Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

Ό όσιος Ιωάννης o Διορατικός (Λυκοπόλεως).Σε μία περίπτωση τού εμφανίστηκε ό ίδιος ό Σατανάς, μαζί με μυριάδες αγγελόμορφους δαίμονες. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ

Ό Ιωάννης ήταν ξυλουργός μέχρι τα είκοσιπέντε χρόνια του. Κατόπιν, οδηγημένος από μια ακόρεστη δίψα για αδιάλειπτη προσευχή, αναχώρησε από τον κόσμο για την έρημο: αύτή έγινε το ασκητικό ενδιαίτημά του μέχρι τα ενενήντα χρόνια του, οπότε αναπαύτηκε εν Κυρίω. Ό ενσώματος αυτός άνθρωπος έζησε ως ασώματος, ουράνιος άγγελος. Με το χάρισμα της διοράσεως που απέκτησε, διέκρινε τα κρυπτά της καρδιάς κάθε ανθρώπου που τον πλησίαζε, γνώριζε το όνομά του, άλλα και τις σκέψεις και επιθυμίες του. Προφήτευσε στον αυτοκράτορα Θεοδόσιο την έκβαση των μαχών του, αλλά και σε άλλους στρατηγούς και μοναχούς και σε όσους τον συμβουλεύονταν, πιστεύοντας ότι έπρεπε να γνωρίζουν τί κρυβόταν στη, σκιά τού μέλλοντος τους.

Κάποτε ένας άρχοντας Ικέτευε τον Ιωάννη να δεχθεί σε ακρόαση τη. σύζυγό του, ή όποια φερόταν να αδημονεί να τον συναντήσει. Ό διακριτικός όσιος αρνήθηκε να Ικανοποιήσει τη ματαιόδοξη περιέργεια της γυναίκας, αλλά της παρουσιάστηκε σε ενύπνιο με το ίδιο παρουσιαστικό, όπως ήταν στην πραγματικότητα. Όταν εκείνη αφηγήθηκε στον άρχοντα σύζυγό της την οπτασία, εκείνος της επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι έμοιαζε ό γέροντας, όπως τον είχε δει εκείνη.


Ό όσιος δίδασκε σε καθέναν, πού τον επισκεπτόταν, την ταπείνωση ως κρηπίδα όλων των αρετών, επικαλούμενος παραδείγματα από την πραγματική ζωή, γιά να δείξει πώς ή υπερηφάνεια είχε κατακρημνίσει πολλούς επηρμένους ανθρώπους, ρίχνοντάς τους πολύ χαμηλά και οδηγώντας τους σε βαριά αμαρτήματα.

Ό όσιος Ιωάννης υπέμεινε άνδρειοφρόνως πολλές επιθέσεις πονηρών πνευμάτων. 

Σε μία περίπτωση τού εμφανίστηκε ό ίδιος ό Σατανάς, μαζί με μυριάδες αγγελόμορφους δαίμονες. Ή λεγεώνα των μεταμφιεσμένων δαιμόνων τον πίεζε να πέσει να προσκυνήσει τον Σατανά, ό όποιος είχε πάρει τη μορφή του Χριστού. Όμως ό Ιωάννης απάντησε σοφά: «Κάθε μέρα προσκυνώ και λατρεύω τον Βασιλιά μου και Κύριο Ιησού Χριστό!’Άν ήταν πράγματι Εκείνος, δεν θά μου ζητούσε να Τον προσκυνήσω, εφόσον ήδη το κάνω αυτό συνεχώς!». Μετά άπ’ τα λόγια αυτά, οι πονηρές δυνάμεις έγιναν καπνός. Ό όσιος Ιωάννης αναπαύτηκε εν ειρήνη, γονατιστός εν ώρα προσευχής, στα ενενήντα του χρόνια.


. Σ.τ.μ. Αναφέρεται ότι πήγε στην έρημο της Θηβαΐδος (γεννήθηκε, περί το 305, στη Λυκόπολη της Θηβαΐδος της Αίγυπτου). Εκεί έγκαταβίωσε και ασκήθηκε πολυμόχθως επί πενήντα περίπου χρόνια. Αρχικά ήταν υποτακτικός ενός άγιου γέροντα, από τον όποιον έμαθε την άγια ταπείνωση και έλαβε απ’ τον Θεό χαρίσματα προφητείας και Ιάσεως υστέρα από δώδεκα χρόνια, που αναπαύτηκε ό γέροντας του, έμεινε μόνος σε δυσπρόσιτο σπήλαιο στο βουνό (Ν.Σ.). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: