Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ό εικοστός αιώνας είναι ό πιο άρρωστος αιώνας της Ευρώπης.
Ό καμπούρης άνθρωπος δε βλέπει τον ουρανό, αλλά τη γη. Εκείνον τον καιρό υπήρχε μία κυρτωμένη γυναίκα. Δεκαοκτώ χρόνια το κεφάλι της έμοιαζε να είναι ενωμένο με τα γόνατα της και το μόνο πού μπορούσε να βλέπει ήταν ή σκόνη της γης. Ανέπνεε τη σκόνη και όλη την οσμή του χώματος. Ό Χριστός τη λυπήθηκε και της φώναξε: Γυναίκα απαλλάσσεσαι από την αρρώστια σου. Έβαλε πάνω της τα χέρια και αμέσως εκείνη ορθώθηκε και δόξαζε τον Θεό (Λουκ η
12-13)

Ή σύγχρονη ερμηνεία: Από όλες τις ηπείρους στον κόσμο ή Ευρώπη περισσότερο μοιάζει με την κυρτωμένη γυναίκα. Μοιάζει με κυρτωμένη γυναίκα από τότε πού οι αρχιερείς της, χωρίς τη γνώμη και τη θέληση των λαών της, αποσχίστηκαν από την αληθινή Εκκλησία του Χριστού, πού βρίσκεται στην Ανατολή. Από τότε οι λαοί της Ευρώπης ξεκίνησαν όλο και περισσότερο να κυρτώνουν και να σκύβουν το κεφάλι στη γη. Ό εικοστός αιώνας είναι ό πιο άρρωστος αιώνας της Ευρώπης, επειδή σ' αυτόν τον αιώνα το κεφάλι της κατέβηκε τόσο χαμηλά πού ενώθηκε με τα γόνατα της. Γι' αυτό το λόγο μπροστά στα μάτια αυτών των ανθρώπων υπάρχει μόνο το χώμα και μπροστά στη μύτη τους υπάρχουν μόνο οι μυρωδιές της γης. Όταν τούς μιλάς για τον ουρανό, τούς μιλάς για κάτι πού αυτοί δεν μπορούν να δουν. Επειδή όλη ή ύπαρξη τους είναι τόσο κυρτωμένη, πού το μόνο πού μπορούν να δουν είναι ότι βρίσκεται κάτω, στο χώμα, στη γη και κάθε τί πού βρίσκεται πιο χαμηλά από τον άνθρωπο.

Ή Ευρώπη βλέπει τα πάντα από τη γωνία της κυρτωμένης γυναίκας. Πρέπει να την κρίνουμε βλέποντας την έτσι. Από αυτή τη γωνία της κυρτωμένης γυναίκας, ή οποία δεν βλέπει το φώς αλλά τη γη, ανέπτυξε ή Ευρώπη την επιστήμη, την τέχνη, την οικονομία, την πολιτική, και όλη τη ζωή του άνθρωπου την προσωπική και την κοινωνική. Το βλέμμα της ήταν καρφωμένο στη γη. Έτσι όλα τα εξήγησε με βάση τη γη και το χώμα. Μόνο τη γη έβλεπε και μόνο για τη γη αγωνίστηκε. Άκουγε μόνο τη γη και για αυτό ή επιστήμη της εξελίχτηκε σύμφωνα με τον ήχο της γης.


Οι άνθρωποι της αισθανόταν μόνο την οσμή της γης και αυτή ή οσμή νίκησε τις ουράνιες ευωδίες. Ό νους του άνθρωπου εξέτασε εκείνο πού το μάτι έβλεπε, εκείνο πού το αυτί άκουγε και εκείνο πού ή μύτη μύριζε. Άνηκε δηλαδή στο χώμα και μόνο στο χώμα. Ό νους της κυρτωμένης γυναίκας ανακάλυψε εκατοντάδες μηχανήματα, για να ερευνήσει τη γη. Ερεύνησε τα φυτά, τις ρίζες των φυτών, τα σκουλήκια, τα μεγάλα, τα μικρά και τα πιο μικρά, τα ορατά και τα αόρατα. Ή κυρτωμένη γυναίκα εφοδίασε τα μάτια της με μικροσκόπια, για να βλέπει τα πάντα πού υπάρχουν μέσα στη γη. Όλα τα είδε και όλα τα έμαθε και κατέληξε πώς δεν υπάρχει τίποτε άλλο έκτος από σκουλήκια και πώς ό άνθρωπος δεν είναι παρά μόνο ένα σκουλήκι ανάμεσα στα άλλα. Μέχρι εκεί μπορούσε να δει ή κυρτωμένη γυναίκα και όχι περισσότερο. Για να βλέπει ή κυρτωμένη γυναίκα περισσότερο, θα έπρεπε να είναι ορθωμένη με το κεφάλι στραμμένο στον ουρανό και με το μυαλό στραμμένο σ' ένα ανώτερο κόσμο.
Ό ανώτερος αυτός κόσμος είναι ή αγιασμένη Ιερουσαλήμ στην οποία κατοικεί ό ευλογημένος στρατός του Κυρίου, ιεραρχημένος αρμονικά. Αυτός ό στρατός αποτελείται από τα Σεραφείμ και τα Χερουβείμ, τούς Αρχαγγέλους, τούς Αγγέλους, τούς ατέλειωτους δικαίους και ενάρετους. Ή καμπουριασμένη γυναίκα, όλη αυτή την ουράνια Ιερουσαλήμ, όλο αυτόν τον πνευματικό κόσμο, πού υπάρχει πάνω από τον άνθρωπο δεν μπορεί να τον δει. Βλέπει μόνο αυτό πού βρίσκεται πιο κάτω από εκείνη. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να δει ότι είναι πιο ψηλά από εκείνη. Γι' αυτό το λόγο όλα όσα σκέφτηκε, όσα έχτισε τούς τελευταίους αιώνες τα έχτισε στην άμμο, στην σκόνη, στη γή, στη λάσπη. Όποιος κοιτάξει μέσα από αυτήν την οπτική την πρόοδο της Ευρώπης, μετά το σχίσμα των Εκκλησιών, θα τα καταλάβει όλα. Όπως ό ψαράς πού βγαίνει από ποτάμι, πού είναι γεμάτο λάσπη, μυρίζει λάσπη έτσι και ό ευρωπαϊκός πολιτισμός με την επιστήμη του, με τη φιλοσοφία του, την τέχνη του, αποπνέει λάσπη, μυρίζει όπως μυρίζει ή γή, σαν σκόνη. Ό Χριστός είναι ό μοναδικός γιατρός για τη θεραπεία της αρρώστιας της.

Ό λόγος, ή αιτία της αρρώστιας της κυρτωμένης Ευρώπης είναι ή καταπάτηση τού θεϊκού νόμου. Ή κυρτωμένη Ευρώπη καταπάτησε το νόμο τού Θεού. Ή έλλειψη σεβασμού προς τούς γονείς είναι ένας λόγος. Τίποτε ό Θεός δεν τιμωρεί τόσο πολύ όσο τις αμαρτίες των παιδιών απέναντι στους γονείς τους, επειδή αυτό είναι αμαρτία απέναντι στον ουράνιο Πατέρα. Ό Κύριος ευλόγησε εκείνους πού σέβονται τούς γονείς τους, τον πατέρα και τη μητέρα τους, οι όποιοι είναι σύμβολο τού ίδιου τού Θεού και αναθεμάτισε εκείνους πού χλευάζουν τούς γονείς τους. Έτσι συνέβη και με τον Χάμ, το γιό τού Νώε, πού τιμωρήθηκε, επειδή χλεύαζε τον πατέρα του, τον Νώε.

Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, αυτό είναι το κέντρο και ή καρδιά όλων των εντολών τού Θεού. Όποιος δε σέβεται τον πατέρα του και τη μητέρα του, τούς οποίους έχει μπροστά του, πώς θα σεβαστεί τον Θεό και Πατέρα του τον όποιο δεν βλέπει;

Ή αρχή της αρρώστιας της Ευρώπης είναι ή έλλειψη σεβασμού των σαρκικών και των πνευματικών γονέων. Από τότε άρχισε να βγάζει καμπούρα στην πλάτη όπως ή καμήλα και από τότε το κεφάλι της ενώθηκε με τα γόνατα της. Γι' αυτό το λόγο δεν βλέπει τίποτε θεϊκό, τίποτε ουράνιο.

Αδερφοί μου, προσέξτε και ας μάθετε να σέβεστε τούς γονείς σας. Αυτή είναι βασική εντολή τού Θεού, ό στυλοβάτης των υπόλοιπων εντολών. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου για να είσαι καλά και να ζήσεις πολλά χρόνια στη γή. Και εμείς με τη λογική τού Ευαγγελίου συμπληρώνουμε: Τίμα τον πατέρα και τη μητέρα σου για να κληρονομήσεις τη βασιλεία τού Πατέρα σου τού Ουράνιου, τού Όποιου ή εξουσία δεν θα έχει τέλος. Αμήν.


 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: