Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

🇮🇹Οποίος επισκετεται την Ρώμη μπορεί πλέον να θαυμάσει ένα αντίγραφο του 13 μέτρων κολοσσού του Μ. Κωνσταντίνου που κοσμούσε το εσωτερικό της βασιλικής του Μαξέντιου.


🇮🇹Οποίος επισκετεται την Ρώμη μπορεί πλέον να θαυμάσει ένα αντίγραφο του 13 μέτρων κολοσσού του Μ. Κωνσταντίνου που κοσμούσε το εσωτερικό της βασιλικής του Μαξέντιου. 

🗽Το άγαλμα δημιουργήθηκε με μια πρωτοποριακή μέθοδο ανακατασκευής καθώς τα περισσότερα κομμάτια του δεν έχουν διασωθεί. 

Ο Μ. Κωνσταντίνος ήταν γιος της Ελένης μιας “κοινής” με ελληνική καταγωγή, και ενός απλού Ιλλυριού αξιωματικού που αργότερα κατάφερε και έγινε αυτοκράτορας στη Δύση. 

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿Από την μακρινή Αγγλία, ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε μια σειρά εκστρατειών νικώντας όλους τους αντιπάλους τετράρχες και στη συνέχεια δημιούργησε μια μονοκρατορική πολιτική πραγματικότητα με ανανεωμένους  πολιτικούς θεσμούς που συνέχισαν να υπάρχουν και στα Βυζαντινά χρόνια. Γι’αυτό τον λόγο πολλοί ιστορικοί τοποθετούν την -τεχνητή- έναρξη της Βυζαντινής ιστορίας στην εποχή του. 

✝️Ο Μ. Κωνσταντίνος είναι μια σημαντική μορφή της ιστορίας καθώς, στήριξε θεσμικά τον Χριστιανισμό, θέτοντας τα θεμέλια μιας από τις κύριες ταυτότητες αυτού που σήμερα ονομάζουμε δυτικός πολιτισμός. 

Επίσης ίδρυσε την Νέα Ρώμη στις ακτές του Βοσπόρου θέτωντας τα θεμέλια(άθελα του) μιας πολύχρονης διαδικασίας πολιτισμικού και αργότερα γλωσσικού και θεσμικού εξελληνισμού της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας συμβάλλοντας εμέσως στη δημιουργία κάποιων από τα κυριότερα συστατικά της Νεοελληνικής ταυτότητας. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κωνσταντινούπολη για πάνω από μια χιλιετία αποτέλεσε το μεγάλο κέντρο, το καταφύγιο και την πολιτιστική εστία του ρωμαίικου και του νέου ελληνισμού. Καμία άλλη ελληνική πόλη από την αρχαιότητα ως τώρα δεν διατηρήθηκε ποτέ σε τέτοιο επίπεδο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: