Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Λαμβάνω κατά καιρούς μηνύματα από άτομα που θέλουν να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη και θεωρώ χρήσιμο να κοινοποιήσω την νέα πραγματικότητα στην Αγία Σοφία. (Με βάση ότι ισχύει τον Ιανουάριο του 2024 γιατί μπορεί να αλλάξει πάλι)Λαμβάνω κατά καιρούς μηνύματα από άτομα που θέλουν να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη και θεωρώ χρήσιμο να κοινοποιήσω την νέα πραγματικότητα στην Αγία Σοφία. (Με βάση ότι ισχύει τον Ιανουάριο του 2024 γιατί μπορεί να αλλάξει πάλι) 

1) Το εισητήριο για τους μη Τούρκους επισκέπτες είναι στα 25 ευρώ. Ακόμα και οι μη Τούρκοι μουσουλμάνοι μάλλον πρέπει να πληρώνουν. 

2) Οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στα υπερώα(δλδ στον 2ο όροφο) και θα εισέρχονται από διαφορετική είσοδο. 

3) Στον κυρίως ναό δλδ στο ισόγειο μπαίνουν μόνο οι Τούρκοι προσκυνητές. Η μόνη πρόσβαση που θα έχουν οι ξένοι είναι το ψηφιδωτό του Ιουστινιανού και του Μ.Κωνσταντίνου κατά την έξοδο τους.

4) Συνεπώς δεν θα μπορείτε να δείτε από κοντά την εντυπωσιακή κεντρική πύλη με το ψηφιδωτό του Λέοντος του Σοφού αλλά ούτε και το ομφάλιον. Επίσης δεν θα μπορείτε να θαυμάσετε τον τρούλο σε όλη του την μεγαλοπρέπεια και το ψηφιδωτό της Θεοτόκου στην αψίδα καθώς είναι μερικώς καλυμμένο. 

*Επαναλαμβάνω εδώ ότι αυτά ισχύουν με τους κανόνες του Ιανουαρίου του 2024, μπορεί να αλλάξουν. 

5) Οι γυναίκες πρέπει να εισέρχονται με καλυμμένο το κεφάλι όπως και πριν ασχέτως αν είναι τουρίστριες ή όχι. 

6) Τα υπερώα (2ος Οροφος) ήταν κλειστά επί χρόνια και πλέον μπορείτε να δείτε τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά της Δέησης, της Ζωής της Πορφυρογέννητης και του Κωνσταντίνου Μονομάχου, του Ιωάννη Κομνηνού και της Πιρόσκα, τη ρουνική γραφή ενός Βάραγγου και τον τάφο του Βενετού Δόγη Ενρίκο Ντάντολο.

 Πηγή: Lonelyplanet

Δεν υπάρχουν σχόλια: