Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Δωρέα Σπανού το νέο Πολιτιστικό Κέντρο Μητρόπολης Αγ. Φραγκίσκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η οικογένεια του κ. Αλεξ Σπανού από την πόλη Στόκτον της Καλιφόρνιας ανοικοδόμησε και δώρισε μέσα στο Αγρόκτημα και Κατασκηνωτικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου, Κέντρο Πίστεως και Κληρονομιάς, το οποίο φέρει το όνομα των δωρητών, «Alex and Faye Spanos faith and Heritage Center».

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος και απαντώντας στην ερώτηση τι ακριβώς είναι αυτό το Κέντρο Σπανού, είπε ότι «πρόκειται για ένα Πολιτιστικό Κέντρο το οποίο ήταν φιλοδοξία και σχέδιο του αειμνήστου προκατόχου μου Μητροπολίτη Αντωνίου, ο οποίος ήθελε να γίνει και μία αίθουσα εκθέσεων, μία αίθουσα διαλέξεων, παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής που είναι και το όνομα της κυρίας Σπανού».

Πρόσθεσε πως «συμπεριλαμβάνει επίσης γραφεία, βιβλιοθήκη, φαρμακείο, κατάστημα δώρων και αναμνηστικών, αίθουσα συνεδριάσεων».

Τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο πλαισιώνει η Φωτεινή Σπανού με με την κόρη της Ντία Σπανού, τον γιο της Μιχάλη και την νύφη της Ελένη Σπανού. Φωτογραφία: Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.
Τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο πλαισιώνει η Φωτεινή Σπανού με με την κόρη της Ντία Σπανού, τον γιο της Μιχάλη και την νύφη της Ελένη Σπανού. Φωτογραφία: Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.
Στην ερώτηση πόσο κόστισε, είπε: «Επιτρέψτε μου να μην πω το ποσό, αλλά να σας πω ότι η οικογένεια Σπανού έβαλε τα περισσότερα χρήματα, αλλά επίσης συνέβαλλαν η Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Μητρόπολης και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ilios Charitable Foundation».

Συμπλήρωσε πως «θα είναι το κέντρο συναντήσεων του ιερού κλήρου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και θα βοηθήσει πολύ στην ενίσχυση του Κατασκηνωτικού Κέντρου που λειτουργεί εδώ στο St. Nicholas Range. Θα μπορούν τα παιδιά να έχουν κάποια άνεση για την διδαχή της Ορθόδοξης Πίστης και του Ελληνικού Πολιτισμού».

Η είσοδος στο Ιδρυμα-Αγρόκτημα του Αγίου Νικολάου της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου. Φωτογραφία: Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου
Η είσοδος στο Ιδρυμα-Αγρόκτημα του Αγίου Νικολάου της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου. Φωτογραφία: Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου
Θα αφιερωθεί αίθουσα στην οποία θα εκτεθούν μόνιμα διάφορα άμφια, ιερά εκκλησιαστικά και λειτουργικά αντικείμενα και εικόνες από την πολυετή ποιμαντορία του αειμνήστου Μητροπολίτη Αντωνίου.

Το παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής αγιογράφησε ο Δρ. Γεώργιος Κορδής. Ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος είπε ότι «το παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής και δράσης του νέου Πολιτιστικού μας Κέντρου».
.
Στην ερώτηση αν το άλλο περιλαμβάνει το συγκρότημα του Αγροκτήματος το St. Nicholas Range είπε, ότι «υπάρχουν κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες ανά κατασκηνωτική περίοδο μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 250 παιδιά. Επίσης, υπάρχει κι ένα άλλο κτίριο ξενώνας ο οποίος στεγάζει 35 με 40 οικογένειες τα δωμάτια του οποίου ενοικιάζονται».
Πρόσθεσε ακόμα πως «το νέο πολιτιστικό κέντρο θα συνδυάζει κατά τρόπο μοναδικό την πίστη και τον πολιτισμό, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον».

Συμπλήρωσε πως το σχεδίασε ο ομογενής αρχιτέκτονας Chris Kamages της εταιρείας CJK Design Group, και είναι χωρητικότητας 7.000 τετραγωνικών ποδών, ενώ η εξωτερική του δομή και εμφάνιση προσιδιάζει με τα υπόλοιπα κτίρια».

Ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος είπε ότι «στον χώρο του Ιδρύματος του Αγίου Νικολάου λειτουργεί και το γυναικείο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και υπάρχει μεγάλη συνεργασία με το Ιδρυμα του Αγίου Νικολάου. Το Μοναστήρι έχει 25 Μοναχές οι οποίες κάνουν πολύ καλή εργασία και εξυπηρετούν πολύ κόσμο τόσο από τη Μητρόπολη, όσο και από άλλη μέρη που επισκέπτονται. Επίσης, παρασκευάζουν κεριά, λιβάνι, κεντήματα».

Στην ερώτηση αν το Μοναστήρι αυτό το επιβλέπει ο ιερομόναχος Εφραίμ, ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος είπε, ότι «το Μοναστήρι ανήκει στη Μητρόπολη και το επιβλέπω εγώ». Αναφορικά από πού προέρχονται οι Μοναχές, είπε «μπορώ να σας πω ότι το 60% προέρχονται από την Ομογένεια, δηλαδή είναι γεννημένες εδώ και υπάρχουν επίσης και προσήλυτες στην Ορθοδοξία και επίσης 30% από την Ελλάδα».

Στην ερώτηση πώς πηγαίνει η Μητρόπολη του Αγίου Φραγκίσκου, ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος είπε, πως «είναι μία διαρκής προσπάθεια και πορεία. Αυτή τη στιγμή λόγου χάρη που μου τηλεφωνείτε έχουμε σύσκεψη με όλους τους ιερείς και τις πρεσβυτέρες σε μία προσπάθεια να μην ξεχνούν οι ιερείς ότι υπάρχει κάποια Αρχή γιατί τα πράγματα εδώ ήταν χαλαρά, αλλά τώρα πολύ καλύτερα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Μητρόπολη».

Η Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου διοργανώνει κάθε χρόνο και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Ελληνικού Χορού στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Καλιφόρνια και τις πέριξ πολιτείες της επικράτειας της Μητρόπολης και η συμμετοχή πολλές φορές ανέρχεται σε πάνω από τέσσερις χιλιάδες παιδιά.


Ο χώρος του Ιδρύματος του Αγίου Νικολάου ο οποίος αρχικά αποτελείτο από 180 έκρες ανήκε στην οικογένεια των ομογενών Νικολάου Κοσσαρά η οποία το 1979 το δώρισε στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου. Αργότερα αγοράσθηκαν κι άλλα οικοπεδικά τεμάχια και σήμερα αποτελείται από 300 έκρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: