήτησε μόνο τη βοήθεια του Κυρίου. Εγώ εγγυώμαι για σένα ενώπιον του Θεού ότι θα ζήσεις 100 χρόνια. 'Αν πάς στους γιατρούς, δεν θα φτάσεις στα γεράματα σου. Θα πεθάνεις νωρίτερα».
Ό στάρετς Αμβρόσιος, έχοντας πείρα της ωφέλειας από τις ασθένειες, δεν συμβούλευε επίσης τον μοναχό να θεραπεύεται, αλλά μόνο να ακολουθεί μια θεραπευτική αγωγή, για να μη βρίσκεται στο κρεβάτι και να μη γίνεται βάρος στους άλλους.

- Ό στάρετς Αμβρόσιος θεωρούσε, έλεγε ό π. Σάββας, ότι ή σωματική ασθένεια, όταν την περνά κάποιος με χαρά και ευχαριστία προς τον Κύριο, είναι ανώτερη και ισχυρότερη από τη νηστεία, τούς κόπους και τα ασκητικά κατορθώματα. Ό Θεός δεν απαιτεί από τον ασθενή σωματική άσκηση, αλλά μόνο υπομονή με ταπείνωση και ευχαριστία. Ή υπομονή με ταπείνωση και ευχαριστία είναι μεγάλη άσκηση! Ό στάρετς Σιλουανός ό Αθωνίτης ήταν πολύ άρρωστος, είχε καρκίνο. Ρώτησε ένα γιατρό κι εκείνος τού είπε ευθέως ότι τού έμεναν να ζήσει τρεις μέρες όλες κι όλες. «Όχι. Σε μένα το Άγιο Πνεύμα αποκάλυψε ότι θα ζήσω τρεις μήνες», τού είπε ό στάρετς. Ό γιατρός δεν πίστεψε στα λόγια τού Σιλουανού. 


Όμως ό στάρετς πράγματι έζησε τρεις μήνες και ό έκπληκτος γιατρός εξ αιτίας αυτού, πίστεψε. Και τώρα, ανάμεσα σας υπάρχουν τέτοιοι ασθενείς πού γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο, αλλά δεν κυριεύονται από κατάθλιψη. Κινούνται και προσεύχονται. Και εδώ βρίσκονται κάποιοι μαζί μας. Τί τούς απομένει να κάμουν; Να απελπισθούν; Όχι! Μόνο να ζητούν από τον Κύριο συγχώρηση. Ή να προσεύχονται όπως ό ιερομόναχος Σιλουανός: «Κύριε, κατάπεμψον έ εμέ το 'Άγιόν Σου Πνεύμα για να σε γνωρίσω διά τού Αγίου Σου Πνεύματος». Και να προσεύχονται στη Μητέρα τού Θεού, όπως προσευχόταν ό στάρετς Ζαχαρίας: «"Ιασαι Αγνή της ψυχής μου την ασθένεια και την υγεία τη πρεσβεία Σου, παράσχου μοι». Όμως ή υποταγή στο θέλημα τού Θεού είναι ανώτερη απ' όλα. 


Επιτρέπεται κατά την προσευχή να φανερώσεις στον Θεό όλες τις επιθυμίες σου και να ζητήσεις απ' Αυτόν όλα τα ωφέλιμα για την ψυχή σου. Αλλά στο τέλος των αιτήσεων και των προσευχών πρέπει πάντοτε να δείχνεις την υιική σου υπακοή και να λες: «Όχι όπως θέλω εγώ. αλλά όπως θέλεις εσύ. Κύριε», ι Δίνοντας την ευχή του καθ' οδό. έδωσε σε μια πνευματική
του θυγατέρα πρόσφορο, κερί, λιβάνι, καρβουνόσκονη και καρβουνάκια και είπε:
 Αυτό το κάρβουνο μπορείτε να το φάτε. να το τρίψετε πρώτα η απευθείας να το μασήσετε με τα δόντια σας. Αυτό βοηθάει πολύ στις ασθένειες τού στομάχου.


Ή γυναίκα έκαμε όπως της είπε και ή αρρώστια πέρασε. Γνωρίζοντας την αδυναμία του λαού σήμερα, ό π. Σάββας, κατά το παράδειγμα των άγιων πατέρων των τελευταίων καιρών, σε κανένα δεν επέβαλλε υπερβολική νηστεία. Ήταν υπέρμαχος και κήρυκας της πνευματικής νηστείας: Να μην οργίζεσαι, να μην κατακρίνεις, να μην επαίρεσαι.

Βλέπεις ότι οι δυνάμεις σου κατέπεσαν, ότι δυναμώνεσαι με το φαγητό και τον ύπνο για να μην υποφέρεις κατά την προσευχή, έλεγε. Αλλά μην κατακρίνεις κανένα, μην οργίζεσαι, ανάγκασε τον εαυτό σου στη σιωπή και την προσευχή.
Ό Γέροντας προστάτευε τα πνευματικά του παιδιά από την κενοδοξία.

Κάποιοι έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους: «Εγώ είμαι νηστεύτρια, ασκήτρια», λένε κάποιες. Όμως ή σωματική νηστεία δεν σημαίνει τίποτε χωρίς την πνευματική νηστεία. Ό άγιος Ιωάννης ό Χρυσόστομος λέγει: «Όποιος περιορίζει τη νηστεία μόνο στην εγκράτεια από την τροφή, εκείνος πολύ την ατιμάζει. Όχι μόνο το στόμα πρέπει να νηστεύει, αλλά και ή όραση και ή ακοή και τα χέρια και τα πόδια και όλο το σώμα μας.
Όμως αρτύσιμες τροφές στον καιρό της νηστείας δεν έδινε ευλογία ό στάρετς να καταναλώνει κανείς από τούς υγιείς, σύμφωνα με το παράδειγμα του οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, ό όποιος έλεγε: «Το ψωμί και το νερό κανένα δεν έβλαψε».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΣΤΑΡΕΤΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: