Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Νεομάρτυρας Νίκος Κοκοβίτης. Του Γέροντος Πορφυρίου, Καθηγουμένου της Ι.Μ Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Νίκος είναι ο τελευταίος από τους 1241 άνδρες της Νάουσας, που έσφαξε ο Λουμπούτ πασάς, γιατί δεν δέχθηκαν τις υποσχέσεις του και δεν άλλαξαν την πίστη τους στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Αφού τον έσφαξαν, το ακέφαλο σώμα πήρε στα χέρια το αιμόφυρτο κεφάλι και προχώρησε. Μάλιστα στην οικογένειά του, από την οποία υπάρχει ακόμα συνέχεια, θυμούνται ότι περπάτησε δώδεκα βήματα. Αυτό το γεγονός προξένησε τρομάρα στον τύραννο και τον ανάγκασε να σταματήσει την σφαγή των ανδρών.
Απόψε λοιπόν θα πάμε στην παλαιά Κόκοβα, το χωριό Πολυδένδρι στα Πιέρια της Ημαθίας, γιά να εορτάσουμε την μνήμη αυτού του νεομάρτυρα που κατάγεται από αυτό το χωριό των Πιερίων.
Συγχρόνως θα εορτάσουμε το πέρασμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από το χωριό. Πέρασε ο διδάσκαλος, ελευθέρωσε το χωριό από την φοβερή πανούκλα, και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τοποθέτησε τέσσερεις σιδερένιους σταυρούς. 


Ο ένας σταυρός πρόσφατα βρέθηκε και φυλάσσεται από τον σεπτό μας ποιμενάρχη στο Μοναστήρι της Πανγαίας Δοβράς. 
Απόψε θα λιτανεύσουμε τις εικόνες των Αγίων Κοσμά και Νικολάου, καθώς και λείψανα του Αγίου Κοσμά.
Αύριο το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Κύριος Παντελεήμων θα φέρει στο χωριό τον Σταυρό του πατροΚοσμά και θα ιερουργήσει στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου.


Σας προσκαλούμε στην ωραία αυτήν τοπική μας εορτή.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, θα κληρώσουμε μία γίδα. Πέρυσι, είχαν χαθεί τα αιγοπρόβατα του Μοναστηριού μας. Το ότι βρέθηκαν το αποδώσαμε στον πολιούχο του χωριού, στον Άγιο Δημήτριο, τον Μεγαλομάρτυρα και Μυροβλύτη. 


Την καλύτερή μας γίδα την τάξαμε στον Άγιο, και θα την κληρώσουμε υπέρ της Εκκλησίας του χωριού μας.
Απόψε θα αρχίσουμε στις 7:00μ.μ. τον Εσπερινό στον Άγιο Αθανάσιο. Στην συνέχεια θα λιτανεύσουμε τις ιερές εικόνες και τα τίμια λείψανα προς τον Άγιο Δημήτριο, όπου θα τελέσουμε την Αρτοκλασία.
Αύριο το πρωΐ, στις 7:00π.μ. θα ξεκινήσουμε τον Όρθρο, και στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Βερροίας, ναούσης & Καμπανίας Κύριος κ. Παντελεήμων θα τελέσει την θεία Λειτουργία. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα.


Σας προσκαλούμε στις ωραίες εκκλησιαστικές μας τελετές.
Καλή και ευλογημένη Πανήγυρη να έχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: