Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Συνάντηση του πολέμαρχου Αττίλα του Ούννου με τον Πάπα Λέοντα τον Μέγα


Συνάντηση του πολέμαρχου Αττίλα του Ούννου με τον Πάπα Λέοντα τον Μέγα

Ο Πάπας Λέων Α' (γεν. 400) ήταν επίσκοπος Ρώμης από τα έτη 440 έως το 461μ.Χ. Ένας αδυσώπητος εχθρός των αιρέσεων,ήταν ο πρώτος πάπας που είχε το όνομα "ο Μέγας" και ένας από τους 2 όλων των εποχών (ο άλλος είναι Πάπας Γρηγόριος Α'). Ο Λέων, του οποίου το όνομα σημαίνει Λιοντάρι , έκανε πολλά για την Οικουμενική Εκκλησία και ως εκ τούτου θεωρείται ένας από τους μέγας θεολόγους, με μεγάλη κατάρτιση, ήθος, αγνότητα και προσήλωση στην ορθόδοξη παράδοση.
 Ο Πάπας Λέων αντιμετώπισε και κατέστρεψε πολλές αιρέσεις εκείνη την εποχή, πολλές από τις οποίες σχετίζονταν με την ανθρώπινη και θεϊκή φύση του Χριστού. Στην Δ οικουμενική σύνοδο της Χαλκηδόνας, διακήρυξε την άποψή του ότι ο Χριστός ήταν και άνθρωπος και Θεός, και όλοι όσοι ήταν παρόντες έδωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους, λέγοντας ότι ο Λέων ακολουθούσε τις διδαχές του Άγιο Πέτρου.

Ένα από τα πιο θεαματικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της παποσύνης του Λέοντα ήταν η συνάντησή του με τον αδίστακτο Αττίλα τον Ούνο, γνωστό ως Μάστιγα του Θεού, του οποίου ο στόχος ήταν η παγκόσμια κυριαρχία. Πολέμησε ενάντια σε πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο και τα κατέκτησε όπου κι αν πήγαινε. Οι στρατοί του σκότωσαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στην πραγματικότητα, ο Αττίλας φημιζόταν ότι διέλυε κυριολεκτικά τους αντιπάλους του.

Μετά έφτασε στην Ιταλία,η κατάληψη της Ιταλίας θα ήταν καταστροφή για ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η ιστορία της Βενετίας είναι συνυφασμένη με αυτή του Αττίλα του Ούννου. Για να γλιτώσουν από τη βαρβαρότητα του Αττίλα, πολλοί Ιταλοί κατέφυγαν στα νησιά της Βενετίας για προστασία. Τελικά έχτισαν εκεί μια μεγάλη πόλη. Ο Αττίλας σχεδίαζε να καταστρέψει την Ιταλία και να την κατακτήσει, όπως είχε κάνει με πολλά άλλα μέρη.

Όταν έφτασε στη Ρώμη, συναντήθηκε με τον Πάπα. Όσο ήταν εκεί, ο Αττίλας είπε ότι είδε τον Απόστολο Πέτρο και τον Απόστολο Παύλο να εμφανίζονται με ξίφη και να στέκονται κοντά στον Πάπα Λέων. Οι γύρω από τον Αττίλα εξεπλάγησαν που αποφάσισε να μην επιτεθεί στη Ρώμη, γι' αυτό τους εξήγησε τι είχε δει. Λόγω της ευγλωττίας του Πάπα με την οποία  αποκρούσε τον Αττίλα, έμεινε γνωστός ως η Ασπίδα του Θεού.

Ο Πάπας Λέων Α' άξιζε και με το παραπάνω τον τίτλο του Μεγά, καθώς και του Λέοντα, γιατί υπερασπίστηκε τα δόγματα της Εκκλησίας ενάντια στις αιρέσεις αλλά  και στις πολεμικές επίθεσείς, όπως ένα λιοντάρι προστατεύει τα μικρά του.Ο Πάπας Λέων ο Μέγας εορτάζεται από την Ορθόδοξη εκκλησία στις 18 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: