Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Τσικνοπέμπτη και Αποκριές. Βυζαντινές γιορτές που συνεχίζουμε και σήμερα.Τσικνοπέμπτη και Αποκριές. 
Βυζαντινές γιορτές που συνεχίζουμε και σήμερα.

Ο Βυζαντινός πολιτισμός και η βυζαντινή κονωνία είναι οι άμεσοι κληροδότες των περισσότερων παραδόσεων και εθίμων που έχουμε σήμερα.

Σε πρόσφατη ανάρτηση αναφέρθηκα στα Λουπερκάλια ή τον Μακελλαρικό Ιππόδρομο που λάμβαναν χώρα κάθε χρόνο γύρω στις 15 Φεβρουαρίου. 

Η λέξη μακελλαρικόν υποδηλώνει ότι στα Μέσα Βυζαντινά χρόνια είχε μετατραπεί σε εορτή των κρεοπωλών της πόλης οι οποίοι διοργάνωναν διάφορα εορταστικά δρώμενα με τη συνοδεία μουσικής, χορών και άφθονου κρέατος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια γιορτή πρόγονο της Τσικνοπέμπτης.

Η γιορτή αυτή έδινε μια ευκαιρία στον κόσμο να το ρίξει λίγο έξω πριν την έλευση της Σαρακοστής. Κάποια στιγμή τον 11ο αιώνα οι Βυζαντινοί άρχισαν να μεταμφιέζονται εκείνες τις μέρες γι'αυτό και η περίοδος του Τριωδίου είναι η περίοδος του Καρναβαλιού ακόμα και σήμερα. 

Τι συνέβαινε πριν; Οι Βυζαντινοί μεταμφιέζονταν την περίοδο του  δωδεκαήμερου δλδ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που συνέπεφταν με τις περίφημες Ρωμαϊκές Καλένδες. 

Καθώς μας έχουν διασωθεί από πηγές (π.χ Θεόδωρος Πρόδρομμος) αναφορές για έκτροπα από "καρναβαλιστές", μάλλον κάποια στιγμή έγινε μεταφορά όλων αυτών των εθίμων στην περίοδο πριν την Σαρακοστή.

Χαρούμενη Τσικνοπέμπτη! 

*Στην φωτό: Βυζαντινή μικρογραφία που αναπαριστά μια σκηνή από την Παλαιά Διαθήκη. Όλοι στην μικρογραφία φορούν ρούχα της Βυζαντινής εποχής και η κοπέλα χορεύει κάτι που θυμίζει τσιφτετέλι χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: