Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019

Τα οφέλη της υπακοής και η πρώτη μονή του γέροντα Εφραίμ Συνομιλία με τη Γερόντισσα Θεοφανώ
Μετά την δημοσίευση ενός άρθρου στον δικτυακό μας τόπο περί τού Αθωνίτη γέροντα Εφραίμ Φιλoθείτη (Μωραΐτη), περί των πνευματικών παιδιών τού οσίου Ιωσήφ τού Ησυχαστή († 1959) και περί των περίπου 18 μοναστηριών που ιδρύθηκαν από τον γέροντα Εφραίμ στην Αμερική, οι αναγνώστες εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν την ιστορία αυτών των μοναστηριών. Σήμερα ξεκινάμε μια σειρά άρθρων για τούς τόπους διαβίωσης στην Αμερική τού γέροντα Εφραίμ και θα θέλαμε εδώ να μιλήσουμε για το πρώτο από τα μοναστήρια του, καθώς επίσης και να στρέψουμε την προσοχή σας στην συνομιλία με την ηγουμένη – Γερόντισσα Θεοφανώ.Το πρώτο μοναστήρι που χτίστηκε από τον Γέροντα Εφραίμ στην Αμερική είναι το μοναστήρι τής Γέννησης τής Θεοτόκου στο Saxonburg τής Πενσυλβανίας. Ο γέροντας Εφραίμ το ίδρυσε το 1989. Οι προσκυνητές συναντώνται σε αυτήν την γαλήνια γωνιά τής φύσης, όπου μπορείς να ξεχάσεις για λίγο όλες τις κοσμικές φροντίδες και έγνοιες και να αφεθείς στον κόσμο τής σιωπής και τής προσευχής. Οι αδελφές τού μοναστηριού αφιερώνονται εξ ολοκλήρου στην καρδιακή προσευχή. Εδώ και εκεί ακούγεται: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον». Βυζαντινά άσματα κατά τη διάρκεια τής Θείας Λειτουργίας στο ναό εμπνέουν τούς προσκυνητές.

Το μοναστήρι είναι κέντρο Ιεραποστολής. Μια όαση στην έρημο τής σύγχρονης ζωής για όσους διψούν για πνευματικότητα. Εδώ οι θλιμμένοι λαμβάνουν πνευματική συμβουλή και παρηγοριά. Τα παιδιά αγαπούν να επισκέπτονται το μοναστήρι, όπου με την καθαρή ψυχή τους μοιράζονται με τις καλόγριες τη χαρά τους για τον Κύριο.

Στο μοναστήρι ζουν 15 αδελφές (13 μοναχές και 2 δόκιμες). Καλύπτουν μόνες τους τις ανάγκες τους για ψωμί και ό,τι άλλο χρειάζεται για τον μοναστηριακό βίο. Στο μοναστήρι λειτουργεί ένα εργαστήρι ζωγραφικής με εικόνες, οι μοναχές κάνουν επίσης εικόνες σε ξύλο, πέτρα, κεντούν και ράβουν βαπτιστικά πουκάμισα και ιερατικά άμφια, πλέκουνε κομποσχοίνια, διακοσμούν κεριά για γάμους και βαφτίσια και φτιάχνουν σαπούνι. Στο μοναστήρι υπάρχει και κήπος.

Πρώτη ηγουμένη τού μοναστηριού ήταν η γερόντισσα Ταξιαρχία . Ο γέροντας Εφραίμ ο Φιλoθείτης, ο οποίος και ήταν ο πνευματικός της, την έφερε εδώ από ένα ελληνικό μοναστήρι το 1989. Η Γερόντισσα Ταξιαρχία ήταν μια διορατική ηλικιωμένη γυναίκα, που κουβαλούσε μέσα της το δώρο τής αδιάκοπης προσευχής και αγάπης για τον Χριστό.


Η σημερινή ηγουμένη τού μοναστηριού Γερόντισσα Θεοφανώ προσχώρησε στην αδελφότητα το 1990. Κάτω από την πνευματική καθοδήγησή της, οι αδελφές της μονής κρατούν με ευλάβεια τις παραδόσεις που κληρονόμησαν από την πνευματική μητέρα τους – την Γερόντισσα Ταξιαρχία. Η Γερόντισσα Θεοφανώ συμφώνησε να συνομιλήσει μαζί μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ LINK

https://gr.pravoslavie.ru/125013.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: