Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Ό άγιος Βασσιανός, επίσκοπος Λόντι Λομβαρδίας. 10 ΙΟΥΝΙΟΥ. Ήταν παρών στις τελευταίες στιγμές του άγιου Αμβροσίου και άκουσε από τα χείλη του πώς είδε ό άγιος τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Ό Βασσιανός γεννήθηκε στις Συρακούσες από γονείς ειδωλολάτρες, εύπορούς και επιφανείς. Σπούδασε στη Ρώμη κι έλαβε φιλοσοφική παιδεία, όμως είχε μεγάλο πόθο να βαπτιστεί και πράγματι τον βάπτισε ένας ευσεβής γέροντας, ό Γορδιανός. Οι γονείς του τότε ένιωσαν προσβεβλημένοι. Γιά να γλυτώσει από τήν οργή τους ό Βασσιανός και να υπακούσει στην εντολή του άγιου Ιωάννου του Θεολόγου, ό όποιος εμφανίστηκε σ’ αυτόν, ταξίδεψε μέχρι τη Ραβέννα και επισκέφτηκε τον συγγενή του, επίσκοπο θύρσο. Αυτός τον συμβούλευσε να μείνει στήν Εκκλησία του αγίου μάρτυρος Απολλιναρίου (επισκόπου Ραβέννας, 1ος αί.), έξω από τήν πόλη. Πράγματι εκεί μακροημέρευσε ασκούμενος με πολύμοχθη εργασία, νηστεία και προσευχή.Όταν απεβίωσε ό επίσκοπος της πόλεως Λόντι της Λιγουρίας, έξελέγη ό Βασσιανός διάδοχός του, σύμφωνα με αποκάλυψη σε όνειρο, παρ’ ότι ό ίδιος δεν το επιθυμούσε. Χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων και τον θύρσο της Ραβέννας. Ό Βασσιανός έλαβε εκ Θεού το μεγάλο χάρισμα να θαυματουργεί, ακόμη και νεκρούς μπορούσε να αναστήσει.
Ήταν παρών στις τελευταίες στιγμές  του άγιου Αμβροσίου και άκουσε από τα χείλη του πώς είδε ό άγιος τον Κύριο Ιησού Χριστό. Ό Βασσιανός εργάστηκε φιλοπόνως τον ασκητικό βίο μέχρι τα βαθιά γεράματα και περί το 409, όταν συμπλήρωσε ενενήντα έτη ζωής, απεβίωσε ειρηνικά και ανήλθε στεφανηφόρος ώς άγιος στη Βασιλεία του Θεού. Τα ιερά λείψανά του παραμένουν θαυματουργά, ώς ζωντανή μαρτυρία της δυνάμεως του Θεού και του μεγαλείου των άγιων Του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΜΗΝΑΣ  ΙΟΥΝΙΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: